ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
Απόλυτη ταύτιση απόψεων

"Απόλυτα σύμφωνος" με τις ιδέες που του ανέπτυξε ο Βουκ Ντράσκοβιτς,την εξής μία, "να δημιουργηθεί μια νέα δημοκρατική Σερβία, αποδεκτή από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς", δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης.

Οπως είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Νέα Γιουγκοσλαβία και η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί "για να βγούμε από το αδιέξοδο" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτή την κατεύθυνση"ο κ. Ντράσκοβιτς μπορεί να παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο και οι ιδέες που μου ανέπτυξε με βρήκαν απολύτως σύμφωνο". Παράλληλα, υπέδειξε στην κυβέρνηση να αναλάβει αυτή την ώρα κάποια πρωτοβουλία, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα εισακουστεί από τους "συμμάχους".

Από την πλευρά του, ο Β. Ντράσκοβιτς παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός τους γύρω από το ζήτημα "της επείγουσας έναρξης της ανασυγκρότησης για μια νέα δημοκρατική Σερβία αποδεκτή από τους Ευρωπαίους, από τους Αμερικανούς και από τη διεθνή κοινότητα". Οι θέσεις του εστιάζονται σε δύο άξονες. Πρώτον, να γίνει επείγουσα μετάβαση σε μια δημοκρατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Γιουγκοσλαβία. Στην κατεύθυνση αυτή, να ξεκινήσει αμέσως "η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας" και να ξεκινήσει η προετοιμασία για "δημοκρατικές εκλογές υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ"! Προτείνει, επίσης, ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης να προέρχεται από το Μαυροβούνιο και μάλιστα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, του Προέδρου Τζουγκάνοβιτς! Δεύτερο, να γίνει μετάβαση "σε μια δημοκρατική κυβέρνηση στη Σερβία" και να αρχίσουν "επείγουσες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα". Εξαρτάται, είπε, από τον Μιλόσεβιτς, αν θα παραιτηθεί ή όχι, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός με τις εκλογές. Ο Ντράσκοβιτς δικαιολόγησε τις παραπάνω προτάσεις, επειδή "χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και ο σερβικός πληθυσμός πάνω από 50% χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια".

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε φόβους για εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική κυβέρνηση

"Μεταρρυθμίσεις", προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ζητά - και - η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική που χαράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, σε δηλώσεις του, ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις, σε συνδυασμό με την προώθηση των απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Γιουγκοσλαβία. Ο Γ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ολλανδία, την προσεχή Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα υποβάλει πρόταση για την ανασυγκρότηση των παραγωγικών βιομηχανικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας, σε συνδυασμό, πάντα, με την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Β. Ντράσκοβιτς, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου υφίστανται εθνοκάθαρση από τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου με την ανοχή των "ειρηνευτικών" δυνάμεων.

Ο Ελληνας υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, καθώς από θέση αρχής δεν μπορεί παρά να καταδικάζει και να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια εθνοκάθαρσης.

Φιλοαμερικανικές δηλώσεις Ρουγκόβα, με αιχμές για "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου, ενώ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα Σκόπια, λίγη ώρα πριν την άφιξή του στο Κόσσοβο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ