ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να "οικοδομήσουμε" την αλληλεγγύη στο σερβικό λαό

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο ημερίδα αλληλεγγύης στο σερβικό λαό από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών οικοδόμων από ομοσπονδίες άλλων χωρών

Με στόχο, την έκφραση αλληλεγγύης στο λαό της μαρτυρικής Γιουγκοσλαβίας, αλλά και το συντονισμό της δράσης σε αντιΝΑΤΟική, αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας συνεχίζει την ανάληψη πολυποίκιλων πρωτοβουλιών, στα πλαίσια και της σχετικής καμπάνιας, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Ετσι, το περασμένο Σάββατο, έπειτα από κάλεσμά της, πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της, σύσκεψη, με θέμα: "Η ειρήνη στα Βαλκάνια και η αλληλεγγύη στο σέρβικο λαό", στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Οικοδόμων και από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα Οικοδόμων της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, αφού συζήτησαν και εκτίμησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται τόσο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο: Καταγγέλλεται "ο ιμπεριαλιστικός βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας", καθώς και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση που πρωτοστάτησαν στον πόλεμο αυτό. Απαιτείται η διάλυση του ΝΑΤΟ, το σταμάτημα των εξοπλισμών και ο αφοπλισμός. Εκφράζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στον λαό της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η απόφαση για βοήθεια στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο λαός της, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Σερβίας Μπράνκο Πόποβιτς, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, περιέγραψε την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας ότι 750.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλιά και αν προστεθούν τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατήγγειλε έντονα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι Γιουγκοσλάβοι είναι αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη χώρα τους και ζήτησε τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των εργαζομένων άλλων χωρών. Δεν παρέλειψε να εκφράσει ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους Ελληνες οικοδόμους, που, όπως τόνισε "ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας για βοήθεια, στις πιο δύσκολες στιγμές για μας", ενώ σ' αυτό το σημείο κατήγγειλε και τη στάση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που "ενώ της ζητήσαμε βοήθεια το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει τη στήριξή της στο ΝΑΤΟ".

Ο Βελίν Ιλιεφ πρόεδρος των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Οικοδόμων της Βουλγαρίας εξέφρασε τη συμπαράσταση των οικοδόμων της χώρας του στο γιουγκοσλάβικο λαό και κατήγγειλε ότι "μια στρατιωτική οργάνωση, το ΝΑΤΟ, δε νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ανεξάρτητων χωρών". Εκτενή αναφορά έκανε στα προβλήματα του λαού της Βουλγαρίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 75% ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. "Επιβάλλεται να είμαστε αλληλέγγυοι, γιατί ίσως μας περιμένει και μας η ίδια μοίρα με τη Γιουγκοσλαβία", κατέληξε.

Από την Αυστρία ο Μάνφρεντ Γκρος καταδίκασε το "χτύπημα που κατάφεραν στο Διεθνές Δίκαιο οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές", ενημέρωσε ότι στην Αυστρία διοργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού, παρά τη φιλοΝΑΤΟική στάση των Μέσων Ενημέρωσης. Σημείωσε την ανάγκη οργανωμένης πάλης ενάντια στις μορφές υποδούλωσης, που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και κατέληξε, λέγοντας ότι "βοηθώντας τον λαό της Γιουγκοσλαβίας βοηθάμε και τους εαυτούς μας, για να ζήσουμε σε έναν αντιιμπεριαλιστικό κόσμο".

Για "δικτατορία των ΗΠΑ" έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ρόμπερτ Μπρουν,καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και "το εργαλείο πολέμου, το ΝΑΤΟ, που πρέπει να διαλυθεί, αφού δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μ. Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της συντεχνίας οικοδόμων της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, καταδικάζοντας το βρώμικο πόλεμο και εκφράζοντας τη διάθεση των οικοδόμων της Κύπρου να συμπαρασταθούν ηθικά και υλικά στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Επίκαιρο όσο ποτέ το: "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"

Την απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας να συνεχίσει αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες εξέφρασε ο πρόεδρός της Α. Ζαζόπουλος,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ""Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και μεις θα συμβάλουμε να γίνει πράξη". Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες που επέφερε για τους λαούς η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων, έκανε μια αναδρομή στην εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ στα 50 χρόνια ύπαρξής του, καθώς και στους στόχους τους, μεταξύ των οποίων ανέφερε το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, την πλήρη υποταγή των λαών, τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, την άλωση των εδαφών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Κίνας κ.ά.

Κατήγγειλε ότι "το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ανατρέπει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενταφιάζει και τυπικά τον ΟΗΕ". Εντονα πυρά από τον συνδικαλιστή δέχτηκαν οι ΗΠΑ, αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που "μαζί οικοδομούν την επιθετική ιμπεριαλιστική ευρώπη των πολυεθνικών".

Καταλήγοντας, τόνισε ότι "υποσχεθήκαμε στο γιουγκοσλάβικο λαό ότι η αλληλεγγύη μας θα έχει συνέχεια και θα εκφραστεί με κάθε τρόπο, οι αγώνες του λαού της χώρας μας στο πλευρό του γιουγκοσλάβικου λαού, που σήμερα βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή και απειλείται με νέους κινδύνους, θα συνεχιστούν παρά την κλιμακούμενη κρατική βία ενάντια στους διαδηλωτές".

Τέλος, αφού ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία, κατέληξε λέγοντας: "Η πάλη κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρών της Βαλκανικής είναι προϋπόθεση για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, το απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας. Οι εξελίξεις στη Βαλκανική εξαρτώνται από την ανάπτυξη της λαϊκής αντίστασης, από τις αλλαγές των συσχετισμών στις χώρες αυτές σε βάρος των αντιδραστικών κυβερνήσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι στο μαύρο μέτωπο των πολυεθνικών που σήμερα εξαπολύουν την πιο βάρβαρη επίθεση ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματα, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο".


Χρέος η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη"

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους δεσμώτες αγωνιστές της χούντας, στα στρατόπεδα Λακκί και Παρθένι Λέρου

"Μέρες Μνήμης και Δημοκρατίας". Μ' αυτόν τον τίτλο και με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και του Δήμου Λέρου, πραγματοποιήθηκαν, τη βδομάδα 8 έως 15.7, σειρά εκδηλώσεων, με σκοπό να τιμηθούν οι αγωνιστές των στρατοπέδων σε Λακκί και Παρθένι Λέρου και, ταυτόχρονα, να αναδειχτεί το γεγονός ότι η Λέρος δεν είναι ένας τόπος εξορίας, αλλά ένα ελληνικό νησί με πάμπολλες ομορφιές.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 15.7 στο χώρο του στρατοπέδου, όπου ήταν έγκλειστοι οι κρατούμενοι από τον Ιούνη του 1967 έως το Πάσχα του 1971. Στις ομιλίες που ακολούθησαν τη δοξολογία:

Ο μητροπολίτης Λέρου, μεταξύ των άλλων, ζήτησε συγνώμη γιατί την περίοδο της χούντας η Ιεραρχία της Εκκλησίας δε στάθηκε στο ύψος της. "Δεν υπάρχει ούτε ένα κείμενο της Ιεράς Συνόδου, σημείωσε, που να είναι αντάξιο της αποστολής της".

Μίλησαν, ακόμα, ο δήμαρχος Λέρου Γ. Αντάρτης και ο νομάρχης Δωδεκανήσου Σ. Καραγιάννης, ο οποίος, ταυτόχρονα, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πάνο Μιχαηλίδη, Δωδεκανήσιο κρατούμενο εκείνη την περίοδο.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, εκτός των άλλων, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων, ο κ. Παπαπέτρου,ο υπουργός Αιγαίου Στ. Μπένος,ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Β. Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο χαιρετισμό του, ο τιμηθείς Δωδεκανήσιος κρατούμενος Πάνος Μιχαηλίδης υπενθύμισε πως στα δύο στρατόπεδα της Λέρου,Λακκί και Παρθένι, κρατήθηκαν περί τους 1.500 αγωνιστές, στο σύνολό τους σχεδόν στελέχη του ΚΚΕ και της ΕΔΑ κι ανάμεσά τους και ο ποιητής του λαού Γιάννης Ρίτσος και άλλοι πνευματικοί και πολιτικοί παράγοντες της χώρας, που είχαν πάντα τη συμπάθεια και τη σιωπηρή συμπαράσταση των δημοκρατικών κατοίκων του νησιού. Αναφερόμενος στο τότε και το σήμερα, σημείωσε πως οι δυνάμεις που οργάνωσαν και στήριξαν το πραξικόπημα της χούντας είναι οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που και σήμερα στην Ευρώπη και τον κόσμο εφαρμόζουν τη "νέα τάξη". Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται σε διαφορετικές συνθήκες. Και το σύγχρονο περιεχόμενο συμπυκνώνεται στον αγώνα για την απόκρουση των ωμών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, για την ειρήνη στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, συμπλήρωσε.

Ο Βασίλης Καλαματιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, 3,5 χρόνια εξόριστος κι ο ίδιος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χούντας, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης, υπογράμμισε τις ευθύνες τις πολιτείας, των κυβερνήσεων μιας 25ετίας, γιατί σκοπίμως εσίγησαν, προσδοκώντας να ξεχαστεί η αντίσταση ενάντια στην τυραννία. Τόνισε την ανυποχώρητη στάση των κρατούμενων αγωνιστών, που μετέτρεψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε πόλους αντίστασης και φάρους της λευτεριάς, σηματοδότησαν την αντίσταση στη δικτατορία.

Τέλος, υπενθυμίζοντας το έγκλημα της χούντας κατά της Κύπρου, θα πει:

Αυτές τις μέρες μνήμης, οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να ξεχνάμε και οι νέοι οφείλουν να μάθουν ότι τα στρατόπεδα των δεσμωτών της χούντας, των κρατούμενων κομμουνιστών, δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνο ιστορική μνήμη, μα και ιστορική πείρα. Και έχει σημασία να συνειδητοποιηθεί ότι τα όποια μέτρα περιορισμού των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού ανοίγουν δρόμους για εκτροπές. Η αδιαφάνεια στους τομείς του κρατικού μηχανισμού δημιουργεί παρακράτος και οδηγεί σε κατάργηση της δημοκρατίας. Ενώ ο αντικομμουνισμός και ο δήθεν κομμουνιστικός κίνδυνος είναι προπέτασμα καπνού και τροφή των πιο αντιδραστικών δυνάμεων, που στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία και το λαό.

Από την άλλη, η πολιτική της υποτέλειας στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υπογράμμισε, δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, διαμόρφωσης εξελίξεων σε βάρος του λαού. Και η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η πλήρης υποταγή και συμμόρφωση στις εντολές και κατευθύνσεις τους υπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Γερμανίας και των άλλων ισχυρών, την πολιτική της "νέας τάξης". Απόδειξη γι' αυτό, κατέληξε, είναι η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο μέσα από τις συμφωνίες για το νέο ΝΑΤΟ και τη νέα δομή του. Επίσης, η συμμετοχή της χώρας στην επίθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και η κατοχή της Β. Ελλάδας από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ