ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Κύμα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ. -

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο νησί και στηρίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης που ζητά το κλείσιμο του στρατοπέδου άσκησης στο νησί Βίκες.

Η διαμαρτυρία που έγινε στο ιστορικό μέρος του λιμανιού της πρωτεύουσας Σαν Χουάν εξελίχθηκε σε μάχη τη νύχτα του Σαββάτου, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που στάθμευε στο λιμάνι και οι μονάδες καταστολής της τάξης χρησιμοποίησαν γκλοπ, αλλά και αντλίες νερού, προκειμένου να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν την πυραυλάκατο "USS Yorktown". Το λιμάνι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, αν και στο τέλος η αμερικανική πυραυλάκατος εγκατέλειψε το λιμάνι προς άγνωστη κατεύθυνση.

Παρατηρητές τονίζουν ότι οι σχέσεις των κατοίκων και των Αμερικανών πεζοναυτών ολοένα επιδεινώνονται, ενώ οι ίδιοι οι διαδηλωτές δήλωναν ότι η παρουσία του πολεμικού πλοίου στο λιμάνι του Σαν Χουάν είναι δείγμα της αλαζονείας των ΗΠΑ ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας των ΗΠΑ. Πρόσφατες διαδηλώσεις "είχαν επικεντρώσει την προσοχή" τους στη "ρίψη κατά λάθος" από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη δύο βομβών, βάρους 227 κιλών η καθεμία, που είχαν προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο - με το πολύ ιδιόμορφο καθεστώς "αποικίας" των ΗΠΑ - ενώ εξελίχθηκαν σε πολύ βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής να χάσει τη ζωή του. Επίσης, το Μάη, το πολεμικό ναυτικό είχε παραδεχτεί ότι και πάλι "από λάθος" κατά τη διάρκεια άσκησης, οι πεζοναύτες είχαν εκτοξεύσει 265 βλήματα και 5 βόμβες με "μη εμπλουτισμένο ουράνιο", πράξη που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων. Εξαιτίας της αποθήκευσης "μη εμπλουτισμένου ουρανίου" στη φυσιοβιολογία της περιοχής του νησιού Βίκες, η κυβέρνηση έχει διατάξει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί και να καταγραφεί η ζημία στο περιβάλλον, αλλά και η εν δυνάμει ζημία που μπορεί να προκαλέσει στη υγεία των κατοίκων του νησιού.

Τέλος, στις 4 Ιούλη, μέρα εθνικήε γιορτής των ΗΠΑ, περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ, "Ρούζβελτ", απαιτώντας το κλείσιμό της και την απομάκρυνση των αμερικανών πεζοναυτών από το Πουέρτο Ρίκο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Οργή στην Τεχεράνη για το τουρκικό πλήγμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Τις επίσημες εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας, ζητά άμεσα η Τεχεράνη για το βομβαρδισμό, την Κυριακή, μεθοριακών φυλακίων και χωριών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Πιρανσάρ, του νοτιοδυτικού Ιράν, που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες. Από την πλευρά της, η Αγκυρα δηλώνει ότι χρειάζεται περιθώρια χρόνου για να "ερευνήσει το ζήτημα".

Το θάνατο, τουλάχιστον, 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10 άλλων προκάλεσε ο βομβαρδισμός της περιοχής του Πιρανασάρ, το απόγευμα της Κυριακής, από τέσσερα τουρκικά μαχητικά. Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η πληγείσα περιοχή βρίσκεται 5 χιλιόμετρα εντός του ιρανικού εδάφους. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, χαρακτήρισε "εντελώς αδικαιολόγητη" την τουρκική επιδρομή και τόνισε ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ανάλογες προειδοποιήσεις διατύπωσε και ο αρχηγός του ιρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μοχαμάντ Φιρουζαμπαντί, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν "διατηρεί πάντα το δικαίωμά του για αντίποινα στην τουρκική επιδρομή". Χτες το πρωί, κλήθηκε επειγόντως στο ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, από τον οποίο ζητήθηκε να μεταβιβάσει στην κυβέρνησή του ότι πρέπει να δώσει άμεσα επίσημες εξηγήσεις για την επιδρομή, αλλά και να ζητήσει συγνώμη.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα τηρεί "σιγήν ιχθύος" και δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο. Μόνο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαντούν Οτάν αναφέρθηκε στο γεγονός και αρκέστηκε να τονίσει ότι "γίνονται έρευνες για να εξακριβωθούν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ιρανικά ΜΜΕ". Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν, τουρκικά μαχητικά έχουν πλήξει περιοχές στο νοτιοδυτικό Ιράν και ιδιαίτερα όσες βρίσκονται πολύ κοντά στη συνοριακή γραμμή με το Ιράκ, όπου και μαίνονται οι μάχες του τουρκικού στρατού, που έχει εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Το 1994, μετά από ανάλογο περιστατικό, η Αγκυρα είχε δώσει επίσημες εξηγήσεις και είχε αποζημιώσει το Ιράν. Αντίθετα, το 1996 αρνήθηκε να πράξει αναλόγως, κατηγορώντας το Ιράν ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του ΡΚΚ, στους οποίους παραχωρεί το έδαφός του, τόσο για να στήνουν στρατιωτικές βάσεις, όσο και για να πραγματοποιούν επιδρομές στο τουρκικό έδαφος.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αισιοδοξία... γενικώς!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ολοκλήρωσαν τον κύκλο των, μεταξύ τους, επαφών ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή και δεσμεύτηκαν για άμεση ανάληψη δράσης σε αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες των σχεδίων τους.

Κάθε τέσσερις μήνες συμφώνησαν να συναντιούνται ο Μπιλ Κλίντον και ο Εχούντ Μπάρακ προκειμένου να εξετάζουν αλλά και να επιταχύνουν τις εξελίξεις στην "ειρηνευτική διαδικασία". Μάλιστα, όπως αφέθηκε να εννοηθεί, η πρόταση των τακτικών συναντήσεων κατατέθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η "ειρηνευτική διαδικασία" μέσα στους επόμενους 18 μήνες, οπότε θα λήξει και η προεδρική του θητεία.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν αργά χθες το βράδυ για τελευταία φορά προκειμένου να καταλήξουν και σε ένα τελικό επίσημο ανακοινωθέν, αντάλλαξαν πληθώρα φιλοφρονήσεων κατά τη διάρκεια των κοινών τους εμφανίσεων, ενώ δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους, υποστηρίζοντας ότι, στο εξής, τα βήματα της προόδου θα είναι τάχιστα στην "ειρηνευτική διαδικασία". Οπως έγινε γνωστό, τον επόμενο μήνα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, θα επισκεφθεί την περιοχή ενώ, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, έτοιμες προς υπογραφή είναι νέες συμφωνίες πώλησης όπλων στο Ισραήλ από την Ουάσιγκτον. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει, σήμερα, για τη Βρετανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Αισιοδοξεί και η Συρία

Στη Δαμασκό έφθασε, χθες, για συνομιλίες με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Αθνάρ, κατά τη διάρκεια της πτήσης του, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, που τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αλλά δεν του ζήτησε να μεταφέρει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα προς τον Σύρο Πρόεδρο. Πάντως, κυβερνητικές πηγές στη Δαμασκό εκτιμούσαν ως θετικές τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ και εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για μια επικείμενη έναρξη ισραηλινο - συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών.

ΛΕΖΑΝΤΑ - ΠΟΡΤΟΡΙΚΟ

Η οργή κατά της παρουσίας των Αμερικανών ξεχειλίζει στους κατοίκους του νησιού που είναι "όμηροι" των "αποικιακών πρακτικών" των πεζοναυτών των ΗΠΑ

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αιματηρή η "συνηθισμένη" επιδρομή

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αιματηρός είναι ο απολογισμός της επιδρομής που πραγματοποίησαν, την Κυριακή, συμμαχικά αεροσκάφη στην ευρύτερη περιοχή της Βασόρας, στα πλαίσια των συνηθισμένων περιπολιών της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, κατά τη διάρκεια επιδρομής "εχθρικών συμμαχικών αεροσκαφών στο Ν. Ιράκ". Οπως μετέδωσε το ΙΝΑ, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του ιρακινού στρατού που δεν κατονομάζεται, "16 εχθρικοί σχηματισμοί πραγματοποίησαν 14 εξόδους και πέταξαν πάνω από τις επαρχίες Βασόρα, Νατζάφ, Μεϊσάν και Μούθανα ενώ έπληξαν κατοικίες στην περιοχή Μαναθίρα της Νατζάφ".

Από την πλευρά της, η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων από τη Φλώριδα επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της επιδρομής, προσδιορίζοντας ως στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Αμπού Σουκχάιρ και στο Αλ Κχιντρ. Ο διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων Ερνεστ Ντουπλέσις επανέλαβε τη γνωστή αιτιολογία περί "εξαπόλυσης επίθεσης από τα ιρακινά αντιαεροπορικά εναντίον των συμμαχικών αεροσκαφών" αλλά τόνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για θύματα.

Η επιδρομή της Κυριακής είναι αιματηρότερη των, σχεδόν, καθημερινών πληγμάτων που πραγματοποιούν στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε, τυπικά, η επιχείρηση "αλεπού της Ερήμου". Μια άλλη επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων, είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου, στη συνοικία Τζαμχουρίγια της Βασόρα.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από εθνικές συγκρούσεις

ΛΑΓΟΣ - ΝΙΓΗΡΙΑ.-

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή το πρωί μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, μελών διαφορετικών εθνικών ομάδων στην πόλη Σαγκαμού, 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λάγος. Ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων φθάνει τους 30 νεκρούς και τους 50 τραυματίες ενώ επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και σε ένα τζαμί.

Οι ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο λίγο μετά τα μεσάνυχτα κατά τη διάρκεια φεστιβάλ μεταμφίεσης το οποίο διοργανώνεται από μέλη της, κατά κύριο λόγο, χριστιανικής φυλής Γιορούμπα που κυριαρχεί στα νοτιοδυτικά της Νιγηρίας. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι μασκαράδες συνάντησαν δύο πόρνες οι οποίες ανήκαν στην κυρίως μουσουλμανική φυλή Χαουσά. Το πλήθος επιτέθηκε στις δύο γυναίκες σκοτώνοντας τη μια. Η άλλη όμως κατάφερε να ξεφύγει, καταφεύγοντας σε κοντινή γειτονιά η οποία κατοικείται από μέλη της δικής της, μουσουλμανικής, φυλής. Ακολούθησαν σφοδρές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων που είχαν ως κατάληξη τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και τις καταστροφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ