ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μυστικά και ψέματα

Τα ντοκιμαντέρ κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Ετσι νομίζουμε τουλάχιστον. Ας δούμε λοιπόν τι έχει να μας προτείνει για σήμερα η ΝΕΤ.

Στις 11.01 από την εκπομπή "Αποστολή: Γη".Πρόκειται για μια σειρά που μιλά για τους επιστήμονες και τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον τρόπο εργασίας τους. Η εποχή που οι ερευνητές δεν έβγαιναν από το εργαστήριό τους αποτελεί πλέον παρελθόν. Οι πρώτοι που έσπασαν αυτή την παράδοση ήταν ο Δαρβίνος, ο Μονό και ο Πολ Εμιλ Βικτόρ, που έφθασαν σε άγνωστες περιοχές για να μελετήσουν και να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα. Πολλοί νέοι επιστήμονες έχουν αναλάβει παράξενες αποστολές σε όλην τη Γη, στο όνομα της επιστήμης και τον ανακαλύψεων. Για λίγη ώρα θα ζήσουμε κοντά τους.

Στις 16.00 από την εκπομπή "Το υγρό στοιχείο" θα παρουσιαστεί η 13η της σειράς "Λίμνες και λιμνοθάλασσες" με τον τίτλο "Λίμνη Μητρικού".Στα πεδινά του Νομού Ροδόπης, ένας από τους οικολογικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν είναι μια επίγεια μικρογραφία της Εδεμ: η λίμνη Μητρικού. Εντός του υδάτινου αυτού χώρου συμβιώνουν οι, διαφορετικών φυλών, χρωμάτων, και συνηθειών, "φτερωτοί υπήκοοι". Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει συναρπαστικές σκηνές φυσικής ομορφιάς, σοφών ισορροπιών και τον αγώνα της ζωής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τους άπειρους κινδύνους που την απειλούν. Σκηνοθεσία: Αγγελος Παπαστεφάνου.

Στις 17.30 και πάλι από τη ΝΕΤ θα παρουσιαστεί από τη σειρά "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών",η 15η εκπομπή που έχει τίτλο "Αβοκέτες".Λίμνες λιμνοθάλασσες και ποτάμια της Ελλάδας αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή ζωής για δεκάδες είδη πουλιών. Καθώς, οι πρώτες παγωμένες αχτίδες του ήλιου διαλύουν τα σκοτάδια της νύχτας και η νυχτερινή σιωπή παραδίδει τη σκυτάλη της μέσα στη γεμάτη φως ζωντάνια της ημέρας, οι ήχοι από φωνές των πουλιών ενορχηστρώνουν τη μελωδία του βιότοπου. Εκεί, η κάμερα αναζήτησε την παρουσία της Αβακέτας, ενός πουλιού σχεδόν μισού μέτρου με ασπρόμαυρο πτέρωμα και λεπτό ευλύγιστο ράμφος. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ιωάννου.

Ιστορίες για μικρούς και μεγάλους

Ενα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Μια ιστορία τρυφερή και συγκινητική, αλλά και αλληγορική θα παρουσιαστεί απόψε από το STAR στις 21.15. Πρόκειται για την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Ε. Τ. ο εξωγήινος", που κέρδισε την αγάπη του κοινού και τιμήθηκε με Οσκαρ μουσικής (Τζον Γουίλιαμς), ήχου και οπτικών εφέ. Μέσα από μια απίθανη ιστορία της επικοινωνίας και της φιλίας ενός εξωγήινου με ένα μικρό παιδί, ο Σπίλμπεργκ κάνει μια εξαιρετική ταινία που υμνεί τη συμφιλίωση με το "άλλο", με το διαφορετικό από μας. Δεν είναι μονάχα ότι ο Ε. Τ. έρχεται από άλλον πλανήτη και είναι, όπως το θέλει η μυθολογία της επιστημονικής φαντασίας να είναι, ένα είδος απεχθές, είναι ακόμη ότι πολλοί άνθρωποι, που δε μας μοιάζουν και στην αρχή μας φαίνονται από παράξενοι έως και απεχθείς, καιελαφρά τη καρδία τούς κατηγορούμε ότι "έρχονται από άλλον πλανήτη", είναι απλώς άτομα που διαφέρουν και που δεν ξέρουμε πώς να τα προσεγγίσουμε, να τα αγγίξουμε, να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Μια ιστορία γεμάτη αθωότητα, μια ελπίδα και πολλά ανθρώπινα συναισθήματα θα μας χαρίσει μερικές δροσερές στιγμές. Με τον Ντι Γουάλας.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια" του Ζαν Γιμού.

Μια πνευματικά καλλιεργημένη Κινέζα αναγκάζεται μετά το θάνατο του πατέρα της να γίνει η τέταρτη σύζυγος του πλούσιου άρχοντα της περιοχής. Θα μεταφερθούμε στην Κίνα του 1920 και θα βλέπουμε με φρίκη τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, που εξευτέλιζαν τη γυναίκα και την έκαναν να δέχεται με αγωνία την ερωτική προτίμηση του συζύγου - αφέντη. Οι γυναίκες αυτές, που ουσιαστικά εξαρτώνται από τον άνδρα τους, μηχανορραφούν, συνωμοτούν, χτυπούν ύπουλα κάτω από τη ζώνη τις άλλες, γιατί ο αγώνας της επιβίωσης είναι πολύ σκληρός και πρέπει πάση θυσία να κερδίσουν την εύνοια του άρχοντά τους. Οχι επειδή τον αγαπούν, αλλά επειδή έχουν ανάγκη από την εξουσία που τους χαρίζεται. Πρόκειται για την καλύτερη ταινία του Ζαν Γιμού.

Σκηνή από την ταινία του Σπ. Σπίλμπεργκ "Ε. Τ. ο εξωγήινος" σήμερα από το STAR στις 21.15



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ