ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Φιάσκο η "συμφωνία κυρίων" για τη συγκράτηση των τιμών

Νέα αύξηση των τιμών στις βενζίνες κατά 1,60 δρχ. το λίτρο ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η προχθεσινή "συμφωνία κυρίων" που ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος, επρόκειτο για όνειρο θερινής νυχτός

Νέα αύξηση των τιμών, κατά 1,60 δραχμές στις βενζίνες σούπερ και αμόλυβδη ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου, ενώ σε φιάσκο κατέληξε η προχθεσινή δήθεν "συμφωνία κυρίων" μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, των εταιριών εμπορίας και των βενζινοπωλών για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων σε 12 περιοχές της χώρας που εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση από τις ενδεικτικές τιμές που ανακοινώνει κάθε βδομάδα το υπουργείο Εμπορίου.

Αν και προχθές σχεδόν πανηγυρικά ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος ανακοίνωνε τη... "συμφωνία κυρίων", χθες, μετά την αθέτηση της συμφωνία προφανώς από την πλευρά των εταιρειών εμπορίας, ο υπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ανακοινώσει ότι αντί να ισχύσει από σήμερα η εν λόγω συμφωνία ότι "θα επιδιωχτεί τις επόμενες 10 μέρες η μείωση των αποκλίσεων που παρουσιάζονται ιδίως στις κρίσιμες περιοχές, από τις ενδεικτικές τιμές, κατά τουλάχιστον 50%". Στα ίσια πλαίσια δήλωσε ότι "η συνάντηση με τις εταιρίες και τους βενζινοπώλες θα επαναληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας".

Με δεδομένη τη συμφωνία των βενζινοπωλών στη "συμφωνία κυρίων" προκύπτει σαφώς ότι οι εταιρίες εμπορίας σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να περιορίσουν τα κέρδη τους, αλλά και καταδεικνύει ότι φέρουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για τις "φουσκωμένες" τιμές που ισχύουν σε διάφορες περιοχές. Οσο δε για το 50% που ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, σημαίνει απλώς ότι στην περίπτωση που το ποσό της απόκλισης της τιμής προς τα πάνω είναι 30 δραχμές, τότε με τη μείωση κατά 50% σημαίνει πως θα υπάρχει απόκλιση προς τα πάνω πάλι κατά 15 δραχμές. Συνεπώς, προκύπτει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά η δημιουργία εντυπώσεων.

Ωστόσο, με δηλώσεις του υφυπουργού Εμπορίου Γ. Χαραλάμπους, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Παρεμβαίνοντας για στο θέμα της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, χθες η διοίκηση του ΣΕΒ απαίτησε τη μείωση του φόρου καυσίμων για τη βιομηχανία, ενώ αποκάλυψε ότι την αξίωση των βιομηχάνων την έχει αποδεχτεί ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η νέες τιμές των βενζινών διαμορφώνονται ως εξής:

Λεκανοπέδιο Αττικής και Ν. Θεσσαλονίκης: Σούπερ 222,30, αμόλυβδη: 206,20 Α' ΖΩΝΗ: Σούπερ 227,20, αμόλυβδη 211,10

Β' ΖΩΝΗ: Σούπερ, 230,20, αμόλυβδη 214,10

Γ' ΖΩΝΗ: ΦΠΑ 18%: Σούπερ 232,20, αμόλυβδη 216,10

ΦΠΑ 13%: Σούπερ 222,20, αμόλυβδη 207,10

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αλλάζουν οι όροι διεκδίκησης από τους δύο "μνηστήρες"

Αλλάζουν οι όροι με τους οποίους θα διεκδικήσουν την Τράπεζα Εργασίας οι δύο γνωστοί "μνηστήρες". Αυτό σηματοδοτεί η χτεσινή (ανεπίσημη ωστόσο) απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου, που έκανε δεκτό το αίτημα του Μ. Σάλλα να θεωρηθεί - και για τον όμιλο Πειραιώς - ως ελάχιστο όριο στο στόχο απόκτησης του ελέγχου της Εργασίας η συγκέντρωση του 33,4% των μετοχών της. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη σε συνάντηση που είχε χτες η διοίκηση της Πειραιώς με το ΔΣ του Χρηματιστηρίου, χωρίς ωστόσο το τελευταίο - κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθεί - να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση.

Οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι με βάση την παραπάνω απόφαση του ΔΣ του ΧΑΑ, ο όμιλος Πειραιώς κλήθηκε να τροποποιήσει την τελευταία του προσφορά (κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα) στην οποία γινόταν λόγος για το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας. Σημειωτέον ότι προχτεσινή απόφαση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου προέβλεπε ότι η Τράπεζα Εργασίας θα κατακυρωθεί στον όμιλο Λάτση εφόσον καταφέρει μέσω της δημόσιας προσφοράς του να συγκεντρώσει το 33,4% της τράπεζας, ενώ στα πλαίσια του ίδιου στόχου απόκτησης του ελέγχου της Εργασίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα έπρεπε να συγκεντρώσει το 50,1% των μετοχών της. Το δεδομένο αυτό αλλάζει μετά τη χτεσινή απόφαση.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του συλλόγου εργαζομένων στην Τράπεζα Εργασίας, με χτεσινή ανακοίνωση της, ζητά συνάντηση με τους δύο "διεκδικητές" και συγκεκριμένα τον Γ. Γόντικα από την πλευρά του ομίλου Eurobank και τον Μιχ. Σάλλα από την πλευρά του ομίλου Πειραιώς. Σκοπός αυτών των συναντήσεων θα είναι - σύμφωνα με την ανακοίνωση - η περαιτέρω αποσαφήνιση των προθέσεων των δύο παραπάνω ομίλων, γύρω από τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους αλλά και τα γενικότερα σχέδιά τους, σε σχέση με την πορεία της Τράπεζας Εργασίας τα επόμενα χρόνια. Ενόψει της "αναμέτρησης" της 29ης Ιούλη, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι θα αξιολογήσουν ανάλογα τις απαντήσεις που θα πάρουν, προκειμένου στη συνέχεια να επανεκτιμήσουν τις δικές τους θέσεις αναφορικά με τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο όμιλος Eurobank ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 1999 (στην παρένθεση το ποσοστό μεταβολής σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο), σύμφωνα με τα οποία:

  • Το σύνολο του ενεργητικού ανήλθε σε 2,4 τρισ. δρχ. περίπου (αύξηση 90%).
  • Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανήλθαν επίσης σε 2,4 τρισ. δρχ. περίπου (αύξηση κατά 87%).
  • Τα υπόλοιπα των πιστοδοτήσεων προς πελάτες, στις 30 Ιούνη 1999, ανήλθαν σε 934 δισ. δρχ. (αύξηση κατά 121%).
  • τα καθαρά προ φόρων κέρδη της EFG Eurobank ανήλθαν σε 73,1 δισ. δρχ., ενώ στο ίδιο διάστημα ο όμιλος της EFG Eurobank παρουσίασε σε ενοποιημένη βάση κέρδη ύψους 73,3 δισ. δρχ. Τέλος, στις 30 του περασμένου Ιούνη τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ήταν 330 δισ. δρχ.
Αλαλούμ από την επέκταση του TAXIS σε νέες εφορίες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε φορά οι εφορίες που εντάσσονται στο σύστημα, αλλά και η ελλιπής κατάρτιση των χρηστών, εξετάστηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών

Το "αλαλούμ" που επικρατεί στις εφορίες οι οποίες εντάσσονται στο σύστημα TAXIS, με αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των φορολογούμενων, ήταν το βασικό αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Χ. Αλαμάνου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα TAXIS 179 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ενταχθεί άλλες 61 εφορίες. Η διαδικασία ένταξης των υπόλοιπων 61 περίπου εφοριών, θα επανακινηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 1999. Οι υπόλοιπες εφορίες (από το σύνολο των 320 περίπου που λειτουργούν στη χώρα) δεν προβλέπεται να ενταχθούν στο σύστημα, λόγω του περιορισμένου αριθμού δραστηριοτήτων κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα που ασκούν.

Τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απασχόλησαν επίσης τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε φορά οι εφορίες που εντάσσονται στο TAXIS, λόγω των αδυναμιών που εμφανίζει το ίδιο το σύστημα, αλλά και της ελλιπούς κατάρτισης των χρηστών. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε στο διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη (οπότε θα επανακινηθούν οι διαδικασίες ένταξης) να δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση του προσωπικού των εφοριών, αλλά και των τεχνικών που θέτουν σε εφαρμογή το σύστημα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν ανάλογες δυσκολίες στις επόμενες ΔΟΥ. Για το ίδιο θέμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση την επόμενη βδομάδα ο Γ. Παπαντωνίου με τους προϊσταμένους των εφοριών.

Σε δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες νωρίς το απόγευμα με τον Γ. Παπαντωνίου, τον Γ. Δρυ και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκε το ζήτημα της απλοποίησης των φορολογικών εντύπων που δρομολογείται στα πλαίσια της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ως γνωστόν, στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να περιοριστεί ο τεράστιος αριθμός εντύπων που υπάρχει σήμερα σε τρία βασικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) και σε δύο ειδικά (Ε7 και Ε9). Στα πλαίσια αυτά γίνεται επίσης προσπάθεια τα παραπάνω έντυπα (εκτός από το Ε1) να περιοριστούν σε μία σελίδα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αναμένεται αύξηση κατά 10%

Αισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για την τουριστική κίνηση στη χώρα τη φετινή σεζόν. Σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης - μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού - φέτος αναμένεται να υπάρξει αύξηση της τουριστικής κίνησης γύρω στο 10%. Στα ίδια πλαίσια, ο Ε. Βενιζέλος επισήμανε ότι παρά την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Προβλήματα αντιμετωπίζουμε μόνο με την αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, προβλήματα υπάρχουν στις περιοχές της Πιερίας λόγω του ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή αυτή προερχόταν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τη Γιουγκοσλαβία και λόγω του πολέμου ακυρώθηκαν πολλές κρατήσεις. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού ο ΕΟΤ προωθεί δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για την περιοχή αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ