ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Α\Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"
Καλωσόρισμα γι' αυτούς που είπαν ΟΧΙ

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ υποδέχτηκε χτες τους ναύτες του αντιτορπιλικού

Ενα αγωνιστικό καλωσόρισμα, όπως, άλλωστε, του ταίριαζε, προετοίμασε η ΚΝΕ στο πλήρωμα του "ΑΤ Θεμιστοκλής", που έφτασε χτες το πρωί στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. "Είναι γεγονός ότι η πατριωτική, διεθνιστική στάση του πληρώματος του "Θεμιστοκλής" ταρακούνησε πολλούς μέσα κι έξω από τις Ενοπλες Δυνάμεις, αφύπνισε συνειδήσεις, αποτελεί και σήμερα φάρο αντίστασης στα σχέδια της "νέας τάξης", στην εξάρτηση και υποτέλεια των κυβερνώντων", υπογράμμιζε η ανακοίνωση που μοίραζαν οι ΚΝίτες όλο το πρωί στους ναύτες που έβγαιναν από το πλοίο.

Συγχαίροντας το πλήρωμα γι' αυτή του τη στάση, η ΚΝΕ τονίζει ότι "τα ΟΧΙ που δεν μπόρεσαν να πουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι, όταν παίρνονταν οι αποφάσεις για την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, τα είπαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι ναύτες και οι αξιωματικοί του "Θεμιστοκλής". Γιατί έπρεπε κάποιοι να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων και των διαθέσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ηταν το ύψιστο πατριωτικό τους καθήκον, παρέμειναν συνακόλουθοι με τον όρκο τους για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας. Δε δέχτηκαν να μπουν υπό ΝΑΤΟική σημαία". Και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πράξη τους θα βρει μιμητές και στο μέλλον υπόσχεται: "Θα είμαστε στο πλευρό τους και θα παλέψουμε μαζί τους, τόσο για να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται έξω από τα σύνορα, αλλά και για να αλλάξει ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας".

Ανακοίνωση - καλωσόρισμα προς τους ναύτες του ΑΤ "Θεμιστοκλής" εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων Στρατευμένων,που τονίζει:

"Εμείς οι Ελληνες γονείς, εργαζόμενοι και πολίτες αυτής της χώρας, δηλώνουμε την πιο κατηγορηματική αντίθεσή μας σε μισθοφόρους της δήθεν "ειρηνευτικής" δύναμης, που ουσιαστικά είναι στρατός κατοχής". Ενώ υπογραμμίζει, "αρνούμαστε να χαραμίσουμε τη ζωή των παιδιών μας για τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό όλων των στρατευμένων νέων" και καλεί "όλο τον ελληνικό λαό να συνεχίσει να εκφράζει εμπράκτως την αντίθεσή του στις ΝΑΤΟικές και κυβερνητικές επιβουλές για εγκαθίδρυση κατοχικού καθεστώτος με ΝΑΤΟικά στρατεύματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Να συζητήσουμε για την πόλη

Αίτημα να ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων με σοβαρά ζητήματα της πόλης, απευθύνει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα".Με επιστολή του ο επικεφαλής Λεων. Αυδής προς τον πρόεδρο του ΔΣ, παρουσιάζει μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν το χαρακτήρα και το περιβάλλον της πρωτεύουσας. Χαρακτηρίζει απολύτως αναγκαία τη διεξαγωγή συζήτησης για τα ακόλουθα θέματα: 1) Προωθούμενη ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.2) Κατασκευή τριών υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων. Θυμίζει ότι εκτός από το βασικό θέμα αρχής - αν δηλαδή είναι σκόπιμη η κατασκευή σταθμών στο κέντρο - προκύπτει και σοβαρό ζήτημα καταστροφής πρασίνου. 3) Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.4) Γήπεδο Παναθηναϊκού.Το γήπεδο στη Λεωφόρο ανήκει στο δήμο."Γράφεται στον Τύπο ότι σχεδιάζεται η ανέγερση στο χώρο του γηπέδου νέας Μητρόπολης. 5) Αγαλμα Τρούμαν.Η "Συμπαράταξη" ζητά, εδώ και καιρό, να μεταφερθεί αλλού το άγαλμα και στη θέση του να ανεγερθεί το μνημείο του Ελληνα Μετανάστη. 6) Δημοτική Αστυνομία. Η "Συμπαράταξη" υπογραμμίζει ότι ενώ προωθείται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις αρμοδιότητές της, με το οποίο θα μεταβληθεί ο χαρακτήρας της και θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητές της, το ΔΣ δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τις θέσεις της δημοτικής αρχής επί του θέματος. 7) Οίκοι ανοχής.Προωθείται νομοσχέδιο για την πορνεία, που προβλέπει ανάθεση των περισσότερων αρμοδιοτήτων στους δήμους.

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο σήμερα

Συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη 22 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια μαζικοί φορείς. Οι φορείς, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τις ρατσιστικές επιχειρήσεις - "σκούπα", που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία ενάντια στους μετανάστες.

"Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, με μόνο κριτήριο την καταγωγή τους, η συγκέντρωσή τους σε γήπεδα - στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στην Παλλήνη, και οι ομαδικές απελάσεις θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές των πιο ολοκληρωτικών κυβερνήσεων", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση φορέων, που θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ),με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καλλιεργούμενη ξενοφοβία.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με απόφασή του, συμμετέχει στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο και καλεί τους καθηγητές να πάρουν μέρος σε αυτό.

  • "Ελλάς, Ελλήνων μεταναστών!". Με τη φράση αυτή, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) περιγράφει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας με τις καθημερινές επιχειρήσεις - "σκούπα", που γίνονται από την Αστυνομία, στο όνομα του ελέγχου της εγκληματικότητας. Η ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει τέτοιες ενέργειες και δηλώνει ότι, όσο και αν προσπαθούν, δε θα μπορέσουν τελικά να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, όπως η φτώχεια, το διψήφιο ποσοστό της ανεργίας κ.ά.
Αναχώρησαν για την Κούβα

Η καρδιά της διεθνιστικής αλληλεγγύης χτύπησε προχτές στο κέντρο της Αθήνας, στην Καπνικαρέα, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ, για να αποχαιρετίσει την μπριγάδα εργασίας της Οργάνωσης, που αναχώρησε χτες για την Κούβα. Η μπριγάδα της ΚΝΕ θα βρεθεί εκεί μαζί με νέους από την ΕΔΟΝ Κύπρου, την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας και τηΣοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία,για να συνεχίσει το χτίσιμο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ματάνσας, που ο απάνθρωπος αποκλεισμός της χώρας επέβαλε τη διακοπή του.

Οπως τόνισε ο Νίκος Σερετάκης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ, που μίλησε στην εκδήλωση, "θα ενώσουμε τη φωνή μας για να πούμε ότι κανείς εδώ δεν παραδίνεται. Ρεαλιστικό είναι ό,τι είναι αναγκαίο και αναγκαίος είναι ο αγώνας που κινεί την κοινωνική εξέλιξη προς τα μπρος. Η τεσσαρακοστή επέτειος από την Κουβανική Επανάσταση είναι η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό". "Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα το ότι συμμετέχω στην μπριγάδα δήλωσε στο "Ρ" ο Χάρης Βουρδουμπάς,μέλος της αποστολής. Ενώ ο Βασίλης Λιόσης σημείωσε: "Είναι "ένα θαύμα" το γεγονός ότι μπορεί και κρατιέται εκεί πέρα η Επανάσταση, μετά από τόσα χρόνια αποκλεισμού. Βάζουμε, λοιπόν, κι εμείς το χεράκι μας στο να κρατηθεί αυτό το "θαύμα"". "Σημαντικό είναι και ότι η πρωτοβουλία παίρνεται σε συνεργασία με άλλες Νεολαίες της Ευρώπης. Στις χώρες, δηλαδή, των οποίων οι κυβερνήσεις επιβάλλουν τη "νέα τάξη"", πρόσθεσε ο Νίκος Μανουσάκης.Τα μέλη της αποστολής, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Αρης Λευκαδίτης και επικεφαλής είναι ο Κύριλλος Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ, αναχώρησαν χτες στις 1 μ.μ. από το ανατολικό αεροδρόμιο και θα βρίσκονται στην Κούβα, στις 7 σήμερα το πρωί.

ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Καταπάτησαν δημόσια έκταση

Την καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Μαρίνας και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση του χώρου, από το Ναυτικό Αθλητικό Ομιλο Κορωπίου, καταγγέλλουν, με επώνυμη ανακοίνωσή τους, πέντε κάτοικοι της περιοχής. Στο τμήμα αυτό της παραλίας, όπως τονίζουν οι Αγγ. Βελισσαρίου, Ευ. Πολάτος, Β. Καραμπάτσος, Γ. Μακριδάκης και Α. Τρακάδα,ο εν λόγω Ναυτικός Αθλητικός Ομιλος έχτισε, κατ' αρχήν, αυθαίρετο κτίσμα για να στεγαστεί. Ακολούθως, κατασκεύασε παράνομα γλίστρα για να ρίχνουν τα μέλη του στη θάλασσα, όχι μόνο τα δικά τους σκάφη, αλλά και πλεούμενα διαφόρων πολιτών - κυρίως αυτά που βρίσκονται σε πάρκινγκ σκαφών της περιοχής - αφού, βέβαια, καταβάλουν χρήματα. Σε απόσταση δέκα μέτρων, κάνουν μπάνιο λουόμενοι...

Δίπλα στον όμιλο, συμπληρώνουν οι καταγγέλλοντες, λειτουργεί παράνομη καντίνα, χωρίς τουαλέτες και χωρίς άδεια. Για όλα αυτά ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης και το Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου, ενώ έστειλαν έγγραφη καταγγελία στην Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Οπως σημειώνουν οι πέντε καταγγέλλοντες, καμία από τις παραπάνω υπηρεσίες δεν προχώρησε στις νόμιμες ενέργειες, με το πρόσχημα ότι ο Ομιλος καλύπτεται από τον δήμαρχο.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλική

Ακόμα μια προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ πραγματοποιείται σήμερα στις εργατικές κατοικίες της Κηφισιάς,στις 8 μ.μ.,με ομιλητή τον Νίκο Σφαντό,μέλος του ΣΠ Αθήνας, ενώ από αύριο τη σκυτάλη παίρνει η επαρχία, με εκατοντάδες εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΠΟΕΔΗΝ
Τεράστιες οι ελλείψεις

Τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ επισημαίνει, για άλλη μια φορά με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία και με βάση τους Οργανισμούς της δεκαετίας του 1980, είναι της τάξης των 25.000 ατόμων και κυρίως αφορούν νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Από τότε νέα νοσοκομεία, νέα τμήματα και μονάδες έχουν προστεθεί, γεγονός που σημαίνει πως τα πραγματικά κενά είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Αναφερόμενοι στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για 5.900 προσλήψεις, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνουν πως αυτές δε δίνουν λύση στο πρόβλημα, διότι αφορούν αντικατάσταση απουσιάζοντος προσωπικού λόγω μητρότητας καθώς και πρόσληψη προσωπικού, προκειμένου να αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι μεν θετικό υπό την έννοια ότι στεγανοποιείται το σύστημα από τις αποχωρήσεις προσωπικού, όμως τα τεράστια κενά εξακολουθούν να παραμένουν.

Με χαμόγελα στα χείλη, τα μέλη της μπριγάδας, λίγο πριν την αναχώρησή τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ