ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
Οι Ισπανοί "έθαψαν" το όνειρο

Η νίκη των "ταυρομάχων" επί της Κροατίας αρχικά και η ήττα της εθνικής μας από την Αυστραλία, έσβησαν τις ελπίδες για συμμετοχή στα ημιτελικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος

Ενός κακού... μύρια έπονται. Ενα τρίποντο του Αυστραλού Μπλακ στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ήταν αρκετό για να στερήσει τη νίκη από την εθνική μας ομάδα εφήβων στο μπάσκετ, στους αγώνες της β φάσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος αφού έχασε από την Αυστραλία με 72 - 70. Τα δυσάρεστα όμως είχαν ξεκινήσει πιο νωρίς, καθώς η Ισπανία κέρδισε την Κροατία με 70 - 55. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα παράλληλα με την ήττα της εθνικής μας, έδωσαν την πρόκριση στους "Ιβηρες" και στην Κροατία δίνοντας στην ελληνική ομάδα την τέταρτη θέση του ομίλου. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την τρίτη ομάδα του Β ομίλου που σε περίπτωση νίκης αγωνίζεται για τις θέσεις 5 - 6 ενώ σε περίπτωση ήττας κατακτά μια εκ των 7 - 8. Στον αγωνιστικό τομέα, οι διεθνείς μας σαφώς επηρεασμένοι από τη νίκη της Ισπανίας (παιχνίδι που έγινε νωρίτερα από το δικό μας), αγωνίστηκαν προκειμένου να κατακτήσουν την τρίτη θέση του ομίλου μας. Τα λάθη όμως των παικτών μας στο τελευταίο λεπτό, έδωσαν την ευκαιρία στους Αυστραλούς να πλησιάσουν στο σκορ. Στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ η εθνική μας προηγούνταν με έναν πόντο (70 - 69) οι Αυστραλοί έγιναν κάτοχοι της μπάλας. Ο Μπλακ ξέφυγε από την επιτήρηση του Ματζάνα και σκόραρε ανενόχλητος από τα 6.25 δίνοντας τη νίκη στα "καγκουρό" και στέλνοντας την εθνική μας στον "Καιάδα" του ομίλου.

ΕΛΛΑΔΑ: Ματζάνας 11, Παπαμακάριος 4, Παππάς 9, Πετρόπουλος 3, Δροκοφίκης 6, Πέττας 6, Φώτσης 14, Παπαδόπουλος 15, Γλυδιανάκης 2.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ράις 25, Σπέτσερ 2, Λουκ 5, Λάτιμερ 4, Μαϊστροβιτς 11, Μπλακ 19, Γουάρντρολ 4, Μπράουν 2.

ΠΑΟ
Ανοιξε ο δρόμος για Τζοργκαέφ

Φαβορί για την απόκτηση του Γιούρι Τζοργκαέφ είναι πλέον ο Παναθηναϊκός, αφού οι άλλοι δύο σύλλογοι που είχαν μπει στο μεταγραφικό "παζάρι", Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, απέσυραν τις προτάσεις τους.

Παρ' όλα αυτά όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο και τα πάντα θα κριθούν από την απόφαση του ίδιου του παίκτη. Η μεταγραφική περίοδος πάντως τελειώνει και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τους "πράσινους". Η απόκτηση του σέντερ φορ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και οι διαθέσιμοι παίκτες όσο πάνε και λιγοστεύουν. Η καθυστέρηση της απάντησης του Κόλιμορ για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Παιανία στοίχισε στο "τριφύλλι". Ολα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος της βδομάδας, οπότε θα αποκαλυφθεί και το όνομα του παίκτη. Εκτός όμως της περίπτωσης του Τζοργκαέφ δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο και το ενδιαφέρον της ελληνικής ομάδας για δυο παίκτες της Γιουβέντους. Στον Παναθηναϊκό περιμένουν με μεγάλη αγωνία τη μαύρη λίστα του προπονητή της Γιουβέντους, Κάρλο Αντσελότι, προκειμένου να διεκδικήσουν κάποιους από αυτούς που θα βρίσκονται σε αυτή. Οι παίκτες πάντως που θα προτιμηθούν θα έχουν σχέση με την επίθεση, καθώς εκεί εστιάζεται το μεγάλο πρόβλημα του αθηναϊκού συλλόγου. Τα ονόματα του Εσνάιντερ και Αμορούζο είναι αυτά που ακούγονται πιο πολύ,

Χθες αναχώρησε και η ομάδα για τη Νέα Υόρκη όπου τα ξημερώματα Σαββάτου θα ριχτεί στη μάχη της διάκρισης τους διεθνούς τουρνουά "Γκόθαν Καπ". Η πρώτη αντίπαλος της ελληνικής ομάδας θα είναι η Φιορεντίνα και υπολογίζεται ότι περίπου δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες της ομογένειας θα βρίσκονται στο γήπεδο και θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους παίκτες του ΠΑΟ.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Μιούρσεπ - Χάνσελ και με... τη βούλα στην ΑΕΚ

Παίκτες της ΑΕΚ αποτελούν και επίσημα από χτες ο Εσθονός Μάρτιν Μιούρσεπ και ο Αγγλος Στιβ Χάνσελ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την "κιτρινόμαυρη" ΚΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταγραφές των δυο παικτών είχαν ολοκληρωθεί ουσιαστικά εδώ και δυο εβδομάδες περίπου, αλλά χθες ανακοινώθηκαν επίσημα από την ομάδα. Μαζί με τους δυο παίκτες ανακοινώθηκε από την ΑΕΚ και η απόκτηση του Δημήτρη Μισιακού.

Ανοικτό πάντως παραμένει το θέμα της απόκτησης κάποιου ψηλού και μάλιστα Κοινοτικού, όπως θέλουν οι υπεύθυνοι της ομάδας. Στην ΑΕΚ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση κάποιας αξιόλογης λύσης, αλλά παράλληλα τηρούν "σιγήν ιχθύος" κρατώντας μυστικές τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της "Ενωσης" εστιάζεται στον Μαρτσέλο Νταμιάο και το γεγονός ότι ο παίκτης δεν έχει υπογράψει ακόμα στη Ρέτζιο Εμίλια κάνει τους παράγοντες της ελληνικής ομάδας να ελπίζουν... Από κει και πέρα υπάρχουν οι περιπτώσεις του Αμερικανού, αλλά με ιταλικό διαβατήριο, Νταν Γκέι, που μπορεί να ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Φορτιτούτο, η απόκτηση όμως από την ιταλική ομάδα του Στόγιαν Βράνκοβιτς τον κάνει να "περισσεύει". Ετσι δεν αποκλείεται τελικά να αλλάξει ομάδα. Πάντως μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. Ετσι δεν αποκλείεται και κάποια έκπληξη στην απόκτηση του ψηλού που θα ενισχύσει την "Ενωση".

Και τώρα... η συνέχεια στον Ολυμπιακό

"Να περάσει ο επόμενος", σκέφτονται όλοι στον Ολυμπιακό, αφού η απόκτηση και του Κρις Μόρις άνοιξε για τα καλά την όρεξη των "ερυθρολεύκων" που μετά από κάποια μακρά περίοδο στασιμότητας φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Με την απόκτηση του Κρις Μόρις, αλλά και του Τζόσουα Γκραντ, οι Πειραιώτες έχουν εξασφαλιστεί για τις θέσεις 3 και 4. Ετσι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στην απόκτηση ενός πλέι μέικερ και ενός ψηλού. Για την πρώτη θέση οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για τον Μουσταφά Σονκό, αλλά και τον Αντουάν Ριγκοντό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πόθο της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας. Οσο για τον ψηλό το όνομα του Ντίνο Ράτζα συνεχίζει να εμφανίζεται, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα στο λιμάνι έπαψαν να ασχολούνται πλέον. Τέλος δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη στο θέμα του Γιώργου Σιγάλα, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί κάποια στάση αναμονής.

* Ο Βίκτωρ Αλεξάντερ θα αποτελέσει τον ένα ξένο του ΠΑΟΚ για τη νέα περίοδο, αφού οι διοικούντες της Θεσσαλονικέων συμφώνησαν σε όλα με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ θέλει να φέρει στην Ελλάδα και τον παρτενέρ του Αλεξάντερ στην ΑΕΚ Μπιλ Εντουαρντς, με τον οποίο είχαν κάνει πριν από δυο χρόνια από τα καλύτερα δίδυμα ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από κει και πέρα εξετάζονται και οι περιπτώσεις των Φίριτς, Πρέλεβιτς, αλλά και αυτή του Μπαζάρεβιτς.

* Ο 27χρονος Αμερικανός Τζέιμς Φόρεστ θα είναι τελικά ο δεύτερο ξένος του Ηρακλείου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον παίκτη και τους παράγοντες της κρητικής ομάδας. Ο 27χρονος Φόρεστ έχει ύψος 2.04 και αγωνιζόταν στην ιταλική Πιστόια.

Για την Νέα Υόρκη έφυγαν χτες οι παίκτες του Παναθηναϊκού που στον πρώ

Για τη Νέα Υόρκη έφυγαν χτες οι παίκτες του Παναθηναϊκού που στον πρώτο αγώνα του "Γκόθαν Καπ" θα κοντραριστούν με τη Φιορεντίνα

ΤΕΝΙΣ
Στους "16" της Ευρώπης η Δανιηλίδου

Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποιεί η 17χρονη Ελληνίδα αθλήτρια του τένις, Λένα Δανιηλίδου, καθώς χτες κατάφερε να πάρει την πρόκριση στις "16" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 18 χρόνων που διεξάγεται στο Κλόστερ της Ελβετίας. Η Δανιηλίδου που είναι Νο 4 στο ταμπλό, με την εύκολη νίκη της επί της Ρουμάνας Μπουρζ με 6 - 1, 6 - 4, πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού, όπου θα αντιμετωπίσει στο Γ' γύρο τη νικήτρια της συνάντησης Γκονζάλες (Ισπανία) - Τσινκ (Ουγγαρία). Στα χνάρια της Δανιηλίδου, όμως, βαδίζει και η Μίνα Καπλάνη, η οποία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 16 χρόνων που πραγματοποιείται στο Χάτφιλντ της Αγγλίας, προκρίθηκε κι αυτή στις "16", ύστερα από την άνετη επικράτησή της επί της Τσέχας Πιρνέροβα με 6 - 1, 7 - 5.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ωρα για... τρέξιμο

Με το βάρος των προσπαθειών να επικεντρώνεται στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, συνεχίζεται η προετοιμασία του Ολυμπιακού στην Αυστρία.Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς προσπαθεί μέσα από την προετοιμασία της ομάδας του να κάνει την ομάδα πιο γρήγορη, να πρεσάρει καλύτερα και να μεταβιβάζει πιο εύκολα την μπάλα. Η ενσωμάτωση των δύο νεοαποκτηθέντων, Ζάχοβιτς και Τζιοβάνι, κάνει πιο εύκολο το έργο του κόουτς των πρωταθλητών, καθώς πλέον ακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα της προετοιμασίας.

Το άλλο ευνοϊκό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει να δώσει κάποιο ευρωπαϊκό παιχνίδι στον Αύγουστο και έτσι η προετοιμασία θα είναι πιο ολοκληρωμένη τεχνικά.

Αύριο θα διεξαχθεί το φιλικό παιχνίδι της "ερυθρόλευκων" με τη Στουτγκάρδη στην αυστριακή πόλη Σχουνς και από ό,τι φαίνεται δε θα χρησιμοποιηθούν οι δύο νέοι παίκτες της ομάδας, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα προτιμήσει την κλασική ενδεκάδα της περσινής περιόδου, χωρίς να λείπει το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής τους στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Μετάαπό αυτό το φιλικό με τον γερμανικό σύλλογο ο Ολυμπιακός, αναμένεται να δώσει άλλα δύο παιχνίδια, με τη Μακάμπι Χάιφα και την Ουντέρεχιν.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
Αναζητώντας τη νίκη και την... τύχη

Τον πλέον καθοριστικό αγώνα για την πρόκρισή της στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος νέων, δίνει σήμερα η εθνική μας ομάδα που αντιμετωπίζει τους διοργανωτές Σουηδούς. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, εκτός από τη νίκη, χρειάζεται και συνδυασμό αποτελεσμάτων προκειμένου να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Κατ' αρχήν θα πρέπει να νικήσει με δυο γκολ διαφορά ενώ η"λευκή" ισοπαλία στον αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Πορτογαλίας σφραγίζει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Πάντως οι ελπίδες πρόκρισης θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες αν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπαιρνε τη νίκη στον προχθεσινό αγώνα με τη Γαλλία που έληξε 1 - 1. Παρ' όλα αυτά όμως, η τύχη της γύρισε την πλάτη.

Το γκολ του Χαριστέα στο 17ο λεπτό της αναμέτρησης, έδωσε το προβάδισμα στο σκορ για την Ελλάδα. Η διακοπή του αγώνα στο 61ο λεπτό λόγω καταρρακτώδους βροχής και δυνατού ανέμου, επηρέασε κάπως την εθνική μας ομάδα που όμως κράτησε "ζωντανή" την πρόκριση και το προβάδισμα στο σκορ μέχρι το 95. Εκεί ο Κονέ με δυνατό σουτ έκανε το 1 - 1 και έδωσε τη χαριστική βολή στους διεθνείς παίκτες μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ