ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Να διασωθεί η "ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ"

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Μαρία Μπόσκου

Η μοναδική στη χώρα μας ξυλουργική βιομηχανία παραγωγής ινοσανίδων (MDF) και η μοναδική βιομηχανική μονάδα των Γρεβενών, η ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ, που αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης του ακριτικού νομού, με την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική και τις επιταγές της "ελεύθερης αγοράς", έχει μπει σε περίοδο βαθιάς κρίσης και κινδυνεύει ακόμα και με κλείσιμο.

Αυτό διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή Ημαθίας του Κόμματος, Μαρία Μπόσκου,που πραγματοποίησε χτες το πρωί περιοδεία στον υποβαθμισμένο και με ασφυκτικά προβλήματα νομό, αλλά και στην Κοινότητα Ποντοκώμης στην Κοζάνη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα ύδρευσης. Κύριος σκοπός της περιοδείας ήταν η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΠΙΝΔΟΣ, η συζήτηση με τους εργαζόμενους της επιχείρησης και μια "από πρώτο χέρι" ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγική αυτή μονάδα που η λειτουργία της παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του νομού.

Η ΠΙΝΔΟΣ ανήκει στο δημόσιο, που μέσω των τραπεζών Αγροτικής και ΕΤΒΑ κατέχει το 52% των μετοχών και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Γρεβενών, Καστοριάς και Εορδαίας που κατέχουν το 46,5% των μετοχών της επιχείρησης. Παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο ιδρύθηκε πριν περίπου 10 χρόνια με την προοπτική να προσφέρει ανάπτυξη, εργασία και τόνωση της οικονομίας του Νομού Γρεβενών, για να ξεφύγει ο τόπος από την υπανάπτυξη και να συγκρατήσει τον πληθυσμό του, τελικά η επιχείρηση δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα ασφυκτικά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομία της αγοράς και η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Στις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους, φάνηκε ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα, που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Για να γίνει ανταγωνιστική η εταιρία πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ανανέωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού, που θα έριχνε το κόστος παραγωγής κατά μονάδα.

Χρήματα όμως για επενδύσεις δεν υπάρχουν γιατί οι αγροτικές ενώσεις, που συμμετέχουν σαν ιδιοκτήτριες, δεν είναι σε θέση να διαθέσουν χρήματα για το σκοπό αυτό, γιατί με την πολιτική που εφαρμόζεται από το κράτος απέναντι στους συνεταιρισμούς, είναι όλοι χρεωμένοι και δεν μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο ανάπτυξης. Η Αγροτική Τράπεζα από την άλλη έχει σταματήσει τις παραγωγικές επενδύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της και εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής όμως απαιτείται και η κατάλληλη υποδομή - οδικό δίκτυο, σιδηροδρομική γραμμή - που θα μείωνε κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και των πρώτων υλών. Απαιτείται ακόμα η πολιτική βούληση και το θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπαν τη χρηματοδότηση των παραγωγικών μονάδων με χαμηλότοκα δάνεια. "Στην Ευρώπη για παράδειγμα - ανέφερε διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας - χορηγούνται δάνεια με επιτόκιο 3% και 4%, ενώ εδώ κοστίζουν 15% και 20%.

Το σωματείο εργαζομένων θεωρεί ότι η επιχείρηση, που τα προϊόντα της είναι άριστης ποιότητας, έχει προοπτικές και μέλλον, με την προϋπόθεση ότι θα:

- γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις,

- μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος,

- εκσυγχρονιστεί ο παραγωγικός εξοπλισμός και εφαρμοστεί νέο μάρκετινγκ στο τμήμα πωλήσεων.

Η Μαρία Μπόσκου διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα σταθεί πάντα στο πλευρό τους και θα στηρίξει όλους τους αγώνες για τη διάσωση της επιχείρησης. Τόνισε όμως ότι μόνο ο αποφασιστικός ενωμένος αγώνας των ίδιων των εργαζόμενων μαζί και με τον υπόλοιπο λαό της περιοχής, ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν τον τόπο σε μαρασμό, μπορεί να δώσει λύσεις για να μη θρηνήσουμε το κλείσιμο μιας ακόμα σημαντικής παραγωγικής μονάδας.

Μια κοινότητα χωρίς νερό

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν η Κοινότητα Ποντοκώμης, Κοζάνης, της οποίας οι κάτοικοι για ένα μήνα τώρα λένε το νερό νεράκι, αφού απαγορεύτηκε η υδροδότηση από τις υπάρχουσες πηγές υδροληψίας, λόγω των υψηλών νιτρικών στοιχείων που ανιχνεύτηκαν κατά τη χημική ανάλυση του πόσιμου νερού.

Η Κοινότητα Ποντοκώμης με τη εφαρμογή του "Καποδίστρια" αποτέλεσε μέρος του νεοσύστατου Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Μέλη του δημοτικού συμβουλίου με τα οποία συναντήθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο κοινοτικό κατάστημα ενημέρωσαν ότι ο Δήμος έχει δώσει μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού με την τοποθέτηση 8 φίλτρων σε διάφορα σημεία του δικτύου υδροδότησης, για να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν λίγο νερό να πιουν και να μαγειρέψουν.

Το μέτρο αυτό βέβαια είναι προσωρινό, δε λύνει το πρόβλημα και δεν παρέχει και τις εγγυήσεις ότι τα φίλτρα κατακρατούν τα νιτρικά και καθιστούν το νερό πόσιμο.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το θέμα προτείνει ανάμεσα στα άλλα: Να διερευνηθεί αμέσως η εστία μόλυνσης των πηγών υδροληψίας της Ποντοκώμης και εφόσον είναι μόνιμη και μη ανατρέψιμη, να αποδεσμευτούν οι γεωτρήσεις από το εξωτερικό της δίκτυο και άμεσα να εκτελεστούν, χωρίς γραφειοκρατία, νέες γεωτρήσεις σε περιοχή που να εξασφαλίζει καθαρό και υγιεινό νερό.

Τονίζει επίσης τη "σοβαρή ευθύνη της κυβέρνησης, που καυχιέται για χιλιάδες έργα που κατασκευάζει σ' όλη τη χώρα, ενώ δεν έχει εξασφαλίσει τόσα χρόνια τις στοιχειώδεις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, βιολογικό καθαρισμό) που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας".

Ο αντιδήμαρχος και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για το ενδιαφέρον που επέδειξε για το πρόβλημα και τόνισαν ότι είναι το μόνο κόμμα που παλεύει με συνέπεια για τη λύση των προβλημάτων του λαού.

Για να φουντώσει η πάλη για το σοσιαλισμό

Ο Κων. Τσουκαλάς (Κ. Τ.) σε δύο άρθρα του στο Βήμα (12.7, 13,7) αποφαίνεται, όσον αφορά το ΚΚΕ, ότι έχει εκλείψει ο ριζικός ανατρεπτικός πολιτικός λόγος.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Κανείς ούτε και το ΚΚΕ δεν τολμά να εισηγηθεί μια ριζικά διαφορετική μορφή της κοινωνικής οργάνωσης που θα οδηγούσε σταδιακά σε μια καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο χειραφετημένη κοινωνική πραγματικότητα". "Ως ΚΚΕ - σε άλλο σημείο γράφει - δίχως όμως την επαναστατική επαγγελία της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και την προστατευτική ομπρέλα του Συμφώνου της Βαρσοβίας", αναφέρεται "σε πολιτικά προτάγματα και σχήματα που δεν μπορούν, αλλά ούτε και επιδιώκουν, να μετουσιωθούν σε άμεσες και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις". Και σε άλλο σημείο γράφει: "Ολα τα κόμματα συμφωνούν επίσης ότι οι θεμελιακές δομές της κοινωνικής οργάνωσης θα πρέπει να στηρίζονται στην οικονομία την αγοράς".

Η στρατηγική επιδίωξη όμως του ΚΚΕ, όπως διατυπώθηκε στο 15ο Συνέδριο, είναι: "Η επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας απ' την εργατική τάξη σε συνεργασία με τους συμμάχους της. Η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής. Ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός". (Πρόγραμμα του ΚΚΕ, έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής 1996 σελ. 43). Στην επόμενη σελίδα προβλέπει: "Ανεξάρτητα τη μορφή που θα πάρει το σοσιαλιστικό κράτος, από την άποψη της ταξικής ουσίας θα είναι επαναστατική εξουσία της εργατικής τάξης, η δικτατορία του προλεταριάτου" (ο. π. σ. 44)

Κατά συνέπεια δεν είναι σωστό ότι το ΚΚΕ δεν εισηγείται μια ριζικά διαφορετική μορφή ριζικής οργάνωσης της κοινωνίας και ότι υποστηρίζει την οικονομία της αγοράς. Τα βασικά μέσα παραγωγής προβλέπεται να κοινωνικοποιηθούν και το αστικό κράτος να αντικατασταθεί απ' τη δικτατορία του προλεταριάτου. Και επειδή πολλοί μικροαστοί αμφισβητούν τη δικτατορία του προλεταριάτου, όχι τώρα αλλά απ' το 1852 που διατυπώθηκε, ο Φρ. Ενγκελς έχει γράψει: "Τον τελευταίο καιρό τον σοσιαλδημοκράτη Φιλισταίο τον πιάνει ξανά ένας ιερός τρόμος, όταν ακούει τις λέξεις δικτατορία του προλεταριάτου" (Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Διαλεχτά έργα, τόμ. 1 σελ. 577, εκδόσεις Αναγνωστόπουλος). Και για το τι ήταν η Παρισινή Κομμούνα ο Καρλ Μαρξ έγραψε: "Ηταν το Παρίσι που εργαζόταν, που σκεφτόταν, που μαχόταν, που μάτωνε, που έκανε έφοδο στον ουρανό, που ακτινοβολούσε μέσα στον ενθουσιασμό της ιστορικής πρωτοβουλίας" (ό.π. σελ. 634).

Ενδεχόμενα ο Κ. Τ., με την αναφορά στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, εννοεί ότι η στρατηγική επιδίωξη του ΚΚΕ είναι εξωπραγματική. Ομως, πρέπει να έχουμε υπ' όψη ότι οι κοινωνικές εξελίξεις είναι περίπλοκες. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Β. Ι. Λένιν, σε διάλεξή του στη Ζυρίχη, ένα μήνα περίπου πριν γίνει η Επανάσταση του Φλεβάρη του 1917 στη Ρωσία είπε: "Εμείς οι ηλικιωμένοι (ήταν 47 χρόνων τότε), ίσως να μη ζούμε ως τις αποφασιστικές μάχες αυτής της επανάστασης που έρχεται" (Β. Ι. Λένιν, Απαντα τόμ. 30 σελ. 328).

Ομως δε φτάνει αυτό. Ο Κ. Τ. αναφέρει πως "όλα τα κόμματα δέχονται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να παραμείνει ενταγμένη στα ευρύτερα κοινωνικοπολιτικά, ευρωπαϊκά πλαίσια". "Επιπλέον λόγοι εθνικής ασφάλειας επιτάσσουν την παραμονή της χώρας σε ευρύτερα αμυντικά σύμφωνα". (Το ΝΑΤΟ βέβαια δεν είναι αμυντικό σύμφωνο, ήταν και είναι επιθετικό). Αυτά είναι ανακριβή. Καθένας που παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ βλέπει ότι έχουν ως κεντρικό σύνθημα το: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο". Αλλά και στο πρόγραμμά του ορίζεται συγκεκριμένα: "Στις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης εντάσσονται:

- Η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Η αποχώρηση απ' το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση".

Ετσι είναι ολοφάνερο ότι ο ισχυρισμός του Κ. Τ. είναι αβάσιμος, δεν ευσταθεί.

Τέλος, ο Κ. Τ. σημειώνει: "Στο μέτρο που κανένα από τα κόμματα της Αριστεράς δεν προτείνει μια συγκεκριμένη συνολική εναλλακτική πολιτική ούτε ως προς θεμελιώδεις οικονομικές επιλογές (ΟΝΕ)... ούτε και ως προς τις βασικές επιλογές, τα ζητήματα της Παιδείας, Αποκέντρωσης, Υγείας και Υποδομών, τότε κινήσεις όπως π.χ. η καταψήφιση της Συνθήκης του Αμστερνταμ ή της Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παραμένουν περισσότερο συμβολικές παρά ουσιαστικές".

Είναι, βέβαια, γνωστό ότι η συνολική εναλλακτική πρόταση στα πλαίσια του καπιταλισμού, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχει. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργήθηκε απ' τις πολυεθνικές εταιρίες, για να προωθήσει τα συμφέροντά τους. Είναι, λοιπόν, ιμπεριαλισμός που αρνείται τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Είναι μηχανισμός βίας και καταπίεσης. Αυτό έγινε ολοκάθαρο με τους τελευταίους βάρβαρους βομβαρδισμούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, που έγιναν και με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από τη φύση της, δεν παίρνει διόρθωση. Μόνο ανατροπή χωράει.

Στα πλαίσια, αυτά το ΚΚΕ αγωνίζεται στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος σε οργάνωση και κινητοποίηση των μαζών (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μέτωπο μικρομεσαίων αγροτών, αγωνιστικό μέτωπο των μαθητών για την Παιδεία κλπ.) για να αποκρούσει τις καταθλιπτικές συνέπειες απ' την ενοποίηση, για να συγκεντρώσει τις αναγκαίες δυνάμεις, για να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, ώστε να "φουντώσει η πάλη για τον σοσιαλισμό" (Β. Ι. Λένιν, Απαντα τόμος 30, σελ. 386).

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Συζήτηση για την τρομοκρατία

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 22.7.99, στα πλαίσια της εκπομπής "Με Αποψη", στις 22.00 μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τρομοκρατία.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Δημήτρης Ευσταθιάδης,γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Νικόλαος Γκελεστάθης,πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής ΝΔ

Κώστας Βουλγαρόπουλος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και

Παναγιώτης Μαντάς,μέλος του ΠΓ του ΔΗΚΚΙ

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ευσταθίου.

Εκδρομή στην Πάρνηθα

Εκδρομή στην ολόδροση ΠΑΡΝΗΘΑ, στα έλατα, πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Ιούλη 1999,με πούλμαν, η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.Θα γίνει γύρος με το πούλμαν στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο των 17 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές τον Ιούλη του 1944. Στάθμευση στην πανέμορφη θέση ΜΟΛΑ, στα έλατα και εκδήλωση για την προστασία της Πάρνηθας, παιχνίδια, φαγητό. Αναχώρηση πούλμαν στις 8 πμ από Ν. Σμύρνη οδό Ομήρου 68 (πρώην ΕΛΣΗ) και επιστροφή 8 μμ στην ίδια θέση. Τιμή εισιτηρίου 1.000 δραχμές. Πληροφορίες: Τηλ. 9354.841 ώρες 6.30 έως 8.30 μμ τις εργάσιμες μέρες ή στην οδό Βρυούλων 14, Ν. Σμύρνη, τις ίδιες ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ