ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
Ιμπεριαλιστική πολιτική και υποκρισία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική, συνδυασμένη με απύθμενη υποκρισία, αναμένεται να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και με τη Φινλανδική Προεδρία, όπως υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του προγράμματος δραστηριοτήτων της νέας προεδρίας. Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής τόνισε:

"Ακούγοντας τη Φινλανδική Προεδρία, βλέπουμε ότι δε θα 'χουμε αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ που αυξάνει και οξύνει τα προβλήματα των λαών μας. Ακριβώς γι' αυτό, επιβάλλεται να δυναμώσει ο αγώνας τους ενάντια στους στόχους της ΕΕ των μονοπωλίων.

Ετσι, και με τη Φινλανδική Προεδρία, θα 'χουμε:

  • Βάθεμα της υποταγμένης στο ΝΑΤΟ στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και μάλιστα με πρόεδρο χώρα που δεν είναι μέλος του και είναι γνωστή για τον πρότερο φιλειρηνικό προσανατολισμό της. Θα 'χουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΕ, στους κόλπους του νέου ΝΑΤΟ, σε παρόμοια ή και χειρότερα εγκλήματα όπως η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
  • Ενταση της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, αύξηση της ανεργίας και της εξαθλίωσης, όξυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
  • Συνέχιση από το τουρκικό καθεστώς, με στήριξη και της ΕΕ, της κατοχής του 40% της Κύπρου επί 25 χρόνια, καθώς και της γενοκτονίας του κουρδικού λαού, του οποίου ο αγώνας χαρακτηρίζεται τρομοκρατικός. Μάρτυράς μου η άρνηση ασύλου στον Οτσαλάν και η παράδοσή του στην Τουρκία, με σίγουρη την καταδίκη του σε θάνατο.

Εχουμε να κάνουμε με μια ιμπεριαλιστική πολιτική, συνδυασμένη με απύθμενη υποκρισία, αφού κατά τα άλλα, η ΕΕ κόπτεται για τα δικαιώματα του ανθρώπου και των λαών".

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΕΘΑ
Αλλαγή του τόπου υποβολής αιτήσεων

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Πειραιώς 211 και Θράκης, θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι για τη Νομαρχία Αθηνών, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό των 850 θέσεων που έχει προκηρύξει το υπουργείο Αμυνας. Αυτό ανακοίνωσε χτες το ΑΣΕΠ μετά την άρνηση, όπως αναφέρει, της νομάρχη Αθηνών να επιτρέψει τη συγκρότηση συνεργείων για την παραλαβή των αιτήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι η αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τον παραπάνω διαγωνισμό αρχίζει στις 23 Ιούλη και λήγει στις 11 Αυγούστου.

Από την πλευρά της η Νομαρχία Αθηνών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι είχε γνωστοποιήσει στο ΑΣΕΠ ότι είναι ανέφικτη η συγκρότηση συνεργείων με υπαλλήλους της Νομαρχίας λόγω των κανονικών αδειών των υπαλλήλων.

Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου με τροπολογία που κατέθεσε, δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να ορίζει άλλο χώρο σε δημόσιες υπηρεσίες για την παραλαβή των αιτήσεων των υποψηφίων, καθώς και να συγκροτεί τα συνεργεία με υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες, στην περίπτωση που μια νομαρχία δεν μπορεί να παραλάβει τις αιτήσεις για το διαγωνισμό.

Στην ανακοίνωση του ΑΣΕΠ αναφέρεται ακόμα ότι οι ώρες παραλαβής των αιτήσεων καθημερινά είναι από τις 8.30 έως 14.00, ενώ ειδικά από 5 μέχρι 11 Αυγούστου το συνεργείο παραλαβής των αιτήσεων των υποψηφίων για τη Νομαρχία Αθηνών θα λειτουργήσει και από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ.

  • Η Β. Παπανδρέου με αφορμή το κρούσμα διαφθοράς στο Εθνικό Τυπογραφείο έστειλε εγκύκλιο προς τα υπηρεσιακά συμβούλια με την οποία τους επισημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο υπαλληλικός κώδικας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που εξετάζουν. Στο μεταξύ, με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου απολύθηκε ο ένας από τους δύο υπαλλήλους που κατηγορούνταν για διαφθορά, ενώ ο δεύτερος τέθηκε εκ νέου σε εξάμηνη αργία.
ΣΠ

Από τα ΝΑΤΟικά γεράκια

στα ιμπεριαλιστικά κοράκια

Η βάρβαρη κι απάνθρωπη επιδρομή ενάντια στη Γιουγκοσλαβία από τους ΝΑΤΟικούς βανδάλους και τους συμμάχους τους κράτησε κοντά ογδόντα μέρες. Οι "έξυπνες βόμβες" των ΗΠΑ μέρα και νύχτα σφυροκοπούσαν τη χώρα αυτή και σκορπούσαν το θανατερό με φαρμακερά αέρια και δηλητήρια ουρανίου περισσότερο από δύο μήνες και ασταμάτητα καταστρέφανε τα έργα του ανθρώπινου μόχθου και του πολιτισμού της. Για το έγκλημα αυτό τα ΝΑΤΟικά γεράκια κι οι "πολιτισμένοι" κυβερνήτες των ΗΠΑ και της ΕΕ ποτέ δεν είπαν την αλήθεια, μήτε φανερώσανε τους πραγματικούς στόχους τους.

Αλλωστε, από τους προϊστορικούς χρόνους ίσαμε σήμερα ποτέ δεν ειπώθηκε η αλήθεια για τους πολέμους. Μονάχα μια φορά οι Αργοναύτες της μυθολογίας είπανε: "Πήγαμε στην Κολχίδα για ν' αρπάξουμε το "χρυσόμαλλο δέρας"" και αργότερα ο Κ. Μαρξ αποκάλυψε πως "το χρυσόμαλλο δέρας στάθηκε σ' όλους τους αιώνες το κύριο αίτιο του πολέμου σαν κοινωνικού φαινομένου". Αυτή την αλήθεια ο Κλίντον, ο Σολάνα κι η Ολμπράιτ για να την κρύψουν βάφτισαν τις εγκληματικές ενέργειές τους "Ανθρωπιστική βοήθεια". Και ποτέ τους δεν είπαν πως αυτή η επιδρομή ενάντια στη Γιουγκοσλαβία ήταν το ξεκίνημα για το λήστεμα, που είχαν σχεδιάσει, ολόκληρης της περιοχής από τα Βαλκάνια έως την Κασπία και τη Σιβηρία. Τα πετρέλαια στον Καύκασο και το πλούσιο υπέδαφος της απέραντης έκτασης στη Σιβηρία της πρώην Σοβιετικής Ενωσης είχαν βάλει στο στόχαστρό τους το χρηματιστικό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και ολιγοπώλια. Και για να πραγματοποιήσουν αυτά τα σχεδιάσματά τους, αφού εξαπέλυσαν πρώτα τα ΝΑΤΟικά γεράκια ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, μια χώρα ειρηνική, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, να την κατασπαράξουν και να ετοιμάσουν το έδαφος για το μεγάλο "πλιάτσικο" των Βαλκανίων - όπως αποκάλυψε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα - που θα πραγματώσουν στη συνέχεια τα ιμπεριαλιστικά κοράκια. Κι αυτό το πλιάτσικο το ονόμασαν "Σχέδιο ανασυγκρότησης και σταθερότητας των Βαλκανίων".

Η διακήρυξη αυτή του "Σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων" έδειξε καθαρά πως η επιδρομή αυτή έγινε όχι βέβαια για την "ειρήνευση" της περιοχής, αλλά για να πατήσουν το πόδι τους στο χώρο των Βαλκανίων οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, να ανοίξουν το δρόμο και να μπορέσουν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε επεμβάσεις στις οικονομίες των χωρών των Βαλκανίων, στη διακυβέρνησή τους, στον καθορισμό των συνόρων τους σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και στη διαμόρφωση κανόνων για "τα ανθρώπινα δικαιώματα" που θα τους εξυπηρετούν. Το σχέδιο "Ανασυγκρότησης" στα Βαλκάνια όπως φαίνεται προβλέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο των ΝΑΤΟικών γερακιών με την επιδρομή που θα κάνουν τα ιμπεριαλιστικά κοράκια, για να ληστέψουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των βαλκανικών χωρών και να μετατρέψουν τους λαούς τους σε βιομηχανικούς καταναλωτές. Αυτή η μέθοδος επεκτατισμού των ΗΠΑ παρουσιάστηκε στα 1948 με το γνωστό "Σχέδιο Μάρσαλ".

Το χρηματιστικό κεφάλαιο για την εξασφάλιση υψηλών κερδών, πέρα από την καταλήστεψη του πλούτου των διαφόρων χωρών, έχει καταφύγει στη μέθοδο των επενδύσεων ή το δανεισμό με υψηλά επιτόκια. Ο τρόπος αυτός απόσπασης μεγάλων κερδών είναι τόσο στυγνός που έσπρωξε ακόμα και τον Φορντ, τον ιδρυτή της μεγάλης ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μια στιγμή "κρίσης συνείδησης" να ομολογήσει στο βιβλίο του "Η ζωή μου" (Ma vie), αναφερόμενος στη βοήθεια ανάπτυξης του Μεξικού ότι "αυτό δεν είναι βοήθεια αλλά λήστεμα της χώρας αυτής από τις ΗΠΑ".

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που ξεκίνησε με την "Ανθρωπιστική βοήθεια" και συνεχίζεται τώρα με την "Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων" οι λαοί της περιοχής και πέραν αυτής, που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά και να αντιδράσουν αποτελεσματικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ανάγκη να αναπτύξουν ανάμεσά τους ένα κλίμα πραγματικής φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Απέναντι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που με τη βία, την τρομοκρατία, τις σκόπιμες αντιπαραθέσεις και τις τεχνητές εθνικιστικές έριδες, προσπαθούν να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων" και οι ΗΠΑ να εδραιώσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, η στάση των λαϊκών μαζών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τα προοδευτικά κινήματα, πρέπει να είναι η συσπείρωσή τους τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Η ενότητα και η κοινή δράση των λαϊκών μαζών σε κάθε κράτος ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και η κοινή δράση των λαών τόσο στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης πρέπει να αποτελέσει το βασικό θεμέλιο που πάνω του θα οικοδομηθεί παλλαϊκό αντιΝΑΤΟικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Αυτό το μέτωπο αποτελεί σήμερα μια ιστορική αναγκαιότητα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής στη χώρα μας, για την αντιμετώπιση του δόγματος της "νέας τάξης" από τους λαούς.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος - Συγγραφέας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στο ΕΑΤ - ΕΣΑ

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων από την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Η εκδήλωση, στην οποία προσκαλούνται να συμμετέχουν όλοι, θα γίνει την Παρασκευή 23 Ιούλη 1999 ώρα 8 μμ, στον μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, όπισθεν μνημείου Ελ. Βενιζέλου).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο μουσειακό χώρο, κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σπ. Μουστακλή, χαιρετισμό του προέδρου ΣΦΕΑ 1967-74, προβολή μαγνητοσκοπημένων ιστορικών στιγμιοτύπων της περιόδου της δικτατορίας, καθώς και εικόνες από τη βομβαρδισμένη Γιουγκοσλαβία. Επίσης, θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Ρεσιτάλ πιάνου με την Εφη Αγραφιώτη και τραγούδι με τη Νένα Βενετσάνου και τους συνεργάτες της από την πρόσφατη δημιουργία της "Προς Νέα Γη".

ΕΔΥΕΘ
Λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Εκδήλωση για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη

Την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, απαίτησαν χτες βράδυ φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων του χουντονατοϊκού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Με ψήφισμά τους απαίτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από το Νησί με ταυτόχρονη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση να αφεθούν οι δύο κοινότητες να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα με ειρηνικό διάλογο και σεβασμό των δικαιωμάτων.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πικετοφορία, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, η οποία κατέληξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απ' όπου συνεχίζεται η διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ