ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδική λύρα

Κάνει ζέστη, ζέστη που μας έχει κυριολεκτικά διαλύσει. Είναι μεσημέρι και αναζητούμε απεγνωσμένα κάτι να μας χαλαρώσει από την ένταση και να μας δροσίσει από το λιοπύρι και ξαφνικά μας έρχεται στο νου ότι τέτοια ώρα, δηλαδή στις 15.00 στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μεταδίδεται η εκπομπή "Η Λύρα του μεσημεριού", που επιμελείται και παρουσιάζει η Ράνια Βισβάρδη: Για να δούμε τι θα ακούσουμε: Λ. Β. Μπετόβεν: Αντάτζιο κον εσπρεσίονε από τη σονάτα: "Κουάζι ούνα φαντασία" σε μι μείζονα ας1, έργο 27. Αντάτζιο κον μόλτο εσπρεσίονε σε σι ύφεση μείζονα για χαμεκλάβιρ. Δυο λαϊκά γερμανικά τραγούδια με την παιδική χορωδία της Βιέννης: "Αποχαιρετισμός στους λόφους" και "Νανούρισμα".

Ρίχαρντ Βάγκνερ: χορωδιακό απόσπασμα από την όπερα "Ιπτάμενος Ολλανδός" και Τζιάκινο Ροσίνι: άρια από την όπερα "Ο κουρέας της Σεβίλλης" με τον μπάσο Γιώργο Παππά. Επίσης, δυο χορωδιακά τραγούδια "Πρωινή προσευχή" και "Ελα, άγιο πνεύμα" του Εκτόρια Μπερλιόζ. Ακόμη: Γκεργκ Φρίντριχ Χέντελ: Αποσπάσματα από το ορατόριο: "Ο Ισραήλ στην Αίγυπτο","Γιόχαν Σεμπάστια Μπαχ": Αλμαντ και Σαραμπάντ από τη σονάτα για φλάουτο σε λα ελάσσονα αρ.1013, "Γκ. Φρ. Χέντελ": Σαραμπάντ σε διασκευή για φλογέρες και άρπες των Ανδεων. Και τέλος "Ελτον Τζον": "Basque" για φλάουτο και ορχήστρα.

Πόλεμος και γαλήνη

Μια ενδιαφέρουσα ταινία σοβιετικής παραγωγής του 1972, που προτάθηκε για Οσκαρ καλύτερης ταινίας θα παρουσιαστεί στις 23.00 από την ΕΤ-3. Πρόκειται για τη δημιουργία του Στάνισλαβ Ροστόφσκι: "Ηρεμες ήταν οι αυγές", που αφηγείται την περιπέτεια μιας ομάδας γυναικών - πυροβολητών, που μόλις έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τη φρίκη του πολέμου και ξεκινούν με το διοικητή τους για μια επικίνδυνη αποστολή. Στην πορεία θα έρθουν αντιμέτωπες με τους Γερμανούς και έπειτα από σκληρές μάχες θα σκοτωθούν όλες. Ο σκηνοθέτης δεν ενδιαφέρεται τόσο για την απεικόνιση του ηρωισμού αυτών γυναικών, όσο για την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την εξέλιξη των χαρακτήρων τους: Δηλαδή την απότομη μεταμόρφωση των κοριτσιών από χαρούμενα, ανέμελα παιδιά με κέφι, δροσιά και διάθεση για έρωτα σε ριψοκίνδυνες και αποφασιστικές γυναίκες που δίνουν μάχη με το θάνατο, σώμα με σώμα. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει, να υμνήσει με εξαιρετικό τρόπο την ειρήνη, να καταγγείλει τον πόλεμο και να αποζητήσει το άπιαστο όνειρο: τη γαλήνη. Με τους: Αντρέι Μαρτίνοφ, Ιρίνα Σεβτσούκ.

Σπάνια ομορφιά

Από την εκπομπή της ΝΕΤ "Υγρό στοιχείο" στις 16.00 θα μεταφερθούμε στις "Πρέσπες".Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Δράμας ντοκιμαντέρ έχει θέμα σήμερα ένα από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του πλανήτη μας. Τοπία σπάνιας ομορφιάς στη σχεδόν ερημωμένη περιοχή της πατρίδας μας με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες και τα ασκηταριά των μοναχών. Η εκπομπή αναφέρεται στον οικολογικό πλούτο της περιοχής, που συγκεντρώνει το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων, της μεγαλύτερης δηλαδή αποικίας, και πραγματεύεται άλλα σπάνιαείδη της πανίδας και της χλωρίδας, που φιλοξενεί ο τόπος και παρακολουθεί τη ζωή των κατοίκων, συνθέτοντας έτσι μια ολοκληρωμένη και ευαίσθητη θέαση ενός σημαντικού χώρου. Σκηνοθεσία - διεύθυνση φωτογραφίας Νίκος Σταθογιαννόπουλος. Κείμενα Πάνος Σταθαγιάννης.

Σκηνή από την εξαιρετική σοβιετική ταινία "Ηρεμες ήταν οι αυγές", που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 23.00

Πρόσωπο και προσωπείο

Μέσα σ' ένα εργαστήρι κατασκευής μασκών, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος μας φέρνει αντιμέτωπους, με το παιχνίδι ανάμεσα στα πρόσωπα και προσωπεία, στην αλήθεια και στο ψέμα, στη ζωή και στο θέατρο. Στη συνέχεια ο φακός εστιάζεται στο σκηνογραφικό έργο του Διονύση Φωτόπουλου, του Γιώργου Ζιάκα και του Γιώργου Πάτσα. Για τη σχέση με το θέατρο, μιλά στην εκπομπή ο ζωγράφος - σκηνογράφος Δημήτρης Μυταράς. Ολα αυτά συμβαίνουν στη ΝΕΤ στις 19.30, στη εκπομπή "Μάσκες και οράματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ