ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΝΙΚΟΣ Χαράλαμπου ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ήταν εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Πουγκάκια, μέλος του ΚΚΕ και του Γραφείου της τοπικής ΚΟΒ. Δολοφονήθηκε από τμήμα του στρατού ανάμεσα στο Γαρδίκι και τη Στάγια, μαζί με τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΜΑΚΡΑΝΤΩΝΗ, μέλος του ΚΚΕ και υπεύθυνο της ΕΑ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Νικ. ΔΑΝΙΗΛ, χωροφύλακας στη Θεσσαλονίκη το 1945, απολύθηκε από την Υπηρεσία του, πήγε στο χωριό του Πουγκάκια. Του ζήτησαν να υπογράψει δήλωση μετάνοιας και αρνήθηκε. Το 1947 πιάστηκε από τη Χωροφυλακή, βασανίστηκε απάνθρωπα, τον έβαλαν σε στρατιωτικό αυτοκίνητο να μεταφερθεί στη Λαμία και στο δρόμο πέθανε.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αθαν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,γραμματέας της ΕΠΟΝ στο χωριό Πουγκάκια και μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και εξορίστηκε στα Γιούρα. Το Απρίλη του 1948, το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λαμίας τον καταδίκασε σε θάνατο ως τροφοδότη των μαχητών του ΔΣΕ.

Εκτελέστηκε στο Νεκροταφείο της Λαμίας.

Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών από το χωριό Πουγκάκια Δ. Φθιώτιδας, οι Γιάννης και Ελένη Παπαδήμα πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. στην ΚΝΕ και 20.000 δρχ. στην ΕΕΔΥΕ.

* * *

Σήμερα, 24 Ιούλη, συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τον άδικο χαμό της αγαπημένης μας κόρης, αδελφής και θείας ΜΑΚΡΙΝΑΣ ΜΗΝΑΪΔΟΥ.

Στη μνήμη της, τελέσαμε μνημόσυνο σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι γονείς Κώστας - Μαρία

Τα αδέρφια της

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ, μέλος του ΚΕ από το Σερνικάκι Φωκίδας, το 1947, κυνηγημένος από παρακρατικούς τρομοκράτες για την αντιστασιακή δράση του, κατέφυγε στο ΔΣΕ, στον Παρνασσό στα τμήματα του Διαμαντή. Ο Διαμαντής ήθελε να τον βάλει σε βοηθητική υπηρεσία, γιατί στο ΔΣΕ υπηρετούσαν δύο αγόρια και η κόρη του. Αλλά αυτό δεν το δέχτηκε. Και παρά τα 55 χρόνια του, πήγε σε μάχιμο τμήμα. Τον Απρίλη του 1948, με τις γενικές εκκαθαριστικές, πιάστηκε αιχμάλωτος. Η περηφάνια του δεν το άντεξε. Προσπάθησε να δραπετεύσει. Τον τραυμάτισαν, τον βασάνισαν απάνθρωπα και υπέκυψε.

Στη μνήμη του και για τη γιορτή του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο δοξασμένο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Πλ. Βάθης.

Η κόρη του Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΛΑΘΙΑΝΑΚΗ και ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΙΛΑΘΙΑΝΑΚΗ το γένος Χρονάκη και της αξέχαστης αδελφής μου ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ,προσφέρω 20.000 δρχ. στη ΝΕ Ηρακλείου για την ενίσχυση του Κόμματος στον αγώνα υπέρ των εργαζομένων.

Παγώνα Βασιλάκη, Ηράκλειο Κρήτης

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα, Σάββατο 24 Ιούλη, στις 11.30 π.μ. στο Κοιμητήριο του Αγίου Στεφάνου, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ

Η οικογένεια Μαρία, Αντώνης και Μαριαλένα Καπετανάκη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ