ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ "18 ΑΝΩ"
Η θέση μας δεν είναι στον πάτο της κόλασης!

"Δεν καταθέτουμε τα όπλα. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει τις προσπάθειές μας".

Το μήνυμα ξεκάθαρο! Το έστειλαν χτες, επιστημονικό προσωπικό και μέλη της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω", σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την υπόθεση του 20χρονου Χρήστου Λεμπέση.Παράλληλα, επισήμαναν ότι το Συμβούλιο Εφετών, ενώ έχει εξετάσει το αίτημά του 20χρονου, για άρση της κράτησης και αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους, δεν έχει ανακοινώσει την απόφαση. Ετσι, κρατούν σε ομηρία, μια σειρά άτομα που βρίσκονται στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, η Κατερίνα Μάτσα επιστημονική υπεύθυνη της Θεραπευτικής Μονάδας "18 Ανω", ο Χρ. Λεμπέσης, μέλος της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 Ανω", βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 35 μέρες για ένα αδίκημα που είχε κάνει, ενώ ήταν χρήστης ναρκωτικών. "Το Συμβούλιο Εφετών εξέτασε προχθές το αίτημα και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση, για άγνωστο λόγο. Με τον τρόπο αυτό, η κοινωνία ολόκληρη, είναι σαν να λέει στους χρήστες ότι δεν τους αποδέχεται και ότι η θέση τους είναι στον πάτο της κόλασης!",τόνισε η Κ. Μάτσα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την απουσία πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, καθώς, όπως σημείωσε, όταν ένας απεξαρτημένος φτάσει στο σημείο της κοινωνικής επανένταξης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προβλήματα, όπως έλλειψη δουλιάς και στέγης, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. "Πολιτική για τα ναρκωτικά δε χαράσσεται με εξαγγελίες και προγράμματα μεθαδόνης. Πολιτική για τα ναρκωτικά γίνεται με γενναίες αποφάσεις και κονδύλια",κατέληξε η Κ. Μάτσα.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι δικηγόροι του Χρ. Λεμπέση, Α. Παπαρούσσου και Κ. Γιομπρέ,που επισήμαναν ότι το κατηγορητήριο του Χρ. Λεμπέση δεν αρκεί για τη σοβαρή αντιμετώπιση της κράτησης που του επιβλήθηκε."Η κοινωνία πρέπει να εγκαταλείψει τη βραδυφλεγή συνείδησή της και να πάρει μέτρα",είπαν και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να γίνει από την πολιτεία ειδική νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των τοξικομανών.

"Εδώ και 34 μέρες ένα μέλος μας είναι στη φυλακή και μετράει δευτερόλεπτα και όμως κανείς δεν κάνει τίποτα. Οταν μαζευτήκαμε έξω από το Εφετείο, όπου συζητιόταν η υπόθεση του Χρήστου, ήρθαν παιδιά από το πρόγραμμα της μεθαδόνης και μας είπαν: "Ελπίζουμε σε σας. Μόνο εσείς έχετε πιθανότητες να βγείτε από τα ναρκωτικά!". Εμείς υποσχόμαστε ότι δε θα αφήσουμε αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη!",είπε ο Κωστής Τραμπαδούρος,μέλος της ραδιοφωνικής ομάδας απεξάρτησης του "18 Ανω".

"Με την παρουσία μας στη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίζουμε τη σημασία, που δίνουμε στο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Το πρόβλημα των ναρκωτικών με την πολιτική της κυβέρνησης επιτείνεται, στον τομέα της αποτοξίνωσης. Δεν υπάρχουν νέα προγράμματα. Δεν υπάρχει προσωπικό. Δε δίνονται τα απαιτούμενα χρήματα από την κυβέρνηση. Κόβουν 1 δισεκατομμύριο από τα προγράμματα απεξάρτησης και επιδοτούν τα προγράμματα υποκαταστάτων",τόνισε ο Μάκης Κοψίδης,ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και η Ζωή Σώκου,εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ),η οποία υπογράμμισε ότι η βάση των ναρκωτικών είναι η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση. "Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σηκωθούμε και να βγάλουμε μεγάλη φωνή. Τα συνδικάτα έχουν κάνει λίγα πράγματα, που δε μας αφήνουν ικανοποιημένους. Το πρόβλημα του Λεμπέση και των άλλων παιδιών είναι ένας στόχος για μας που πρέπει να παλέψουμε", επισήμανε η Ζ. Σώκου.

Απαγορεύεται το διάβασμα!

Δεν ξέρετε, κύριε, ότι το διάβασμα δεν επιτρέπεται μέσα στο λεωφορείο;Ηταν η πρώτη φορά στη ζωή μου, που μου γινόταν αυτή η αυστηρή παρατήρηση και μάλιστα μεγαλόφωνα από μια κυρία, που συνταξιδεύαμε, όρθιοι και στριμωγμένοι, με το λεωφορείο της γραμμής Σύνταγμα - Πειραιά. Κι ήταν επόμενο να νιώσω άσχημα, όταν τα βλέμματα των υπολοίπων επιβατών στράφηκαν κατά πάνω μου. Σε μένα τον "παραβάτη" μιας άγραφης, πιθανώς, διάταξης του κανονισμού, που διέπει την καλή συμπεριφορά των επιβατών των λεωφορείων.

Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα "απαγορεύεται το διάβασμα", μια πολύ παλιά συνήθεια, που έχω, όταν μπαίνω στο λεωφορείο ή στον ηλεκτρικό, κάτι να διαβάζω. Θυμάμαι τις ταμπελίτσες τοποθετημένες σε περίοπτα σημεία των λεωφορείων και του σιδηροδρόμου, που έγραφαν στην καθαρεύουσα, με έμφαση μάλιστα στο απαρέμφατο: "Απαγορεύεται το καπνίζειν", "Απαγορεύεται το πτύειν", "Απαγορεύεται το κύπτειν έξωθι των παραθύρων", "Απαγορεύεται το ομιλείν εις τον οδηγόν"... Ταμπελίτσα που να γράφει "Απαγορεύεται το διάβασμα" δεν είχα δει, ούτε και το 'χα ξανακούσει.

Κι, όμως, η κυρία είχε δίκιο. Ολα τα χρόνια που ταξιδεύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε βλέπει και πολλούς να διαβάζουν. Βλέπει μόνο ακουστικά στα αυτιά των επιβατών, που ακούνε μουσική ή συνομιλούν με τα "κινητά". Να γιατί την ενόχλησε, όταν σε κάποιο απότομο φρενάρισμα του λεωφορείου, με την αδράνεια, ακούμπησε στην πλάτη της η εφημερίδα που κρατούσα στο δεξί χέρι, γιατί με τ' άλλο κρατούσα τη χειρολαβή για να στηριχτώ.

Η κυρία, όπως πολλές κυρίες και ασφαλώς πολλοί κύριοι, έχει υιοθετήσει την προτροπή του συστήματος, που θέλει ανενημέρωτους, απροβλημάτιστους και αδιάφορους πολίτες για ό,τι γίνεται σε βάρος τους και στους γύρω τους. Το διάβασμα, η γνώση είναι επικίνδυνα πράγματα για το σύστημα, γι' αυτό και τα πολεμάει με πολλούς τρόπους. Κάπου το έχει πετύχει. Η "Λάμψη", τα "Χρυσά κουφέτα", τα διάφορα "ριάλιτι σόους" είναι πιο αρεστά!

Η παρατήρηση της κυρίας μού θύμισε ένα παρόμοιο περιστατικό. Είναι η εποχή, που πρωτομπαίνει απ' τους εργαζόμενους και κυρίως απ' τους εμποροϋπαλλήλους, το θέμα της απογευματινής αργίας της Τετάρτης. Στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν κληθεί οι αντιπρόσωποι των εμπόρων, της ομοσπονδίας των Εμποροϋπαλλήλων και εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, για να συζητήσουν το αίτημα, που τότε θεωρούνταν πολύ επαναστατικό. Τη σύσκεψη την"κάλυπτα" δημοσιογραφικά για λογαριασμό αθηναϊκής εφημερίδας. Οπότε από πρώτο χέρι θυμάμαι ό,τι είχε ειπωθεί, αλλά που δεν είχε γραφτεί στο ρεπορτάζ.

Στη σύσκεψη, για μια στιγμή ο εκπρόσωπος των εμπόρων ρωτάει τον εκπρόσωπο των εμποροϋπαλλήλων:

- Οταν τα μαγαζιά θα κλείνουν το απόγευμα της Τετάρτης, οι υπάλληλοι τι θα κάνουν, πού θα πηγαίνουν;

- Ο,τι θέλουν ας κάνουν, απάντησε ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων. Να κοιμούνται, να πηγαίνουν περίπατο, να διαβάζουν...

Κι ο πονηρός επιχειρηματίας, που είχε συλλάβει το νόημα του ανταπαντά:

- Α, όλα κι όλα! Είπες να διαβάζουν; Αυτό δεν είναι καλό! Γιατί αν αρχίσουν να διαβάζουν θα μάθουν τα δικαιώματά τους και θ' αρχίσουν να ζητάνε...

Αυτά πριν από κάποια χρόνια, πριν τη μάθηση και τα εργασιακά δικαιώματα, τα καταργήσει διά νόμου το απάνθρωπο και βάρβαρο κοινωνικό σύστημα. Πριν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ μάς γυρίσουν στο μεσαίωνα και πριν καθιερωθεί η ειδική ταυτότητα - ναι έτσι που το διαβάζετε - γι' αυτούς που θέλουν να διαβάσουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη...

Η κυρία του λεωφορείου ας αγοράζει, έστω πού και πού, τον "Ριζοσπάστη". Θα της κάνει καλό και τότε θα 'ναι σίγουρο ότι θα πει: "Διαβάζετε και μέσα στο λεωφορείο"!

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική για την πρόληψη των ναρκωτικών, στάλθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω, είναι το επιστημονικό προσωπικό και τα μέλη του "18 Ανω"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ