ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Μίκης στο Βελιγράδι

Κυριακή σήμερα και έχουμε την ανάγκη από κάτι το ξεχωριστό. Γι' αυτό στις 22.30 από την ΕΡΤ-3 θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να ζήσουμε αλησμόνητες στιγμές από τη συναυλία, που έδωσε ο συνθέτης στις 16 Ιούνη στο Βελιγράδι. Το ταξίδι αυτό ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Μίκης Θεοδωράκης στο δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας. Οι κάτοικοι περίμεναν να δουν και ν' ακούσουν τον Ελληνα μουσικό, που χωρίς κανένα δισταγμό κατήγγειλε με σφοδρότητα τους άνανδρους βομβαρδισμούς. Είπε μπροστά στο πλήθος: "Αυτές τις κρίσιμες ώρες ήρθα εδώ, για να σας μεταφέρω την αγάπη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και να σας διαβεβαιώσουμε πως είμαστε κοντά σας. Είμαστε βέβαιοι πως στην ιστορία που καταγράφεται στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων, οι υπαίτιοι αυτής της βάρβαρης συμπεριφοράς θα αναφέρονται ως εγκληματίες πολέμου". Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που θα παρακολουθήσουμε θα ακούσουμε τον Μίκη να μιλά για τα Βαλκάνια, για τη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το μεγάλο έρωτα της ζωής του: την Ελλάδα. Η επιμέλεια και η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Λογοθέτη.

Ταξίδι στο παρελθόν

Ενα οδοιπορικό από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το άλλο άκρο του Αιγαίου μάς προτείνει η ΝΕΤ τη Δευτέρα στις 09.00. Ξεκινά πρωί πρωί η εκπομπή, έτσι ώστε να έχει χρόνο να διεισδύσει στη "Ζωή και την τέχνη των Ελληνικών Σπηλαίων".Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν αρκετές δεκάδες σπηλιές, ανάμεσα στις πολλές χιλιάδες άλλες που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από ιστορική, ανθρωπολογική και αρχαιολογική άποψη. Είναι μνημεία γεμάτα πληροφορίες για τη μελέτη της αφετηρίας και της εξέλιξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολλές σπηλιές, εκτός από χώροι διαμονής του ανθρώπου, κυρίως στα προϊστορικά χρόνια, χρησίμευαν και σαν χώροι λατρείας. Αυτό κυριάρχησε σε όλην την προχριστιανική περίοδο του ελλαδικού χώρου, αλλά συνεχίστηκε και αρκετά μετά, κυρίως κατά τη διάρκεια των διωγμών των Χριστιανών. Η λαϊκή φαντασία εύρισκε ανέκαθεν ένα γόνιμο έδαφος στις σπηλιές για να καλλιεργήσει και να συνθέσει μ' αυτές ένα σωρό μύθους, θρύλους και να δημιουργήσει παραδόσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές συστηματικές έρευνες, μελέτες και καταγραφές των σπηλαίων με πολιτιστική αξία. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε πως σ' αυτά έχουν εντοπιστεί οι ρίζες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η σειρά που θα μεταδοθεί σε εφτά ημίωρα επεισόδια ασχολείται με θέματα όπως: η Κοινωνική εξέλιξη, η Μυθολογία, η Τέχνη, η Λατρεία. Σύμβουλος της εκπομπής: Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γεωλόγος Σπηλαιολόγος. Σενάριο - σκηνοθεσία Πέτρος Παναμάς.

Ο Μυστικός κόσμος...

... των πουλιών, η σειρά ντοκιμαντέρ των 23 επεισοδίων που μας παρουσιάζει καθημερινά η ΝΕΤ από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 17.30 είναι αφιερωμένη τούτη τη Δευτέρα στις "Φαλαρίδες".Εχει αποδειχτεί ότι στους τόπους που υπήρχε άφθονο νερό υπήρξε και έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Σ' αυτούς τους τόπους άνθισαν πολιτισμοί, ενώ επιβίωσαν και χιλιάδες είδη ζώων. Κάθε χειμώνα... πυκνά κοπάδια πουλιών έρχονται στην Ελλάδα, αναζητώντας προστασία στους παράκτιους υδροβιοτόπους. Ανάμεσά τους, φτάνουν μεγάλα κοπάδια από φαλαρίδες που επιλέγουν σαν τόπο διαμονής τους τις λίμνες, τα τέλματα και την ανοιχτή θάλασσα. Ο τηλεθεατής θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τη ζωή της φαλαρίδας, τη γέννησή της, την επώασή της, τους έρωτές της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ