ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, επίτιμου δημάρχου Βύρωνα, η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 25 Ιούλη, συμπληρώνονται 16 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΚΟΥΛΑΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αθανασία και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 22 Αυγούστου, κλείνουν 22 χρόνια από το θάνατοΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΥ,αγωνιστή από τα φοιτητικά χρόνια του ως το τέλος της ζωής του.Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 10.000 δρχ.

Η γυναίκα του Μάγδα

Τα παιδιά του Πάνος και Στέργιος

* * *

Στις 19 Ιούλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, στο Τορόντο του Καναδά, ο αγαπημένος σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.Ηταν αταλάντευτος αγωνιστής και πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία αγωνιζόταν, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του καλύτερου φίλου μας ΜΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ,μουσικοσυνθέτη, ο οποίος με τα τραγούδια του εδώ στον Καναδά μετέδιδε τα μηνύματα του αγώνα μας, και στις 16 Αυγούστου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 50 δολάρια Καναδά για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου

* * *

Στις 29 Ιούλη κλείνει ένας χρόνος από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1921 στις Σελλάδες Αρτας. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και το 1943 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, από τις γραμμές του οποίου πολέμησε τους κατακτητές.

Το 1945 λιποτάχτησε από τον κυβερνητικό στρατό, μετά από συνεχείς διώξεις και απειλές των μοναρχοφασιστών. Πέρασε στην παρανομία και το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Μετά την "Οδύσσεια" του Εμφύλιου, βρέθηκε, το φθινόπωρο του 1949, στην Πολωνία ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί δούλεψε και πρόσφερε στο λαϊκό κράτος ως το 1987, που επαναπατρίστηκε.

Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και στο κόμμα του, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ.

Η γυναίκα του Βαγγελή

Τα παιδιά του Βασίλης, Θάλεια, Γιώργος

Τα εγγόνια του Εντίτα, Αρης, Ελένη, Παύλος

* * *

Στις 20 Ιούλη, έκλεισε ένας χρόνος από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΖΑΖΟΣ.Γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Κάτω Αγόριανη Δομοκού. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ήταν από τους πρωτοπόρους του ΕΑΜ στην επαρχία Δομοκού. Εντάχθηκε και στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Αγωνίστηκε με αυτοθυσία σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα, διώχτηκε από τους μοναρχοφασίστες αυτός και η οικογένειά του, πέρασε στην παρανομία και το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, συνέχισε τον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Το 1987 επαναπατρίστηκε και ζούσε στη Λάρισα.

Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, έμεινε πιστός στις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Αννα, ο γιος του Αποστόλης, οι νύφες, τα εγγόνια του

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΑΛΟΔΗΜΑΣ ήταν ο οργανωτής της μάχης που έγινε στις 27 Ιούλη 1943, στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας, από τις πρώτες ανταρτοομάδες του ΕΛΑΣ ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, οι οποίοι αποδεκατίστηκαν μαζί με τον διοικητή τους Φεστούτσιο. Ο Κώστας Απαλοδήμας, που μας οργάνωσε στο ΚΚΕ τότε εμάς τους νέους, δολοφονήθηκε το 1949 από τρομοκράτες.

Θα τον θυμούμαστε με σεβασμό και πίστη στο κόμμα που μας οργάνωσε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 15.000 δρχ.

Μ. Μ. και Αθηνά Τσιγκάρη

* * *

Πέρασαν 4 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγός μου ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΣΧΑΛΟΓΛΟΥ,αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ειρήνη Πασχάλογλου

* * *

Στις 27 Ιούλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ.Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Βρονταμά Λακωνίας. Στην Κατοχή αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις του για την απελευθέρωση της πατρίδας και για τα δίκαια του λαού, στα οποία έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

Στο νου και στις καρδιές μας, θα παραμείνει ένας ωραίος άνθρωπος που πίστεψε και υπερασπίστηκε τις αξίες της ζωής ως το τέλος.

Θα σε θυμούμαστε πάντα με αγάπη.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Αννα Κουτσοβασίλη

Τα παιδιά του Ευθυμία, Χρήστος, Στέλλα

Τα εγγόνια του Παναγιώτης, Αννα

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τότε που μας έφυγε για πάντα η πολυαγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα και γιαγιά ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,ανταρτοΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Σμύρνης

20.000 δρχ. στην ΟΒ Νέας Σμύρνης της ΚΝΕ

5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ

5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης

5.000 δρχ. στη "Δημοτική Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης"

5.000 δρχ. στη "Δημοκρατική Μέριμνα"

Η οικογένειά της

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου αδελφού μου ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνιστή της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης, ο οποίος στη διάρκεια της Κατοχής ως συνδικαλιστής στα εργοστάσια της Νέας Ιωνίας και ως αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης, αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας μας από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ και ο οποίος μετά την Κατοχή είχε την τύχη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και εξορίστηκε σε Κύθηρα, Ικαρία και Μακρόνησο, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης, 15.000 δρχ. στο ηρωικό κόμμα μας, το ΚΚΕ, που ως την τελευταία του πνοή στάθηκε αταλάντευτα στα ιδανικά του για τα οποία αγωνίστηκε.

Δέσποινα Τρανοπούλου - Βενετσανοπούλου

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ (Τσαούς), μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 28 Ιούνη 1999, γεννήθηκε στον Πειραιά το1916. Ελαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ως την κατάρρευση του μετώπου, και στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε τους κατακτητές ως διοικητής του 4ου λόχου του ΕΛΑΣ στην περιοχή Καστέλλας Πειραιά. Σε όλους τους αγώνες για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη ήταν παρών, αταλάντευτα ταγμένος στο ΚΚΕ ως την τελευταία του πνοή.

Για τη δράση του αυτή διώχτηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε, βασανίστηκε εξορίστηκε, χωρίς ποτέ να λυγίσει και να απαρνηθεί τα ιδανικά του.

Καλό σου ταξίδι.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στον αχώριστο σύντροφό του, το "Ριζοσπάστη".

Τα ανίψια του Μαίρη και Κώστας Κοσοβίτσας, Χρυσάνθη και Γιάννης Κυπριωτάκης

* * *

Ανιψιέ μου, φίλε και σύντροφε ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΘΕΜΕΛΗ,πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγες για πάντα από κοντά μας. Αφησες την αγαπημένη σου οικογένεια, που τόσο πολύ σε λάτρευε, τους φίλους σου και τους συντρόφους. Δεκαεξάχρονο ανταρτόπουλο του 3/40 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αρτας προκάλεσες το θαυμασμό των Γερμανών κατακτητών, όταν το φθινόπωρο του 1944 εμφανίστηκες μπροστά τους με λευκή σημαία, μεταφέροντας μήνυμα του ΕΛΑΣ να παραδώσουν την πόλη της Αρτας. Οι Γερμανοί σε κλείσανε στη φυλακή και την πόλη την παραδώσανε στους Ζερβικούς (ΕΔΕΣίτες).

Μεγαλώσαμε μαζί σε μια αυλή και συνδεθήκαμε με φιλία και συντροφικότητα, η οποία δοκιμάστηκε στις πιο κρίσιμες στιγμές του αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Μετά τη Βάρκιζα, οι κυβερνήσεις των δοσιλόγων μας κυνήγησαν ανηλεώς, γιατί πήραμε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εσύ, Δημητράκη, με βοήθησες να βγω εκτός Ελλάδας, ενώ ο ίδιος κατέληξες στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Αργότερα αγωνίστηκες από τις γραμμές της ΕΔΑ και ως εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Ανέζας Αρτας.

Η χούντα από την πρώτη μέρα σε έστειλε στα Γιούρα.

Με τη μεταπολίτευση ξαναρίχτηκες στον αγώνα, πιστός και αταλάντευτος στο ΚΚΕ.

Με βοήθησες αποφασιστικά να επιστρέψω στην πατρίδα το 1977 και να προσαρμοστώ στις καινούριες συνθήκες.

Χάσαμε στο πρόσωπό σου έναν φλογερό αγωνιστή, σεμνό και αισιόδοξο με μεγάλη καρδιά και ανδρειωμένη ψυχή..

Αιώνια η μνήμη σου, σύντροφε Δημήτρη Θεμελή, δε σε ξεχνάμε ποτέ.

Στη μνήμη σου προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χρήστος Χρ. Λάμπρου

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΜΑΡΘΑΣ ΜΠΑΛΑΡΟΥΤΣΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 17 Μάρτη 1999, προσφέρω 20.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη", 30.000 δρχ. στην ΚΝΕ για το Φεστιβάλ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νεάπολης, του οποίου ήταν μέλος.

Κλέαρχος Μπαλαρούτσος

* * *

Στις 8 Ιούλη 1999, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 81 χρόνων και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του Γαβαλού Μεσολογγίου ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, δάσκαλος. Στην Κατοχή πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ, βοήθησε στην οργάνωση και ανάπτυξη της ΕΠΟΝ στην περιοχή και να ανεβάσει το έργο "Ρήγας ο Βελεστινλής", κάτω από τη μύτη των καραμπινιέρων.Για την αντιστασιακή δράση του, διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση, καταδικάστηκε σε θάνατο από Εκτακτο Στρατοδικείο, κρατήθηκε 5 χρόνια ως μελλοθάνατος και πέρασε πάνω από 15 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Παρέμεινε όμως πιστός ως το θάνατό του στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.Στην κηδεία του, εκτός από την οικογένειά του, παραβρέθηκαν συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί, συμπατριώτες του και μέλη του Παραρτήματος Μακρύνειας της ΠΕΑΕΑ. Το νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας ως μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαβαλούς, 10.000 δρχ., 5.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, και συναγωνιστές του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕκαι 2.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πριν από 29 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997 άφησε την τελευταία πνοή της, στο δωμάτιο 511 του νοσοκομείου του ΕΕΣ Αθήνας, η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ,εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ. Υπήρξε άξια κόρη του Γεωργίου και της Αικατερίνης Χωραφάκη. Καλή με τα αδέρφια της όλα. Υποδειγματική νύφη, με φροντίδα και στοργή στην πεθερά της. Αξια σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα του Ν. Κεπέση. Καλή συνάδελφος. Συνεπής αγωνίστρια, συνδικαλίστρια, ανένταχτη κομμουνίστρια και αδιάλλακτη υπερασπιστής της πολιτικής και των ιδανικών του ΚΚΕ. Μέλος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Στην αξέχαστη μνήμη της, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκανδρος Κεπέσης

* * *

Πέρασε ένας χρόνος, που έφυγε από τη ζωή, στις 27 Ιούλη 1998, ο αγαπημένος πατέρας μας ΗΛΙΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ από τα Μοριάνα Κεφαλονιάς.

Τιμώντας τη μνήμη του, για τη γεμάτη αγωνιστικότητα ζωή του και την προσφορά του, που μέσα από τις 11 ποιητικές Συλλογές του ύμνησε τους αγώνες του λαού για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την πρόοδο. Καθώς και τη μνήμη της αγαπημένης μητέρας μας, ΕΡΑΣΜΙΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ,που πέθανε τον Αύγουστο του 1992, προσφέρουμε στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αργοστολίου του οποίου ήταν μέλος 20.000 δρχ., στη ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης 15.000 δρχ. και στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο, 15.000 δρχ.

Τα παιδιά τους Αγγελική Παγουλάτου, Ουρανία και Γιώργος Σβορώνος, Αγάπη και Κώστας Δασσιάς, Κατερίνα και Βαγγέλης Τσάσης, Διονυσία και Παναγής Μαζαράκης.

* * *

Στις 26 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΝΩΝΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταλλικού Κιλκίς.

Η οικογένειά του

  • Επίσης στη μνήμη του Νώντα Αποστολίδη, ο Μιχάλης Αποστολίδης πρόσφερε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταλλικού.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΘΕΟΔΩΡΟΥ και ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΟΥΝΟΥΖΙΔΟΥ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καπνεργατών Θεσσαλονίκης, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ευγενία Μάτσου

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ,του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ,που συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατό του, της μητέρας μουΠΑΡΘΕΝΑΣ και του πατέρα μου ΘΕΟΦΙΛΟΥ προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικοί αναγνώστες και 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων Θεσσαλονίκης.

Αλεξάνδρα Πετρίδου, Αλβέστα Σουηδίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ