ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της θαλάσσης κράτος...

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΒΡΕ παιδιά, υποτίθεται πως, όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα, είναι κάπως πιο ασφαλές, από το να είσαι, π.χ., στην Εθνική Οδό, αλλά φαίνεται ότι άλλαξαν τα πράγματα...

Μεθυσμένοι καπετάνιοι κυκλοφορούν οδηγώντας επιβατικά, εξωλέμβιες τρακάρουν ανθρώπους και τους εγκαταλείπουν, αλκοτέστ γίνονται στους οδηγούς των τζετ - σκι και τόσα άλλα. Μάλλον, η δημιουργία ...θαλασσονόμων (κατά τα πρότυπα των τροχονόμων) είναι προ των πυλών.

Τι να γίνει, είμαστε λαός της θάλασσας, το καλοκαίρι έρχεται στη χώρα η Σάρα, η Μάρα και το κακό συναπάντημα και κατά πώς φαίνεται πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα.

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΥΧΕΣ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να ευοδώσει ο διάλογος που ξεκίνησε στην Αγκυρα για θέματα πολιτισμού και άλλα σχετικά, αλλά δε θα ήταν και εξίσου καλό να μας εξηγήσει ...πού το πάει το πράγμα;

Διότι, προφανώς, τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δε συνίστανται στις ...πολιτισμικές διαφορές και πολύ θα θέλαμε να ξέραμε τι σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχεια, εκτός από το αόριστο περί "βελτίωσης της σχέσης των δύο χώρων".

Κι έχουμε, βέβαια, κάθε λόγο να αναρωτιόμαστε, ιδίως, όταν, πριν λίγο καιρό, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, επισκέφθηκε και την Αθήνα και την Αγκυρα.

ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ,αν δεν παρελάσουν από τις οθόνες των καναλιών μερικές φορές το χρόνο οι υπουργοί της κυβέρνησης, που ανήκουν στο λεγόμενο "αρκαδικό λόμπι", χορεύοντας καλαματιανό ή τσάμικο στην Αρκαδία. Ετσι, χτες "απολαύσαμε" τον Ρέππα και τον Γείτονα...

Με δεδομένο ότι οι δυο που απομένουν είναι ...ο Γιαννόπουλος και ο Λαλιώτης, που θα τους δούμε μάλλον τις επόμενες μέρες, είναι θέμα που πρέπει να καθίσουν να σκεφθούν οι Αρκάδες, αν οι συγκεκριμένοι αποτελούν διαφήμιση για το νομό τους...

Μεταναστευτική πολιτική κατά των μεταναστών!

Τα στοιχεία που περιέχονται στην εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταναστευτική πολιτική, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τη μια, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως ότι οι μετανάστες φταίνε για την εγκληματικότητα και την ανεργία, ενώ, από την άλλη, επιβεβαιώνουν τις εγκληματικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων σ' αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα: Οι οικονομικοί μετανάστες υπολογίζονται σήμερα συνολικά στις 650.000. Μέχρι τώρα υπέβαλαν αίτηση καταγραφής 373.196 μετανάστες. Αίτηση για χορήγηση "πράσινης κάρτας" υπέβαλαν 225.691, ενώ μέχρι τέλος Μάη είχαν χορηγηθεί 30.340 "πράσινες κάρτες" και είχαν απορριφθεί 1.500 αιτήσεις. Εκτός των απελάσεων, κατά το χρονικό διάστημα 1991 - '97, επαναπροωθήθηκαν 1,5 εκατομμύριο Αλβανοί και δαπανήθηκαν 8,5 δισ. δρχ. (!).

Η μεγάλη πλειοψηφία των "παράνομων" μεταναστών απασχολούνται και πάνω από τους μισούς είναι άνδρες και σχεδόν όλοι κάτω από 50 ετών. Οι περισσότεροι απασχολούνται στη γεωργία, στις κατασκευές, στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες και λιγότεροι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Γενικά, όπως αναφέρει η εισήγηση, οι μετανάστες αποτελούν το 45% της μίσθωσης αγροτικής απασχόλησης και το περίπου 20% στις κατασκευές.

Και αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να την αντιμετωπίσει σχεδόν αποκλειστικά με αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα, δηλητηριάζοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνία με το μικρόβιο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ενα δέντρο ανά στρέμμα

Μπορούν, άραγε, να μας πουν οι αρμόδιοι, πόσα χρήματα ξόδεψαν τα τελευταία χρόνια, για την αναδάσωση της Πεντέλης; Ρωτάμε, επειδή από μια σειρά στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι η αναδάσωση αυτή εκφράστηκε πρακτικά σ' ένα φυτό ανά καμένο στρέμμα... Και το κύριο πρόβλημά μας, βέβαια, δεν είναι η όποια διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ενδεχομένως έχει γίνει, αλλά το γεγονός πως η Πεντέλη είναι ουσιαστικά ο μοναδικός πνεύμονας της Αττικής. Κι όταν ο πνεύμονας αυτός αντιμετωπίζεται με την εγκληματική αυτή αδιαφορία, ο καθένας καταλαβαίνει τι γίνεται στην υπόλοιπη χώρα...

Η, μήπως, περιμένουν τη συγκρότηση των διαφόρων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου και των ορεινών όγκων, για να "τρέξουν" οι σχετικές χρηματοδοτήσεις;

Απ' το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...

Βέβαια, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν πρέπει να παραξενεύει και πολύ το γεγονός, πως μια συνδικαλιστική οργάνωση ενισχύει, με τις πρωτοβουλίες, τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, όπως αυτή των ΤΣΑ - μια βασική προϋπόθεση των οποίων είναι η μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, σε πρώτη φάση - ή την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου, για τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας".

Το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, λέει ο λαός μας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό "Δημόσιος Τομέας", σημειώνει ότι "το πρόβλημα του κόστους εργασίας" μπορεί να "καμφθεί", μέσα από "συλλογικές συμβάσεις, όπου θα αξιοποιηθεί και ο τελευταίος νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"!

Κι ενώ, ο κ. Πολυζωγόπουλος και η παράταξή του έχουν μετατρέψει τη ΓΣΕΕ, σε παραμάγαζο της κυβέρνησης και της αντεργατικής της πολιτικής, τολμά και μιλάει και για το πρόβλημα της κομματικοποίησης, ρίχνοντας το ανάθεμα, βέβαια, σε όσους επιμένουν στην υπεράσπιση του ταξικού χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος και στην αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αντιδασική πολιτική

Προκειμένου, όμως, να κατανοηθεί πληρέστερα η σημασία των προηγούμενων, αναφέρουμε και τα εξής στοιχεία: Μόνο στα τρία προηγούμενα χρόνια οι πυρκαγιές κατέκαψαν συνολικά 78.000 στρέμματα δάσους στην Πεντέλη. Απ' αυτά αναδασώθηκαν 15.000 περίπου. Από το 1985 μέχρι το 1996, σε όλη τη χώρα, κάηκαν περίπου 5,2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, ενώ έχουν αναδασωθεί μόνο 535.827 στρέμματα, δηλαδή, το 10% περίπου.

Το θλιβερότατο αυτό φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων τυχαίων παραγόντων, αλλά, πρώτα και κύρια, των συγκεκριμένων πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως στη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής υπηρετούσε, πριν λίγα μόλις χρόνια, το τριπλάσιο προσωπικό απ' ό,τι σήμερα.

Ελληνο-

τουρκικά

Με τις ΗΠΑ

μες τη μέση

συμφωνία

βλέπω... "φέσι",

με το Γιάνκη

από πάνω

το σταυρό μου

τρις ας κάνω!

Με τον Κλίντον

σαν μεσίτη,

πάει, το κλείσαμε

το σπίτι,

με "νονό"

τη "νέα τάξη"

"ο θεός

να μας φυλάξει"!

Με τις ΗΠΑ,

ίσια λέω

το Αιγαίο πια

το κλαίω,

το μισό, αν θέτε,

έστω,

μας το "τρων",

"Θεός σχωρέστο"!

Ο οίστρος

Αντεργατικό σεμινάριο

Ποιος είναι ο ρόλος και τα καθήκοντα της διοίκησης ενός Εργατικού Κέντρου; Μα, τι ερώτηση είναι αυτή, ίσως πείτε. Ποιον άλλο ρόλο μπορεί να έχει από τη συσπείρωση των σωματείων του χώρου ευθύνης του ΕΚ, την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης τους για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Δε λέμε, η απάντηση είναι σωστή. Σωστότερη θα ήταν, όμως, αν λέγατε πως εξαρτάται από το ποιες δυνάμεις κυριαρχούν στη συγκεκριμένη διοίκηση. Για παράδειγμα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς θέλει να οργανώσει σεμινάριο, ώστε να καταρτίσει και να εξειδικεύσει συνδικαλιστές στην υλοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) και του αντεργατικού νόμου 2639! Προκειμένου, μάλιστα, να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις του σεμιναρίου, ζητά και την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Αναρωτιόμαστε, γιατί δε ζητά οικονομική ενίσχυση και από τον ΣΕΒ; Φανταζόμαστε ότι οι μεγαλοβιομήχανοι θα ανταποκριθούν με ιδιαίτερη προθυμία...

Η απάτη του τραπεζικού "ανταγωνισμού"

Εμπαίζει απροκάλυπτα τους εργαζόμενους ο Γ. Παπαντωνίου όταν από τη μια διαπιστώνει, (στα χθεσινά "Νέα"), ότι οι διαφορές μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είναι πολύ μεγάλες και από την άλλη δηλώνει ότι δε χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στο νομοθετικό πλαίσιο και εκφράζει την "αισιόδοξη" άποψη ότι "ο ανταγωνισμός θα δώσει πολύ γρήγορα τις λύσεις". Το ερώτημα είναι γιατί ο "ανταγωνισμός" μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει "λύσεις" και γιατί θα δώσει στο μέλλον. Η πραγματικότητα είναι ότι ο "ανταγωνισμός" έχει δώσει λύσεις ευνοϊκές για τους "μεγάλους", οι οποίοι μπορούν να έχουν όποτε και όσο θέλουν "φτηνό χρήμα", ενώ αντίθετα η καταλήστευση των μικροκαταθετών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες και σκανδαλώδεις διαστάσεις. Από την άλλη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αποδίδει το φαινόμενο "στις μονοπωλιακές καταστάσεις, που συνδέονται με το παρελθόν του τραπεζικού συστήματος", εννοώντας προφανώς την "κυριαρχία" των κρατικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, εναποθέτει όλες τις ελπίδες στους "δύο τρεις τραπεζικούς, ιδιωτικούς βέβαια, ομίλους" που ήδη κυριαρχούν στον τραπεζικό χώρο! Αυτοί προφανώς δεν είναι μονοπώλια! Και μετά από όλα αυτά ξεδιάντροπα ισχυρίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα θα δουλέψει προς όφελος του λαού... Ξεφτίλα.

"Καμπανάκι" για τους Κούρδους

Στην εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, όμως, υπάρχει κι ένα κρίσιμο ερώτημα, που αφορά τους Κούρδους πρόσφυγες. "Θα ενταχθούν στην κατηγορία της ευνοϊκής μεταχείρισης αυτών που ζητούν πολιτικό άσυλο ή όχι" αναρωτιούνται οι εισηγητές. Ερώτημα, που βάζει ευθέως σε αμφισβήτηση τη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική και δε νομίζουμε, πως αυτό γίνεται τυχαία.

Φαίνεται πως ενώ ο ελληνοτουρκικός διάλογος καλά καλά δεν άρχισε ακόμη, τα... αποτελέσματά του άρχισαν κιόλας να γίνονται ορατά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ