ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
"Τάξη και ασφάλεια" στο Κόσσοβο υποσχέθηκε η Ολμπράιτ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Με έκθεση "ιδεών" που περιείχε συχνά το σύνθημα "ποτέ πια" έμοιαζε η χτεσινή ομιλία της Μαντλίν Ολμπράιτ στην Πρίστινα. Και τι δεν είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ! Και το τέλος της "τρομοκρατίας" και των "μαζικών τάφων" στο Κοσσυφοπέδιο προέβλεψε και διαβεβαιώσεις μοίρασε αφειδώς για τη μη επανάληψη "πυρπολήσεων σπιτιών και απαγωγών"... σαν να μην ήθελε να δει τις καθημερινές περιπτώσεις εμπρησμού των σπιτιών και των περιουσιών ή τις φονικές απόπειρες κατά των μειονοτήτων που παραμένουν σήμερα στο Κόσσοβο...

"Περίμενα για την ημέρα όπως τη σημερινή που θα ερχόμουν για να την περάσω μαζί σας. Μια ημέρα ελπίδας και ευκαιρίας... Ποτέ πια δε θα έρθουν άνθρωποι με όπλα τη νύχτα... Ποτέ δε θα καούν σπίτια και χωριά και ποτέ δε θα υπάρξουν σφαγές και μαζικοί τάφοι", είπε η Ολμπράιτ, για να καταλήξει μεταξύ άλλων και στην "υπόσχεση" - "ευχή" πως "θα ξαναγεννηθεί η ελευθερία βασιζόμενη στην ανεκτικότητα, στους νόμους και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Πριν, στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της ομιλίας της, η Ολμπράιτ καταχειροκροτήθηκε και επευφημήθηκε από πλήθος Κοσσοβάρων Αλβανών. Πολλοί από τους συγκεντρωθέντες βροντοφώναζαν το όνομά της παρά το λιοπύρι του Ιουλίου και κάτω από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν πάρει οι δυνάμεις της "KFOR" για την περίσταση...

Στη διάρκεια της χτεσινής μονοήμερης επίσκεψής της στο Κόσσοβο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον ηγέτη του "UCK" Χασίμ Χάτσι, αλλά και με εκπροσώπους του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ακολούθως, μετέβη οδικώς στην Γκρατσάνιτσα (15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πρίστινα) για να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αρτέμιο και αργότερα επισκέφθηκε τις νοτιοανατολικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου εδρεύουν και περιπολούν οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην "KFOR".

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ένα 24ωρο πριν την άφιξη της Ολμπράιτ στο Κόσσοβο, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης της "KFOR" έχασε τη ζωή του στο Ουρόσεβατς από "εξοστρακισμό σφαίρας". Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ο στρατιώτης, τα στοιχεία της ταυτότητας του οποίου δεν έγιναν γνωστά, βρισκόταν στο δωμάτιό του προχτές το απόγευμα, όταν κάτω από, αδιευκρίνιστα προς το παρόν αίτια, δέχτηκε τον θανάσιμο πυροβολισμό στο κεφάλι. Το θύμα είναι ο τρίτος Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνεται από τις 12 Ιουνίου, οπότε άρχισε η άφιξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

Το Βελιγράδι κατηγορεί την "KFOR" για κενό εξουσίας

Για πρόκληση κενού εξουσίας στο Κόσσοβο κατηγόρησε χτες τις πολυεθνικές δυνάμεις της "KFOR" η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Με υπόμνημά τους στον ΟΗΕ και μία βδομάδα μετά τη σφαγή των 14 Σέρβων αγροτών στο χωριό Γκράσκο, οι γιουγκοσλαβικές αρχές καταλογίζουν στη διοίκηση της "KFOR" πως απέτυχε στο έργο της, μη τηρώντας "ίση μεταχείριση" όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στο Κόσσοβο.

Μεταξύ άλλων, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σημειώνει πως από την ημέρα άφιξης των πολυεθνικών δυνάμεων εγκατέλειψαν το Κόσσοβο περισσότεροι από 165.000 μη Αλβανοί, πως πάνω από 96 σκοτώθηκαν, 223 απήχθησαν και άλλοι 43 τραυματίστηκαν, ενώ πάνω από 20 μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταστράφηκαν.

Επικρίσεις Ντίνι για την "αδράνεια" του Ρουγκόβα...

Οι δραστηριότητες του ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου", Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στην Ιταλία, όπου διαμένει τους τελευταίους μήνες, φαίνεται πως περιορίζονται στις συνεντεύξεις και στις δηλώσεις που κατά καιρούς δίνει σε διάφορα ΜΜΕ, παρά το τέλος των ΝΑΤΟικών επιδρομών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (λόγο, άλλωστε, για τον οποίο "ξενιτεύτηκε")... Χτες, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας (Ιταλία) που τον φιλοξενεί αφιλοκερδώς όλους αυτούς τους μήνες δεν άντεξε και εμμέσως πλην σαφώς του παρήγγειλε να αναχωρήσει για τη χώρα του.

"Εχουμε επισημάνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ρουγκόβα δε διαδραματίζει ενεργό ρόλο από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα" είπε συγκεκριμένα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" να "αναλάβει ενεργότερη δράση", σημειώνοντας με νόημα πως η Ρώμη τον έχει ενθαρρύνει να "συμμετάσχει σε συναντήσεις με την KFOR και διοικητές των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επαναλάβει τον πολιτικό του ρόλο"...

Μετά από τις παραπάνω δηλώσεις Ντίνι, που αν μη τι άλλο "φωτογραφίζουν" την κατάχρηση της φιλοξενίας από τον φιλοξενούμενο, ο "εγκαλούμενος" έδωσε την απάντησή του στο χτεσινό φύλλο της "Κοριέρε Ντέλα Σέρα".

"Θα μεταβώ σύντομα στο Κόσσοβο... Θα βρίσκομαι στην Πρίστινα μέσα στις δύο - τρεις επόμενες μέρες" διαβεβαίωσε τον συντάκτη της εφημερίδας ο Ρουγκόβα, ο οποίος φάνηκε να αποδέχεται την κριτική του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών. Δε μένει παρά να δούμε τη μόνιμη επιστροφή του στα πάτρια εδάφη του... μια που και στις 15 του μήνα είχε μεταβεί στο Κόσσοβο, με τη διαφορά πως η παραμονή του περιορίστηκε στις έξι ώρες...

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Διάσκεψη Κορυφής για το "Σύμφωνο Σταθερότητας"

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Πολυάριθμοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι Μπιλ Κλίντον, Ζακ Σιράκ, Τόνι Μπλερ, Γκέρχαρντ Σρέντερ και Σεργκέι Στεπάσιν, καθώς και πολυπληθείς αντιπροσωπείες αξιωματούχων διεθνών οργανισμών συναντώνται σήμερα στο Σεράγεβο για να εξετάσουν ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του πολύκροτου"Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Μαζί τους θα είναι και οι "φτωχοί" συγγενείς των χωρών που συγκροτούν το "Σύμφωνο", όπως οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Χτες, μάλιστα, ένα 24ωρο πριν τη Διάσκεψη Κορυφής, οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής συναντήθηκαν, συζητώντας ζητήματα του θεματικού τρίπτυχου του Συμφώνου, όπως: Η κατάσταση της οικονομίας, της ασφάλειας και ανθρώπινα δικαιώματα... Στη συνάντηση αυτοί, ήταν παρόντες οι ηγέτες των Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Τουρκίας, Μαυροβουνίου, όχι όμως και οι αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Των εργασιών της σημερινής διάσκεψης, που γίνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, μια που η χώρα του έχει το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στις εργασίες της σημερινής διάσκεψης, επιχείρησε χτες να καταφερθεί κατά του Γιουγκοσλάβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποστηρίζοντας πως "είναι ο μεγάλος απών" της διάσκεψης. "Υπενθύμισε" δε στους Σέρβους πως αυτός και είναι και ο μοναδικός "υπεύθυνος" "και για την κατακερματισμένη οικονομία και για τους πολέμους".Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Μπάρι, εκτίμησε, μιλώντας χτες στο Σεράγεβο, πως η "επιτυχία" της Συνόδου Κορυφής για το βαλκανικό Σύμφωνο Σταθερότητας εξαρτάται και από τις μη - κυβερνητικές οργανώσεις, από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και από τους επιχειρηματίες. Ετσι, ο Ρόμπερτ Μπάρι κάλεσε τους ηγέτες βαλκανικών κρατών "να μην πιστέψουν ότι το στοίχημα της οικοδόμησης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας μπορεί να κερδηθεί μόνον από τους ίδιους"... Να υπαινίσσεται, άραγε, ο Μπάρι το"Αρθρο 7" του "Συμφώνου Σταθερότητας", κατά το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να επεμβαίνουν σε πολλά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής των Βαλκανίων, όποτε και εφόσον αυτές το "κρίνουν απαραίτητο";

Για τα εγκλήματα του "UCK" κατά Σέρβων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Ανταπόκριση Θ. Βόρειος). -

"Οι (ΝΑΤΟικές) δυνάμεις ("KFOR") δεν εκπληρώνουν την εντολή που έχουν πάρει. Υπάρχει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από τις δυνάμεις αυτές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των λαών που ζουν στο Κόσσοβο και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι κάτοικοι να συνεχίσουν να μένουν σ' αυτό. Αυτό είναι το καθήκον του στρατού αυτού, και εάν δεν το κατορθώνει, τότε να το ομολογήσει και να σηκωθεί να φύγει".

Αυτά είναι λόγια του ορθόδοξου επισκόπου της Πρίζρεν (γερμανικός τομέας), Αρτέμιου Ραντοσάβλιεβιτς, σε συνεργάτη της εφημερίδας "ΜΠΕΡΛΙΝΕΡ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓΚ" (28 Ιούλη). Ο ίδιος, με το προσωπικό της Επισκοπής, κατέφυγε για λόγους ασφαλείας στο μοναστήρι Γκραμπάνιτσα, κοντά στην Πρίστινα και κοντά σε λιγοστούς σερβικούς οικισμούς, επειδή στο Πρίζρεν ζούσε, όπως εξομολογείται, "πρακτικά φυλακισμένος, στους τέσσερις τοίχους της επισκοπής".

Ο Σέρβος επίσκοπος πρόσθεσε: "Κάθε μέρα ακούμε για δολοφονίες Σέρβων και για ομηρίες. Από την Πρίστινα διώχνονται καθημερινά 20 σερβικές οικογένειες. Ανθρωποι πεινάνε μέσα στα σπίτια τους, γιατί δεν τολμάνε να βγουν για να ψωνίσουν. Τα εγκλήματα κατά των Σέρβων γίνονται τη στιγμή που υπάρχει υπογραμμένη "συμφωνία ειρήνης". Τα εγκλήματα κατά των Αλβανών έγιναν στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά... Στον πόλεμο λειτουργούν άλλοι νόμοι...".

Οι ηγέτες του "UCK" (ο Χασίμ Χάτσι και ο Αγκίμ Σέκου), είπε ο επίσκοπος, δεν έχουν στηλιτεύσει δημόσια τα φοβερά αυτά εγκλήματα, ούτε και αποστασιοποιήθηκαν απ' αυτά. Το έγκλημα στο Σπάρο Γκράτσκο (όπου και η δολοφονία των 14 Σέρβων) ήταν, κατά τη γνώμη του, "προσχεδιασμένο έγκλημα μετά από άνωθεν διαταγές". Και ο επίσκοπος Αρτεμιος συμπληρώνει πως εδώ και 20 χρόνια προπαγανδίζεται η ιδέα ενός Κοσσόβου χωρίς Σέρβους, πράγμα που σήμερα "γίνεται ακριβώς τώρα υπό την προστασία του ΝΑΤΟ".

Σε άλλη γερμανική εφημερίδα, η Μπράνκα Γιοβάνοβιτς, πρόεδρος του Νέου Κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε στο Βελιγράδι: "Εμαθα μερικά πράγματα από κύκλους της σερβικής Εκκλησίας. Γίνονται τρομερές απελάσεις. 140.000 Σέρβοι, αλλά και πολλοί Τσιγγάνοι βρίσκονται σε φυγή. Γίνονται λεηλασίες και εμπρησμοί. Εχουν σκοτωθεί πολύ περισσότεροι άνθρωποι, απ' ό,τι αναφέρουν δημόσια. Πρόκειται για στρατηγική εθνικής κάθαρσης. Αυτό το είχε εξαγγείλει ο "UCK" στη διάρκεια ακόμα των ΝΑΤΟικών επιθέσεων. Ομως, κανείς δεν του ζήτησε ευθύνη. Στον "UCK" υπάρχει ισχυρή πτέρυγα, που θέλει "καθαρό αλβανικό Κόσσοβο". Πρόκειται για νεοφασίστες - παραδοσιακούς φίλους των Γερμανών από την εποχή του Β Παγκόσμιου Πολέμου".

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ "χαιρετίζει", με βλοσυρό και ικανοποιημένο ύφος, το πλήθος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ