ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το παλαιότερο τσίρκο του κόσμου

Το παλαιότερο τσίρκο του κόσμου, το Τσίρκο της Μόσχας,θα έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, για να δώσει από τις 2 Σεπτέμβρη και για δύο μήνες παραστάσεις στο χώρο δίπλα από το Στάδιο Καραϊσκάκη, στο Φάληρο.

Το Τσίρκο της Μόσχας, "ηλικίας" 120 χρόνων, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση, η οποία λαμπρύνθηκε στα χρόνια του σοσιαλιστικού καθεστώτος, καθώς η Οχτωβριανή Επανάσταση, όχι μόνο στήριξε το τσίρκο σαν λαογέννητη τέχνη, αλλά τη στέγασε σε κρατικό κτίριο, όπου δινόταν καθημερινά μία παράσταση και εμπλούτισε το ποιοτικό επίπεδο όλων των επιμέρους τεχνών που τη συνθέτουν, με την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τσίρκου, όπου σπούδαζαν όλοι οι κλάδοι των καλλιτεχνικών συντελεστών του: χορευτές - ακροβάτες, ηθοποιοί - κλόουν και κομφερανσιέ, ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι, θηριοδαμαστές και εκπαιδευτές των ζώων, τεχνικοί και άλλοι. Η τσιρκολάνικη τέχνη στην ΕΣΣΔ έφτασε σε υψηλότατα ποιοτικά επίπεδα, έχαιρε της εκτίμησης, του σεβασμού και της αγάπης όλου του σοβιετικού λαού και ανέδειξε σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους, οι οποίοι"δίδαξαν" εκτός όλων το κυριότερο: Εναν απαράβατο κανόνα, το ηθικό χρέος της τέχνης αυτής,που μπορεί να μαγεύει το κοινό, αποδείχνοντας τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπου, την "ικάρια" ικανότητά του να πετά στον αέρα, χωρίς όμως να θέτει, ούτε κατ' ελάχιστον, σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά του, όπως, εν ψυχρώ και ανέκαθεν κάνουν οι επιχειρηματίες των τσίρκων στον δυτικό "ελεύθερο" κόσμο, πουλώντας στους θεατές την "ηδονή" του φόβου.Του φόβου και για πιθανότατη πτώση ακροβατών, αφού για ένα κομμάτι ψωμί δέχονταν, άδετοι και χωρίς προστατευτικό δίχτυ, να εκτίθενται στον κίνδυνο μιας θανάσιμης πτώσης στο έδαφος και για επίθεση άγριου ζώου, εξαγριωμένου από την τυραννική εκγύμνασή του.

Μένει και αξίζει τον κόπο να δούμε αν το άλλοτε κρατικό, ιδιωτικοποιημένο πλέον, Τσίρκο της Μόσχας διατηρεί τις καλλιτεχνικές, ηθικές και εργασιακές αξίες του.Σύμφωνα, πάντως, με την επιχείρηση που το φέρνει, το Τσίρκο της Μόσχας είναι "μια μικρή πολιτεία με 200 ανθρώπους και ζώα, που δένουν μεταξύ τους σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι με χρώματα, λάμψη και ατμόσφαιρα. Το βλέπουμε με κομμένη την ανάσα (... )".

Το τσίρκο θα δίνει τις καθημερινές δύο παραστάσεις (7μ.μ., 9.30μ.μ.) και τις Κυριακές τρεις (11π.μ., 5μ.μ., 8μ.μ.). Τιμή εισιτήριων 2.600, 3.200, 4.000 δρχ. Ισχύουν και τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας (Πληροφορίες 093 - 2023884).

Στην Πνύκα: Ρεσιτάλ πιάνου με την Ντόρα Μπακοπούλου. Τραγούδι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Ο Μ. Θεοδωράκης διευκρινίζει...

Απαντώντας σε κάποια δημοσιεύματα που μιλούν για άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να παραχωρηθεί η Επίδαυρος στον Μίκη Θεοδωράκη,ο συνθέτης με επιστολή του διευκρινίζει τα εξής: "Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, διαβάζω στον ημερήσιο Τύπο, ότι το ΚΑΣ δε μου παραχώρησε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Οφείλω να διευκρινίσω για ακόμη μια φορά, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι ουδέποτε εζήτησα εγώ προσωπικά να μου παραχωρηθεί οποιοσδήποτε χώρος και ούτε διανοήθηκαν καν να το κάνω έως τώρα, για λόγους, που, ας μου επιτραπεί, να κρατήσω για τον εαυτό μου. Στην περίπτωση της Επιδαύρου, ρωτήθηκα από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αν θα δεχόμουν να συμπεριληφθεί έργο μου σε συναυλία γιουγκοσλαβικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας με διεύθυνση του Γιουγκοσλάβου μαέστρου και όχι δική μου, όπως γράφτηκε, που διοργανώνει το εν λόγω υπουργείο και φυσικά απεδέχθην την πρόταση. Τίποτε άλλο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ