ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλίων
  • Μαρία Μπόσκου: Μοχλός ανάπτυξης ο δημόσιος τομέας. Δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πέντε τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ
  • Κενό γράμμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομολόγησε η Βάσω Παπανδρέου, δε θα καθορίζουν μισθούς - ασφαλιστικά - εργασιακές σχέσεις
  • Κόντρες εντυπωσιασμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Την ουσιαστική διαφοροποίηση του ΚΚΕ, όσον αφορά το ρόλο της δημόσιας διοίκησης και κατ' επέκταση των εργαζομένων σε αυτή, ανέδειξε η χτεσινή, πρώτη ημέρα της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδόθηκαν σε φραστικές - εντυπωσιοθηρικές κόντρες περί της συνταγματικότητας του νόμου και αλληλοκατηγορήθηκαν για ρουσφετολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,έκανε λόγο για μια δημόσια διοίκηση πραγματικά στον έλεγχο του δημοσίου, που θα αποτελεί φορέα ανάπτυξης για την οικονομία, θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων και θα έχει εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα και ουσιαστική συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης

Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου η Μαρία Μπόσκου, σημείωσε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ο δημόσιος τομέας να αποτελέσει "βασικό μοχλό ανάπτυξης" άρα "οι στρατηγικής σημασίας τομείς να υπάγονται στο δημόσιο τομέα". Πρόσθεσε ότι και η οργάνωση της δημόσιας διοίκησης πρέπει να εντάσσεται στην παραπάνω θέση, με στόχο την "εξυπηρέτηση των εργαζόμενων και όχι των μονοπωλίων και των χρηματιστών", σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο "θα πρέπει να είναι υπάλληλοι με μια και μόνη σχέση εργασίας, αυτή του δημοσίου δικαίου", καθώς και να προσλαμβάνονται "με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια πρόσληψης, μοριοποίηση χωρίς την ανάγκη μηχανισμών τύπου ΑΣΕΠ", ενώ οι προαγωγές να συντελούνται με "υπηρεσιακά συμβούλια, που δε θα είναι όργανα της κυβέρνησης, και με αποφασιστική συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος".

Κατήγγειλε ότι σε αντίθεση με τα παραπάνω η κυβέρνηση σήμερα προχωρά σε συνεχή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με τη Νέα Δημοκρατία να συνεπικουρεί, ζητώντας συνεχώς "λιγότερο κράτος".

"Καρικατούρα" οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε για μια φορά ακόμα "καρικατούρα" τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εισαγάγει το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφερόμενη στο κυβερνητικό επιχείρημα για συνταγματικό κώλυμα τόνισε: "Η επίκληση του θέματος της αντισυνταγματικότητας, γίνεται κατά τη γνώμη μας εκ του πονηρού. Δεν έχουμε δει να δείχνει την ιδία ευαισθησία για το Σύνταγμα όταν βρίσκονται πχ ξένα στρατεύματα στη χώρα μας. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να βρει λύσεις για γνήσιες διαπραγματεύσεις, που να καταλήγουν σε δεσμευτική σύμβαση". Τόνισε επίσης ότι με τις εισηγούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμά της μονομερώς να αποφασίζει για την... ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ "μένουν έξω μεγάλες ομάδες, όπως τα Σώματα Ασφαλείας ή εξαιρούνται οι γιατροί του ΕΣΥ". Παράλληλα πρόσθεσε ότι για τις συλλογικές συμβάσεις ορίζονται τέτοιες προϋποθέσεις που ουσιαστικά θα τις καθιστούν ανεφάρμοστες, ιδίως στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Επισήμανε ακόμα ότι "αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι το 3ο επίπεδο διαπραγμάτευσης", δηλαδή σε επίπεδο διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ, κάτι που συνιστά "ευνουχισμό του συνδικαλιστικού κινήματος", αφού στερούνται τη δυνατότητα οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις των δημόσιων υπαλλήλων να διαπραγματεύονται και να κατακτούν καλύτερες συνθήκες αμοιβών και εργασίας. Οσον αφορά τις διατάξεις περί μονιμοποιήσεως προσωπικού η Μαρία Μπόσκου χαρακτήρισε ρητορικά "ανεξήγητες" τις εξαιρέσεις προσωπικού από τις μονιμοποιήσεις στα ΝΠΔΔ, κάνοντας λόγο για προφανή επιδίωξη της κυβέρνησης να αφήσει τους εργαζόμενους στις διαθέσεις του ιδιώτη, όταν αυτές οι επιχειρήσεις ιδιωτικοποιηθούν.

Ενισχύεται ο χαφιεδισμός!

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Μαρία Μπόσκου, στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι εντάσσονται προφανώς στις συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, υποτίθεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας... Σημείωσε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση "στερεί βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ ενισχύει το χαφιεδισμό και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες". Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην ενίσχυση του Σώματος Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, κάνοντας λόγο για "ενίσχυση ενός Σώματος πραιτοριανών, με αυξημένες απολαβές και αρμοδιότητες". Οσον αφορά στο θέμα των μετατάξεων στους υπαλλήλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι η μόνη λύση που υπάρχει είναι "να οριστεί το καθεστώς του μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα και να γίνουν οι μετατάξεις εθελοντικά". Παράλληλα, η Μαρία Μπόσκου τόνισε ότι νομοσχέδια τέτοιας σημασίας έπρεπε να συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι να περιορίζονται στις ασφυκτικές χρονικά διαδικασίες του θερινού Τμήματος.

Ομολογία... της κοροϊδίας!

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ασκήθηκε εντονότατη κριτική στο νομοσχέδιο, όσον αφορά στη συνταγματικότητά του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, καταθέτοντας και πρόταση αντισυνταγματικότητας, η οποία και καταψηφίστηκε, αφού υπέρ του νόμου τάχθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα καταθέσει σειρά ονομαστικών ψηφοφοριών επί της αρχής και των άρθρων.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ "επιστρατεύτηκε" ο Αναστάσιος Πεπονής για τη στήριξη του νομοσχεδίου - ως ο εισηγητής του νόμου 2190 που καθιέρωσε το ΑΣΕΠ - ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του εισηγούμενου νόμου. Από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, άσκησε κριτική στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για "επιλεκτικές εκθέσεις". Ταυτόχρονα σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο "η κυβέρνηση παρεμβαίνει με στόχο την αποτελεσματικότητα και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης". Οσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις η Β. Παπανδρέου ομολόγησε το γεγονός ότι απέχουν από το να... δικαιολογήσουν τον τίτλο τους, αφού σημείωσε πως "υπάρχει συνταγματικό εμπόδιο προκειμένου οι συλλογικές συμβάσεις να καλύψουν βασικά ζητήματα των όρων απασχόλησης. Μισθοί, συντάξεις, τρόπος πρόσληψης πρέπει υπό το ισχύον σύστημα να ρυθμίζονται μόνο από νόμο".

Τροπολογίες

Πέντε τροπολογίες, που αφορούν περιπτώσεις εργαζομένων, που εργάστηκαν σε διαφόρους φορείς με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας πραγματικές και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των φορέων αυτών, κατέθεσε χθες το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί αναγκαιότητα η μονιμοποίησή τους στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση από το οποίο εξαιρούνται. Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ότι υπήρξε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα οι τροπολογίες αφορούν:

  • Τους εργαζόμενους στην Κεντρική Υπηρεσία, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες, στη Σχολή Ξεναγών και στις Υπηρεσίες Εξωτερικού του ΕΟΤ. Προσωπικό δηλαδή που υπηρετεί εδώ και 15-20 χρόνια κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην τροπολογία "ορισμένες υπηρεσίες του ΕΟΤ λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ύπαρξη του προσωπικού αυτού, δεδομένου μάλιστα ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού".
  • Τους υπαλλήλους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), όπου σημειώνεται ότι "παρίσταται ανάγκη τουλάχιστον να ενταχθούν σε υπάρχουσες ή νεοδημιουργούμενες θέσεις αντίστοιχων ειδικοτήτων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου". Οπως σημειώνεται "τούτο ανταποκρίνεται πρωτίστως στο δημόσιο συμφέρον, αφού οι υπάλληλοι έχοντες προϋπηρεσία από 8 έως 3,5 έτη θεωρούνται ευδοκίμως υπηρετούντες".
  • Το προσωπικό του ΟΕΚ που εργαζόταν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δίκαιου, αφού "έχει πολύ μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία επιβλέψεων" σε εργοτάξια του ΟΕΚ κυρίως της επαρχίας, ενώ η μονιμοποίησή τους δε συνιστά καμιά επιπρόσθετη επιβάρυνση για τον Οργανισμό.
  • Τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι το προσωπικό αυτό πρέπει να μονιμοποιηθεί μετά από αποφάσεις των αρμόδιων Δημοτικών, Κοινοτικών Συμβουλίων και γενικά των αρμόδιων δημοτικών οργάνων.
  • Τέλος, ζητείται η ίση μεταχείριση του προσωπικού του καταργηθέντος ΕΛΚΕΠΑ, αφού "υπάρχει μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων που αναγνωρίζουν ότι το προσωπικό αυτό πρόσφερε στην πραγματικότητα εξαρτημένη εργασία".
ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων - από τα οποία έχουν αποσπαστεί υπάλληλοι σ' αυτές - καλεί η ΕΣΑΚ Δημοσίου,έτσι ώστε οι εργαζόμενοι "να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

Το περιεχόμενο της απεργίας περιορίζεται, από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, στην αλλαγή του τρόπου μετατάξεων στις νομαρχίες, όπως αυτός καθορίζεται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις "ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο...". Την ίδια στιγμή, από αυτές τις "ελεύθερες διαπραγματεύσεις", η κυβέρνηση αφαιρεί το ζήτημα των αποδοχών και μια σειρά άλλα θέματα!

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι "η κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίθεση των εργαζομένων, επιμένει να ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο, που βρίθει από αντιυπαλληλικές ρυθμίσεις". Η παράταξη τονίζει επίσης ότι "η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, στηρίζοντας τη φιλοσοφία και τις κατευθύνσεις του αντιυπαλληλικού νομοσχεδίου, κήρυξε απεργιακή κινητοποίηση, "αλά καρτ", αφού την περιορίζει στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ στην πράξη το νομοσχέδιο θίγει το σύνολο των υπαλλήλων".Η ΕΣΑΚ Δημοσίου ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την αντικατάστασή του με άλλο που να προβλέπει: "Πραγματικές συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο για όλα τα θέματα. Επιλογή του ασφαλιστικού φορέα από τους συμβασιούχους επ' αορίστω, που μονιμοποιούνται. Διαφάνεια στις προσλήψεις με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια. Εθελοντικές μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με παράλληλη διασφάλιση της μονιμότητας και των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων".

Με αυτό το πλαίσιο, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία για "να στείλουν μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην υποταγμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, οικοδομώντας στους χώρους δουλιάς ένα ζωντανό, αγωνιστικό, ταξικό μέτωπο πάλης για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ".

Σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση ότι "αυτό το δρόμο αντίστασης και πάλης εκφράζει σε πανελλαδικό επίπεδο η συγκρότηση του ΠΑΜΕ.Είναι ο μόνος που μπορεί να διασφαλίζει τα δικαιώματά μας και να δημιουργεί προϋποθέσεις και για καινούριες κατακτήσεις, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το συνδικαλισμό της ταξικής υποταγής, που εκφράζουν οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ".

Σήμερα, από τον "902 ΤV"

Σήμερα, Τετάρτη, 4 Αυγούστου, ο "902 ΤV" παρουσιάζει, στις 9.30 το βράδυ, ένα αφιέρωμα για την 4η Αυγούστου 1936.Μια προσπάθεια ιστορικής ανάλυσης και παρουσίασης του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936. Επιμέλεια - παρουσίαση: Θανάσης Παπαρήγας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ