ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο ταξιδεύει...

Οι "Πέρσες" του Αισχύλου,από το Εθνικό Θέατρο,σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,σήμερα και αύριο (9μμ), ανεβαίνουν στην Επίδαυρο.Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και την κίνηση επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Αγγελική Στελάτου.Παίζουν: Σοφοκλής Πέππας, Μαρία Κατσιαδάκη, Ακύλας Καραζήσης, Φάνης Μουρατίδης.

  • Με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη ταξιδεύει το Εθνικό Θέατρο τη Δευτέρα και την Τρίτη,στο Ηράκλειο,στο Κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης" (9.30μμ). Η μετάφραση είναι του Αλέξη Σολομού,σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια του Γ. Μετζικώφ,μουσική του Δ. Παπαδημητρίου,χορογραφίες των Κ. Τσιάνου - Ε. Γεροδήμου.Παίζουν: Π. Φιλιππίδης, Σ. Τζεβελέκος, Ν. Μπουσδούκος, Τ. Παπουτσής κ. ά.
  • Στην αυλή Αγγελίδη, στη Σύμη,παρουσιάζεται σήμερα ο "Κοινός Λόγος" της Ελλης Παπαδημητρίου.Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου,σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Δαγκλίδη,η μουσική επιμέλεια του Κώστα Βόμβολου και η επιμέλεια της κίνησης της Ντόρας Τσάτσου - Συμεωνίδου.Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Ολγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει το έργο "Στο Χάνι" σήμερα στη Γρανίτσα και τη Δευτέρα στα Πράμαντα.Ο Γιώργος Τζέρπος υποδύεται τον κυρ - Γληγόρη. Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Ιουλία Σταυρίδου και τη μουσική ο Βαγγέλης Αγγέλης.
  • Το έργο "Αλλ' αντ' άλλων. Θέαμα Ασυνήθιστον, Μουσικόν και Αστείον" του Γ. Σουρή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης,σήμερα στο Μοναστηράκι Ρεθύμνου,αύριο στο Ροδοβάνι Χανίων και τη Δευτέρα στο Κάντατο Χανίων.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωστής Καπελώνης,τα σκηνικά - κοστούμια ο Νίκος Αλεξίου,τη μουσική ο Χρήστος Λεοντής και τις χορογραφίες η Ηβη Χαϊδεμενάκη.Παίζουν: Βαγγέλης Λιοδάκης, Εφη Μεταγγιτσίνου, Λευτέρης Μποτωνάκης κ. ά.
  • Με τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη θα είναι σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Κάστρο της Μενδενίτσας.Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα,σκηνικά - κοστούμια Αλέκου Φασιανού,μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου,χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Ηλίας Χριστόπουλος, Θοδωρής Γκόγκος κ. ά.
  • Στο Γυμνάσιο του Μύτικα παρουσιάζει σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου το έργο "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Ντόρα Σιμοπούλου κ. ά.
  • Τα επικά τελετουργικά δρώμενα του Μάνου Φαλτάιτς "Σκυρίτες", "Λέων Σγουρός", "Δαίφρονες", "Βιγλατορία του Παληόπυργου" και "Νταϊσμός" παρουσιάζονται σήμερα στο Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς,στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Σκύρου.Στις 15 Αυγούστου,η Καλλιτεχνική Ομάδα του Μουσείου "Σκυρίτες" θα παρουσιάσει τα σκωπτικά δράματα του Μ. Φαλτάιτς "Σωκράτης Δεσμώτης", "Τα τέκνα της Στύγας", "Ο τράγος του Στούμπου", "Σαββατικά Αμαρτήματα", "Αγαθόκωλοι" και το επικό - ιστορικό δράμα "Το αδερφάτο των Δαναών".
Με "καράβι" τα τραγούδια

Το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας, το οποίο και θα κλείσει την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων. Για δύο μέρες, στην αγναντερή και δροσερή πλατεία της Μενδενίτσας, θ' "ανάψει" ο χορός και το γλέντι. "Οδηγοί" ο Χρήστος Φαναρίτης και η παραδοσιακή παρέα του. Παίζουν: Λεωνίδας Καραγιάννης (κλαρίνο), Δημήτρης Καρπέτας (βιολί), Κώστας Καραγιάννης (σαντούρι), Χρήστος Φαναρίτης (λαούτο), Δημήτρης Σταθόπουλος (μπουζούκι - κρουστά), Τάκης Βόγιας (κιθάρα). Τραγουδούν: Νίκος Στεργίου και Τάκης Βόγιας.

  • Η Γιώτα Λύδια και η Χαρούλα Λαμπράκη,δύο γυναικείες φωνές που έχουν συνδεθεί με την ερμηνεία αξέχαστων λαϊκών τραγουδιών, θα δώσουν συναυλία αύριο (10μμ), στο Μαρούσι (πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ηλεκτρικός σταθμός).
  • Δύο συναυλίες στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Γιορτών του Δήμου Λουτρακίου θα δώσει αύριο και μεθαύριο ο Λάκης Χαλκιάς,συνεχίζοντας την καλοκαιρινή του περιοδεία. Συνοδευόμενος από τους Νίκη Ολυμπίου, Γιώργο Δανέζη και επταμελή ορχήστρα, αύριο θα εμφανιστεί στα Ισθμια και την Κυριακή στην Πέρα Χώρα.
  • Τριάντα έξι χρόνια μετά τη "Γειτονιά των Αγγέλων" ο Γιάννης Πουλόπουλος ξανασυναντά τον Μίκη Θεοδωράκη,στη συναυλία που θα δώσει σήμερα, στο ξωκλήσι του Αη Γιάννη, στα Μακρίσια Ολυμπίας,την εναρκτήρια των εκδηλώσεων για τον Ελληνισμό της Διασποράς "Οταν γιορτάζουν οι θεοί".Θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά τραγούδια από τη "Φαίδρα", ενώ, παράλληλα, σε βίντεο θα προβάλλονται σκηνές από την ταινία, καθώς και άλλα αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης (Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης) τραγουδά σήμερα ο Μανώλης Λιδάκης,συνεχίζοντας την καλοκαιρινή του περιοδεία, με τραγούδια από την τελευταία του δουλιά "Ο Ηλιος του Γενάρη", παλιότερες επιτυχίες του, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης. Μαζί του ο Γιάννης Σπάθας,η Λιζέτα Καλημέρη και επταμελής ορχήστρα.
  • Ο "Ανεμοδείκτης" του Αλκίνοου Ιωαννίδη σήμερα στρέφεται στην Καλαμάτα (Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας), ενώ αύριο στα Κύθηρα (Μητάτα). Το πρόγραμμα των συναυλιών του περιλαμβάνει τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο, παλιότερα κι αγαπημένα, καθώς και δημιουργίες των Χατζιδάκι, Μαρκόπουλου, Λοϊζου, Περίδη, Καλδάρα, Σαββόπουλου κ. ά.
  • Ο Βασίλης Λέκκας με τους "7 Ισημερινούς" σήμερα εμφανίζεται στις Μηλιές Βόλου, ενώ ο Παντελής Θαλασσινός σήμερα τραγουδά στη Χώρα της Νάξου.
  • Στην Αίγινα (παραλία Πέρδικας) εμφανίζονται σήμερα οι Γιάννης Γλέζος, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Αθηνά Νταλιακούρα,στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας.
  • Παλιά και καινούρια τραγούδια τους παρουσιάζουν οι "Τρύπες" σήμερα στη Σητεία, ενώ οι "Συνήθεις Υποπτοι" τη Δευτέρα θα βρίσκονται στο Μανδράκι της Νισύρου.
  • Ο Νίκος Παπάζογλου,συνοδευόμενος από τη "Λοξή Φάλαγγα", αύριο θα τραγουδήσει στην Κέα, ενώ τη Δευτέρα το μελωδικό του "καράβι" θα αράξει στην Ανδρο.
  • Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Κώστας Μακεδόνας συνεχίζουν τη μουσική τους διαδρομή, κομίζοντας την παράσταση "Να μείνουν μόνο τα τραγούδια" στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας. Αύριο, θα εμφανιστούν στη Νέα Κίο - Ναύπλιο (Γήπεδο). Μαζί τους οι: Βασιλική Ανδρούτσου, Φαίδρα Δρούκα, Εύα Καμινάρη, Κρατερός Κατσούλης, Γιάννης Μαθές, Σπύρος Περδίου.
  • Η Μαρία Δημητριάδη (φωτό) ανοίγει τη Δευτέρα τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σύμης, στο Καστελόριζο,που θα διαρκέσουν μέχρι τις 22/8. Την τραγουδίστρια θα συνοδεύσει ο πιανίστας Θ. Οικονόμου.
Αναβίωση βλάχικων εθίμων

Τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της περιοχής Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας έχουν ως στόχο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Παλαιομάνινα '99", που πραγματοποιούνται αύριο και μεθαύριο, με αναπαράσταση βλάχικων εθίμων. Στις φετινές εκδηλώσεις κορυφαία σκηνή είναι και πάλι το Βλάχικο Γαμήλιο Τραπέζι και το γαμήλιο βλάχικο έθιμο της "κούπε" ή "πουρίε") (Κυριακή, 9.30μμ). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το περίφημο βλάχικο γαμήλιο φαγητό, δηλαδή προβατίσιο και γιδίσιο κρέας με χοντρά μακαρόνια, μαγειρεμένο σε παραδοσιακά καζάνια από Βλάχους μαγείρους που κρατούν την παράδοση και εφαρμόζουν πιστά τη συνταγή των προγόνων τους. Την Κυριακή το απόγευμα (6.30), πριν από το γαμήλιο τραπέζι, θα γίνει η αναπαράσταση του πολυτραγουδισμένου, από τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη και άλλους λογοτέχνες, Βλαχοξεκινήματος από τα χειμαδιά της Ακαρνανίας στα ηπειρωτικά βουνά.Πρόβατα, γίδια, σκυλιά, άλογα φορτωμένα με ρουχισμό, οικιακά σκεύη, παιδιά κλπ., θα περάσουν από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, ενώ αφηγητής θα περιγράφει τις σκηνές και θα διαβάζει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από σχετικά ποιήματα. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (αύριο) περιλαμβάνει ομιλίες, απονομές βραβείων σε μαθητές και αγρότες και εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς. Την Κυριακή, εξάλλου, ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνιας θα μιλήσει με θέμα "Μνημειακή τοπογραφία της Παλαιομάνινας", ο καθηγητής Μιχάλης Τρίτου με θέμα "Τι είναι οι Βλάχοι - Αρωμούνοι" και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου με θέμα "Εταιρεία Φίλων των Μνημείων Παλαιομάνινας, αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης και οικονομική ανάπτυξη". Το διήμερο διοργανώνει η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων Παλαιομάνινας, με τη συμμετοχή του Δήμου Αστακού, των τοπικών συμβουλίων Παλαιομάνινας, Στράτου, Γουργιώτισσας, Αγραμπέλων, Οχθίων, Στρογγυλοβουνίου και τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

Εικαστικές νότες

Εργα ζωγραφικής και χαρακτικής της Ιριδος Ξυλά - Ξαναλάτου παρουσιάζονται στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο, στην Πινακοθήκη του Δήμου Μήθυμνας (Μόλυβος, Μυτιλήνη). Θα εκτεθούν 50 έργα περίπου από την πρόσφατη δουλιά της "Κορμοί Δένδρων" και μικρών διαστάσεων παραλλαγές πάνω στο αγαπημένο της θέμα, τη θάλασσα και τα ιστιοφόρα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου.

  • Με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής 19 καλλιτεχνών η Εστία Τέχνης του Δασκαλειού Κερατέας εγκαινιάζει αύριο (6μμ) το νέο της εντευκτήριο. Στην έκθεση φιλοξενούνται έργα των Βασίλη Γερμενή, Δημήτρη Γιολδάση, Νικήτα Γρύσπου, Ηλία Ζερβού, Γιώργου Ζέριγγα, Αντώνη Θεοδωρίδη, Αντώνη Κανά, Τζούλιο Καϊμη, Κυριάκου Καμπαδάκη, Ανδρέα Κρυστάλλη, Ευάγγελου Μαρκαντώνη, Γιώργου Μαρτέν, Γιώργου Μούγιου, Αλέκου Παπαηλιόπουλου, Θόδωρου Παπαγιάννη, Σπύρου Παπανικολάου, Κώστα Περάκη, Αιμίλιου Προσαλέντη, Σπύρου Σημίτη.

"Πέρσες" από το Εθνικό Θέατρο

"Κορμοί δένδρων" της Ιριδος Ξυλά - Ξαναλάτου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ