ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 8 Ιούλη 1999, πέθανε από ανακοπή της καρδιάς η συντρόφισσα της ζωής μου ΑΝΘΟΥΛΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, από την Καστοριά.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό της, προσφέρω στη μνήμη της 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καστοριάς.

Πασχάλης Αποστολίδης

* * *

Η ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ Τεμέλκου - ΖΑΡΙΦΗ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς το 1929 από γονείς φτωχούς αγρότες. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και μαχήτρια του ΔΣΕ από το φθινόπωρο του 1946, πιάστηκε αιχμάλωτη στη μάχη της Διποταμιάς το 1947. Κρατήθηκε 11 χρόνια στις φυλακές, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία της. Τον πατέρα της, Κοσμά Τεμέλκο, τον δολοφόνησαν στα Φάρσαλα Θεσσαλίας το 1944 παρακρατικοί τρομοκράτες. Η μητέρα της έζησε πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία.

Η Ανδρομάχη Ζαφίρη ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Νεστόριου και πέθανε στις 26 Ιούνη 1999.

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΣΧΟΥ η γυναίκα του Λαμπρινή πρόσφερε 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο ΠΑΝΑΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, με αξιόλογη δράση στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, μετά τη Βάρκιζα, η τρομοκρατία, που είχε εξαπολυθεί σε όλη τη χώρα, τον αναγκάζει, ενώ φοιτούσε στη Νομική της Αθήνας, να βγει στο βουνό και να ενταχθεί στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και με την υποχώρηση, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία και τη Γερμανική Λαοκρατική Γερμανία. Δημιούργησε οικογένεια και, όπως πάντα πειθαρχικός, συνεπής και πραγματικός αγωνιστής επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόωρος θάνατός του άφησε μεγάλο κενό στο κόμμα του.

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ γεννήθηκε στο Σερνικάκι και ζούσε στην Ιτέα Φωκίδας. ΑνταρτοΕΠΟΝίτης του ΕΛΑΝ στην Κατοχή, αγωνίστηκε με αυτοθυσία ενάντια στους κατακτητές. Για την πατριωτική προσφορά του, μετά την Απελευθέρωση, άρχισαν τα κυνηγητά και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή στον Παρνασσό, από τις αρχές του 1947, ως τον Ιούνη του 1949. Ηταν από τα τελευταία τμήματα που δρούσαν στην περιοχή της Παρνασσίδας. Επεσε σε ενέδρα στη Χρυσαϊτικη Βρύση κοντά στην Ιτέα και για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού αυτοκτόνησε. Οι διώκτες του την επόμενη μέρα πήραν το πτώμα του, το έβαλαν σε ένα φορτηγό ματοκυλισμένο όπως ήταν, πήραν και τον πατέρα του, τον μπάρμπα Λευτέρη που τον κρατούσαν όμηρο στη φυλακή, και τους περιέφεραν στην επαρχία. Ο πατέρας του, παλιός Μακεδονομάχος στα τμήματα του Παύλου Μελά, υπέστη ακλόνητος το μαρτύριο και για να μην ικανοποιήσει τους φονιάδες του παλικαριού του, δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ.

Ο ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΠΑΝΟΣ από το Σερνικάκι, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, παρά το νεαρό της ηλικίας του, τον διέκρινε η τόλμη, το θάρρος, οι πρωτότυπες προτάσεις και έφερνε σε πέρας την κάθε αποστολή που του ανέθεταν.

Σκοτώθηκε, μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά που τα κύκλωσαν Γερμανοί και συνεργάτες τους τον Αύγουστο του 1944 στη θέση Βαμβακιά κοντά στο χωριό του.

Ο ΗΛΙΑΣ Ευσταθίου ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι, ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή με αξιόλογη προσφορά στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, σκοτώθηκε και αυτός στη θέση Βαμβακιά τον Αύγουστο του 1944.

Ο ΗΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΑΚΗΣ από το Σερνικάκι, ΕΠΟΝίτης με αξιόλογη δράση είναι και αυτός ένα από τα πέντε παιδιά που σκότωσαν Γερμανοί και συνεργάτες τους στη Βαμβακιά τον Αύγουστο του 1944.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΝΤΑΒΗΣ από το Σερνικάκι, μέλος του ΚΚΕ με αξιόλογη δράση ενάντια στους κατακτητές, σκοτώθηκε και αυτός από Γερμανούς και συνεργάτες τους τον Αύγουστο του 1944.

Στη μνήμη τους, η συγχωριανή τους Βαγγελιώ Λύτρα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Πλ. Βάθη, 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΠΑΤΟΥΣΗ, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Ιματισμού και Δέρματος Θεσσαλονίκης, που πέθανε πρόσφατα, ο Νίκος Σιμερδάνης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Σήμερα, 13 Αυγούστου, κλείνουν 15 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ειρήνη προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαλαμίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ