ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
"Η πάλη δεν έχει σβήσει"

Τρεις αθλητές και ένας προπονητής στην Εθνική Ομάδα Ελληνορωμαϊκής μιλούν για το παρόν και το μέλλον της πάλης και οριοθετούν τους στόχους ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που θα γίνει στην ΑΘήνα

Κάποτε η πάλη αποτελούσε τη μοναδική ελπίδα της Ελλάδας για διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εδώ και κάποια χρόνια άλλοι εκτιμούν πως "μαράζωσε" και άλλοι πως τελείωσε. Είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως πρόκειται μεν για μια... πονεμένη ιστορία με παρελθόν που έχει ωστόσο μέλλον, σ' αντίθεση με την επικρατούσα άποψη; "Η πάλη δεν έχει σβήσει", διαβεβαιώνουν προς κάθε κατεύθυνση οι άνθρωποί της και υπόσχονται επαναφορά στο προσκήνιο.

Ο "Ρ" επισκέφθηκε το αθλητικό κέντρο του Μαραθώνα, όπου η Εθνική Ομάδα Ελληνορωμαϊκής προετοιμαζόταν εντατικά για το 45ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στη χώρα μας στις 23 - 26 Σεπτέμβρη. Τρεις πρωταθλητές, οι Κώστας Θάνος, Δημήτρης Αβράμης, Τάσος Σοφιανίδης, και ο προπονητής Δημήτρης Θανόπουλος μιλούν για το παρόν και το μέλλον του αθλήματος, τα προβλήματα και τις προσδοκίες τους.

- Η πάλη αποτελεί πλέον ανάμνηση στ' αθλητικά δρώμενα της χώρας μας;

Δ. Αβράμης: "Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κατ' αρχάς έχει πάψει να υπάρχει προβολή. Εχει ακουστεί από πολλούς ότι δεν έχει επιτυχίες αυτό το άθλημα. Υπάρχουν επιτυχίες αλλά εάν λείπει η προβολή πώς θα μάθει ο φίλαθλος κόσμος ότι υπάρχουν επιτυχίες και πολλοί καλοί αθλητές. Εχουν αλλάξει ίσως τα πράγματα".

Κώστας Θάνος: "Εχουμε δημιουργήσει ένα Σύλλογο Ελλήνων Πρωταθλητών Πάλης και εκεί μαζευόμαστε, συζητάμε, προτείνουμε, αντιπροτείνουμε και κοιτάμε πώς θα βοηθήσουμε εμείς το άθλημα. Ο αθλητισμός σήμερα δυστυχώς δεν είναι απλώς ιδέα. Εχει εμπορευματοποιηθεί. Το "promotion" είναι αυτό που ανεβάζει ή κατεβάζει έναν αθλητή ή ένα άθλημα. Κάνουμε προσπάθειες να πείσουμε τη διοίκηση να διαθέσει κάποια κονδύλια για την προβολή της πάλης. Πρέπει να ξέρετε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε 3 μετάλλια σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, στα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων 7 μετάλλια και στα παγκόσμια πρωταθλήματα παίδων άλλα 2. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτυχίες. Η πάλη δεν έχει σβήσει. Απλά δεν ακούγεται. Για να ακουστεί πρέπει και εμείς οι ίδιοι να την προβάλλουμε. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι με κατάλληλες ικανότητες και γνώσεις πάνω στο θέμα, και ν' αναδείξουν τον αθλητή. Από τον αθλητή προβάλλεται και το άθλημα".

Υπάρχει μέλλον παρά τα προβλήματα

- Κάποτε διέπρεπαν οι Χολίδης, Μυγιάκης, Χατζηιωαννίδης, Γαλακτόπουλος, Θανόπουλος και άλλοι "αστέρες". Τώρα υπάρχουν συνεχιστές που μπορούν να κάνουν... λαβές υψηλών επιτυχιών;

Κ. Θάνος: "Υπάρχει πλεόνασμα καλών αθλητών. Τότε, αυτοί οι αθλητές κατάφεραν να κάνουν ό,τι έκαναν χωρίς μεγάλη οικονομική βοήθεια από την πολιτεία. Τα μετάλλια ήρθαν γιατί η όποια οικονομική υποστήριξη ήταν μόνο για την πρώτη ομάδα. Ολο το βάρος είχε πέσει στους πέντε - έξι αυτούς αθλητές. Σήμερα έχουμε καλύτερη οικονομική υποστήριξη από τότε, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει και μια στρατηγική ανάπτυξης του αθλήματος από τις μικρότερες κατηγορίες. Αυτό είναι καλό. Ομως, από την άλλη, τα χρόνια προ και μετά τους Ολυμπιακούς πρέπει να πέσει το βάρος κυρίως στην πρώτη ομάδα. Να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως αθλητές και να φέρουμε τα ίδια αποτελέσματα που είχαν φέρει οι παραπάνω αν έχουμε προβλήματα με γιατρούς και άλλα. Ο αθλητής πρέπει να είναι προσηλωμένος μόνο στο στόχο του".

Για να γίνει αυτό πρέπει οι συνθήκες που του παρέχονται να 'ναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Αυτό δε συμβαίνει στην πάλη, όπως προκύπτει από την περιγραφή της πραγματικότητας που μας κάνει ο Κ. Θάνος: "Το Αθλητικό Κέντρο Μαραθώνα δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά δεν είναι και το χειρότερο. Ως μέτρο σύγκρισης με άλλα, μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλύτερο από το ΟΑΚΑ (!!!) και από άποψη οργάνωσης και από άποψη διατροφής. Για να είσαι όμως σε καλύτερο κέντρο πρέπει να πληρώσεις. Εδώ υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ομοσπονδία της πάλης, προσπαθούν να γίνουν οικονομίες από παντού και από όλους. Αποτέλεσμα; Αν εμείς θέλουμε να προετοιμαστούμε σε ένα καλύτερο αθλητικό κέντρο, ίσως να χρειαστεί να πληρώσει και τα διπλά χρήματα, που δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω ότι οφείλονται μόνο σε αθλητές της ελληνορωμαϊκής και της ελευθέρας κατηγορίας, οδοιπορικά και πριμ, γύρω στα 40 εκατομμύρια. Αναλογιστείτε ότι αν οφείλονται τόσα λεφτά σε αθλητές, πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει".

Στην παρέα μας προστίθεται και ο Τάσος Σοφιανίδης. Καταθέτει λοιπόν την άποψή του για τα κίνητρα των παλαιστών: "Στην ουσία είμαστε ερασιτέχνες. Οταν κάνεις μια επιτυχία, ουσιαστικά έρχεται η κοινωνική αναγνώριση. Αν δούλευα οπουδήποτε θα έπαιρνα περισσότερα απ' όσα βγάζω στην πάλη. Ομως ένας αθλητής που θα σηκώσει τη σημαία πολλές φορές ψηλά έχει και τα όριά του. Το κίνητρο για εμάς τους παλαιστές είναι να μας συμπεριφέρονται όπως στους αθλητές των άλλων αθλημάτων. Ολα τ' αθλήματα έχουν την ίδια αξία. Δε μιλάμε για χρηματικά ποσά. Το μεγαλύτερο κίνητρο για εμάς είναι η επαγγελματική αποκατάσταση".

Στο Σίδνεϊ... μέσω Αθήνας

- Δυσκολίες και παράπονα λοιπόν. Παρ' όλα αυτά οι Ελληνες παλαιστές συνεχίζουν την προσπάθεια. Κάνουν... κεφαλοκλείδωμα στην πίκρα τους και προετοιμάζονται για τη... μεγάλη παράσταση το Σεπτέμβρη. Τι μπορεί η χώρα μας να περιμένει;

Κ. Θάνος: "Στόχος μας είναι κατ' αρχάς η πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2000. Οπως γνωρίζετε, οι οκτώ πρώτες θέσεις του Παγκόσμιου δίνουν και το εισιτήριο για το Σίδνεϊ. Οταν θα φτάσουμε στην ευχάριστη θέση και θα 'χουμε αθλητές στην οκτάδα, πιστεύω πως θα φτάσουν και στο μετάλλιο ένας με δύο αθλητές. Εμένα φυσικά ο στόχος μου είναι και η πρόκριση και το μετάλλιο".

Δ. Αβράμης: "Σ' αυτούς τους αγώνες ίσως να κατεβαίνουμε για να αποδείξουμε ότι υπάρχουν ακόμη θαρραλέοι Ελληνες. Από κει και πέρα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όχι μόνο για την πρόκριση αλλά και για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα, που είναι ένα μετάλλιο".

Δ. Θανόπουλος: Βασικός στόχος είναι να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές στην Ολυμπιάδα. Μεγάλος στόχος είναι και τα μετάλλια. Κάτι δύσκολο για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά έχουμε αθλητές που έχουν τις δυνατότητες. Ομως, σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη, δηλαδή να ξεκινήσουμε με κάποια ευνοϊκή κλήρωση για εμάς".

- Πόσο θετικό είναι το γεγονός ότι η διοργάνωση γίνεται στην Ελλάδα;

Κ. Θάνος: "Αν σκεφτούμε ότι θα έχουμε μαζί μας τους συμπατριώτες μας φιλάθλους της πάλης, εμείς λειτουργούμε καλύτερα. Η ψυχολογική συμπαράσταση που παίρνουμε από τους φιλάθλους μας είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι έχουμε πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους αθλητές που θα έρθουν στο Παγκόσμιο αυτό".

- Αρκετές φορές στο παρελθόν είχατε εντονότατα παράπονα από τη συμπεριφορά των διαιτητών, υποστηρίζοντας ότι "παίζουν" έδρα. Πιστεύετε ότι επηρεάζονται;

- "Πάρα πολύ", απαντάει ο Θάνος και προσθέτει: "Η διαιτησία από τη στιγμή που θα παίξουμε στην πατρίδα μας, θα είναι 50 - 50 και ίσως λίγο πιο ευνοϊκή για μας".

- Στο Παγκόσμιο της Αθήνας, ποιοι περιμένετε να πρωταγωνιστήσουν;

Δ. Αβράμης: "Πάντα σε αυτό το άθλημα τον πρώτο λόγο έχουν οι ανατολικές χώρες αν και τώρα ανεβαίνουν και άλλες ομάδες, όπως οι Σκανδιναβοί. Σε τέτοιους αγώνες όλοι κατεβαίνουν για τη νίκη και όλοι μπορεί να ηττηθούν. Στη δική μας ομάδα υπάρχουν δυο - τρεις αθλητές που κατεβαίνουν με την ψυχολογία ότι όλους μπορούμε να τους κερδίσουμε. Θα δούμε τι θα γίνει τελικά".

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας επανήλθαμε σε μια από τις μεγαλύτερες πληγές του αθλητισμού, την εμπορευματοποίηση. Ο Κ. Θάνος επισήμανε: "Ο πρώτος στόχος του αθλητή δεν είναι το χρήμα. Είναι η διάκριση για την κοινωνική αναγνώριση. Είναι νόμος απαράβατος ότι εάν σκέπτεσαι μόνο το χρήμα και όχι τη νίκη, δεν πετυχαίνεις. Δεν είναι δυνατό κίνητρο. Εχει χαθεί βέβαια η ιδέα του αθλητισμού. Κάποτε σταματούσαν οι πόλεμοι για τον αθλητισμό. Τώρα γίνεται πόλεμος μέσα στον αθλητισμό. Πόλεμος παραγόντων, αθλητών, εταιριών. Ενας άλλος πόλεμος που είναι πιο βρώμικος από τον κυριολεκτικό. Αλλά αναγκαστικά πρέπει να παίξεις με αυτούς τους κανόνες, αλλιώς θα μείνεις ένας απλός ρομαντικός αθλητής που δεν πετυχαίνει", κατέληξε με πικρία. Με το ίδιο συναίσθημα να τον διακατέχει ο Δ. Αβράμης πρόσθεσε: "Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί αθλητές που νοιάζονται πρώτα για το χρήμα αλλά δεν έχουν διάρκεια".

Π. Α.

Οι έλληνης παλαιστές ενώ συνομιλούν με τον συντάκτη του "Ρ". Από

Οι Ελληνες παλαιστές ενώ συνομιλούν με τον συντάκτη του "Ρ". Από αριστερά: Τάσος Σοφιανίδης, Δημήτρης Αβράμης και Κώστας Θάνος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ