ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επικίνδυνα σχέδια στον τομέα Υγείας

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο Αργοστολίου

Το ότι το 2000 θ' αρχίσει μια μαύρη περίοδος για την υγεία ήταν ο κύριος φόβος που εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια επίσκεψης και περιοδείας της στο νοσοκομείο του Αργοστολίου Κεφαλονιάς, το οποίο υπάγεται στο ΕΣΥ και όπου απασχολούνται 35 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 45 ειδικευόμενοι.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκρουσε, ιδιαίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου για τον τομέα, επισημαίνοντας ότι, ήδη, δουλεύονται παρασκηνιακά, υπόγεια και συχνά αθόρυβα σενάρια, τα οποία γενικά αποσκοπούν στη μετατροπή των νοσοκομείων της περίθαλψης σε τομέα απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας και των νοσοκομειακών και άλλων μονάδων περίθαλψης σε απλές επιχειρησιακές και επιχειρηματικές μονάδες. Υπενθύμισε ότι η σχετική κατεύθυνση που προωθείται από την κυβερνητική πολιτική έγινε και συμβατική υποχρέωση της χώρας. Διότι τώρα, όπως είπε, έχει, ήδη, υπογραφεί - ακόμα και στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - ένας καταστατικός χάρτης, που τον έχει υπογράψει και η Ελλάδα, ο οποίος επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ετσι, εξήγησε, η υγεία αντιμετωπίζεται απλώς σαν αγορά, με πελάτες τους αρρώστους ή ακόμη και σαν αγορά πώλησης ιατρικών μηχανημάτων και άλλων σχετικών εξοπλισμών. Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι η περίθαλψη η οποία ως τώρα ήταν ένας τομέας τον οποίο οι επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο, έβλεπαν μάλλον με επιφύλαξη και προσπαθούσαν να τον αποφύγουν σαν επιχειρηματικό τομέα, ο τομέας αυτός τώρα γίνεται ο χώρος μιας ορμητικής διείσδυσης αυτών των δυνάμεων.

Ολα αυτά, όπως είπε η Αλ. Παπαρήγα, μπορεί να έχουν σοβαρούς κινδύνους. Κατ' αρχάς έναν κίνδυνο αλυσιδωτής χρεοκοπίας νοσοκομείων, ο οποίος, ήδη, αρχίζει να γίνεται ορατός. Από την άλλη μεριά υπάρχει και ο κίνδυνος η χρεοκοπία των νοσοκομείων να χρησιμοποιηθεί από διάφορους επιτήδειους ενδιαφερόμενους κύκλους σαν επιχείρημα για την επιβολή θυσιών προς όφελος και πάλι του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τα ακόμη χειρότερα, πιο πολύπλοκα και πιο δυσεπίλυτα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, είναι η γενική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, τεχνικών, διοικητικών και επιστημόνων για τη διάσωση του κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και της περίθαλψης. Αλλιώς, πρόσθεσε, μας περιμένει μια αρνητική εξέλιξη την οποία όλος ο λαός θα πληρώσει πολύ άσχημα.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του νοσοκομείου, καθώς επίσης και με τους προέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής, των Διοικητικών Υπηρεσιών και των εργαζομένων στη νοσοκομειακή αυτή μονάδα. Στη διάρκεια των συζητήσεων, αρμόδιοι εκπρόσωποι του νοσοκομείου τής ανέφεραν πως το νοσοκομείο, όπως και όλο το υγειονομικό σύστημα στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά, γενικά και τοπικού χαρακτήρα, προβλήματα. Σαν γενικό ζήτημα πρόβαλαν πως ο συμφερότερος δρόμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μας είναι η δημιουργία γενικών νοσοκομείων κατά νομούς και όχι η διασπορά - πολλές φορές ανώφελης - σε μικρομονάδες που, πολλές φορές, δεν αποδίδει. Μια μορφή τέτοιας, λαθεμένης, αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, επισήμαναν, είναι μια σειρά διοικητικών και οικονομικών συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Κάτι που, πολλές φορές, οδηγεί στην εξουδετέρωση ακόμη και των υπαρχόντων υπηρεσιών.

Από την άλλη μεριά οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου πρόβαλαν στην Αλ. Παπαρήγα πως εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός του νοσοκομειακού εξοπλισμού, αλλά και του "νοσοκομειακού πνεύματος" και της γενικής κατεύθυνσης στην περίθαλψη. Δεν αρκεί πλέον η προσκόλληση σε παλιές χρήσιμες μεν, αλλά ξεπερασμένες ειδικότητες, είπαν. Αλλά απαιτείται η διεύρυνση σε ακόμα πιο εξειδικευμένες ειδικότητες στην εποχή μας στο νοσοκομειακό μηχανισμό. Απαιτείται η διεύρυνση του δυναμικού ειδικών χειριστών ειδικών μηχανημάτων και, ταυτόχρονα, μια καλύτερη αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του επιστημονικού κόσμου, που καθώς ο κλάδος μαζικοποιείται, γίνονται όλο και περισσότερα. Για παράδειγμα τα ζητήματα που δημιουργούνται κατά την εγκυμοσύνη των γυναικών επιστημόνων, κάτι που, κατά τη γνώμη των εκπροσώπων αυτών, ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή αντιμετωπίζει με τρόπο λαθεμένο.

Τα σενάρια άρχισαν

Η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα τροφοδότησε τα συνήθη σενάρια που συνοδεύουν τις τελευταίες μέρες της καλοκαιρινής ραστώνης. Πάντως και χτες, συνεργάτες του Κ. Σημίτη έλεγαν πως δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού και πολύ περισσότερο πρόωρων εκλογών, εντός του 1999. Ομως καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να δώσει τη μάχη των ερχόμενων εκλογών (που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν το Μάρτη) με το παρόν κυβερνητικό σχήμα.

Οι ίδιοι συνεργάτες του Κ. Σημίτη επιχειρούσαν επίσης να δώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αυτή την περίοδο ασχολείται με την "οργάνωσή της" για την αντιμετώπιση των... καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται σε επίπεδο συσκέψεων για την αντιμετώπιση των δικών της καθημερινών προβλημάτων, που από Σεπτέμβρη αναμένει ότι θα εκδηλωθούν στους τομείς της Παιδείας, αλλά και στο χώρο των αγροτών. Αλλωστε πέραν του γεγονότος ότι η αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" είχε τα γνωστά αποτελέσματα στις εξετάσεις των μαθητών, είναι ήδη γνωστά και τα προβλήματα που αφορούν στην καθόλου έγκαιρη προμήθεια των σχολικών βιβλίων της νέας χρονιάς. Οσο για τους αγρότες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, με την επανάληψη των "καλών" της προθέσεων απέναντί τους, να κατευνάσει τον αναβρασμό που παρατηρείται.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει, κυρίως με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 4/9, να δημιουργήσει την εικόνα μιας πιο "ευαίσθητης" κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, ενόψει των εκλογών...

Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ωστόσο, απασχολούν πράγματι δυο ζητήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με το χειρισμό της υπόθεσης "ανασυγκρότηση" του κόμματος, αφού ήδη έχει αποφασιστεί επανασύσταση των κομματικών οργανώσεων με εσωκομματικές εκλογές, το Νοέμβρη. Κάτι, όμως, που πλέον, δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους στο ΠΑΣΟΚ...

Το άλλο θέμα σχετίζεται με την τακτική που θα επιλέξει η κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες. Η προχτεσινή, δε, δήλωση του Δ. Ρέππα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει με "συναινετικό" τρόπο Πρόεδρο, έδωσε αφορμή για νέα σενάρια, σχετικά με τις επαφές του ΠΑΣΟΚ με άλλα κόμματα (ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ), αλλά ακόμα και για σενάρια που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει (!) τον υποψήφιο της ΝΔ. Εφόσον βέβαια εκείνα τα σενάρια που φέρουν τη ΝΔ να μην υποδεικνύει υποψήφιο δεν ευσταθούν...

Συντονισμένη επίθεση από τον τουρκικό Τύπο

Θεωρούν ότι η Ελλάδα έδωσε μυστικά του ΝΑΤΟ στους Σέρβους κατά τη διάρκεια της επιδρομής εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

Στη δήλωση του διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγού Κλαρκ, ότι χώρα - μέλος της Συμμαχίας παρείχε άκρως μυστικές πληροφορίες στους Σέρβους κατά την επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αναφερόταν χτες ο τουρκικός Τύπος με - κυρίως πρωτοσέλιδα - δημοσιεύματα όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ την οποία κατηγόρησε ο στρατηγός Κλαρκ χωρίς να την κατονομάσει είναι η Ελλάδα. Η δήλωση του Κλαρκ πρέπει να σημειώσουμε ότι έγινε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά επανήλθε στην επικαιρότητα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Τάιμς".

Η κυβέρνηση διά του εκτελούντος χρέη εκπροσώπου Γιάννη Νικολάου απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί ο συντονισμός των τουρκικών εφημερίδων στη διατύπωση αυτών των καταγγελιών, πράγμα που οδηγεί στην εκτίμηση ότι μάλλον αυτή η ενέργεια απηχεί την επίσημη εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε συμμετάσχει ενεργά στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας διαθέτοντας αριθμό αεροσκαφών και δηλώνοντας πρόθυμη να δεχτεί στα αεροδρόμια της Τουρκίας τα συμμαχικά αεροσκάφη στην περίπτωση που πραγματοποιούνταν η χερσαία επίθεση. Ετσι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να ενισχύσει την ευνοϊκή αντιμετώπιση των θέσεών της από το ΝΑΤΟ ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εξελίξεων που αφορούν στις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και το συγκεκριμένο γεγονός. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων, αφού η "Χουριέτ" γράφει: "Μήπως η Ελλάδα είναι ο κατάσκοπος των Σέρβων", ενώ η "Σαμπάχ" είναι περισσότερο κατηγορηματική και σημειώνει: "Η Αθήνα πούλησε το ΝΑΤΟ". Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλες, μικρότερες, εφημερίδες όπως η "Ακσάμ" που γράφει "Η Αθήνα προέκυψε κατάσκοπος των Σέρβων", και η "Τουρκίε" έχει τίτλο: "Η Αθήνα κατάσκοπος των Σέρβων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ