ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Ακτιο, ραντεβού πολιτισμού και αγώνα

Οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική και φιλειρηνική εκδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση, το ερχόμενο Σάββατο, στις 7 μμ

Το ερχόμενο Σάββατο 21 Αυγούστου στις 7 μμ είναι το καινούριο ραντεβού των αγωνιστών της ειρήνης που είναι διατεθειμένοι να μην σταματήσουν ούτε στιγμή τον αγώνα ενάντια στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνουν μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου.

Για άλλη μια φορά η συγκεκριμένη περιοχή που αποτέλεσε ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου κατά του γιουγκοσλάβικου λαού, θα βρεθεί στο στόχαστρο των φιλειρηνιστών, με την απαίτηση να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να τερματιστεί η παρουσία των ξένων βάσεων σε ελληνικά εδάφη και να γυρίσουν όλοι οι στρατευμένοι από τις αποστολές κατοχής από Αλβανία, Βοσνία και Κόσσοβο.

Ταυτόχρονα η εκδήλωση θα είναι και μια επίθεση πολιτισμού στον "πολιτισμό" του πολέμου και της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών κατά των λαών. Θα συμμετάσχουν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από όλη την περιοχή προβάλλοντας τη λεβεντιά του υπερήφανου λαού μας σε αντίθεση με τους υποτακτικούς και ΝΑΤΟφρονες κυβερνώντες.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους προς το λαό της περιοχής, οι Επιτροπές Ειρήνης σημειώνουν με έμφαση:

"Από τα Βαλκάνια αρχίζει η εφαρμογή της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ.Νέα δομή σημαίνει κατάργηση του Διεθνούς Δικαίου, σημαίνει επεμβάσεις παντός τύπου του οργανωμένου ιμπεριαλισμού, από συμφωνίες Ντέιτον μέχρι εκστρατείες Κοσσυφοπεδίου.

Σαράγεβο και Κόσσοβο είναι τα πειραματικά προτεκτοράτα, είναι τα παραδείγματα του καθεστώτος του τρόμου για όσους αντισταθούν στο πέρασμα της Νέας Τάξης". Και συνεχίζουν:

"Ούτε μια στιγμή να μη σταματήσει ο αγώνας εναντίον της νέας βαρβαρότητας.Οι λαοί είναι με την ειρήνη και την πρόοδο, είναι με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Οι λαοί πολεμούν τη φασιστική ολοκλήρωση των διαφόρων ψευδεπίγραφων "ειρηνευτικών συμφωνιών" κατοχής και "συμφώνων σταθερότητας". Οι λαοί αντιπαλεύουν ανειρήνευτα εκείνους που συνεργάζονται με τους τρομοκράτες και φονιάδες των λαών.

Ο ελληνικός λαός αντιστέκεται και δεν παραχωρεί τίποτε από τα κυριαρχικά του δικαιώματα.Καταγγέλλει και αντιπαλεύει εκείνους που κάνουν τη χώρα ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των γκρίζων ζωνών. Το Ακτιο ανήκει στο λαό της περιοχής. Σήμερα διαδηλώνουμε με εκδηλώσεις πολιτισμού για να μην γίνει ποτέ ξανά το Ακτιο ορμητήριο των φονιάδων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη συμφωνία των ξένων βάσεων που σχεδιάζεται για το Σεπτέμβριο".

Μεγάλη μείωση στην αγροτική απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι μόνο μέσα στο 1998 το ποσοστό της μείωσης στην Ελλάδα ήταν 3,3%!

Η αγροτική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχασε μέσα στο 1998 το ισοδύναμο 115.000 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης γεγονός που σημαίνει ότι η απασχόληση σ' αυτόν τον τομέα μειώθηκε πέρυσι κατά 1,7%. Εντυπωσιακή είναι η μείωση στην Ελλάδα όπου η αγροτική απασχόληση σημείωσε πτώση κατά 3,3%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Γερμανία.

Τα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτυπώνουν τις συνέπειες από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1979 ως το 1998 ο αριθμός των απασχολουμένων στην αγροτική οικονομία μειώθηκε από 12,4 σε 6,7 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν σκεφθεί κανείς ότι το 1979 η Γερμανία είχε 11 κρατίδια και σήμερα, μετά την ένωση, έχει 16.

Η ίδια η Eurostat επισημαίνει ότι ο σημαντικότερος λόγος γι' αυτή την εξέλιξη είναι "η έντονη αναπροσαρμογή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων", ενώ σημειώνει ότι η απασχόληση στην αγροτική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το 4,6% της συνολικής απασχόλησης.

Ομως ακόμα και αυτά τα στοιχεία δεν αποδίδουν την πραγματικότητα που είναι ακόμη χειρότερη. Παραδείγματος χάριν η μείωση στην αγροτική απασχόληση υπολογίζεται με "ισοδύναμο σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης". Ομως στη γεωργία δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, αφού οι δουλιές είναι κατ' εξοχήν εποχιακές. Ετσι ο αριθμός των 115.000 που δίνει η Eurostat είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των αγροτών και των μελών των οικογενειών τους που υποχρεώνονται από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκαταλείψουν τα νοικοκυριά τους.

Να επισκέπτεστε τα μνημεία των θυμάτων του ναζισμού

Εκκληση προς τους Γερμανούς τουρίστες, που επισκέπτονται τη χώρα μας, απευθύνουν δύο αντιφασιστικές οργανώσεις

Εκκληση προς το γερμανικό λαό και όσους ταξιδεύουν αυτή την περίοδο στη χώρα μας απευθύνουν δύο οργανώσεις της Γερμανίας, η Οργάνωση των Κυνηγημένων του Ναζισμού (VVN) και της Ομοσπονδίας Αντιφασιστών (BdA),να επισκέπτονται τους χώρους, όπου υπάρχουν τα μνημεία των θυμάτων του ναζισμού.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

"Οι οργανώσεις των κυνηγημένων του ναζισμού και της ομοσπονδίας αντιφασιστών χαιρετίζουν τις προσπάθειες Ελλήνων και Γερμανών αντιφασιστών, για την αποζημίωση των θυμάτων των απάνθρωπων εκτελέσεων και αιχμαλωσιών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως και των μελών των οικογενειών τους από την κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας. Δε φτάνει μόνο να παραδέχεται κάποιος την ενοχή του, αλλά να παίρνει και πρακτικά μέτρα συγνώμης...53 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου είναι λίγο αργά, αλλά όχι πολύ αργά. Πρόκειται για τη θέληση των Γερμανών για επανόρθωση των τραγικών λαθών του στρατού και των οργάνων της Γερμανίας του Γ Ράιχ. Παρά το γεγονός ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις δίκαιες αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς, εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το σκεπτικό της, να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των οικογενειών των θυμάτων... Γι' αυτό, καλούμε το γερμανικό λαό - και παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα - όταν έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές, να επισκέπτεται τα μνημεία των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας των ναζιστών στις διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και να αποθέτει μερικά λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του Γ Ράιχ... Καλούμε την κοινή γνώμη της ΟΔ Γερμανίας, τα γραφεία ταξιδίων και τα ΜΜΕ να διαδώσουν τη διαμαρτυρία - έκκληση στους Γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους δήμους και τις κοινότητες, όπου βρίσκονται τα μνημεία αυτά... Παρακαλούμε το λαό μας νακαταθέσει λίγα λουλούδια σαν μια μικρή ένδειξη μετάνοιας και συγνώμης... Η έκκλησή μας αυτή είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα αθώα θύματα του ναζισμού: του Δίστομου, των Καλαβρύτων, της Πελοποννήσου, στο Κοντομάρι της Κρήτης, στα Χανιά, στην Κλεισούρα, στον Κάνδανο στο Βλάνο, στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και τόσα άλλα μέρη που πρέπει να θυμηθούμε. 130.000 Ελληνες δολοφονήθηκαν στο διάστημα 1941 - 1944 ή αρπάχτηκαν και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 65.000 Εβραίοι Ελληνες είχαν την ίδια "τύχη". 300.000 Ελληνες πέθαναν στην Αθήνα από την πείνα ή την παγωνιά του χειμώνα του 1942/43, επειδή η Βέρμαχτ είχε κατασχέσει τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Και επί τη ευκαιρία, απαιτούμε από το σημερινό στρατό (Μπούντεσβερ) να σταματήσει την ανθελληνική προπαγάνδα που υπάρχει στα στρατόπεδα και ειδικά στη Σάαρλατς - Μπριγκάντε".

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ούρλιχ Σάντερ και Σωκράτης Παπαδόπουλος.

Εγκληματικός σκοπός και μέσα

Το παλιό παιδικό τραγουδάκι τελειώνει "... κι ο γάλος έφαγε τον μπάρμπα - Μπρίλιο...". Βέβαια, οι ΝΑΤΟικοί δεν κινδυνεύουν να τους φάει ο "UCK", παρά το γεγονός πως τόσον καιρό τον "τάιζαν μέλι, γαρδούμπα...", δηλαδή όπλα, πυρομαχικά, μέχρι και ατσαλάκωτες στολές, προκειμένου να δώσουν αφορμές και λόγους να κάνουν και οι ΝΑΤΟικοί τα μεγάλα εγκλήματά τους και να εγκαταστήσουν την τωρινή κατοχή στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις των ΝΑΤΟικών είναι αιώνες τώρα "περπατημένες" στα μαζικά εγκλήματα από την εποχή της αποικιοκρατίας και τώρα του σύγχρονου ιμπεριαλισμού. Ξέρουν πώς να σκοτώνουν για "ανθρωπιστικούς λόγους" και πώς, στη συνέχεια, να στήνουν στρατιωτική κατοχή "για την ειρήνη". Μπορούν έτσι να διατηρούν τα προσχήματα και να κρύβουν τον αδυσώπητο μεταξύ τους ανταγωνισμό, όπως και να σερβίρουν έτοιμα "μασημένα" άλλοθι σε μερίδα των λαών τους. Αυτό δε σημαίνει όμως πως, όταν, για τους σκοπούς τους, δημιουργούν εγκληματίες και δολοφόνους, ότι και αυτοί θα έχουν την ίδια ιμπεριαλιστική "εκπαίδευση" και τους ίδιους σκοπούς, να ξέρουν πότε να σταματήσουν και "πότε παίρνουν οι κάμερες...".

Ετσι από τις πρώτες στιγμές της ΝΑΤΟικής κατοχής, οι δυνάμεις του "UCK" δεν έχουν παύσει ούτε μία μέρα να τους εκθέτουν, αποκαλύπτοντας έτσι καθημερινά τη μεγάλη υποκρισία των ατλαντικών "ειρηνοποιών". Από την πρώτη μέρα που οι δυνάμεις του "UCK" "ένιωσαν την πλάτη τους ζεστή", με την παρουσία των ΝΑΤΟικών, δεν έχουν πάψει να δολοφονούν, να καίνε σπίτια, να λεηλατούν περιουσίες, να διώχνουν με την πιο σκληρή βία τους Σέρβους. Εκείνες, τις πρώτες μέρες, που τα προσχήματα ήταν πιο απαραίτητα, έγιναν κάποιες "συμφωνίες" ότι θα παραδοθεί σύντομα ο οπλισμός, που έτσι και αλλιώς είχε στο μεγαλύτερό του μέρος δοθεί από τους ΝΑΤΟικούς ή ήταν προϊόν λαθρεμπορίου. Τραβήχτηκαν τότε και κάποιες φωτογραφίες παράδοσης κάποιων "λιανοτούφεκων" σε ιταλικές, κύρια, ΝΑΤΟικές αποθήκες, που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία τις έχουν στείλει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, για να δείξουν πως "ούτε γάτα ούτε ζημιά... "

Ταυτόχρονα, όμως, με τις εικονικές παραδόσεις του οπλισμού έρχονταν και οι ειδήσεις των καθημερινών εγκλημάτων, που ανάγκασαν μέχρι και τους ΝΑΤΟικούς πλέον να αντιδράσουν και τουλάχιστον επίσημα να κρατήσουν τις αποστάσεις. Ετσι, μετά τον επιτετραμμένο του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αντέδρασε ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας... Μέχρι και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας φρόντισε να μη χάσει και ψέλλισε κάτι σαν "νίπτω τας χείρας" ή περίπου...

Ο}ι "ανεκπαίδευτοι", όμως, "UCΚάδες" δεν παίρνουν από χειρισμούς ή τους αφορούν πλέον άλλοι χειρισμοί και συνεχίζουν να αφαιρούν τα άλλοθι από τους προστάτες και "κατασκευαστές τους". Προχτές, βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε πως άρχισαν να δέχονται προσφορές στο λαθρεμπόριο όπλων, για να πουλήσουν τον οπλισμό που τους είχαν φορτώσει. Ο εγκληματικός σκοπός δεν μπορεί ποτέ να αγιάζει τα εγκληματικά μέσα. Αυτά τα "μέσα" γεννούν και πολλαπλασιάζουν πλέον την αδικία. Μόνο οι λαοί της περιοχής, με δεδομένους άλλους σκοπούς και με μέσα την ενωμένη πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και να χαράξουν την πορεία της αληθινής ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ