ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μια ακόμη αιματηρή γκανγκστερική επίθεση

ΒΑΓΔΑΤΗ. -

Μια ακόμη γκανγκεστερική, και δίχως αφορμή, επίθεση εξαπόλυσαν χτες αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, πλήττοντας άμαχο πληθυσμό έξω από τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στα νότια και βόρεια της χώρας για πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου. Επίσημες ιρακινές πηγές αναφέρουν πως σε περιοχές του Βόρειου Ιράκ σκοτώθηκαν 22 άτομα, εκ των οποίων 8 άμαχοι, και άλλοι 14 στο νότιο τμήμα της χώρας.

Χαρακτηριστικά στην πόλη Γιασάν, κοντά στα ιρακινά σύνορα με το Ιράν, πυραυλική επίθεση από αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε φτωχικό σπίτι, θάβοντας κάτω από μια άμορφη μάζα ερειπίων και τους 14 ενοίκους, εκ των οποίων τα 5 ήταν παιδιά...

Ολοι οι κάτοικοι και οι Ιρακινοί αξιωματικοί, που ήταν στην περιοχή, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως αδυνατούν να καταλάβουν, γιατί τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την πόλη αυτή στην έρημο, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή!Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν τη χτεσινή άδικη επίθεση, ισχυριζόμενες, ωστόσο, πως οι επιθέσεις αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών έγιναν κάτω από τον 36ο παράλληλο ή επάνω από τον 33ο παράλληλο. Προφασίστηκαν δε πως οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκκλήσεις ΟΗΕ και "KFOR" για να "ξορκίσουν" τη βία!

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Κοινή έκκληση για συνεργασία των Κοσσοβάρων Αλβανών με τις δυνάμεις της "KFOR", με σκοπό τον τερματισμό της εθνικιστικής βίας, απηύθυναν χτες ο ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ και ο διοικητής των πολυεθνικών δυνάμεων, αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον. Ωστόσο, τέτοιου είδους εκκλήσεις δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν το κύμα βίας που πλήττει κύρια τον εναπομείναντα σερβικό πληθυσμό της επαρχίας. Και αυτό γιατί ο φαύλος κύκλος βίας θα ανακυκλώνεται για όσο καιρό, τουλάχιστον, δεν καταβληθούν ουσιαστικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό του "UCK", οι δυνάμεις του οποίου παραμένουν ουσιαστικά πάνοπλες...

Καταδικάζοντας τις "παράνομες και εκφοβιστικές δραστηριότητες" των τελευταίων βδομάδων, οι αξιωματούχοι Κουσνέρ και Τζάκσον υποστήριξαν πως με τη συνεργασία της πλειοψηφίας του ντόπιου πληθυσμού θα μπορούσαν να επιτύχουν οι προσπάθειες για την επίτευξη "ενός ασφαλούς περιβάλλοντος"..

Ωστόσο, αρκετές ώρες πριν την έκκλησή τους, η μαύρη λίστα με τα θύματα της βίας "εμπλουτιζόταν" με νέα στοιχεία: Από έκρηξη χειροβομβίδας στην πόλη Γκιλιάνε τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά τρεις Σέρβοι, δίχως να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το περασμένο 24ωρο, Γερμανοί στρατιώτες της KFOR στο Πρίζρεν και Ιταλοί στρατιώτες στην Τζακοβίτσα κατέσχεσαν συνολικά πάνω από 50 όπλα (πυροβόλα, αυτόματα, πιστόλια κ. ά.), καθώς και αρκετά πολεμοφόδια.

Στο μεταξύ, η έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που απαίτησε τη λήψη "επειγόντων μέτρων" για την εξασφάλιση των Σέρβων της επαρχίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ και στον διοικητή της "KFOR", Κουσνέρ και Τζάκσον αντίστοιχα, σημειώνοντας πως παρά την "παρουσία των περίπου 40.000 ανδρών της πολυεθνικής δύναμης, τόσο οι Σέρβοι όσο και οι άλλες μη αλβανικές εθνότητες στην επαρχία εξακολουθούν να εκτίθενται στον τρόμο του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου""...

Αίσθηση προκάλεσε και η χτεσινή παρατήρηση του Βόγισλαβ Σέσελι, ηγέτη συμπολιτευόμενου κόμματος, πως ο σερβικός πληθυσμός είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο και ειδικά τα άτομα που κατοικούν στους τομείς περιπολίας και δράσης των Αμερικανών στρατιωτών. Εντούτοις, ο Σέσελι κάλεσε το σερβικό πληθυσμό του Κόσσοβου να παραμείνει στην περιοχή και να υπερασπιστεί την παραμονή της επαρχίας στο πλαίσιο της σερβικής εδαφικής κυριαρχίας.

Κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών

Δεκάδες κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, όπως πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Α, αλλά και αιμορραγικός πυρετός αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης, καθώς επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών.

Μεταξύ των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας που αναφέρθηκαν ήταν και ενός αγοριού τριών ετών που δεν είχε εμβολιαστεί και το οποίο ζούσε σε περιοχή με κάκιστες συνθήκες υγιεινής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΥ, το 1996 μόνον το 53% των παιδιών κάτω των δύο ετών είχαν εμβολιαστεί κατά ασθενειών όπως πολιομυελίτιδα και ιλαρά, ενώ πολλά από τα βρέφη που γεννήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου...

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΥ καταγράφεται πως μόνο στο διάστημα από 4 έως 11 του μήνα, τουλάχιστον 24 άτομα από το Ποντούγεβο παρουσίασαν ίκτερο και πιστεύεται πως πάσχουν από ηπατίτιδα. Ολοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Πρίστινας, όπως και μια 19χρονη που εμφάνισε συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού. Οσο για τις αιτίες πρόκλησης αυτών των ασθενειών, δε χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ μακριά. Οπως έλεγε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ στην Πρίστινα, Τομ Γκρέιν, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιδημίες θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν, μια που πολλές ασθένειες "παραμονεύουν" στις κάκιστες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, αλλά και στο υποβαθμισμένο, λόγω του πολέμου, σύστημα υγείας.

ΒΟΣΝΙΑ
Εκτεταμένη διαφθορά "άδειασε" τα ταμεία;

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

"Φτερά έκαναν" κάτω από τα μάτια των "επάρχων" του διεθνούς προτεκτοράτου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πάνω από 1 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία. Η διασπάθιση ενός ποσού, μέρος του οποίου είχε συγκεντρωθεί από αποστολές οικονομικής βοήθειας διαφόρων χωρών, προκάλεσε τη μήνι του ύπατου αντιπροσώπου στη Βοσνία, Αυστριακού Βόλφγκανγκ Πέτριτς. Μάλιστα, ο Πέτριτς προέβλεψε πως το μέλλον της χώρας θα είναι ιδιαίτερα μελανό, εκτός και εάν "παταχτεί η διαφθορά" και διαλευκανθούν οι κατηγορίες που βαραίνουν τις βοσνιακές αρχές πως έχουν "αδειάσει" τα ταμεία...

Προ της αντίδρασης Πέτριτς είχε προηγηθεί δημοσίευμα των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", που κατηγορούσε τους ηγέτες των τριών βοσνιακών κοινοτήτων (της μουσουλμανικής, κροατικής και σερβικής) για την υπεξαίρεση ενός δισ. δολαρίων από ταμεία που είχαν γεμίσει με κονδύλια δημόσια και διεθνή κεφάλαια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παραπάνω κατηγορία βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε η υπό αμερικανική διεύθυνση υπηρεσία κατά της διαφθοράς, που λειτουργεί στο Γραφείο του Υπατου Αντιπροσώπου, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έκθεση της υπηρεσίας αυτής τονίζει πως η διαφθορά είναι τόσο μεγάλη στη Βοσνία, ώστε πρεσβείες και διεθνείς οργανισμοί διστάζουν να δώσουν στη δημοσιότητα αριθμούς για να μη φύγουν οι διεθνείς δωρητές.

Ο Βόσνιος κυβερνητικός αξιωματούχος, Χάρις Σίλαντζιτς, δήλωσε ότι η κατηγορία της διαφθοράς "έκανε τεράστια ζημιά στη Βοσνία", γιατί διατυπώνεται σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των επενδυτών.

Ο ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βοσνία και ένας από τους τρεις προέδρους της ομοσπονδίας, Αλία Ιζετμπέκοβιτς, αμφισβήτησε το δημοσίευμα, το οποίο όπως είπε αποτελεί προσπάθεια των εχθρών της Βοσνίας να υπονομεύσουν την ανοικοδόμησή της. Ο Ιζετμπέκοβιτς υποστήριξε ότι ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος είναι κακά πληροφορημένος, κυρίως όσον αφορά τις δραστηριότητες του γιου του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, τον οποίο το δημοσίευμα παρουσιάζει ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βοσνία και εμπλεκόμενο σε πολλές καταχρήσεις χρημάτων. Σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς ελέγχει το δημοτικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη, που διαθέτει 80.000 διαμερίσματα τα οποία ανήκουν στο κράτος. Η εφημερίδα γράφει ότι όποιος θέλει να στεγαστεί σε μία κατοικία που ανήκει στο ινστιτούτο, πρέπει να καταβάλει στο γιο του Ιζετμπέκοβιτς 2.000 δολάρια. Ηδη, χτες, φάνηκαν οι πρώτες επιπτώσεις σε σχέση με τις κατηγορίες της διαφθοράς και υπεξαίρεσης χρήματος. Η Ελβετία προειδοποίησε να αναθεωρήσει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα, λέγοντας πως αυτό θα γίνει αφότου διαλευκανθεί η υπόθεση.

ΣΟΥΔΑΝ
Επιθέσεις σε πετρελαϊκές εταιρίες αναγγέλλει ο Γκάρανγκ

ΟΣΛΟ. -

"Συνεργούς σε γενοκτονία", χαρακτήρισε χτες ο ηγέτης των ανταρτών του Σουδάν, Τζον Γκάρανκ, τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στη χώρα του. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Οσλο, ο Γκάρανγκ προειδοποίησε πως θα εξαπολυθούν δριμύτατες επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σουδάν.

"Οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές αποτελούν νόμιμους στόχους", σημείωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν,προσθέτοντας πως είναι ευθύνη των ανταρτών "να εξασφαλίσουν το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων". Ο Γκάρανγκ πρόσθεσε πως το Σουδάν παράγει καθημερινά 150.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές στα 500.000 βαρέλια καθημερινά έως το 2000.

Η παραγωγή πετρελαίου είναι επικεντρωμένη στις περιοχές Μπεντιού και Αντάρ στο νότιο Σουδάν και σύμφωνα με τον ηγέτη των ανταρτών "οι εταιρίες πετρελαίου που κάνουν επενδύσεις είναι συνένοχες στη γενοκτονία που συντελείται στο Σουδάν". Σύμφωνα με τον Γκάρανγκ, η "National Petroleum Corp" της Κίνας, η "Petronas" της Μαλαισίας και η "Talisman Energy Inc" του Καναδά είναι οι κυριότεροι ξένοι πετρελαϊκοί επενδυτές.

Κατήγγειλε ότι ο σουδανικός στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, αλλά και τη χρήση χημικών όπλων, παρά την κυβερνητική κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και πρόσθεσε ότι ο μήκους 1.610 χιλιομέτρων αγωγός πετρελαίου προς την Ερυθρά Θάλασσα θα είναι ένας εύκολος στόχος για τους αντάρτες.

Ο Γκάρανγκ περιοδεύει στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Φιλανδία και τη Δανία, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης "Βοήθεια Νορβηγικού Λαού".

Ενστολος του UCK παριστάνει τον υπεύθυνο της τάξης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ