ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΕΘΑ
"Πληρώνουν" τη συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΕΘΑ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 18.000 πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συζήτησαν, χτες, σε συνάντηση στον Περισσό, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Μπάμπη Αγγουράκη,μέλος της ΚΕ και βουλευτή, Δήμο Κουμπούρη και Γιώργο Σκιαδιώτη,μέλη της ΚΕ, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΥΕΘΑ, τους Πόκα Σωτήρη,πρόεδρο, και Δημητρακόπουλο Δημήτρη,Μουστάκα Χρήστο και Βαρσαμιδάκη Μαρία,μέλη της ΕΕ της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΥΕΘΑ έθεσαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, το ζήτημα πληρωμής στους εργαζόμενους πραγματικού ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς οι χιλιάδες των πολιτικών υπαλλήλων εργάζονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια στρατιωτικού υλικού, σε ναυστάθμους και αεροδρόμια, αποθήκες υλικού κλπ. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ίδια την υγεία τους, ενώ αντιμετωπίζουν πολλά ατυχήματα και επαγγελματικές αρρώστιες. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, σε ορισμένα τμήματα δεν προλαβαίνουν καν να πάρουν σύνταξη οι εργαζόμενοι! Γι' αυτό και πέρα από το ανθυγιεινό επίδομα διεκδικούν και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης αλλά και μείωση του ωραρίου. Αντίθετα, αναφέρθηκε, ενώ όλοι οι αρμόδιοι αναγνωρίζουν αυτές τις συνθήκες και το δίκαιο του αιτήματος, δεν κάνουν τίποτα! Δίνουν, απλώς, με βάση κάποια παλιά διάταξη, κάποιο επίδομα - κοροϊδία, από... 800 έως 6.000 δραχμές, στην καλύτερη περίπτωση.

Μιλώντας σχετικά ο Μπ. Αγγουράκης, αφού ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ - ΥΕΘΑ πως το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Κόμματος τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα για τη βελτίωση των αμοιβών και του εισοδήματός τους, που πλήττεται - όπως και των άλλων εργαζομένων - από την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ. Εξέφρασε, τέλος, την ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην πολεμική βιομηχανία.

Θέλουμε να υπερασπίσουμε αυτό το κομμάτι της βιομηχανικής υποδομής της χώρας, πρόσθεσε ο Γ. Σκιαδιώτης, τονίζοντας πως το ΚΚΕ παλεύει κατά της συρρίκνωσης και των άμεσων και έμμεσων ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Κι αυτό είναι πολύ περισσότερο αναγκαίο όταν γίνονται τρισεκατομμύρια προμήθειες και εξοπλισμοί, υπογραμμίστηκε. Ο ίδιος έθεσε το ζήτημα του συντονισμού των εργαζομένων στα διάφορα εργοστάσια για την ανάδειξη του ρόλου της αμυντικής βιομηχανίας και την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων.

Ο Δήμος Κουμπούρης υπογράμμισε την ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να πιέσει αγωνιστικά και να αντιταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, που ρημάζει τα εργατικά δικαιώματα και τα λαϊκά εισοδήματα. Πρόσθεσε πως γι' αυτό είναι αναγκαίος ο συντονισμός των ταξικών εργατικών δυνάμεων ενάντια σ' αυτή την πολιτική, πράγμα για το οποίο παλεύει το ΠΑΜΕ. Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης έκανε έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους, σωματεία και μαζικούς φορείς των εργαζομένων, να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για υλική συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, να στηρίξουν τους εργαζόμενους της γείτονος χώρας που πληρώνουν βαρύ τίμημα και με το σεισμό.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΠΟΕ - ΥΕΘΑ δήλωσαν πως ο κλάδος είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις αν στο επόμενο διάστημα δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο το ραντεβού στο Ακτιο

Με τη δύναμη του πολιτισμού διατρανώνουν τη σταθερή τους απόφαση για αγώνα, ενάντια τον ευρωαντλαντικό φασισμό οι αγωνιστές της ειρήνης, στις 7.00 μ.μ., έξω από τη ΝΑΤΟική αεροπορική βάση

Ούτε μια στιγμή να μη σταματήσει ο αγώνας, εναντίον της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.Με αυτή την προτροπή οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας καλούν στο νέο αγωνιστικό αντιπολεμικό φιλειρηνικό ραντεβού όλο το λαό της περιοχής, αύριο Σάββατο, 21 Αυγούστου στις 7 μ.μ. με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο και φιλειρηνική πολιτιστική εκδήλωση,που διοργανώνουν έξω από τη ΝΑΤΟική αεροπορική βάση του Ακτιου.

Οι αγωνιστές του μαχόμενου και μόνου πραγματικού κινήματος ειρήνης, τηςΕλληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,που όλο αυτό το διάστημα χωρίς να υπολογίσουν χρόνο και δυνάμεις, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με κορυφαίες στιγμές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, ενάντια στη βρώμικη επιδρομή του ευρωατλαντικού φασισμού στη Γιουγκοσλαβία, για άλλη μια φορά θα καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση, γιατί πρωτοστατεί στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών στα Βαλκάνια και σε όλη την περιοχή. Θα διατρανώσουν τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να αντισταθεί και να μην παραχωρήσει τίποτε από τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, όμως, θα ορθώσουν μπροστά στη σύγχρονη βαρβαρότητα τη λεβεντιά του πολιτισμού του λαού μας με την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από όλη την περιοχή. Με τον πολιτισμό της ειρήνης και του αγώνα θα απαιτήσουν:

* Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

* Να κλείσει η βάση του Ακτιου

* Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από Αλβανία, Βοσνία και Κόσσοβο.

* Να μην περάσουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου.

Το αντιπολεμικό κίνημα ετοιμάζεται στη Λάρισα

Στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή που έχει καθοριστεί να είναι ο τόπος, όπου οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ θα στήσουν τα νέα στρατηγεία τους, το φιλειρηνικό κίνημα προετοιμάζεται, με επικεφαλής την Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου.Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται είναι οι εξής: Μεγάλη συναυλία πραγματοποιείται την Τετάρτη 25 Αυγούστου,στην Πλατεία Ταχυδρομίου στις 9.00 μ.μ.

Στρογγυλό τραπέζι διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Αυγούστου,στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου με θέμα: "Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στην Εθνική Ανεξαρτησία και Κυριαρχία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της περιοχής και στο φυσικό περιβάλλον".

Εισηγητές θα είναι η Λιάννα Κανέλλη,δημοσιογράφος, ο Ζήσης Παπαδημητρίου,καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης,Καθηγητής Πανεπιστημίου.

Επίσης, μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στον Τύρναβο προγραμματίζεται την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Δεν πάει άλλο!

Ασφαλώς τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνουν και δίνουν την εικόνα, ως ένα σημείο, για τις δραματικές αρνητικές εξελίξεις, που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, ωστόσο, βιώνουν, χρόνια τώρα, στο πετσί τους τη χειρότερη κατάσταση, καθώς κατά χιλιάδες εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να μπαίνουν στην ουρά αναζήτησης εργασίας. Και οι υπόλοιποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αγωνίζονται να επιβιώσουν και να κρατηθούν στα χωριά τους. Κι αυτό γιατί η ΕΕ, με τη συμφωνία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνυπογράφουν την ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ (ΠΟΕ), έχει περιορίσει δραματικά τις καλλιέργειες και μειώνει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων συνεχώς και, ταυτόχρονα, επιβάλλει τα γνωστά πρόστιμα στους αγρότες. Ακριβώς η κατάσταση εξαθλίωσης και καταχρέωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, είναι η αιτία, που τα προηγούμενα χρόνια ξεσήκωσε τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις παρά και κόντρα στο τρομοκρατικό όργιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, αποκαλύπτεται πως οι περιβόητες επιδοτήσεις της ΕΟΚ προς τους αγρότες, που διαφημίζονται από τους ευρωυποτακτικούς και τα κόμματα - θιασώτες της ΕΕ, στην κυριολεξία έχουν γίνει εφιάλτης. Γιατί, απλώς, χρησιμοποιούνται σαν το "χρυσωμένο χάπι", για να επιβληθούν όλα τα αντιαγροτικά μέτρα και οι καταστροφικές πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης. Η ίδια η κυβέρνηση Σημίτη - όπως και οι προηγούμενες - πέρα από την εφαρμογή της ΚΑΠ και τη στήριξη της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων κατά των αγροτών, επιβάλλει τα δικά της χαράτσια, είτε με τη μορφή των τοκογλυφικών αγροτικών δανείων, είτε με τα χαράτσια του ΟΓΑ για μια αξιοθρήνητη σύνταξη πείνας, είτε για την ανεπαρκέστατη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από τις καταστροφές και τις θεομηνίες.

Ομως η κατάσταση αυτή δεν παίρνει άλλο. Μ' αυτή την πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης δεν υπάρχει αύριο. Αυτό δείχνει, σήμερα, η κατάσταση με τους σταφιδοπαραγωγούς, τους ντοματοπαραγωγούς που βλέπουν να καταστρέφεται η παραγωγή τους, με τους ρυζοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς που καλούνται να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα της ΕΕ, με όλους τους αγροκτηνοτρόφους που δεν μπορούν να επιβιώσουν και να πληρώσουν τα χρέη τους και τα χαράτσια του ΟΓΑ κλπ.

Τα δραματικά αποτελέσματα της ΚΑΠ είναι εξόφθαλμα και οι υπεύθυνοι επίσης: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βασικά, αλλά και τα άλλα κόμματα που στην πραγματικότητα στηρίζουν αυτή την πολιτική. Οι αγρότες έχουν, λοιπόν, να επιλέξουν ανάμεσα στη μοιρολατρία και να υποταχθούν ή στο δοκιμασμένο όπλο των ενωτικών συντονισμένων αγώνων, αξιοποιώντας την εμπειρία από τους προηγούμενους μεγαλειώδεις αγώνες τους που, πέρα από τα επιμέρους θετικά αποτελέσματα που έδωσαν, αντιπάλεψαν, σε κάποιο βαθμό, και τις αρνητικές εξελίξεις. Χρειάζεται συνειδητός πολιτικοποιημένος αγώνας ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές της ΕΕ, αλλά και των κομμάτων που τις στηρίζουν. Κι αυτό, ασφαλώς, πρέπει να εκφραστεί και στις ερχόμενες εθνικές εκλογές όχι μόνο με την καταψήφιση αυτών των κομμάτων, αλλά, κυρίως, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, της μοναδικής πολιτικής δύναμης που, από την αρχή αποκάλυψε, κατάγγειλε και αντιπάλεψε αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν και στους νέους αγώνες, για το συντονισμό και την ανάπτυξή τους, ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ