ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ "ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ" ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από πιο "εκσυγχρονισμένες" θέσεις στο δρόμο της υποτέλειας

Νομιμοφανείς οργανισμοί με ύποπτες δραστηριότητες

Η σιωπή της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο αποκλειστικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" (7.8.1999) για την εγκατάσταση και λειτουργία στο Γουδί, πολυπληθούς αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, είναι ένα ακόμη στοιχείο, που υπογραμμίζει το αλυσοδέσμιο της χώρας μας στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Πρόκειται για ξεχωριστής σημασίας γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας και το λαό μας.

Αρμοδιότητες και εξουσίες στους Αμερικανούς, όχι μόνο σε θέματα "αμυντικής συνεργασίας", δόθηκαν, σε πρώτη φάση, τον Οκτώβρη του 1948 απ' την κυβέρνηση των Θεμ. Σοφούλη (Κόμμα Φιλελευθέρων) και Κωνσταντίνου Τσαλδάρη (Λαϊκό Κόμμα), στην οποία συμμετείχε και ο Κων. Καραμανλής ιδρυτής της ΕΡΕ, συνέχεια της οποίας αποτελεί η ΝΔ.

Η συμφωνία είχε κλειστεί με την άφιξη στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, του Αμερικανού υπουργού Στρατιωτικών Ρόιγιαλ και του υπουργού Εξωτερικών Μάρσαλ ανώτερου επιτελικού αξιωματικού στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα δυο "γεράκια" έβαλαν τις βάσεις, για να περάσει ουσιαστικά ο ελληνικός στρατός στις διαταγές του αμερικανικού Πενταγώνου, στο οποίο καταστρώνονταν τα σχέδια των επιχειρήσεων ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου. Με την άφιξη αργότερα του στρατηγού Βαν Φλιτ, ο ρόλος των Αμερικανών στρατιωτικών έγινε πιο ουσιαστικός. Οι ίδιοι έδιναν και διαταγές για τις μάχες των τμημάτων του κυβερνητικού στρατού μέχρι τη λήξη του εμφύλιου πολέμου.

Το πιο κάτω απόσπασμα από επίσημο κείμενο (1), αποκαλύπτει ακριβώς αυτό το ρόλο των Αμερικανών αξιωματούχων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα:

"Επισήμως και βάσει των υφισταμένων συμφωνιών, ο Βαν Φλιτ και οι επιτελείς του είχαν το δικαίωμα να παρέχουν συμβουλές στα ανώτερα κλιμάκια. Στο Γενικό Επιτελείο, στις διοικήσεις των Σωμάτων Στρατού, ακόμη και στις διοικήσεις των Μεραρχιών. Προοδευτικά όμως αναμείχθηκαν περισσότερο και υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες φαίνεται ότι έδιναν εντολές και στο πεδίο της μάχης".

Η υποτέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων, που η μια διαδεχόταν την άλλη έδωσε το "πράσινο φως", για να κατακλυστεί και τότε η χώρα μας από διάφορους "διπλωματικούς" και "εμπορικούς" συμβούλους, στρατιωτικούς "παρατηρητές", "εκπροσώπους" αμερικανικών "φιλανθρωπικών" οργανώσεων. Νομιμοφανείς ιδιότητες, που έκρυβαν την πραγματική τους ιδιότητα, δηλαδή εκείνη του πράκτορα της CIA.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είχαν εγκατασταθεί διάφοροι ποικιλώνυμοι αμερικανικοί οργανισμοί, που ο καθένας είχε και τη δική του αποστολή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανάμεσα στους οργανισμούς αυτούς ήταν: H JUSMARG Στρατιωτική Αποστολή με επικεφαλής τον στρατηγό Βαν Φλιτ ή USIS (Αμερικάνικη υπηρεσία Πληροφοριών), η UNSCOB (Ynited Nations Special Commite - Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια), που ελεγχόταν πλήρως από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα από τον υπουργό Τζορτζ Μάρσαλ. Επίσης, στην Αθήνα είχε εγκατασταθεί η ΑΜΑG (Αμερικανική Αποστολή Βοηθείας στην Ελλάδα). Ανάμεσα στις αρμοδιότητές της ήταν και ο καθορισμός του αριθμού των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας που ξεσπιτώθηκαν για να μεταφερθούν στα αστικά κέντρα, οι λεγόμενοι "συμμοριόπληκτοι". Επικεφαλής του οργανισμού αυτού ήταν ο Ντουάιντ Γκρίσγουολ, που εμφανιζόταν με πολλές ιδιότητες... Η USAGG (Ομάδα Αμερικανικού Στρατού στην Ελλάδα), η ERP (Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης), η OIR (Γραφείο Αντικατασκοπευτικής Ερευνας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ - παράρτημα Αθηνών), για την επάνδρωση του οποίου είχαν προσληφθεί άτομα από διάφορους χώρους.

Ακολουθούν πληθώρα "αξιωματούχων", όπως ο διπλωμάτης Καρλ Ράνκιν, η Κλαρκ "εκπρόσωπος" φιλανθρωπικής οργάνωσης, που "μεσολάβησε" για την υιοθεσία Ελληνόπουλων από οικογένειες της Αμερικής, καθώς και άλλοι, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά ή για ευνόητους λόγους παρέμειναν στη χώρα μας ινκόγκνιτο!

Στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν επίσης: ο ανώτερος αξιωματικός Πεζικού Γουίλιαμ Λισβέι, που πήρε τη θέση του αρχηγού της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής, ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού Τζέκινς, ο ταξίαρχος Τρούμαν Θύρσον, που κατάστρωσε μαζί με το στρατηγό Θεμ. Τσακαλώτο, το 1948, το σχέδιο "Χαραυγή" στις επιχειρήσεις της Ρούμελης. Ακολουθούν ο συνταγματάρχης Πεντικόρ, οι ταγματάρχες Τζ. Ανταμς και Π. Μοπέν (ελληνικής καταγωγής). Ο ρόλος όλων αυτών, που είχαν έρθει στην Ελλάδα τα χρόνια εκείνα κι αυτών, που από τότε μέχρι σήμερα τους διαδέχονται, είναι ο ίδιος. Δεν περιορίζεται στη "στρατιωτική συνεργασία στους κόλπους του ΝΑΤΟ", όπως δηλώνουν, αλλά αποτελούν και μέλη του δικτύου συγκέντρωσης πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση κοινωνικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών οργανώσεων, κινημάτων ειρήνης και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται γύρω απ' αυτές τις οργανώσεις.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, με τη δικαιολογία ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς" και πιστές στο δόγμα "Ανήκομεν εις την Δύσιν", ολοένα δένανε τη χώρα στο άρμα των ιμπεριαλιστών.

Τα τελευταία όμως χρόνια η υποτέλεια της κυβέρνησης Κ. Σημίτη έφτασε στο αποκορύφωμά της. Τίποτα δε γίνεται στη χώρα μας εάν προηγούμενα δεν υπάρχει έγκριση από την υπερατλαντική δύναμη. Η κυβέρνηση Κ. Σημίτη απλά αρκείται στην έκφραση... ευχαριστιών στον πλανητάρχη.

Κι ακόμη κάτι: Η σιωπή της στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" δεν την απαλλάσσει των ευθυνών της, αντίθετα δείχνει το μέγεθος της υποτέλειάς της στους ιμπεριαλιστές και την ενεργό συμμετοχής της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς σε βάρος των λαών της Βαλκανικής.

(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δ. Σέρβου).

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

1. Wittner L. S., "AMERICAN INTERVENTION IN GREECE 1943 - 49", New York 1982, σελ. 242.

Διελεύσεις ΝΑΤΟικών από την Ηπειρο

Συνεχίζεται η προώθηση δυνάμεων και πολεμοφοδίων της δύναμης κατοχής στο Κόσσοβο. Η χώρα έχει παραχωρηθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών

Συνεχίζεται η διέλευση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αποτελούν τον στρατό κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, από τη χώρα μας. Ο βρώμικος πόλεμος που εγκαινιάστηκε με τους φονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, συνεχίζεται με νέα πλέον μορφή. Και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια λογική που ξεκίνησε με τη θλιβερή υπογραφή της στο έγκλημα, να παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να προωθηθούν οι Ευρωαμερικάνοι φονιάδες τους Ράμπο και τα πολεμοφόδιά τους στο θέατρο της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης".

Ετσι αποδεικνύεται ότι ο ρόλος, που παίζει η κυβέρνηση στη λεγόμενη υπόθεση της "ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", είναι αυτός του τροχονόμου.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες την Τετάρτη το βράδυ έφτασαν, μέσω Ηγουμενίτσας, 6 νταλίκες με διακριτικά της "KFOR" (δηλαδή της λεγόμενης ειρηνευτικής διεθνούς δύναμης κατοχής), του ΝΑΤΟ και έφεραν γερμανικές και αμερικάνικες σημαίες, προερχόμενες από Γερμανία, που συνοδεύονταν από ελληνικές δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού. Στις 7.15 μμ οι νταλίκες πέρασαν από το 20ό χιλιόμετρο Ιωαννίνων - Μετσόβου με φορτίο προκάτ σπίτια, οι 4 από αυτές και οι 2 με ξύλινα κλειστά κιβώτια, αγνώστου περιεχομένου και πάντως με τα σήματα του ΝΑΤΟ.

Το συγκεκριμένο κονβόι περιλάμβανε και βυτιοφόρο της SHELL, με καύσιμα, ενώ δημιούργησε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλη την περιοχή.

Μετά τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης, του λιμανιού της και της περιοχής του Λιτοχώρου σε τόπο απόβασης των ιμπεριαλιστών, έχουμε την καθημερινή διέλευση και από άλλα σημεία της χώρας, με την πλήρη συναίνεση και συνέργεια της κυβέρνησης. Η υποτέλεια σε όλο της το μεγαλείο!

Μήπως για το συγκεκριμένο συμβάν - που είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι το μόνο - έχουν να πουν τίποτα οι αρμόδιοι υπουργοί; Η μήπως θα τηρήσουν και πάλι "σιγήν ιχθύος";

Αλλαγή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Δημήτριο εξέλεξε παμψηφεί χτες η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Η Σύνοδος μετέθεσε νωρίτερα τον μέχρι τούδε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Σπυρίδωνα, στη Μητρόπολη Χαλδείας. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που προέρχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος, φθάνει αύριο στο Φανάρι, για την τελετή του μηνύματος.

Ο κ. Σπυρίδων, ως Μητροπολίτης Χαλδείας, αναμένεται ν' αναλάβει νέα εκκλησιαστική αποστολή, αναφέρει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Φανάρι.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Δ. Χριστόφιας

Λίγο μετά το μεσημέρι, χτες, βγήκε από το νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου με επιτυχία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δήλωσή του ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι αισθάνεται τόσο καλά, σαν να έχει ξαναγεννηθεί. Συγκινημένος ευχαρίστησε την αδελφή του Δέσποινα, που ήταν η δότρια στην εγχείρηση μεταμόσχευσης και πρόσφερε τον ένα της νεφρό. Επίσης, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ελση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον κόσμο για το μεγάλο του ενδιαφέρον.

Ο χειρουργός Ναντίν Χακίμ εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της εγχείρισης, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο νεφρολόγος του νοσοκομείου Σεντ Μέρις, Ντέιβιντ Τάουπε. Παρόντες ήταν και οι γιατροί Πιερίδης και Μηνάς που συνοδεύουν τον Δ. Χριστόφια.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα παραμείνει σε φιλικό σπίτι στο Λονδίνο μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 10 του ίδιου μήνα.

Συγκέντρωση στη Λούτσα

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις οργανώνει η ΚΟΒ Λούτσας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 21.8.99 και ώρα 8μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λούτσα.

Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Νάκης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ορκος πίστης και αφοσίωσης στην υποτέλεια απ' τα "σταυραδέλφια"! Πρώτος από αριστερά ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Χένρι Λαμπουίς, δίπλα του ο τότε υπουργός Εξωτερικών Στ. Κωστόπουλος, στη μέση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν, δεξιά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο άκρο δεξιά ο υπουργός Συντονισμού και αργότερα ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου

Ο αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα στρατηγός Βαν Φλιτ επιθεωρεί τμήματα του Κυβερνητικού Στρατού στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ