ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Γενική απεργία

Σε γενική απεργία κατεβαίνει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Παστράνα, που οδήγησε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

"Ο αγώνας κατά του νεοφιλελευθερισμού είναι ένας παγκόσμιος αγώνας που απαιτεί την αλληλεγγύη, τη στήριξη και συνεννόηση των λαών.

Στην παγκοσμιοποίηση της φτώχειας απαντούμε με την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης", αναφέρει σε κάλεσμα αλληλεγγύης και στήριξης στη σημερινή απεργία η Γενική Ενωση των Εργαζομένων, κυριότερη συνδικαλιστική ένωση στην Κολομβία.

Στο μεταξύ, πολλά είναι τα μηνύματα και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην απεργιακή κινητοποίηση του κολομβιανού λαού. Ετσι, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κολομβία, οι Ενωμένοι Κολομβιανοί για Ειρήνη και Δικαιοσύνη και η Διεθνής Συντονίστρια σε Στήριξη του Λαού του Μεξικού αποφάσισαν και προχώρησαν στις 27 Αυγούστου σε πορεία προς το Γενικό Προξενείο της Κολομβίας στο Σικάγο, εκφράζοντας τη "συμπαράστασή τους στον αγώνα που διεξάγουν τα αδέρφια τους, οι Κολομβιανοί" και καταγγέλλοντας τη φημολογούμενη και πολύ πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κολομβία. Επίσης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Κολομβιανό Λαό, που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Αργεντινή, σε ένα πρώτο της μήνυμα δηλώνει τη συμπαράστασή της στον αγώνα του κολομβιανού λαού και την κάθετη αντίθεσή της σε οποιαδήποτε συμμετοχή της Αργεντινής σε μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

ΠΓΔΜ
Τροχαίο δυστύχημα αποκαλύπτει πάλι το ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ενα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο στρατιώτες της "KFOR", με αποτέλεσμα το θάνατο του υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και δύο μελών της οικογένειάς του, φάνηκε να εξελίσσεται σε νέο παράγοντα επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στα Σκόπια, την "KFOR" και εντέλει το ΝΑΤΟ. Γεγονός, που μάλλον φανερώνει πως το "ποτήρι" για τα Σκόπια ξεχειλίζει μία ακόμη φορά, μετά και τα απλήρωτα ΝΑΤΟικά "χρέη" ή τις υποσχεθείσες οικονομικές βοήθειες που θα έδινε η Συμμαχία μετά τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων της ΠΓΔΜ, το νήμα της ζωής του 43χρονου υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου Ράντοβαν Στογιάφσκι και δύο μελών της οικογένειάς του άρχισε να κόβεται το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όταν Νορβηγός οδηγός ΝΑΤΟικού τζιπ, που υπηρετούσε στις πολυεθνικές δυνάμεις που υπηρετούν στα Σκόπια, παρέβλεψε πινακίδα που έδειχνε προς το αεροδρόμιο Πέτροβατς και έκανε επιτόπου στροφή όχι σε κάποιο επαρχιακό δρόμο, αλλά στον μονής κατεύθυνσης... αυτοκινητόδρομο Σκόπια - Βέλες! Την ίδια ώρα, περνούσε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του υπουργού, με αποτέλεσμα μετωπική σύγκρουση των δύο οχημάτων.

Στο αυτοκίνητο του υπουργού Στογιάφσκι, επέβαιναν εκτός από τον ίδιο, η γυναίκα του και η κόρη του, με αποτέλεσμα να χάσουν όλοι τη ζωή τους. Στο άλλο, ένα κλειστό φορτηγάκι της "KFOR", οι δύο Νορβηγοί στρατιώτες, που υπηρετούσαν σε επιμελητειακή βάση της πολυεθνικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, τραυματίστηκαν ελαφρά. Μέχρις εδώ θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα όχι ασυνήθιστο πλην θανατηφόρο τροχαίο. Ωστόσο, η στάση των οδηγών (στρατιώτες της "KFOR") που προκάλεσαν το ατύχημα ήταν η αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ...

Σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες και την κρατική ραδιοτηλεόραση των Σκοπίων, λίγο μετά το δυστύχημα εμφανίστηκαν ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι που επιχείρησαν να εμποδίσουν τον εισαγγελέα που ήρθε να ερευνήσει το θέμα και παράλληλα να φυγαδεύσουν τους στρατιώτες με ελικόπτερο στο Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα, λέγεται πως όταν οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να κάνουν τεστ αλκοόλ στους δύο Νορβηγούς, αυτοί - με τη βοήθεια άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων - αρνήθηκαν και το απέφυγαν...

Αυτά τα γεγονότα σήμαναν "συναγερμό" στα μέλη της κυβέρνησης των Σκοπίων, οι οποίοι τελικά με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Πάγλε Τραγιάνοφ έκλεισαν όλες οι συνοριακές διαβάσεις προς Γιουγκοσλαβία, απαγορεύτηκε η αναχώρηση του ελικοπτέρου και συνελήφθησαν οι δύο Νορβηγοί από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων!

Από κει και πέρα τα πράγματα, όπως αναμενόταν, περιπλέχτηκαν. Οι αρχές του ΝΑΤΟ, αλλά και η κυβέρνηση της Νορβηγίας απαίτησαν την παράδοση των δύο Νορβηγών στρατιωτών προκειμένου να λογοδοτήσουν είτε στη νορβηγική δικαιοσύνη είτε να υποβληθούν σε ανακρίσεις των στρατιωτικών αρχών του Συμφώνου. Απ' την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση των Σκοπίων, ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη συμπεριφορά των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων προς τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της χώρας, κρατούν φυλακισμένους τους δύο Νορβηγούς.

Μάλιστα, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ έστειλε οξύτατη νότα διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, κατηγορώντας τη δύναμη της "KFOR" για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων μάλιστα σε έκτακτη σύγκλησή της εξουσιοδότησε τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας και Συγκοινωνιών να "συγκεκριμενοποιήσουν" (ή να προτείνουν μεταρρυθμίσεις;) τη συμφωνία παραμονής των 7.000 περίπου ανδρών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας.

Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του Τύπου στην ΠΓΔΜ.

Σε σχόλιο του αρχισυντάκτη της η "ΟΥΤΡΙΝΣΚΙ ΒΕΣΝΙΚ" υποστηρίζει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες συμφωνούν με το σύνθημα "ΝΑΤΟ go home" και επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη στην κυβέρνηση, διότι έχει δώσει το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ "να κάνει ό,τι θέλει", εξαιτίας της υποτελούς συμπεριφοράς της. Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σχολίαζε σε χτεσινό άρθρο της πως αν το ΝΑΤΟ εξακολουθήσει να μη σέβεται τους νόμους της χώρας, σύντομα θα καταστεί "persona non grata" (ανεπιθύμητο πρόσωπο)...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις παρά τις διαφωνίες

ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Παρά τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει, για άλλη μια φορά, στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν ανέβαλαν, τελικά, την, προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα, πολλοστή συνάντησή τους. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι δειλές εκφράσεις αισιοδοξίας, ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης, που πρόκειται να πραγματοποιήσει, εντός των προσεχών ημερών στην περιοχή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία είχαν, χτες το πρωί, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ μετά τις "προειδοποιήσεις" του τελευταίου ότι "αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν απαντήσει ικανοποιητικά μέχρι την Πέμπτη στις ισραηλινές προτάσεις, τότε η συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, ενδεχόμενο που δε συμφέρει καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές". Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες υποχωρήσεις όσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, παρά τις 3 αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, για δύο βασικά ζητήματα: το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τη Δυτική Οχθη και το καθεστώς των τελικών συνομιλιών, αλλά και για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία πρότεινε, η ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού να πραγματοποιηθεί τον Φλεβάρη του 2000, οπότε θα έχει, ήδη, εκπονηθεί και το πλαίσιο των τελικών συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να απελευθερώσει μόνο ποινικούς κρατούμενους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από παλαιστινιακές πηγές, αποδέχτηκε και την απελευθέρωση κρατουμένων, που έχουν συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών, αλλά είναι μέλη οργανώσεων που συμφωνούν με την ισραηλινο - παλαιστινιακή"ειρηνευτική διαδικασία".

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και θέτει ως προϋπόθεση οποιασδήποτε περαιτέρω ενέργειας ή συμφωνίας την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού. Επιπλέον, επιθυμεί την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του έτους, έτσι ώστε να έχει το περιθώριο να διαπραγματευτεί και περαιτέρω αποχώρηση, μέχρι την έναρξη των τελικών συνομιλιών, καθώς και μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον δεν περνά υπό παλαιστινιακή κυριαρχία παρά ποσοστό πολύ μικρότερο από το 50% του, αρχικώς, διεκδικούμενου, από τους Παλαιστινίους, εδάφους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετά το πέρας συνεδρίασης των Επιτροπών Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ, την Κυριακή το απόγευμα, έδωσε στους Παλαιστινίους, μόλις, μερικά 24ωρα προθεσμία να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τις ισραηλινές προτάσεις, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των ισραηλινών θέσεων. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ χαρακτήρισε"τελεσίγραφο - μπλόφα" τις προειδοποιήσεις του Μπάρακ και απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η παλαιστινιακή καθυστέρηση στοχεύει στην ενίσχυση της αμερικανικής παρέμβασης στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις! "Αυτός που θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και όχι το Ισραήλ", κατέληξε ο Ερακάτ, που προσπάθησε, παρ' όλα αυτά, να μετριάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Εντούτοις, ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμρ δε δίστασε να μιλήσει για "σοβαρή κρίση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες". Μάλιστα, χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πήραν μέρος σε διαδήλωση, που διοργανώθηκε στη Ναμπλούς, με βασικό αίτημα την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Τα δύο αυτοκίνητα (το ΝΑΤΟικό και του υπουργού) μετά την σύγκρουση

Τα δύο αυτοκίνητα (το ΝΑΤΟικό και του υπουργού) μετά τη σύγκρουση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ