ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αλβανικές "συστάσεις" στον Ούγγρο πρωθυπουργό, για τη Βοϊβοδίνα

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Τα σχέδια νέου διαμελισμού της Σερβίας επανήλθαν χτες στο προσκήνιο με αφορμή την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, στην Αλβανία. Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα των πρακτορείων "ΑΠΕ" και"Γερμανικό Πρακτορείο", οι Αλβανοί ηγέτες προέτρεψαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον Ούγγρο πρωθυπουργό να κάνει "κάτι" για την εγκαθίδρυση ενός "νέου καθεστώτος" στη σερβική επαρχία της Βοϊβοδίνας, όπου κατοικεί μεγάλη ουγγρική μειονότητα!Μεταξύ όσων προχώρησαν σε τέτοιου είδους "συστάσεις" ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελί Μάικο και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Μεϊντάνι. Και οι δύο αναφέρθηκε, πως επισήμαναν "τη σημασία" που δίνουν τα Τίρανα στο θέμα της Βοϊβοδίνας και την "υποστήριξή τους στην εγκαθίδρυση ενός νέου καθεστώτος στη συγκεκριμένη επαρχία"...

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός με αφορμή τη μονοήμερη επίσκεψη του Ούγγρου ομολόγου του, υπογράμμισε πως "ήρθε πλέον η ώρα για τους Ούγγρους κατοίκους της Βοϊβοδίνας να σκεφτούν περισσότερο τους εαυτούς τους" (!). Ο Μάικο ισχυρίστηκε επιπλέον πως οι Σέρβοι πολιτικοί χρησιμοποιούν πλέον τη λέξη "Γιουγκοσλάβος" όλο και αραιότερα σε σχέση με το παρελθόν και ότι τείνουν να την αντικαταστήσουν με τη λέξη Σέρβος. Δεν παρέλειψε δε να καταλήξει στο συμπέρασμα πως... "αυτό το γεγονός σημαίνει ότι όπως ακριβώς οι Σέρβοι σκέπτονται πρώτα τους εαυτούς τους, είναι φυσικό και οι Ούγγροι να σκέφτονται επίσης, πρώτα τους εαυτούς τους"!

Παρά τις "προτροπές" των Αλβανών ηγετών, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έκανε καμία απολύτως νύξη ή αναφορά στο ζήτημα της Βοϊβοδίνας.

Ο Χόλμπρουκ "δεν είδε" το πρόβλημα του Οράχοβατς...

Το γνωστό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τις αντιδράσεις Κοσσοβάρων Αλβανών του Οράχοβατς έναντι της εγκατάστασης δύναμης Ρώσων στρατιωτών συνεχίζεται... Οι αξιωματούχοι της "KFOR" εξακολουθούν τις διαπραγματεύσεις με στελέχη του UCK και Αλβανούς κατοίκους της πόλης δίχως ωστόσο να φαίνονται κάποια απτά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, το πήγαινε - έλα διαφόρων υπουργών και αξιωματούχων χωρών του ΝΑΤΟ συνεχίζεται, με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να παραλαμβάνει από το περασμένο Σάββατο τη "σκυτάλη", μετά τις πρόσφατες περιοδείες των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.

Χτες, ο Χόλμπρουκ περιόδευσε στην Πρίστινα. Επισκέφθηκε - για ευνόητους λόγους δημιουργίας εντυπώσεων... - γειτονιές της κοσσοβάρικης πρωτεύουσας που κατοικούνταν από Σέρβους και Αλβανούς. Δήλωσε πως θα διαβιβάσει στην Ουάσιγκτον τα μηνύματα που πήρε από τις επαφές με τοπικούς παράγοντες και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, ενώ εκτίμησε πως η εκτόνωση της έντασης στο Κόσσοβο, θα είναι "το τελευταίο τεστ για τα Ηνωμένα ΕΘνη".

Μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Κοσσοβάρων Σέρβων, ο Χόλμπρουκ δεν μπόρεσε να αποφύγει την έκφραση της "ανησυχίας" του για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας όσο και κατά μνημείων του σερβικού και χριστιανικού πολιτισμού. "Αυτά είναι μέρη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και όποιος τα καταστρέφει - για οποιουσδήποτε λόγους - θα πρέπει να ξέρει πως προβαίνει σε εγκληματική πράξη βανδαλισμού", είπε ο Χόλμπρουκ μετά τη συνάντησή του. Ωστόσο, όπως σημείωνε δηκτικά σχετικό τηλεγράφημα του"ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", ο Χόλμπρουκ "δεν ανέφερε καθόλου, ούτε μία λέξη, για τους καθημερινούς φόνους, απαγωγές και εκβιασμούς Σέρβων"!

Το ίδιο 24ωρο, οι γιουγκοσλαβικές αρχές παρουσίασαν μια "Λευκή Βίβλο των Εγκλημάτων του ΝΑΤΟ", στην οποία καταγράφονται οι συνέπειες των αεροπορικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκδοσης πεντακοσίων σελίδων του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί - εσκεμμένοι ή τυχαίοι - κατοικημένων ζωνών, γεφυρών, εργοστασίων, νοσοκομείων, τηλεοπτικών αναμεταδοτών και αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνιστούν "εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου".

Οσο δε για τις φημολογίες πρόωρων εκλογών στη Σερβία, αυτές συνεχίζονται, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος "Σοσιαλιστικού Κόμματος" να δηλώνει χτες, πως εάν αυτές γίνουν, δε θα διεξαχθούν παρουσία ξένων παρατηρητών...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεξαρτησία ή αυτονομία αποφασίζουν οι κάτοικοι του Α. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

"Ο αετός της ελευθερίας άνοιξε τα φτερά του πάνω από το λαό του Ανατολικού Τιμόρ" δήλωνε χτες ο Τζαμσίντ Μάρκερ, απεσταλμένος του ΟΗΕ στο - κατειλημμένο από το 1975 από ινδονησιακά στρατεύματα - Α. Τιμόρ. Ωστόσο, φαίνεται πως χτες, μέρα του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την παροχή καθεστώτος αυτονομίας ή ανεξαρτησίας στο μικρό αυτό νησί, ο "αετός της ελευθερίας" δεν μπόρεσε να μη βουτήξει τα φτερά του στο αίμα, μια που στη διάρκεια των τελευταίων βίαιων επεισοδίων, έχασε τη ζωή του ένα μέλος αποστολής των Ηνωμένων Εθνών...

Ωστόσο, ο ατερμάτιστος έως σήμερα φαύλος κύκλος της βίας δεν εμπόδισε την προσέλευση των κατοίκων του Α. Τιμόρ στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ) το 90%. Οσο για τις συνθήκες των εκλογών, αυτές (σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ντίλι Τζαμούντ Μαρκερ) ήταν συνθήκες "ελεύθερων και δίκαιων εκλογών".

Τώρα, όσον φορά τα προγνωστικά, η κάθε πλευρά (είτε αυτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ινδονησία, είτε αυτή που δηλώνει ικανοποιημένη με την παροχή ενός καθεστώτος πλήρους αυτονομίας) θέλει να πιστεύει πως θα αναδειχτεί ο νικητής του δημοψηφίσματος.

"Είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε κερδίσει, γιατί ο λαός μας υπέφερε από τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής" τόνιζε χτες ο Λεάντρο Ισαάκ, υποστηρικτής κινήματος ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδονησίας, Μουλάντι, κατηγορούσε αξιωματούχους και παρατηρητές του ΟΗΕ πως μεροληπτούν υπέρ των υποστηριχτών της ανεξαρτησίας. "Εάν είναι αλήθεια πως υπήρξε εκφοβισμός και βία, η ψηφοφορία θα πρέπει να επαναληφθεί" είπε ο Ινδονήσιος υπουργός...

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με αφορμή και το θάνατο ενός παρατηρητή του ΟΗΕ, του Ζοέλ Λόπες Γκόμες, ο οποίος μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό τμήμα στο Ατσάμπε της επαρχίας Ερμέρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Το ίδιο 24ωρο, άλλοι δύο ντόπιοι που παρείχαν βοήθεια σε προσωπικό του ΟΗΕ στο Τιμόρ πληγώθηκαν στην ίδια περιοχή από επίθεση αγνώστων ανδρών.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες του Α. Τιμόρ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη. Ωστόσο, στο Λικουίκα (25 χλμ δυτικά του Ντίλι) οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι εξαιτίας απειλών ένοπλων ομάδων που τους φοβέρισαν πως θα κάνουν τα σπίτια τους παρανάλωμα του πυρός εάν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Επί περίπου τέσσερις αιώνες, το Α. Τιμόρ ήταν πορτογαλική αποικία, έως το 1975 που εισέβαλε ο ινδονησιακός στρατός. Η αλυσίδα βίας των δυνάμεων κατοχής είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, το θάνατο τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.

Ο ανταρτοπόλεμος στο Νταγκεστάν καλά κρατά...

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ. -

Μάλλον βιάστηκε να θριαμβολογήσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για συντριβή των ισλαμιστών ανταρτών στο Νταγκεστάν. Οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο φέρουν τον ανταρτοπόλεμο να συνεχίζεται για τα καλά... καθώς το θέατρο των μαχών δεν είναι τα χωριά, αλλά οι πέριξ λόφοι στο νότιο Νταγκεστάν, απ' όπου οι αντάρτες εξαπολύουν τα πυρά τους.

Σύμφωνα με ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι Ρώσοι έπληξαν την Κυριακή θέσεις ανταρτών στο νότιο τμήμα του Νταγκεστάν με ελικόπτερα και πυροβολικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνδρες και να τραυματιστούν άλλοι 15. Οι απώλειες από την πλευρά των ανταρτών ήταν άγνωστες. Οι Ρώσοι κατέλαβαν τουλάχιστον τέσσερα ερημωμένα χωριά, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν τα πυρά μιας ομάδας περίπου 500 ισλαμιστών ανταρτών που εξαπολύονταν από τους λόφους δύο παρακείμενων. Χτες το πρωί, οι Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν τις προετοιμασίες, προκειμένου να καταλάβουν τα χωριά Καραμάχι και Τσαμπανμάχι. Και εκεί οι Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν σε "χωριά φαντάσματα", καθώς οι χωρικοί (συνόλου αρκετών χιλιάδων) προνόησαν να εκκενώσουν τις εστίες τους, για να μη βρεθούν εν μέσω πυρών.

ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν σε απεργία οι οδοκαθαριστές

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-

Ο στρατός κλήθηκε να επαναφέρει σε "φυσιολογική" κατάσταση τους δρόμους του μεγαλύτερου λιμανιού της Γαλλίας, καθώς η απεργία των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας έχει, ήδη, κλείσει τις δύο εβδομάδες και λήφθηκε απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων. Η ατμόσφαιρα στην πόλη των 800.000 κατοίκων είναι αφόρητη, καθώς τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει τα πεζοδρόμια, αλλά και το οδόστρωμα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει φόβους για εμφάνιση επιδημιών. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα επιμένουν στο αίτημά τους για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να μην υποχρεώνονται να εργάζονται συνεχόμενα 24ωρα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του ιστορικού γαλλικού λιμανιού Ζαν Κλοντ Γκοντέν επέρριψε τη συνολική ευθύνη του αδιεξόδου στους απεργούς και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Μασσαλίας δεν κρύβουν τη δυσφορία τους και κατηγορούν τη δημοτική αρχή, για απροθυμία επίλυσης του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ