ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες "εκμετάλλευσης" του σεισμού...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ οι "δυσχέρειες" στην παροχή της βοήθειας προς τους πληγέντες συνεχίζονται, πραγματοποιούνται προσπάθειες "αξιοποίησης" των συνεπειών του σεισμού σε πολιτικό επίπεδο. Χτες το πρακτορείο "Ρόιτερς" ανέφερε, επικαλούμενο εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας, ότι τα τρία πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που διαθέτουν 600 νοσοκομειακές κλίνες και βρίσκονται εδώ και μία βδομάδα στην περιοχή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 17ης Αυγούστου, στη Βορειοδυτική Τουρκία, "δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν ασθενή"...

Στην κωμόπολη Γκολτσούκ, που δέχτηκε το καταστροφικό χτύπημα των 7,4 Ρίχτερ, κι απ' όπου είναι ορατά τα αμερικανικά πλοία, οι τραυματίες νοσηλεύονται και εγχειρούνται σε πρόχειρα νοσοκομεία που έχουν στηθεί στο ύπαιθρο. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο μία γυναίκα γέννησε σε μία σκηνή σ' ένα τέτοιο νοσοκομείο.

"Οι γιατροί του πολεμικού ναυτικού έχουν δει ασθενείς στην ξηρά, αλλά κανένας δεν έχει μεταφερθεί στα πλοία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας. Πριν φθάσουν στην περιοχή τα αμερικανικά πλοία, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Οσμάν Ντουρμούς, είχε δηλώσει πως δε χρειαζόταν τη βοήθεια του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Ωστόσο η αμερικανική πρεσβεία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει "καμία διαμάχη" για την παρουσία των πλοίων στην περιοχή του Γκολτσούκ.

"Δεν έχουμε την εντύπωση ότι η Τουρκία θέλει να μας κρατήσει μακριά από τον τομέα της ιατρικής περίθαλψης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας. Ο τουρκικός Τύπος ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της γραφειοκρατίας μεγάλο μέρος της ξένης βοήθειας δεν έχει φθάσει στους πληγέντες από το σεισμό. Μάλιστα, ο ακροδεξιός υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι απέρριψε τη βοήθεια που προσφέρθηκε από την Ελλάδα και την Αρμενία. Επιπλέον, η εφημερίδα "Ραντικάλ" έγραψε ότι ένα ισραηλινό πλοίο, που μετέφερε 750 τόνους βοήθειας, έμεινε καθηλωμένο επί τρεις μέρες στο τουρκικό τελωνείο.

Κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η τουρκική κυβέρνηση, από το σεισμό της 17ης Αυγούστου καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές 72.412 κατοικίες. Το Κέντρο Κρίσης που έχει δημιουργηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι οι άστεγοι είναι 600.000 και έχουν βρει προσωρινώς καταφύγιο σε 78.000 σκηνές. Ο αριθμός των νεκρών επισήμως ανέρχεται στους 14.095, ενώ οι τραυματίες είναι 27.234. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση - ή εκτίμηση - για την τύχη των αγνοουμένων, που την περασμένη βδομάδα υπολογίζονταν σε 35.000 "τουλάχιστον".

Περιοδείες Τζεμ, Ετσεβίτ

Τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να συζητήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην περιοδεία που άρχισε χτες σε Γαλλία και Αγγλία. Ο Τούρκος υπουργός προγραμμάτισε συναντήσεις με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, τον Γάλλο υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβίτσι, τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ - μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας -, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Η περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών άρχισε ενόψει των συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, στις 4 και 5 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε από την Αγκυρα ότι ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ θα συζητήσει "πιθανή αμερικανική βοήθεια" για τους πληγέντες από τον Εγκέλαδο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στην Ουάσιγκτον, στις 28 Σεπτέμβρη.

Ο Κλίντον έχει καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να βοηθήσουν τους πληγέντες και να συμβάλουν στις προσπάθειες ανακούφισής τους. Εχει επίσης δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν "ό,τι μπορούν" για να βοηθήσουν την Τουρκία, "στενή σύμμαχο" της Αμερικής. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας είπε ότι ένα "πακέτο βοήθειας" είναι υπό μελέτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η δήλωση έγινε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στη συνάντηση Κλίντον - Ετσεβίτ αναμένεται να συζητηθούν η κατασκευή των τουρκικών πυρηνικών εργοστασίων στις ακτές της Μεσογείου, το Κυπριακό και το Κουρδικό.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία "σύντομα". Δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Πολιτικές "παρενέργειες"

Την ώρα που οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Τουρκίας προσπαθούσαν να συνέλθουν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, η κυβέρνηση της χώρας εκμεταλλεύτηκε το χάος που επικρατούσε για να περάσει μία σειρά από αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στη Βουλή, σύμφωνα με "επικριτές" της τουρκικής κυβέρνησης.

Πολλά νομοσχέδια πέρασαν τη νύχτα από τη Βουλή, που παράλληλα ενέκρινε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού. Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα νομοσχέδια για τη χορήγηση μερικής αμνηστίας σε Κούρδους αντάρτες και σε 26.000 ποινικούς κρατούμενους, αλλά και για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οπως έγραψε ο Γιουσούφ Κανλί στην εφημερίδα "Turkish Daily News", η κυβέρνηση επιδίωξε "να εκμεταλλευτεί το σεισμό".

Το κράτος "έδωσε αμνηστία στον εαυτό του", έγραψε η εφημερίδα "Ραντικάλ", αναφερόμενη στη χάρη που δόθηκε σε περίπου 26.000 εγκληματίες.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας υποστηρίζει ότι στόχος της ήταν η αποσυμφόρηση των τουρκικών φυλακών, αλλά μεταξύ αυτών που θα επωφεληθούν από το νέο νόμο είναι και άνδρες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών που έχουν καταδικαστεί για βασανιστήρια ή κατάχρηση εξουσίας.

Πριν το σεισμό η χώρα είχε γνωρίσει ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης. Ομως μετά το σεισμό όλοι έστρεψαν την προσοχή τους στην αναζήτηση ή την αρωγή συγγενών και φίλων που ζούσαν στις πληγείσες περιοχές.

"Εάν δε γινόταν ο σεισμός, οι διαδηλώσεις θα είχαν ενταθεί", δήλωσε ο Γιλντιρίμ Κοτς, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου, του Τουρκ - Ις. "Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το σεισμό για να περάσει το νομοσχέδιο", πρόσθεσε ο Τούρκος συνδικαλιστής. "Οι εργαζόμενοι δε θα το ξεχάσουν αυτό".

"Οι ανάγκες των πληγέντων αυξάνονται"

Ανακοίνωση - έκκληση του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας

Με επιστολή του, το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (ΕΜΕΡ) σημειώνει ότι "οι ανάγκες των πληγέντων από το σεισμό αυξάνονται, ενώ η βοήθεια μειώνεται" τις τελευταίες μέρες. Ο Μουσταφά Γιαλτσίνερ,επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και πρόεδρος της συσταθείσας Επιτροπής Αλληλεγγύης για το Σεισμό,αναφέρει ότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος "κινητοποιήθηκαν από την πρώτη ημέρα", προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το καταστροφικό πλήγμα του Εγκέλαδου. "Ολες οι τοπικές οργανώσεις άρχισαν να συλλέγουν βοήθεια (σκηνές, φάρμακα, αγαθά κτλ.)". Στη συνέχεια η επιτροπή του ΕΜΕΡ "δημιούργησε μια "σκηνούπολη" για 1.200 άτομα που είχαν τραυματιστεί και είχαν μείνει άστεγοι στην περιοχή Ιζμίτ - Ντέριντσε, κοντά στο διυλιστήριο της TUPRAS που υπέστη μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά. Σε αυτήν την κατασκήνωση δημιουργήσαμε ένα μικρό νοσοκομείο, ένα φαρμακείο, μια κουζίνα, τουαλέτες και πετύχαμε να την φωτίσουμε". Τρεις ημέρες αργότερα, στην περιοχή κατέφθασε "η αποστολή των Ελλήνων Γιατρών Χωρίς Σύνορα" και εγκατέστησαν "ένα καλύτερα εξοπλισμένο, μετακινούμενο νοσοκομείο". Το ΕΜΕΡ βοήθησε στην οργάνωση μιας επιτροπής αυτοδιοίκησης και πλέον η κατασκήνωση αυτή λειτουργεί αυτόνομα. "Απλώς τους βοηθάμε", αναφέρει ο κ. Γιαλτσίνερ.

Από τις 23 Αυγούστου το ΕΜΕΡ άρχισε να βοηθά τους πληγέντες στο Ανταπαζαρί, που υπέστη επίσης μεγάλες καταστροφές. Η οργάνωση εκεί "είχε ορισμένες διαφορές". Οι άνθρωποι του κόμματος αποφάσισαν "να στήσουν ορισμένες σκηνές και όχι μια κατασκήνωση, διότι οι άνθρωποι ήθελαν να μείνουν κοντά στα σπίτια τους". Ετσι, "οργανώσαμε μια επιτροπή δρόμου, η οποία βοηθά στον ανεφοδιασμό των πληγέντων (φαγητό κτλ.)".

Τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, τα αισθήματα αλληλεγγύης ήταν υψηλά, σημειώνει το Κόμμα Εργασίας, και η υποστήριξη ήταν - τηρουμένων των αναλογιών - εύκολη. Αλλά πλέον η βοήθεια έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται. "Μπορείτε εύκολα να μαντέψετε ότι αυτά τα δύο κέντρα χρειάζονται βοήθεια, ειδικά τρόφιμα... για την επιβίωση των ανθρώπων που ζουν σ' αυτά".

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν βοήθεια είτε απευθείας στο Κόμμα Εργασίας,είτε στη Λαϊκή Επιτροπή Εργαζομένων στην Κατασκήνωση του Ντέριντσε.Ωστόσο χρειάζεται προσυνεννόηση για τη μορφή της βοήθειας (είτε είναι υλική, είτε χρηματική) "λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών".

Ο αριθμός τηλεφώνου των γραφείων του ΕΜΕΡ στην Αγκυρα είναι (0312) 232 41 98, ενώ του φαξ (0312) 232 41 97.

ΕΕΔΥΕ
Συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζοντας και έμπρακτα τη συμπαράστασή της στο δοκιμαζόμενο από τους σεισμούς τουρκικό λαό συγκεντρώνει βοήθεια από τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα.

Οι Επιτροπές Ειρήνης και όσοι ενισχύουν αυτή την προσπάθεια που γίνεται από κοινού με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 3810.081 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Η ΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, μπροστά στη μεγάλη καταστροφή και την τραγωδία που έπληξε τον τουρκικό λαό από τον καταστροφικό σεισμό, πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει χρήματα και άνοιξε στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης το λογαριασμό 199-00-121-0603655-3 στα ονόματα των μελών της Μουστεράκη Αργυρώς, Μαυρίδη Κωνσταντίνου, Ζιώκα Νικόλαου.

Η ΕΔΥΕΘ κάνει γνωστό ότι οι φίλοι της ειρήνης που επιθυμούν να προσφέρουν για την ανακούφιση των θυμάτων του σεισμού στη γειτονική χώρα, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον παραπάνω λογαριασμό σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Μ - Θ και των Τραπεζών Πειραιώς και Χίου, δηλώνοντας και το όνομά τους.

Σε διακήρυξή της για το θέμα, η ΕΔΥΕΘ τονίζει: "Πιστεύουμε πως όλοι οι φίλοι μας, όπως και τόσες άλλες φορές, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για να ανακουφίσουν το σεισμόπληκτο γειτονικό μας λαό, με κάθε μορφή αλληλεγγύης - κατάθεση χρημάτων και προσφορά φαρμάκων, τροφίμων, ρουχισμού και ειδών καθαριότητας - τα οποία η ΕΔΥΕΘ αρχίζει να συγκεντρώνει στα γραφεία της, Κομνηνών 21, τηλ. 220571 και στα γραφεία των κατά τόπους επιτροπών της".

Με ανακοίνωσή της εξάλλου η ΕΔΥΕΘ ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην εκπλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας 275 παιδιών και 16 συνοδών από τη Γιουγκοσλαβία στην κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ στην Αγ. Τριάδα Θεσσαλονίκης και σε κατασκήνωση στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Συγκεκριμένα η ΕΔΥΕΘ ευχαριστεί τη διοίκηση του ΠΙΚΠΑ, την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τους Δήμους Πολίχνης, Νεαπόλεως, Καλαμαριάς, Πανοράματος, Θερμαϊκού, Επανωμής και Αγ. Γεωργίου, καθώς και την επιχείρηση "Σουρωτή" και εκφράζει την ευχή όπως η δημιουργική αυτή συνεργασία συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο Εγκέλαδος

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη προς τους γείτονες Τούρκους της ΒΔ Τουρκίας, για τη βιβλική καταστροφή από τον τρομακτικό Εγκέλαδο της 17/8. Επειδή ο σεισμός και η ανθρωπειά δεν έχουν σύνορα, η τραγωδία τους μας συγκίνησε βαθύτατα. Ο Εγκέλαδος κατά τη Μυθολογία ήτο εις εκ των Γιγάντων και εγεννήθη εκ του Ουρανού - ή του Τατάρου - και της Γης. (Οι Γίγαντες ήσαν η προσωποποίηση των φυσικών φαινομένων. Τερατώδεις στο σώμα, ακαταγώνιστοι σε δύναμη, φοβεροί στην όψη, έφεραν ουρά δράκοντος, έπνεαν πυρ, έκραζαν αγριότατα που προξενούσαν φόβο και τρόμο. Ησαν άτρωτοι από τους θεούς, αλλά τρωτοί από τους ανθρώπους. Τελικά τον Εγκέλαδο κατατρόπωσε η θεά Αθηνά με τη σοφία της, και ο Ηρακλής με το ρόπαλο. Και επειδή δεν μπορούσε να τον φτάσει τον σκέπασε στη Σικελία). Αλλά αυτός βρίσκεται σε όλα τα τεκτονικά ρήγματα και προκαλεί σεισμούς.

***

Κατά τους σεισμολόγους η Ευρασιατική και Αφρικανική πλάκα συσφίγγουν την πλάκα της Ανατολίας και τη σπρώχνουν προς Δυσμάς. Επομένως έχει τεκτονικό"υπόβαθρο" η τουρκική επεκτατικότης προς Αιγαίο - Ευρώπη, η δε Ελλάδα αμύνεται σθεναρά υπέρ της Ευρώπης. Και ενώ η Τουρκία παρουσιαζόταν πανέτοιμη για έναν επιθετικό πόλεμο, απεδείχθη παντελώς ανέτοιμη για την αντιμετώπιση του Εγκέλαδου. Δεν έμειναν χρήματα από τους εξοπλισμούς και τον πόλεμο για την αντισεισμική θωράκισή της! Ομως οι εξοπλισμοί της γείτονος έβαλαν εξοπλιστικά βάρη και σε μας, προς διατήρηση της ισορροπίας. Κερδισμένοι, λοιπόν, οι οπλέμποροι και χαμένοι οι Ελληνες και οι Τούρκοι.

***

Εμείς, όμως, πάντα μεγαλόψυχοι, θέτουμε κατά μέρος τις μνήμες του παρελθόντος και συμπάσχουμε με τους καημούς σου γείτονα της Νικομήδειας, τηςΓιάλοβας, της Πόλης, και σου συμπαραστεκόμαστε ειλικρινά. Αγωνιζόμαστε και για σένα όταν ζητούμε Υφεση και Ειρήνη και ΟΧΙ Πυρηνικούς Αντιδραστήρες στο Ακουγιού και αλλού. Ομως, οι εξουσιαστές σου κομπορρημονούν με την κρυφή ελπίδα να κάνουν την Τουρκία πυρηνική δύναμη. Ελπίζουμε να έλαβαν το μήνυμα. Η περιοχή μας θέλει Ανάπτυξη - Οχι Εξοπλισμούς και Πυρηνικά. Γιατί αυτά θα φέρουν βιβλική καταστροφή σε ολόκληρη τη ΝΑ Μεσόγειο. Ελληνες, Τούρκοι, Αραβες, Εβραίοι και Ιταλοί, εμπρός να ματαιώσουμε τους Πυρηνικούς Αντιδραστήρες. Πριν μας αφανίσουν ο Εγκέλαδος και τα Πυρηνικά.

Κ. Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Υποστράτηγος ΕΑ

Η εικόνα της καταστροφής είναι από την Γκολτσούκ
Συμπαράσταση στους πληγέντες εργαζόμενους και το λαό

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες από τους σεισμούς εργαζόμενους και το λαό της Τουρκίας.

Από το υστέρημά της προσφέρει 100.000 δραχμές για ενίσχυση των σεισμοπαθών και καλεί τα Συνταξιουχικά Σωματεία να βοηθήσουν την προσπάθεια, που ξεκίνησε το ΠΑΜΕ, ανοίγοντας λογαριασμό στην Τράπεζα.

Εχουμε ταξική και ανθρωπιστική υποχρέωση να συνδράμουμε τα θύματα της απληστίας των εργολάβων και της εγκληματικής αδιαφορίας της στρατοκρατικής κυβέρνησης της Τουρκίας, η οποία τούς άφησε ασύδοτους να κερδοσκοπήσουν, παίζοντας με τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών ανθρώπων.

Η ΟΤΟΕ

Αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ θα επισκεφθεί, στις 1 και 2 Σεπτέμβρη, περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό. Η ΟΤΟΕ θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη ζωτικών αναγκών. Θα προτείνει, επίσης, να φιλοξενήσει 100 περίπου παιδιά Τούρκων τραπεζοϋπαλλήλων, σε παιδικές κατασκηνώσεις της Αθήνας. Τέλος, θα προτείνει να οργανώσει τη λειτουργία ενός σχολείου στην Αθήνα, το οποίο θα φιλοξενήσει 50 παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους, για το προσεχές σχολικό έτος. Η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει γι' αυτό το σκοπό και την οικονομική ενίσχυση από τους συλλόγους εργαζομένων και τις διοικήσεις των τραπεζών.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στον τούρκικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τούρκικου λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ