ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καταργούν την κυριακάτικη αργία με τροπολογία

Πρωτοφανής κυβερνητική μεθόδευση σε βάρος της αργίας της Κυριακής και παρά τα πάγια αιτήματα του συνόλου των εργαζομένων και των εμπόρων της χώρας

Στα μουλωχτά, με μια μεθοδευμένη ρύθμιση, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές και τα συμφέροντα των πολυεθνικών του εμπορίου, η κυβέρνηση καταργεί ουσιαστικά την κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους και τα καταστήματα και άρει και τις τελευταίες προϋποθέσεις προκειμένου μια περιοχή να χαρακτηριστεί τουριστική και να επιτραπεί κατ' εξαίρεση η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Στα "ψιλά γράμματα" της τροπολογίας προβλέπεται ότι: "κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται κατά τις Κυριακές και τις ημέρες της αργίας η λειτουργία ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν ημεδαπούς ή αλλοδαπούς τουρίστες σε περιοχές στις οποίες σημειώνεται σημαντική τουριστική κίνηση. Το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές πράγματι παρατηρείται σημαντική τουριστική κίνηση ημεδαπών ή αλλοδαπών τουριστών βεβαιώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)". Η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα διάταξη με την οποία ορίζεται ότι η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με απόφαση του οικείου νομάρχη μπορεί να επιτραπεί μόνο εφόσον πρόκειται για "αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές που έχουν ανακηρυχτεί τουριστικοί τόποι" και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η "σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και η σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού"...

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει το αποφασιστικότερο βήμα προς την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ενάντια στις πάγιες θέσεις του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και του εμπορικού κόσμου, δίνοντας ένα ακόμα όπλο στα χέρια των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων να εξοντώσουν τις μικρές επιχειρήσεις και να καταργήσουν στοιχειώδη κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, προκειμένου να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, επιστρατεύονται μια σειρά παραδοξολογίες και προωθείται πλήρης ανατροπή ακόμα και των γνωστών μέχρι σήμερα εννοιών περί "τουριστικών περιοχών". Στη θέση τους εμφανίζονται οι περιβόητες περιοχές που "εξυπηρετούν ημεδαπούς ή αλλοδαπούς τουρίστες", κάτι που τελικά αφορά, το σύνολο της χώρας και τις διάφορες επιμέρους περιοχές. Με δυο λόγια, με τη ρύθμιση αυτή θα μπορεί οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ ή πολυκαταστήματος να παίρνει από τον ΕΟΤ και το νομάρχη άδεια λειτουργίας τις Κυριακές και τις αργίες απλά και μόνο με το επιχείρημα ότι στην περιοχή που βρίσκεται πρέπει να εξυπηρετήσει καταναλωτές που προέρχονται ακόμα κι από άλλη... συνοικία, βαφτίζοντάς τους "ημεδαπούς τουρίστες"! Και για να το πετύχουν αυτό δε χρειάζεται πλέον ούτε η έγκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των εμπόρων της περιοχής.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση σπεύδει να εξυπηρετήσει τις πολυεθνικές που εισβάλλουν στην ελληνική αγορά και θέλουν να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα στους χώρους δουλιάς. Προσπαθούν, συμπληρώνει, να καταργήσουν το οκτάωρο και το πενθήμερο εφαρμόζοντας εβδομάδα επτά ημερών, να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνει "την πολιτική των πολυεθνικών θα την καταργήσουμε στην πράξη με τους αγώνες μας. θα μας βρουν αντιμέτωπους για άλλη μια φορά μπροστά τους".

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία υποκύπτοντας στις πιέσεις των πολυεθνικών για πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου των καταστημάτων και κατάργηση της αργίας της Κυριακής προκειμένου να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα αντισταθεί στην επιχειρούμενη κατάργηση της κυριακής αργίας.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Ξεπούλημα μέσω της Αγροτικής Τράπεζας

Πανευτυχής... για τον τρόπο που η κυβέρνηση κατόρθωσε να "ξεφορτωθεί" μια χρυσοφόρα δημόσια επιχείρηση όπως είναι τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών(ΚΑΕ ΑΕ), εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης", την προχτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει μέσω της ΔΕΚΑ(Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών) στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας 23 εκατ. μετοχές των ΚΑΕ αντί του συνολικού τιμήματος των 126,6 δισ. δραχμών.

Με την παραπάνω κίνηση και μετά το τριπλό "φιάσκο" στο οποίο είχαν καταλήξει οι προηγούμενες διεργασίες ξεπουλήματος των ΚΑΕ μέσω της προκήρυξης διαγωνισμών, η κυβέρνηση κατόρθωσε να απαλλαγεί από το "βάρος" της συγκεκριμένης κερδοφόρας επιχείρησης μεταβιβάζοντας στην ΑΤΕ σχεδόν το σύνολο των μετοχών που είχε στην κατοχή της μέσω της ΔΕΚΑ και μεταθέτοντας στη διοίκηση της τράπεζας την ευθύνη αναζήτησης επιχειρηματικού σχήματος για την εξαγορά ενός μειοψηφικού πακέτου και του μάνατζμεντ της εταιρίας.

Οπως είχε ανακοινωθεί άλλωστε από το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΤΕ ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση πακέτου ή πακέτων μετοχών σε όμιλο επενδυτών και στην ανάθεση σ' αυτούς της διοίκησης της επιχείρησης με όρους και συμφωνίες που θα διαπραγματευτεί η ίδια.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, με την παραπάνω κίνηση επιτεύχθηκαν τρεις στόχοι και συγκεκριμένα:

  • Πωλείται το πλειοψηφικό πακέτο των ΚΑΕ σε... "ικανοποιητική τιμή" και συγκεκριμένα στην τιμή των 5.500 δρχ. ανά μετοχή, έναντι των 3.200 δρχ. που ήταν η τιμή εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Σημειωτέον, ότι η τιμή της μετοχής των ΚΑΕ έκλεισε χθες, στις 7.711 δρχ.
  • Εξοφλείται η υποχρέωση της κυβέρνησης για ικανοποιητική εξυγίανση της Αγροτικής. Ας σημειωθεί ότι με την παραπάνω κίνηση μεταβίβασης των μετοχών των ΚΑΕ, καλύπτεται η δεύτερη δόση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 200 δισ. δρχ. που διενεργεί στην ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο ως αποκλειστικός μέτοχος της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες περίπου, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είχε μεταβιβαστεί στην Αγροτική μερίδιο 6 εκατ. μετοχών των ΚΑΕ αντί 4.700 δρχ. ανά μετοχή. Μετά τις παραπάνω κινήσεις η ΑΤΕ διαθέτει πλέον περίπου το 78% των μετοχών των ΚΑΕ, η ΔΕΚΑ διατηρεί ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% ενώ το υπόλοιπο 20% έχει ήδη διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
  • Οπως ανέφερε τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΑΤΕ, ο όμιλος ιδιωτών που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο των ΚΑΕ μαζί με το μάνατζμεντ, είναι αξιόπιστος και διασφαλίζει το μακροχρόνιο μέλλον των ΚΑΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αφορολογήτων μεταξύ των οποίων και η ολλανδική "Kappe". Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική "Χόχτιφ" έφερε την ευθύνη της αποτυχίας του αμέσως προηγούμενου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ, επιδιώκοντας μέσω αυτής της καθυστέρησης, την προώθηση διεργασιών για την παραχώρηση των ΚΑΕ στο μέλλον, στην εν λόγω ολλανδική εταιρία...
Ολοι για την... ΠΕΣΙΝΕ

Στην υπηρεσία του πολυεθνικού κεφαλαίου θέτει η κυβέρνηση τις δημόσιες ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας, αφού σήμερα υπογράφεται συμφωνία μεταξύ των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, της ιταλικής ΕΝΙ, της αγγλικής "National Power" και της ΠΕΣΙΝΕ για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας 400 MW στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ.

Ετσι, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η κατασκευή αυτής της μονάδας, η ΠΕΣΙΝΕ θα έχει τη δυνατότητα μετά το 2006, που λήγει η σύμβασή της με τη ΔΕΗ, να έχει τη δική της μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο που θα χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη μονάδα θα προέρχεται από την ιταλική ΕΝΙ και εντάσσεται στα πλαίσια των συμφωνιών της ENI με τη ΔΕΠΑ για τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο αγωγό φυσικού αερίου.

Η συμφωνία βασικά ευνοεί πρωτίστως την ΠΕΣΙΝΕ, που θα έχει τη δική της μονάδα ενέργειας, τη ΔΕΠΑ, η οποία προσπαθεί να κάνει συμμαχίες και να στηρίξει τα επιχειρήματά της για την επιλογή του "εναλλακτικού προμηθευτή", αλλά και την ιταλική ΕΝΙ, η οποία θα είναι ο "εναλλακτικός προμηθευτής".

ΚΑΥΣΙΜΑ
Πέφτουν οι διεθνείς τιμές

Στη σημερινή μικρή μείωση που αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαια" στις τιμές των υγρών καυσίμων λόγω της αναπροσαρμογής των διεθνών τιμών και τις προβλέψεις για πτωτική πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά, προσβλέπει τώρα η κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων. Οπως προκύπτει από τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη "συμφωνία" για προσωρινή μείωση των τιμών - και πάλι πάνω από τις "ενδεικτικές" - και τις απειλές για επιβολή πλαφόν. Οπως ομολόγησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος η "συμφωνία κυρίων" με τις εταιρίες έμεινε στα λόγια, λέγοντας ότι "τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που είχαμε συμφωνήσει". Συγκεκριμένα, δυο βδομάδες μετά τη συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ούτε στα μισά πρατήρια οι τιμές δεν είχαν προσαρμοστεί στα επίπεδα της "συμφωνίας", που ήταν οι "ενδεικτικές" του υπουργείου συν πέντε δραχμές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τιμοληψίες των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης από τα 980 πρατήρια στην Αττική μόνο 398 πλησίασαν αυτά τα επίπεδα και μόνο 130 από τα 400 της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ