ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία, παρά τις προσπάθειες καταστολής

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η αστυνομία επιστράτευσε και πάλι χτες πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να απωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κολομβίας, ενώ προχώρησε σε συλλήψεις τουλάχιστον 200 διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, Μπογκοτά, και εκατοντάδων ακόμη σε άλλες πόλεις.

Ενάμισι εκατ. εργαζομένων, με την υποστήριξη των αγροτών και πολλών μαζικών οργανώσεων και φορέων, συμμετέχουν, κατά τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, στην απεργία επ' αόριστον που έχει μετατραπεί σε διαδήλωση εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Προέδρου Αντρες Παστράνα.Στέλεχος συνδικαλιστικής οργάνωσης χαρακτήρισε επιτυχημένη την απεργία.

Αργά το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε απόπειρα δολοφονίας του συνδικαλιστή ηγέτη Ντομίνγκο Τομπάρ της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CUT, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Κολομβίας). Η απόπειρα έγινε κοντά στα γραφεία όπου τις τελευταίες μέρες οι ηγέτες των συνδικάτων πραγματοποιούσαν συνομιλίες για την οργάνωση της απεργίας.

"Ο Ντομίνγκο είναι σώος αλλά ο σωματοφύλακάς του τραυματίστηκε. Η απόπειρα έγινε από το στρατό σε συνεργασία με (παράνομες, ακροδεξιές) παραστρατιωτικές οργανώσεις", δήλωσε ο Ουίλσον Μπόρσα,επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, μιλώντας προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερς".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει λάβει ανώνυμες "προειδοποιήσεις" από στελέχη του στρατού ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν και τον ίδιο, όπως και άλλα στελέχη των συνδικάτων, στη διάρκεια της αναταραχής λόγω της απεργίας.

Παράλληλα, χτες, αντάρτες του FARC (δηλαδή της αντάρτικης οργάνωσης "Επαναστατικές Λαϊκές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας") εξακολουθούσαν να ελέγχουν ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο νότιο τμήμα της χώρας. Το "Ρόιτερς" μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στο εργοστάσιο παραμένουν από 60 - 100 εργαζόμενοι, που, όπως σημείωσε, "δε διευκρινίζεται" αν τελούν "υπό καθεστώς ομηρίας".

"Το FARC έδωσε την εντολή να υποστηριχτεί το εργατικό κίνημα με τέτοιου τύπου κινήσεις", είπε ένας διοικητής του FARC στο "Ρόιτερς" τηλεφωνικά. Το στέλεχος της οργάνωσης, που έδωσε τα αρχικά "JJ", είναι διοικητής της 30ού Μετώπου του FARC.

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αντσικάγια βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Μπουαναβεντούρα, στις ακτές του Ειρηνικού.

"Πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης", πρόσθεσε το στέλεχος του FARC. "Και άλλες κινήσεις, που εντάσσονται στην ένοπλη δράση, έγιναν αλλού στη χώρα", είπε.

Οι μαχητές του FARC ζητούν μείωση 30% του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατοίκους της νοτιοδυτικής επαρχίας Βάγιε ντελ Καούτσα.Οι στρατηγοί των Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας είχαν ήδη "προειδοποιήσει" από το Σαββατοκύριακο ότι "φοβούνταν" δράση των "ανταρτών" στη διάρκεια της απεργίας, αν και οι ηγεσίες των συνδικάτων κάλεσαν για εργατική κινητοποίηση. Το γεγονός ότι αντιμετώπισαν όπως αντιμετώπισαν τους απεργούς σηματοδοτεί ενδεχομένως και τις διαθέσεις τους.

Μια εκπρόσωπος της εταιρίας EPSA, η οποία διοικεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο μετά την πρόσφατη ιδιωτικοποίησή του, σε συνεργασία με εταιρίες από τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα που κατέχουν ποσοστά του, επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο έχει καταληφθεί από τους αντάρτες. Το γεγονός δεν αρνήθηκαν οι τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Το πρόσφατο "κύμα βίας" έχει προκαλέσει "ανησυχία" στην κυβέρνηση, αφού σημειώνεται μετά από το σαμποτάζ ενός σημαντικού πετρελαιαγωγού και πυλώνων ηλεκτροδότησης, καθώς και την πυρπόληση, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, λεωφορείων που μετέφεραν απεργοσπάστες.

Η απεργία, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, σηματοδοτεί τη "χειρότερη εργασιακή κρίση" που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Παστράνα,ο οποίος ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη χειρότερη οικονομική ύφεση για τη χώρα εδώ και χρόνια. Η ανεργία έχει αγγίξει ένα ποσοστό 20%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, και είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Αλλη μια οργάνωση, ο "Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός" (ELN), προχώρησε σε στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις αυτές τις μέρες, ανατινάζοντας τρεις πυλώνες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις επαρχίες Αντιόκια (βορειοδυτικά) και Τσέζαρ (βόρεια). Στο Μεντεγίν, αναφέρθηκαν πυρπολήσεις λεωφορείων με απεργοσπάστες.

Πολλά σημεία στις εθνικές οδούς της Κολομβίας παρέμεναν χτες αποκλεισμένα από απεργούς.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Παστράνα είχε καλέσει τους εργαζομένους να ακυρώσουν την απεργία τους, επειδή "περιπλέκει", όπως είπε, τις συνομιλίες του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη σύναψη συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την παροχή δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Κολομβία.

Υπουργοί της κυβέρνησης του Παστράνα αναφέρουν ότι το κόστος της απεργίας υπολογίζεται σε 130 εκατ. δολάρια ημερησίως.

Η εθνική παραγωγή εκτιμάται ότι έχει "ακινητοποιηθεί" σε ποσοστό 80%.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Γενικής Απεργίας αναμένεται να αναλύσει την κατάσταση για να καθορίσει την παραπέρα πορεία της. Ανεξάρτητα, όμως, από την απόφαση που θα πάρει η παραπάνω Επιτροπή, το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα.

Η αμερικανική πολιτική ηγεσία παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς" την κατάσταση. Ο "τσάρος" Μπάρι Μακ Κάφρι, που προϊσταται των αμερικανικών υπηρεσιών για την "καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών", επανέλαβε την Κυριακή τα περί "επέμβασης" στην Κολομβία, και η αναταραχή στη χώρα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα...

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Εκβιασμοί και πιέσεις με αφορμή το οικονομικό σκάνδαλο

ΜΟΣΧΑ. -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ απέρριψε χτες τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης σε σκάνδαλο που αφορά "ξέπλυμα" δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι έχουν ως στόχο να υπονομεύσουν την υπόληψη της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. "Η Ρωσία ουδέποτε θα συμφωνήσει με τις δυτικές απόπειρες να αμαυρώσουν τη χώρα μας χρησιμοποιώντας ανεπιβεβαίωτα γεγονότα", δήλωσε ο Ιβανόφ, μιλώντας σε συγκέντρωση σπουδαστών του διπλωματικού κλάδου. Οι δηλώσεις Ιβανόφ αποτελούν την πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας στο σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος της Ρωσίας μέσω μιας - τουλάχιστον - αμερικανικής τράπεζας. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει το πάγωμα των πιστώσεων του ΔΝΤ προς τη Ρωσία, μέχρις ότου εξακριβωθεί αν και κατά πόσον ποσά από προηγούμενα δάνεια είχαν διοχετευτεί στο παράνομο "πλυντήριο" χρημάτων. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ Ρώσοι αναλυτές και χρηματιστές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τρόπος "εκτροπής" των χρημάτων προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "USA Today", η Τράπεζα της Νέας Υόρκης κατέστρεψε επίσημα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση μέσω λογαριασμών της "βρώμικου χρήματος" με ρωσική προέλευση. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές από την αμερικανική ανάκριση για το "ξέπλυμα" βρώμικου χρήματος και υποστηρίζει ότι "επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Νέας Υόρκης τροποποιήθηκαν ή καταστράφηκαν για να συγκαλυφτεί το ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος". Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στην επιχείρηση του ξεπλύματος ενεπλάκη μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της νεοϋορκέζικης τράπεζας, που απασχολούνται σε πολλά καταστήματα του εξωτερικού. Μια υποδιευθύντρια του κεντρικού καταστήματος απολύθηκε και ανώτερη υπάλληλος της υποδιεύθυνσης του Λονδίνου τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Και οι δύο είναι ρωσικής καταγωγής και έχουν Ρώσους συζύγους. Η τελευταία διέψευσε ότι έγινε οποιαδήποτε αλλαγή ή καταστροφή σχετικών εγγράφων στη μεταφορά κεφαλαίων από τη Ρωσία στο εξωτερικό μέσω λογαριασμών που βρίσκονταν στην ίδια.

Η αστυνομική βία δεν έχει πτοήσει τους απεργούς
Αστυνομικός πετάει πέτρες στους διαδηλωτές ενώ ένας πατέρας προσπαθεί

Αστυνομικός πετάει πέτρες στους διαδηλωτές ενώ ένας πατέρας προσπαθεί να προφυλάξει το παιδί του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ