ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τζάκσον και Θάτσι επιλαμβάνονται τώρα το πρόβλημα του Οράχοβατς...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Μετά από οκτώ μέρες αδιέξοδων συζητήσεων σε σχέση με την εγκατάσταση της δύναμης των Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς, χτες, ο διοικητής της "KFOR" αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον, αποφάσισε να συναντηθεί με τον ηγέτη του "UCK" Χασίμ Θάτσι. Το ίδιο 24ωρο, ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα σταλεί διεθνής αστυνομική δύναμη (του ΟΗΕ) στο Οράχοβατς, έως ότου λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που προκαλούν Κοσσοβάροι Αλβανοί της πόλης (με την παρότρυνση και την καθοδήγηση τοπικών στελεχών του UCK).

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του διοικητή της KFOR και του αρχηγού του UCK δεν έγινε γνωστό εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι άνδρες συναντήθηκαν μετά από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις που διενεργούν εδώ και οκτώ μέρες κατώτεροι αξιωματούχοι της KFOR (Γερμανοί και Ολλανδοί) φανερώνει πως το πρόβλημα δεν έχει τις ρίζες του στους "απλούς" Κοσσοβάρους Αλβανούς πολίτες του Οράχοβατς που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των Ρώσων στρατιωτών, επειδή όπως ισχυρίζονται Ρώσοι μισθοφόροι προέβησαν σε εθνοκαθάρσεις Αλβανών της περιοχής πριν αλλά και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών... Η συνάντηση Τζάκσον - Θάτσι μάλλον κάνει έκδηλο το ενδεχόμενο πως η "ρίζα" του προβλήματος εντοπίζεται στην εμφανιζόμενη ως "αδυναμία" του αρχηγού της οργάνωσης (Χασίμ Θάτσι) να ελέγξει τις "φιλοδοξίες" περιφερειακών στελεχών του "UCK".

Κάποιο ρόλο εκτόνωσης στην υπόθεση του Οράχοβατς επιχείρησε χτες να παίξει ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ, που ανακοίνωσε πως θα αποστείλει σύντομα στο Οράχοβατς αστυνομικούς που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων ΕΘνών στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αστυνομικοί, όταν φθάσουν, θα περιπολούν έως ότου βρεθεί λύση στο θέμα της εγκατάστασης των Ρώσων στρατιωτών στο Οράχοβατς.

Ο Κλαρκ δεν είδε ούτε βία ούτε πρόσφυγες στο Κόσσοβο!

Η χτεσινή ομιλία του Αμερικανού ΝΑΤΟικού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ στο ίδρυμα "Αμέρικαν Εντερπράιζ Ινστιτουτ" μπορεί να μην είχε άμεση σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά κυμάνθηκε σε όσα ήθελε να ακούσει το κοινό...

Κατά τον στρατηγό Κλαρκ, λοιπόν, η KFOR έχει βάλει τέλος (!) στις εθνικές συγκρούσεις, καλώντας παράλληλα ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη να εντατικοποιήσουν την εμπλοκή τους στην περιοχή. Οσο για τους εκατοντάδες Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου που σφαγιάστηκαν, απήχθησαν, και τρομοκρατήθηκαν ποικιλοτρόπως με την εγκατάσταση της πολυεθνικής KFOR, ο στρατηγός Κλαρκ δεν είχε να πει τίποτε! Αντιθέτως, μάλιστα, είπε πως διαθέτει "πληροφορίες" πως οι Σέρβοι της επαρχίας θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις εστίες τους "για να αποτελέσουν μαζί με τους Αλβανούς μία μοντέρνα κοινωνία της Δυτικής Ευρώπης"...

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αμερικανός στρατηγός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους 3.000 Ρώσους που συμμετέχουν στις πολυεθνικές δυνάμεις κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, εγκωμιάζοντας τον επαγγελματισμό με τον οποίο χειρίστηκαν την αποστολή τους, εις πείσμα των αντιρρήσεων του αλβανικού πληθυσμού της περιοχής, που διατεινόταν ότι οι Ρώσοι είχαν νωρίτερα βοηθήσει τις σερβικές δυνάμεις στις ωμότητες που διέπρατταν εναντίον τους. Φαίνεται πως στα αυτιά του Κλαρκ "δεν έχουν φτάσει" οι ειδήσεις για τις αντιδράσεις των Αλβανών στο Οράχοβατς.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο Κλαρκ επωφελήθηκε της αφορμής για να στείλει νέο απροκάλυπτο μήνυμα κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προειδοποιώντας τον πως το "ΝΑΤΟ δε θα σταθεί αμέτοχο εάν υπάρξει έκρηξη νέου κύκλου βίας στην περιοχή του Μαυροβουνίου". Τη Βοϊβοντίνα την ξέχασε...

Εναρξη σχολικής περιόδου με κατεστραμμένα τα μισά σχολεία!

Χιλιάδες μαθητές έκαναν χτες την εμφάνισή τους στα σχολεία του Κοσσυφοπεδίου αντικρίζοντας κατάματα τα προβλήματα που προκάλεσε στην περιοχή ο ΝΑΤΟϊκός πόλεμος των 11 βδομάδων... Σύμφωνα με στοιχεία της "ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ" εξαιτίας των επιδρομών έχει καταστραφεί άνω του 50% των σχολείων της επαρχίας. Η ίδια οργάνωση του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως μέσα στο προσεχές διάστημα θα στείλει δεκάδες αντίσκηνα προκειμένου να στεγάσουν προσωρινά εκατοντάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς των οποίων τα σχολεία έχουν καταστεί ακατάλληλα λόγω των βομβαρδισμών.

Οι Κοσσοβάροι μαθητές θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά κάνοντας επαναλήψεις αλλά και μαθήματα της προηγούμενης σχολικής περιόδου που δεν ολοκληρώθηκε λόγω των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών. Σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν πιθανά επεισόδια, ανακοινώθηκε πως ναι μεν Αλβανοί και Σέρβοι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα στα ίδια σχολεία πλην... σε διαφορετικές ώρες. Οι Αλβανοί θα έχουν πρωινή βάρδια και οι Σέρβοι απογευματινή!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εκκρεμότητα μέχρι την τελευταία στιγμή
  • Ολα είναι έτοιμα για την εορταστική υπογραφή της "νέας συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, υπό το βλέμμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, εκτός από το κείμενο της συμφωνίας
  • Σταθερή κλιμάκωση της έντασης στο Ν. Λίβανο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Σε μια, έστω και ελάχιστη, σύγκλιση απόψεων για την εφαρμογή της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον φαίνεται ότι κατέληξαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, χτες το απόγευμα. Αν και έντονη ήταν η φημολογία περί εορταστικής τελετής υπογραφής της νέας συμφωνίας, σήμερα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν είχε γίνει από τις δύο πλευρές μέχρι χτες το βράδυ και όλα παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Πολύωρες συνομιλίες είχαν και χτες ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκιλίντ Σερ, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση εφαρμογής της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον. Επισήμως, οι συνομιλίες έληξαν το μεσημέρι, χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Πηγές, που κράτησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από το επιπλέον 13% της Δυτικής Οχθης, που προβλέπεται από τη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η πρώτη φάση θα υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες και η δεύτερη στις 15 Νοέμβρη. Επίσης, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των τελικών διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν και το οριστικό καθεστώς της περιοχής, προσδιορίζοντας τη λήξη τους ένα χρόνο μετά την έναρξή τους. Εντούτοις, όπως υποστήριζαν οι ίδιες ανώνυμες πηγές, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφώνησαν, και πάλι, στο θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων, παρόλο που μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις συμφωνήθηκε, περίπου, ο αριθμός τους.

Μετά την επίσημη λήξη των συνομιλιών, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε δύο νέες προτάσεις για το θέμα των κρατουμένων, ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χάιμ Ραμόν μετέβη εκ νέου στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες. Παρ' όλα αυτά, δεν ακολούθησε καμία επίσημη ανακοίνωση που να βεβαιώνει ότι, όντως, σήμερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, η επίσημη τελετή υπογραφής μιας "νέας συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον" με την παρουσία της Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά της, είχε, χτες, συνομιλίες με τον νέο βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ τον 6ο και τον Μαροκινό πρωθυπουργό Αμπντεραχμάν Γιουσούφι και αναμένεται σήμερα στην Αίγυπτο. Η Ολμπράιτ, που θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Γιάσερ Αραφάτ, απέφυγε να σχολιάσει τα προβλήματα στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις "αμερικανικές προσπάθειες για επανέναρξη του ισραηλινο-συριακού διαλόγου". Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος εξέφρασε την "αισιοδοξία" της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις, αλλά επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της υποστήριξης "τρομοκρατικών οργανώσεων από τη Δαμασκό". Πάντως, η Μαντλίν Ολμπράιτ θα συναντηθεί με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, στη Δαμασκό, το Σάββατο.

Ενταση στο Ν. Λίβανο

Δύο Λιβανέζοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, στην κοιλάδα Μπεκάα, χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της ωριαίας πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσαν κατά των περιοχών Κίλια και Λίμπαγια, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε συνεργασία με τη συνεργαζόμενη λιβανέζικη πολιτοφυλακή. Η επιδρομή είχε τη μορφή αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση, που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα, η "Χεζμπολλάχ" κοντά στην πόλη Χασμπάγια, 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Μαραγιούν, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Λιβανέζοι πολιτοφύλακες και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι. Η ισραηλινή πυραυλική επίθεση εκτιμάται ότι θα οξύνει, ακόμη περισσότερο, τα πνεύματα καθώς η "Χεζμπολλάχ" έχει απειλήσει με αντίποινα στο Β. Ισραήλ σε περίπτωση που υπάρξουν νεκροί από τον λιβανέζικο άμαχο πληθυσμό.

ΡΩΣΙΑ
Ερωτηματικά για τους υπεύθυνους της έκρηξης

ΜΟΣΧΑ.-

Η ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τη Δευτέρα βράδυ στον τέταρτο όροφο του υπόγειου εμπορικού κέντρου της Πλατείας Μανέζ στη Μόσχα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 41 άτομα, μεταξύ τους 4 παιδιά, αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΟΥΑ). Οι 32 από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της πόλης, αλλά κανενός η ζωή δε διατρέχει κίνδυνο. Στη διάρκεια των ερευνών στον τόπο της έκρηξης οι συνεργάτες της ΟΥΑ βρήκαν ανάμεσα στα χαλάσματα μια προκήρυξη με την οπία αναλαμβάνει την ευθύνη της ενέργειας η άγνωστη ως τα τώρα οργάνωση "Ενωση Επαναστατών Συγγραφέων". Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, στην προκήρυξη καταγγέλλεται "ο καταναλωτισμός ως τρόπος ζωής" και διατυπώνονται απειλές για την κήρυξη αντάρτικου των πόλεων, με σκοπό τη δημιουργία "επαναστατικής κατάστασης" στη χώρα. Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η έκρηξη να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών ανταρτών στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στο Βόρειο Καύκασο.

Η καινούρια σχολική χρονιά άρχισε στο Κοσσυφοπέδιο...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ