ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τους στερούν τη βιβλιοθήκη

Μόνο στη σφαίρα του παραλόγου θα μπορούσε να ανήκει το γεγονός εκπαραθύρωσης μιας βιβλιοθήκης για τη διεύρυνση ενός... σχολείου. Η μόρφωση, ύψιστο αγαθό, δε νοείται μόνο μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και μέσα από τους φιλόξενους χώρους πνευματικών κέντρων - βιβλιοθηκών, η απουσία των οποίων, δυστυχώς, είναι τεράστια κυρίως στην επαρχία.

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Εκπολιτιστική Ενωση Λαμπείων (Διβριωτών) Ηλείας,το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμπείας (Δίβρη) "πήρε την εξωφρενική απόφαση να εκδιώξει και να καταργήσει το Πνευματικό Κέντρο Δίβρης, δημιούργημα και έργο ζωής από το υστέρημα των απανταχού Διβριωτών και να το μετατρέψει σε αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς λόγο".Οπως πληροφορούμαστε το Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί από το 1981 και φιλοξενεί την υπό λειτουργία μεγάλη βιβλιοθήκη του, που αποτελείται από 10.000 τόμους βιβλίων (με την προοπτική μηχανογραφικής ταξινόμησής τους) και αποτελεί κόσμημα για την ιστορική κωμόπολη.

Οπως υπογραμμίζεται στην επιστολή καταγγελίας "το μορφωτικό και πνευματικό αυτό στέκι, μοναδικό σ' ολόκληρη την ορεινή Ηλεία και από τα ελάχιστα στο νομό μας, εκδιώκεται με το δήθεν πρόσχημα της ανάγκης σχολικής αίθουσας, επειδή τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου από πέρυσι αυξήθηκαν κατά δύο. Δηλαδή από 38 έγιναν 40!".Το ΔΣ ΠΕΕ Λαμπείων ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη κ.ά. να παρέμβουν "άμεσα και αποτελεσματικά για να στιγματίσετε και να σταματήσετε αυτό το ανοσιούργημα που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας".

Φθινοπωρινές εκδηλώσεις δήμων

Ξεκίνησαν, στο "Θέατρο Ρεματιάς",οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη '99, που οργανώνει το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου. Αύριο, παρουσιάζεται το σαιξπηρικό "Χειμωνιάτικο παραμύθι" από το Θεσσαλικό Θέατρο.Στις 7/9 η "Θεατρική Εξοδος Αιγαίου" παρουσιάζει τη "Μήδεια" του Ευριπίδη.Στις 8/9 συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου.Το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: "Κοριολανός" του Σαίξπηρ από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (11/9), "Ο ψεύτης" του Γκολντόνι από το "Θεατροδρόμιο" (15/9), συναυλία με τον Κωνσταντίνο Βήτα (16/9), αφιέρωμα στο λαϊκό και έντεχνο ελληνικό τραγούδι με τους Γιάννη Θωμόπουλο και Μαρίνα Τσουρέ (17/9), Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη (18/9), συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Πειραιά,με διεύθυνση Ραφαήλ Πυλαρινού (19/9) και του συγκροτήματος "Μεταίχμιο" (22/9).

  • Ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνει από σήμερα μέχρι τις 10/10 το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αγίου Δημητρίου. Το "Πολιτιστικό Φθινόπωρο" αρχίζει σήμερα (8μμ) στο θέατρο "Μ. Μερκούρη" (Αγ. Δημητρίου 55), με "Το Κάστρο της Ωριάς" του Γ. Θεοτοκά, από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου. Η παράσταση θα επαναληφθεί αύριο και στις 11, 12, 15/9. Στις 6/9 στο Γήπεδο της 25ης Μαρτίου παράσταση κουκλοθεάτρου θα δώσει η Χρυσούλα Αλεξίου. 11/9 (9μμ) συναυλία της Θεοδοσίας Τσάτσου. 16/9 Καραγκιόζης με τον Ευγένιο Σπαθάρη. 17/9 συναυλία της ορχήστρας "Ευήκοος" και στις 18/9 εκδήλωση του συλλόγου "Αναγέννηση", στο θέατρο Πεισιστράτου. 18/9 εκδήλωση και του συλλόγου "Αρκάδες" στο πάρκο Ελ. Βενιζέλου. 19/9 στην πλατεία Ζαλόγγου, θέατρο του δρόμου με τους "Μπουφόνους". 22/9 παράσταση Καραγκιόζη από το θίασο "Ιάσων" και 24/9 θέατρο - μουσική - έκθεση βιβλίου από το σύλλογο "Πήγασος", στο θέατρο Πεισιστράτους. 26/9 ροκ συγκροτήματα στο πάρκο Ε. Βενιζέλου. 27/9 "Μήδεια" του Μποστ από ομάδα θεάτρου του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αγ. Παρασκευής, στην πλατεία Παναγούλη. 29/9 μαριονέτες από το θέατρο Γκότση, στον πεζόδρομο Αλκινόου. 1/10 αφιέρωμα στον ΕΣΥΝ. 2/10 παραδοσιακό μουσικό σεργιάνι "οι δρόμοι του Πάνα" και 3/10 συναυλία του Γιάννη Λεμπέση αφιερωμένη στον Β. Τσιτσάνη (πλ. Παναγούλη). 6/10 συναυλία της Μεικτής Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηλιούπολης (θέατρο Πεισιστράτους). 8/10 συναυλία της Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Αγ. Δημητρίου και της Παιδικής Χορωδίας του δημοτικού ωδείου (πλ. Αγ. Δημητρίου). 9, 10/10 εκδηλώσεις του συλλόγου Κρητών (πάρκο Ε. Βενιζέλου).
  • Εκδηλώσεις για παιδιά οργανώνει και θα παρουσιάζει μέχρι τις 12/9 το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλλιθέας. Το Παιδικό Στέκι στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στις Τζιτζιφιές, παρουσιάζει Καραγκιόζη, παραμυθοθέατρο, κουκλοθέατρο, μαριονέτες, παιχνίδια με μουσική, ζωγραφική, πηλό κ.ά, καθημερινά 6-10 μμ.
Νότες εντός κι εκτός

Η μουσική καλά κρατεί τις βραδιές του Σεπτέμβρη σε Αθήνα και περιφέρεια. Σήμερα (9.30μ.μ.), στο Κάστρο του Ρίου θα δώσουν συναυλία οι "Πυξ Λαξ".

  • Τα 25 του χρόνια στο τραγούδι γιορτάζει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου,που σήμερα (9.30μ.μ.) τραγουδά στην παραλία Ψάθας, στο Αλεποχώρι. Τη βραδιά θ' ανοίξει το συγκρότημα "EXIS".
  • Σήμερα ο Νίκος Πορτοκάλογλου εμφανίζεται στο Σχοινιά Μαραθώνα (κλαμπ"Χάντρες"), ενώ ο Νίκος Παπάζογλου τραγουδά στη Σκύδρα και τη Δευτέρα στη Ν. Ιωνία Βόλου.
  • Ο Σωκράτης Μάλαμας τη Δευτέρα τραγουδά στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ενώ ο Παντελής Θαλασσινός αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Χαλκηδόνας και τη Δευτέρα στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Ρόδου.
  • Με βραδιά Ζακυνθινής παραδοσιακής δημιουργίας ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις "Εν Ζακύνθω", στο ανοιχτό θέατρο του νησιού. Συμμετέχουν η χορωδία "Φανερωμένη" και το χορευτικό συγκρότημα "Υακίνθη".
  • Ο Δημήτρης Σγούρος δίνει ρεσιτάλ πιάνου τη Δευτέρα, στο θέατρο "Αιξωνή" Γλυφάδας.
  • Τραγούδια παραδοσιακά, αλλά και έντεχνα, θα ερμηνεύσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκη Τσαϊρέλη και Νέλλη Βαβάση,αύριο (9μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στη Χάλκη "ταξιδεύει" το Φεστιβάλ Σύμης. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, με συναυλία του Κώστα Θωμαϊδη,αύριο με ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Ξυλουρά και τη Δευτέρα με παραδοσιακή μουσική της Δωδεκανήσου από τους Κυριάκο Μπαϊράμη και Γιώργο Χατζηπέτρο.
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης" στη Σάμο το Ελληνικό Εργαστήρι του Εθνικού Ωδείου θα δώσει δύο συναυλίες, βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, στις 6/9 στον Μαραθόκαμπο και στις 7/9 στο Ανω Βαθύ (θέατρο "Αη Γιαννάκη"), στις 9μ.μ. Διευθύνουν: Χρ. Χατζηνικολάου και Σπ. Παυλάκης, αντίστοιχα.
Λόξα... σε Κηφισιά και Ν.Ιωνία

Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς και την Τρίτη στη Νέα Ιωνία,το έργο του Γιάννη Ξανθούλη "Λόξα και Δόξα",σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη,σκηνικά Αφροδίτης Κουτσουδάκη,κοστούμια Γιάννη Ξανθούλη,χορογραφίες Πέτρου Γαλλία.Πρόκειται για μια μουσική, κινηματογραφική, θεατρική παράσταση, η οποία σατιρίζει με πικρό χιούμορ την πορεία μιας νεοελληνικής οικογένειας, από τη σκληρή πραγματικότητα, στο όνειρο, με κύριο μέσο διαφυγής το σινεμά, την ψεύτικη εικόνα, το άπιαστο. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μίμης Χρυσομάλλης, Νένα Μεντή, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ανδρέας Βαρούχας, Ελένη Κρίτα, Γεράσιμος Δεστούνης, Πέτρος Αποστολόπουλος.

Εκτακτη παράσταση

Το "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Σαίξπηρ,ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου δραματουργού, που παρουσιάζει το "Θεσσαλικό Θέατρο", θα παρουσιαστεί εκτάκτως, τη Δευτέρα, στο θέατρο Λυκαβηττού, στις 9μ.μ. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη,μετάφραση Γιάννη Οικονομίδη, Γ. Κεντ,δραματουργική επεξεργασία Γιώργου Ξενία και Βασίλη Νικολαϊδη,σκηνικά Αγγελου Αγγελή,κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και χορογραφίες Εφης Καρακώστα.Το συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων του Γιώργου Δεληγιάννη ερμηνεύει τραγούδια και μουσικά θέματα από τις πρώτες παραστάσεις του έργου στην ελισαβετιανή Αγγλία. Παίζουν: Αγις Εμμανουήλ, Γιάννης Ζαβραδινός, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Ζωγράφος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Κρανάς, Στέλλα Κωνσταντάτου, Τζένη Μιχαηλίδου, Περικλής Μουστάκης κ.ά.

Μνήμη Μάνου - Λίντας

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, στον τάφο του Μάνου Κατράκη θα γίνει το μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από το θάνατό του. Ενα μνημόσυνο, διπλά πικρό αφού μαζί με τον κορυφαίο ηθοποιό θα μνημονευτεί και η σαραντάμερη απουσία της συντρόφισσας της ζωής του, της Λίντα Αλμα,της άλλοτε λαμπερής χορεύτριας, που αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της για να βρουν μουσειακή στέγη τα κειμήλια του Κατράκη, χωρίς όμως να επιτύχει αυτό το σκοπό που τώρα οφείλει να αναλάβει η πολιτεία.

Ενδυματολογία Ορθοδοξίας

Με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα οργανώνει από τις 6 - 30/9, στο Μουσείο Μπενάκη,την έκθεση "Αμφια. Το ένδυμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας".Παρουσιάζονται μεταξωτά και χρυσοκεντημένα άμφια από τις συλλογές των μουσείων: Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Βυζαντινό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, που χρονικά καλύπτουν την περίοδο από τον 16ο έως και τον 20ό αιώνα.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: "Τα ενδύματα εκτίθενται μεμονωμένα και ως ενδυματολογικά σύνολα. Οι επιμέρους τύποι των ενδυμάτων σχετίζονται με τις ενδυματολογικές μορφές της ύστερης αρχαιότητας, από τις οποίες κατάγονται, και συνδέονται με τις λατρευτικές και λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας".

Τα άμφια πλαισιώνονται από μεταβυζαντινές εικόνες και φωτογραφίες των αρχών του αιώνα, που παραχώρησε το Μουσείο Albert Kahn. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των: Βασίλη Ζηδιανάκη, Αννας Μπαλλιάν.Καλλιτεχνική επιμέλεια Σταμάτης Ζάννος.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (6 - 12/9), θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και το Ναύπλιο, η 53η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής ICOM - Costume.

@ Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη -
  • Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας ανακοίνωσε ότι ημερομηνίες για ξεναγήσεις σχολικών ομάδων θα κλείνονται τηλεφωνικά από τις 15 Σεπτέμβρη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 3250.198, 3254.119, 3254.129 (κα Κουλουράκη).
  • Μουσικά φθινοπωρινά "ταξίδια" προσφέρει η "Αθηναϊκή Φιλαρμονία" με σειρά συναυλιών, που θα δώσει από τις 7 του Σεπτέμβρη σε υπαίθριους χώρους των επτά Διαμερισμάτων του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο. Την Τρίτη (8μμ) θα δώσει συναυλία στη Φωκίωνος Νέγρη, ενώ την Πέμπτη στην πλατεία Αγ. Μελετίου. Ακολουθούν συναυλίες: στην πλατεία Θησείου (16/9), στην πλατεία Κλαυθμώνος (21/9), στην πλατεία Αγ. Δημητρίου - Πανόρμου (23/9), στην πλατεία Παπαδιαμάντη (28/9) και στην πλατεία Πλυτά (30/9).

Δύο συναυλίες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα δώσει το Ελληνικό Εργαστήρι του Εθνικού Ωδείου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ