ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΘ και... άλλα

ΤΥΧΕΡΟΣ ο Σημίτης χτες, που δεν "τράβηξε" ο καιρός, ώστε να ρίξει καμιά 10λεπτη μπόρα με όλα τα "κομφόρ", να πλημμυρίσουν πάλι υπόγεια και ισόγεια στις μεγαλουπόλεις της χώρας. Αντε να δούμε μετά με τι μούτρα θα έλεγε τα δικά του περί της Ελλάδας του 2000 από το βήμα της ΔΕΘ...

***

Θα πείτε, βέβαια, με τα ίδια μούτρα που θα περηφανεύεται για την αύξηση των...3 χιλιάδων δραχμών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτή που μεταφράζεται με ένα κατοστάρικο την ημέρα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων.

***

Πιθανά το εν λόγω μέτρο να εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης του επενδυτικού κλίματος στη Σοφοκλέους και να αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης μικροεπενδυτών, αφού τι θα κάνει ο συνταξιούχος; Το πρωί θα κάθεται, να μην πάει να αγοράσει καμιά προνομιούχα της "Ιντρακόμ" ή ολίγη "Ξυλεμπορία", να πορεύεται;

***

Α, να μην ξεχάσουμε, με την ευκαιρία, μια και αναφερθήκαμε στα πρόσφατα μέτρα Σημίτη ότι αφού ο πρωθυπουργός προέβλεψε μείωση στις τιμές των αυτοκινήτων της τάξης του 10%, πιστεύοντας ότι τη μείωση φόρου θα τη βγάλουν ολόκληρη στην αγορά οι εταιρίες, μπορείτε να αγοράζετε άφοβα αυτοκίνητα. Κι αν δε βρείτε τις τιμές κατά 10% μειωμένες περνάτε από του Μαξίμου και παίρνετε τα ρέστα...

***

ΠΑΝΤΩΣ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν απαράδεκτος. Ακούς εκεί απαίτηση να αναγγείλει ο πρωθυπουργος συγκεκριμένα έργα για τη Θεσσαλονίκη....! Δηλαδή τι άλλο να κάνει πια;

***

Την έκανε έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης (έτσι το λένε τώρα) των Βαλκανίων. Πράγμα που σημαίνει κοινοτικά κονδύλια με ουρά, άρα τα "τρωκτικά" και οι κατασκευαστές κάνουν πάρτι!

***

Επίσης, φροντίζει ο άνθρωπος να μην υπάρχει στρατιώτης του ΝΑΤΟ και της κάθε λογής IFOR, KFOR ή οτιδήποτε άλλο σκαρφίζονται οι Αμερικάνοι, που να μην περάσει από την πόλη. Ενα δολάριο ο ένας να αφήνει, παίρνοντας τσιγάρα στο περίπτερο, εντάξει... καθαρίσαμε.

"Κοινωνικό πρόσωπο" αξίας... 470 δισ.

Τρεις, ουσιαστικά δύο, είναι οι στόχοι των προχθεσινών εξαγγελιών - κοροϊδία του Κ. Σημίτη, σύμφωνα με τον έγκυρο περί αυτά Γ. Καρελιά της "Ελευθεροτυπίας": Πρώτον, να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε με το αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεύτερον, να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ το "κοινωνικό πρόσωπό" του...

Ολα αυτά θέλει να τα πετύχει... με 470 δισ. δραχμές και, μάλιστα σε δύο χρόνια! Τη στιγμή που, για να μιλήσουμε τη γλώσσα των αριθμών, μόνον η ληστεία από τη μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν πάνω από 500 δισ. δρχ. Τη στιγμή, που έχει οδηγήσει στην ανεργία, στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση εκατομμύρια εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους, συνταξιούχους. Τη στιγμή που τα κέρδη μόνο των τραπεζών και, μάλιστα, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 1999, φτάνουν τα 500 δισ. Τη στιγμή, που...

Ας τελειώνουμε με τα ψέματα. Κανένα εργαζόμενο δεν πρόκειται - ούτε πρέπει - να εξαπατήσει η κυβέρνηση με τα ψίχουλα κοροϊδίας. Εξάλλου, ούτε οι ίδιοι θέλουν να μιλάνε για "πολιτική παροχών", αφ' ενός για να μην προκαλούν την πλουτοκρατία, αλλά κυρίως γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και μετά τις εκλογές, τα λαϊκά στρώματα θα υποστούν τρομερό "σοκ" από την ανηλεή αντιλαϊκή επίθεση, που έχει ήδη προγραμματιστεί.

Αλήθεια, πιστεύουν ότι με 470 δισ. θα εξαγοράσουν την ψήφο των "ασθενέστερων στρωμάτων"; Τους περιμένουν οδυνηρές εκπλήξεις.

Τα 25χρονα της διγλωσσίας...

"Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Εθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου, που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτισμική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. Και βέβαια, πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το στρατιωτικό και πολιτικό ΝΑΤΟ. Και βέβαια πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διμερείς συμφωνίες που έχουν επιτρέψει στο Πεντάγωνο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο για την προώθηση της επεκτατικής του πολιτικής".

Το απόσπασμα είναι από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και περιγράφει - όπως διαβάσατε - τους βασικούς σκοπούς του ΠΑΣΟΚ. Με την ευκαιρία, λοιπόν, των 25 χρόνων, που έκλεισε χτες το ΠΑΣΟΚ - 14 από τα οποία, βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία - το αφιερώνουμε σε όλους όσοι δεν εννοούν ακόμη να καταλάβουν το περιεχόμενο των λέξεων διγλωσσία, υποκρισία, κοροϊδία και όλων των συνωνύμων τους.

Για πρώτη φορά

Οι σκοπιμότητες, βέβαια, της παροχολογίας των τελευταίων ημερών είναι σε όλους κατανοητές. Η δημιουργία εντυπώσεων και η ψηφοθηρία είναι ο πρώτιστος στόχος, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μια επιπλέον απόδειξη γι' αυτό, αποτελεί το γεγονός, πως για πρώτη φορά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρούν σε παρόμοιες ανακοινώσεις, τις παραμονές της αντίστοιχης παρουσίας τους στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη. Είναι και το γεγονός αυτό, μια επιπλέον απόδειξη, του μεταξύ τους διαγκωνισμού...

Αραγε, τι θα πει σήμερα, στη θεσσαλονίκη, ο Κ. Σημίτης;

Για ένα πεντοχίλιαρο...

"Πακτωλός παροχών μέσω ΧΑΑ", "Δώρα για όλους με πακέτο Σημίτη 470 δισ.", "Μοιράζει τα κέρδη από τη Σοφοκλέους", "Ιδού οι παροχές..." είναι ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των χθεσινών εφημερίδων. Η επιχείρηση της καλλιέργειας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού είναι περισσότερο και από εξόφθαλμη. Λες και η κόλαση έγινε ξαφνικά παράδεισος. Λες και άλλαξε ριζικά η πολιτική της κυβέρνησης.

Αν, όμως, κάποιος υπολογίσει τι σημαίνουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες και, μάλιστα, με τη μέθοδο που ακολούθησε ο πρωθυπουργός, τότε πρέπει να κάνει τις εξής σκέψεις:

Πόσοι θα ωφεληθούν από το λεγόμενο πακέτο Σημίτη;

Τουλάχιστον, 7 - 8.000.000 Ελληνες, αφού αφορά τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και, βέβαια, τις οικογένειές τους.

Σε τι ποσό συνολικά, λέει ο πρωθυπουργός, πως ανέρχεται το πακέτο; Στα 470 δισ.

Ε, διαιρέστε τώρα, τα 470 δισ. με τα 7.000.000 - έστω - αποδέκτες και μετά με το 12 και θα βρείτε, πως ο κατά κεφαλήν... ποταμός των "παροχών" είναι 5.600 δραχμές το μήνα.

Ναι, για ένα πεντοχίλιαρο το μήνα γίνεται όλη η φασαρία...

Οι... υποσημειώσεις

Αδιαμφισβήτητος είναι ο προεκλογικός χαρακτήρας των προχτεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Το γεγονός ομολογείται, χτες, ακόμη και από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Και αυτό δε σημαίνει, μόνον ή κυρίως, πως οι λεγόμενες παροχές δίνονται, με κύριο - αν όχι αποκλειστικό - στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου στις επόμενες εκλογές, αλλά και το γεγονός, πως τα σχέδια των κυβερνώντων περιλαμβάνουν και... υποσημείωση. Μια υποσημείωση, που τώρα την κρατούν κρυφή, αλλά θα την ενεργοποιήσουν μετά τις εκλογές, εάν και πάλι είναι κυβερνώντες. Η ίδια ακριβώς "υποσημείωση" κρύβεται και στις αντιδράσεις της ΝΔ. Ενώ η ηγεσία της ΝΔ, μια μέρα πριν, εξάγγειλε λίγο - πολύ τις ίδιες "παροχές", στα πλαίσια της δικής της προεκλογικής υποσχεσιολογίας, έρχεται τώρα να κάνει αυστηρή κριτική στην "παροχολογία" της κυβέρνησης.

Φανταζόμαστε πως καταλάβατε το περιεχόμενο των "υποσημειώσεων". Ο,τι δίνουν με το ένα χέρι προεκλογικά, μετά τις εκλογές το παίρνουν πίσω με το άλλο και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές και με τόκο. Αλλωστε, το έργο αυτό το 'χουμε ξαναδεί κι άλλες φορές.

Το γεγονός αυτό, όμως, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο - για όσους οι λεγόμενες παροχές έριξαν ενδεχομένως στάχτη στα μάτια - να ξανασκεφθούν δυο και τρεις φορές περισσότερο το πού θα δώσουν τελικά την ψήφο τους. Αν θέλουν να διασώσουν τα ψίχουλα, που ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός, πρέπει να ρίξουν "μαύρο" στις "υποσημειώσεις" και τους συγγραφείς τους.

... και της πορείας προς τη συντήρηση

Η χαρακτηριστικότερη δήλωση για τα 25χρονα του ΠΑΣΟΚ έγινε από τον γραμματέα του, Κ. Σκανδαλίδη, και αξίζει να την παραθέσουμε: "Το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει πολλές φορές. Τώρα θα αλλάξει; Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ' αρχήν αλλάξει το '74 ως το '77. Ηταν ένα αριστερό κόμμα καταγγελίας και ταυτόχρονα σοσιαλιστικής επαγγελίας και έγινε κόμμα εξουσίας εν μια νυκτί, με τις εκλογές του '77. Το 1981 ξανάλλαξε διότι έπρεπε να εφαρμόσει την κυβερνητική πράξη, αυτή την επαγγελία. Το 1985 ξανάλλαξε. Το δε 1993 με τον Παπανδρέου πάλι άλλαξε πάρα πολύ... Γιατί να μην αλλάξει ξανά; Το 2000, όταν αλλάζει ο κόσμος γύρω του, δε θα αλλάξει;... Ο Παπανδρέου αυτό δίδαξε στο ΠΑΣΟΚ. Μπορούσε κάθε φορά με το μικρότερο δυνατό κόστος να επιβάλλει και να πείθει την κοινωνία σε καινούριους στόχους, που απορρέουν από την αλλαγή των συγκυριών" (από δήλωση στον "Φλας").

Πολλά θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει. Είναι όμως ολοφάνερο ότι τα ίδια τα ηγετικά στελέχη του έχουν πλήρη συνείδηση για τη συντηρητικοποίηση και αντιδραστικοποίηση του κυβερνώντος κόμματος και, μάλιστα, δε διστάζουν να ομολογούν δημόσια ότι θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ ακόμα πιο βαθιά σε αυτή την πορεία. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τα τρικ των μηδενικών

Αρκετά ήταν τα τρικ, που χρησιμοποίησε ο Κ. Σημίτης, προχθές, ώστε να κάνει εντυπωσιακές τις... παροχές που ανακοίνωσε. Ενα απ' αυτά ήταν η μετατροπή των παροχών - ψίχουλων σε ετήσια βάση, ώστε τα σχετικά νούμερα, να αποκτούν μια κάποια υπόσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις αγροτικές συντάξεις. Οι 10.000 αύξηση το μήνα γίνονται 140.000 το χρόνο κι αν προσθέσουμε και την... αύξηση της αγρότισσας, τότε έχουμε 280.000 δραχμές.

Κι έτσι, μια "αύξηση" τριών κατοστάρικων τη μέρα - μισό πακέτο τσιγάρα, δηλαδή - σε μια ελεεινή και τρισάθλια σύνταξη 33.000 δραχμών το μήνα, εμφανίζεται με τέσσερα και πέντε μηδενικά. Το δεκαχίλιαρο δεν είναι πλέον δεκαχίλιαρο. Είναι 280.000..!

Κάπως έτσι ασκείται η "φιλολαϊκή" πολιτική επί ΠΑΣΟΚ. Εχουμε όμως μια απορία: Πάνω στα κουβαρνταλίκια του, ο πρωθυπουργός γιατί δεν πρόσθεσε στη σύνταξη του αγρότη, εκτός από τη σύνταξη της γυναίκας του και τη σύνταξη κάποιου... μπατζανάκη του;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ