ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΝΕ
Στόχος η μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων μέσα από τους αγώνες

Η Απόφαση της 14ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 29 Αυγούστου η 14η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ,με θέμα τη δράση της Οργάνωσης για την περίοδο αμέσως μετά το Φεστιβάλ. Το Κεντρικό Συμβούλιο καθόρισε τις βασικές κατευθύνσεις γι' αυτήν την περίοδο, μπροστά και στις εκλογές και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με την ένταση των αγώνων και διεργασιών του νεολαιίστικου κινήματος, την πλατιά διεύρυνση της πολιτικής δουλιάς στους νέους και την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της Οργάνωσης, έχοντας πάντα στο κέντρο της προσοχής την εκλαϊκευμένη προβολή του Μετώπου, την αναγκαιότητα συγκρότησής του.

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα, όλο το κείμενο της Απόφασης της 14ης Συνόδου.

Α. Στην τελική ευθεία του Φεστιβάλ

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των εκδηλώσεων του 25ου Φεστιβάλ. Οι οργανώσεις μας είναι στη μάχη για την επιτυχία των 45 ακόμα εκδηλώσεων, κυρίως σε πρωτεύουσες νομών. Οι ετοιμασίες του κεντρικού Φεστιβάλ κορυφώνονται. Δυναμώνει καθημερινά η εξόρμηση στη νεολαία, φτάνοντας το κάλεσμα για τη μεγάλη συνάντηση της μαχόμενης νέας γενιάς, στα Ιλίσια στις 16 - 19 Σεπτέμβρη, σε κάθε νέο και νέα.

Η επιτυχία του 25ου Φεστιβάλ σ' όλους τους δείκτες θα είναι σημαντικός παράγοντας για να μπει μαχητικά, με αέρα και νέες δυνάμεις η ΚΝΕ στη δράση για την υλοποίηση των στόχων που καθορίζουμε τη νέα περίοδο.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορούν να δώσουν ώθηση στην έγκαιρη και πλατιά συζήτηση των στόχων μας με τη νεολαία, να γίνουν εστίες για τη συνέχιση και το δυνάμωμα της νεανικής αντεπίθεσης, για την προβολή και ζύμωση της διεξόδου μέσα από τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.

Η ολοκλήρωση του 25ου Φεστιβάλ, μπορεί να βρει την οργάνωσή μας πιο μεγάλη, με την κάλυψη των στόχων ανάπτυξης που έχουμε βάλει, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που μας δίνει ο θεσμός του Φεστιβάλ.

Β. Μπροστά στις εκλογές και το 16ο Συνέδριο του Κόμματος

Το Κόμμα μας ετοιμάζεται την επόμενη περίοδο για δύο μεγάλες μάχες - σταθμούς στη δράση του, τις εθνικές εκλογές, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν το Μάρτη, και το 16ο Συνέδριο που θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά. Παρά το γεγονός ότι κάθε μάχη έχει τις δικές της απαιτήσεις, αυτοί οι σταθμοί στη δράση του Κόμματος και της Οργάνωσης αλληλοεπηρεάζονται, συνδέονται άμεσα.

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι και ανάμεσα στη νεολαία ωριμάζει η ανάγκη και η ιδέα μιας άλλης πολιτικής. Αυτό φάνηκε και με το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών και την εμπιστοσύνη που έδειξαν χιλιάδες νέοι ψηφίζοντας ΚΚΕ. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ, η ενίσχυση της γραμμής αντίστασης - σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μέσα από τη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού - πολιτικού μετώπου είναι μονόδρομος.

Μια από τις κυριότερες προϋποθέσεις για την κυριαρχία αυτής της πολιτικής είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ εκλογικά - ιδεολογικά - οργανωτικά. Αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να υπηρετήσει ο σχεδιασμός και οι στόχοι στη δράση της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα.Αξιοποιώντας τη σοβαρή εμπειρία και τις κατακτήσεις της προηγούμενης περιόδου καλούμαστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να διευρύνουμε σε νέα πλατιά τμήματα της νέας γενιάς τη λογική και δράση της αντίστασης - σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά με την προοπτική του Μετώπου και την αναγκαιότητα, της αποφασιστικής, και εκλογικά, ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Ολο αυτό το διάστημα και μέσα από την εκλογική μάχη, προβάλλουμε - ενισχύουμε στη νεολαία την ιδέα του Μετώπου. Δίνουμε ώθηση στις διεργασίες που υπάρχουν μετατρέποντάς τες σε ενεργητική στήριξη του ΚΚΕ. Η ποιότητα της πολιτικής επαφής με τους νέους αυτό το διάστημα, η συμβολή της νεολαίας στην εκλογική άνοδο του ΚΚΕ, θα μας δώσει την καλύτερη βάση για να ανοίξουμε τη δουλιά μας με το 16ο Συνέδριο του Κόμματος.

Η προετοιμασία της ΚΝΕ για την κρισιμότατη μάχη των εκλογών περνάει από την ταυτόχρονη υλοποίηση τριών βασικών κατευθύνσεων στη δράση μας:

  • Ενταση των αγώνων και διεργασιών του νεολαιίστικου κινήματος
  • Διεύρυνση πλατιά της πολιτικής δουλιάς ανάμεσα στους νέους
  • Ανάπτυξη - ισχυροποίηση της Οργάνωσης.
Γ. Ενταση των αγώνων και των διεργασιών στο κίνημα της νεολαίας

Η ενίσχυση της γραμμής αντίστασης - σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική προϋποθέτει το δικό μας σταθερό - επίμονο προσανατολισμό στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, στη δουλιά μέσα στους μαζικούς φορείς και χώρους συγκέντρωσης της νέας γενιάς. Εχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς χώρους και στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Συνεχίζεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων που θέτουμε για τη δουλιά μας στους νέους εργαζόμενους, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Το ΚΣ διαμόρφωσε ειδικές αποφάσεις για τη δουλιά της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα, στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στους νέους εργαζόμενους και στους χώρους της ειδίκευσης. Οι αποφάσεις αυτές δίνουν αναλυτικά το πλαίσιο των εξελίξεων, τις θέσεις μας, τους άξονες πάλης, το γενικό σχεδιασμό, την πορεία κλιμάκωσης και τα μέτρα προετοιμασίας - στήριξης.

  • Στόχος με ξεχωριστή σημασία και βάρος της δουλιάς μας στο νεολαιίστικο κίνημα είναι η παραπέρα ανάπτυξη των αντιιμπεριαλιστικών διαθέσεων, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος απ' τη νέα γενιά. Βασικό μέτωπο πάλης που θα διαπερνά τη δράση μας σ' όλο το κίνημα της νεολαίας, αξιοποιώντας την ένταση των προσπαθειών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για Κύπρο - Αιγαίο και την παραμονή στην επικαιρότητα του αιτήματος να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τη Βαλκανική. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων μέσω της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", κλιμακώνοντας από κοινού με την ΕΕΔΥΕ τις αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Στον ορίζοντα της επίσκεψης Κλίντον, περνώντας μέσα απ' τον αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου επιδιώκουμε η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό να γίνεται υπόθεση συνολικότερα του νεολαιίστικου κινήματος και των μαζικών νεανικών φορέων.
  • Η δράση μας στο κίνημα χρειάζεται, με καλύτερους όρους από πριν, να υπηρετήσει το στόχο της συσπείρωσης δυνάμεων μέσα από τους αγώνες και τις διεργασίες. Στο εργατικό κίνημα ο στόχος αυτός μετριέται με τη δουλιά μας για την κατοχύρωση του ΠΑΜΕ στην εργαζόμενη νεολαία, σαν του πόλου που συσπειρώνει δυνάμεις και πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή των άλλων δυνάμεων.

Στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο μετριέται με τη σταθεροποίηση της δράσης της ΝΔΕ και το άνοιγμά της για συμμετοχή, στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνει, νέων πέρα από τις επιρροές μας.

Σ' όλους τους χώρους και τα τμήματα της νεολαίας χρειάζεται σταθερά να επιδιώκουμε να διαμορφώνονται οι όροι, που θα οδηγούν σε συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω από τους στόχους πάλης που παλεύουμε. Στο μαθητικό κίνημα τα Συντονιστικά Αγώνα μπορούν να γίνουν ο φορέας που όχι μόνο οργανώνει και καθοδηγεί τους αγώνες, αλλά μπορούν να αποκτήσουν και μονιμότερα χαρακτηριστικά, διευρύνοντας το περιεχόμενο δράσης τους.

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ επιδιώκουμε σταθερά τη διαμόρφωση αγωνιστικών πόλων που συντονίζουν τις διεργασίες οι οποίες αναπτύσσονται στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Παραμένει στην προσοχή μας η ενίσχυση της λειτουργίας της Πανσπουδαστικής, η υπόσταση και ενεργητική παρουσία της παράταξης σε όλους τους συλλόγους.

Δ. Πλατιά διεύρυνση της πολιτικής δουλιάς στη νεολαία
  • Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκεται η εκλαϊκευμένη προβολή του Μετώπου, η αναγκαιότητα συγκρότησής του. Η προπαγάνδα μας πιο αποτελεσματικά θέλουμε να υπηρετεί αυτό το στόχο, αναδείχνοντας μέσα από τα προβλήματα και την αγωνιστική εμπειρία που κατακτιέται, το δρόμο της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ. Δε φτάνει η αγανάκτηση, η οργή, ο αγώνας. Χρειάζεται μέσα από την αντίσταση και τη σύγκρουση με την πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα και προοπτικές να δυναμώνει, να κυριαρχεί η πολιτική της ρήξης, να ενισχύεται το ΚΚΕ.

Η προπαγάνδα μας δεν παρουσιάζει απλά τα προβλήματα και την πολιτική που τα δημιουργεί. Δεν προβάλλουμε μόνο τις θέσεις μας και τις προτάσεις γύρω από άμεσες διεκδικήσεις. Ανοίγουμε τη συζήτηση για το δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι. Τον άλλο δρόμο, που συγκρούεται με την ΕΕ και τη νέα τάξη πραγμάτων. Οξύνουμε την αντιπαράθεση με βάση το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας: με τα μονοπώλια ή με το λαό. Στη βάση αυτή δείχνουμε τι είδους διακυβέρνηση χρειάζεται, τι προϋποθέσεις απαιτούνται, γιατί είναι αναγκαιότητα το Μέτωπο. Θέλουμε να φτάσουμε στις εκλογές μέσα από ένα συνεχές και συνεχώς διευρυνόμενο πολιτικό άνοιγμα - συζήτηση της ΚΝΕ με εκατοντάδες χιλιάδες νέους. Αξιοποιώντας την καθημερινότητα αλλά και τους σταθμούς δράσης που έχουμε μπροστά μας, να προβληματίσουμε, να επηρεάσουμε, να πείσουμε χιλιάδες νέους να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Να διευρύνουμε το ρεύμα της νεολαίας που δεν παγιδεύεται στο δικομματισμό, δεν εναντιώνεται μόνο στη μορφή διακυβέρνησης, αλλά είναι αντίθετη με την πολιτική - όποια μορφή κι αν έχει - που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

  • Το οργανωμένο και ακόμα πιο αποτελεσματικό άνοιγμα της συζήτησης για το μέτωπο στη νεολαία, μέσω της δυναμικής ενίσχυσης του ΚΚΕ απ' τη νέα γενιά, προϋποθέτει να δυναμώσει και να φτάσει σε όλο το δυναμικό μας, η δουλιά με τις αποφάσεις των Συνεδρίων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Εκτός από την προσπάθεια κάθε στελέχους και καθοδηγητικού οργάνου για την αφομοίωση των αποφάσεων των Συνεδρίων, πρέπει να γενικευτεί σ' όλη την Οργάνωση μια επίμονη και εντατική δουλιά με την πολιτική και στρατηγική του Κόμματος, με τη γραμμή και την τακτική που έχει η ΚΝΕ. Για την ενίσχυση αυτής της δουλιάς το ΚΣ κατέληξε σε μια σειρά από μέτρα που δυναμώνουν την ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση της Οργάνωσης.
  • Η ΚΕ συζήτησε σε ειδική συνεδρίαση τη δουλιά του Κόμματος με το "Ριζοσπάστη" για την άνοδο της κυκλοφορίας του. Εχουμε επισημάνει πολλές φορές τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει ο "Ριζοσπάστης" για την καθοδήγηση της Οργάνωσης, τη δουλιά των στελεχών, την επαφή των μελών μας με την πολιτική και τις θέσεις μας.

Εχτιμάμε ότι η σχέση των μελών μας με την καθημερινή μελέτη του "Ριζοσπάστη" είναι αδύνατη. Δεν έχουμε περιθώρια για υποτίμηση και καθυστέρηση στη λύση αυτού του προβλήματος. Είναι απαίτηση για όλο το δυναμικό της ΚΝΕ η καθημερινή αγορά και μελέτη του "Ριζοσπάστη".

Η μαζική παρουσία στις εξορμήσεις διακίνησης, η κυκλοφορία της εφημερίδας μας σε χώρους συγκέντρωσης νεολαίας (ΑΕΙ - ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ), είναι βασικό καθήκον για όλες τις οργανώσεις της ΚΝΕ. Θα συμβάλλει σ' αυτή την προσπάθεια η αξιοποίηση του "Ριζοσπάστη", η προβολή του ρόλου του στην καθημερινή καθοδηγητική δουλιά του ΚΣ και των άλλων οργάνων.

  • Σταθμοί στην πολιτική δράση της ΚΝΕ με τις μάζες της νεολαίας μετά το Φεστιβάλ θα είναι το Πολυτεχνείο και η δίμηνη εκλογική Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος (Νοέμβρη - Δεκέμβρη).

Το ΚΣ στις αρχές Οκτώβρη θα δει ειδικά τους στόχους γι' αυτούς τους σταθμούς. Ελέγχοντας τα βήματα υλοποίησης της δράσης μας στο κίνημα της νεολαίας.

Η πολιτική παρέμβαση της οργάνωσης με υλικά - συσκέψεις - εκδηλώσεις - εξορμήσεις πρέπει να συνδυαστεί με τις προσπάθειές μας στο κίνημα, ενισχύοντας τη ζύμωση, τον προσανατολισμό, τις πολιτικές διεργασίες που γίνονται όταν υπάρχουν αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση της ΚΝΕ δεν μπορεί να κάνει "κοιλιά" απ' το Φεστιβάλ στο Πολυτεχνείο, αντίθετα η παρουσία μας να δυναμώνει με το δυνάμωμα των αγωνιστικών διαθέσεων στη νεολαία.

Ε. Ανάπτυξη - ισχυροποίηση της Οργάνωσης
  • Βρισκόμαστε σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης των γραμμών μας. Οι ρυθμοί της αύξησης είναι αισθητά ανεβασμένοι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, δεν είναι όμως ίδιοι παντού και βρίσκονται πίσω από τις ορατές δυνατότητες όλων των οργανώσεων.

Το ΚΣ εκτιμώντας τις μεγάλες δυνατότητες καθόρισε τους στόχους ανάπτυξης της ΚΝΕ για το Β Εξάμηνο του '99. Οι στόχοι αυτοί απαιτούν την εκτίμηση της εμπειρίας που έχουν οι οργανώσεις μας. Την αντιμετώπιση δραστικά των καθυστερήσεων, όπου υπάρχουν, το συνεχές μέτρημα της αποτελεσματικότητάς μας μέσα από την υλοποίηση του στόχου για ΚΝΕ γερή και μαζική.

  • Δουλεύοντας το στόχο μας για μια μεγάλη - ισχυρή Οργάνωση, έχει αξία να βρίσκονται στην επικαιρότητα της καθοδηγητικής δουλιάς οι εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις, που το ΚΣ έχει πάρει δουλεύοντας πάνω στην απόφαση του 7ου Συνεδρίου. Η ισχυροποίηση της Οργάνωσης περνά μέσα από την ολόπλευρη δράση όλων μας, στους στόχους που βάζουμε, από την ικανότητά μας να ρίχνουμε όλο μας το δυναμικό στη μάχη, από τη συνεχή προσπάθεια αφομοίωσης και διαπαιδαγώγησης όλου του έμψυχου δυναμικού της ΚΝΕ με την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος.

Η καθημερινή δημιουργική συνεργασία και συντονισμός με τις κομματικές οργανώσεις είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρέμβαση του Κόμματος και της ΚΝΕ στη νεολαία, για την αντιμετώπιση δυσκολιών και καθυστερήσεων, για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει η οργάνωσή μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ