ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝ
Σενάρια "κεντροαριστεράς" με τις προεδρικές εκλογές

Το διχαστικό κλίμα και οι αντιπαραθέσεις αναβίωσαν το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ για την υποψηφιότητα Κύρκου, που εκτιμήθηκε σαν κεντροαριστερό δεκανίκι στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Η ιστορία της κεντροαριστερής συνεργασίας επαναλαμβάνεται από το ΣΥΝ. Με την επιδίωξη εκλογής του Λ. Κύρκου στην Προεδρία με κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αλλωστε, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που συζητούσε το θέμα της υποψηφιότητας Λ. Κύρκου, το Σαββατοκύριακο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος το δήλωσε καθαρά: "Γιατί όχι Πρόεδρος από την Αριστερά;" (ο υποψήφιος του ΣΥΝ δηλαδή), αποκαλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως ο ΣΥΝ δεν ενδιαφέρεται για την καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής με εκλογές, αλλά για το πώς θα μπορούσε να εκλέξει τον δικό του Πρόεδρο σε συνεργασία βέβαια με το ΠΑΣΟΚ. Πράγμα που αντικειμενικά οδηγεί στην παράταση της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ και στην υλοποίηση της πολιτικής της ΟΝΕ, στην οποία συμφωνεί και ο ΣΥΝ. Κι αυτό, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΣΥΝ και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δηλώνουν σ' όλους τους τόνους πως, τάχα, επιδιώκουν την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής...

Η σκόπευση αυτή της ηγεσίας του ΣΥΝ προβλήθηκε καθαρά και στις ομιλίες ορισμένων πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΝ, όπως ο Ν. Μπίστης, που τόνισε καθαρά: "Δεν είναι σωστό να αγωνιούμε αν θα παραταθεί η κυβερνητική θητεία για ένα καλοκαίρι. Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο και θέλουμε η εκλογή αυτή να σηματοδοτήσει την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής διά της εκλογής Προέδρου" είπε, υπογραμμίζοντας: "Η πρότασή μας είναι μια πρόταση που ανταποκρίνεται σ' αυτή τη λογική". Αξίζει να σημειωθεί πως, αναζητώντας, προφανώς, σημεία σύγκλισης, ορισμένα μέλη της ΚΠΕ (Μ. Παπαγιαννάκης κ. ά.) χαρακτήρισαν ως "σημαντικά μέτρα" τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ενώ, άλλοι, όπως ο Ν. Μπίστης, έσπευσαν να σημειώσουν τη "θετική στροφή της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική (για μειονοτικά, "βέτο" - ελληνοτουρκικές σχέσεις)", που "είναι θέσεις του ΣΥΝ και πρέπει να τα στηρίξουμε", όπως είπε...

Την τακτική αυτή και την προοπτική που διαγράφει η πρόταση του ΣΥΝ επισήμαναν, μιλώντας στην ΚΠΕ, πολλά ακόμα στελέχη (από θέση αντίθεσης). Για παράδειγμα ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που εκφράζει το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα, αφού χαρακτήρισε "άστοχο να σπεύσουμε με πρόταση 5 μήνες πριν", επισήμανε με αγωνία: "Κάνουμε πρόταση και την απευθύνουμε σ' όλα τα κόμματα και στο ΠΑΣΟΚ. Τι σηματοδοτούμε; Πάμε με το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπο δικής μας επιλογής, ενώ λέμε ότι δε συμπράττουμε! Επομένως συμφωνούμε να παραταθεί η θητεία και η πολιτική που κατακρίνουμε. Αρα η κοινωνία μάς καταγράφει ότι στηρίζουμε επί της ουσίας. Σας δίνουμε παράταση να τα συνεχίσετε όλα, είναι το μήνυμα. Θα αρχίσει (σ. σ. το ΠΑΣΟΚ) τα επικοινωνιακά παιχνίδια και σε τελική φάση θα μας αφήσει έκθετους"...

Σ' αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης συνέχισαν, περίπου, και οι άλλοι ομιλητές στην ΚΠΕ. Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για "διχασμό του κόμματος", για "συγκρουσιακό κλίμα ενόψει Συνεδρίου" και "αυτοπαγίδευση του ΣΥΝ". Αλλοι χαρακτήρισαν "επιθετική την πρόταση" και άλλοι ότι "θα είναι καταστροφή τυχόν υπερψήφιση της πρότασής μας από το ΠΑΣΟΚ". Ο Δ. Σουλιώτης μίλησε "για παιχνίδια που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά" και κατέκρινε την ηγεσία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Πού είναι οι θέσεις μας για το νέο χαρακτήρα και τη δομή του ΝΑΤΟ, για το Αιγαίο, το Κυπριακό, το Κόσσοβο και το G-7, για τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, για την κοινωνική ασφάλιση, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που δίχασε το κόμμα; Δε δοκιμάστηκε η πολιτική στην εκπαίδευση; Θα βγούμε από δω με μια μεγάλη σιωπή (!);".

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και σκηνικό, τελικά, η πρόταση για την υποψηφιότητα Κύρκου στην Προεδρία εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία 56 ψήφων έναντι 40 κατά και 4 λευκά. Γεγονός που όχι μόνον δείχνει το διχασμό του κομματικού δυναμικού, αλλά και προοιωνίζεται νέες αντιπαραθέσεις ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΝ, που αποφασίστηκε να γίνει στο τριήμερο 2-5 Δεκέμβρη, στο οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί ή όχι, οριστικά, η πρόταση, μαζί με τη γενικότερη πολιτική του ΣΥΝ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ομηρος της συναίνεσης και της ΟΝΕ

Εντονες αντιδράσεις από στελέχη να ξεκαθαρίσει ο Κ. Καραμανλής τη θέση του στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής

Τρόπους και "επικοινωνιακά κόλπα" για να βγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις εξαγγελίες - κοροϊδία του Κ. Σημίτη και την πίεση που ασκεί για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναζητεί εναγώνια, αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα, η ηγεσία της ΝΔ.

Η πλήρης σύμπλευσή του με τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και ο φόβος μην κατηγορηθεί για πρόκληση "πολιτικής αστάθειας", η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, όπως τον κατηγορεί ο Κ. Σημίτης, στην πραγματικότητα έχουν "δέσει τα χέρια" του Κ. Καραμανλή και δεν του επιτρέπουν "θεαματικές κινήσεις".

Ο Κ. Καραμανλής προτιμά να μη δημοσιοποιεί την απόφασή του για τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, αλλά η τακτική αυτή ήδη συναντά έντονες αντιδράσεις από στελέχη του κόμματός του, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά τη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών. Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο τη θέση του στο θέμα της προεδρικής εκλογής, αν δηλαδή τάσσεται υπέρ των εκλογών και αν όχι, γιατί. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι Α. Ψαρούδα - Μπενάκη και Β. Μιχαλολιάκος και νωρίτερα στον "πρωινό καφέ" ο Μιχ. Λιάπης, ενώ υπέρ της συνέχισης της σημερινής τακτικής τάχθηκαν οι Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι κυρίαρχη παράμετρος είναι το γεγονός πως η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τον τόπο. Συμπλήρωσε ωστόσο με νόημα ότι "από κει και έπειτα ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι παράμετροι".

Το ερώτημα που κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών της ΝΔ είναι γιατί ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να πάρει θέση και αφήνει την πρωτοβουλία κινήσεων στον Κ. Σημίτη, αδυνατώντας ταυτόχρονα να δώσουν κάποια εξήγηση. Ανεπίσημα η εξήγηση που δίνεται είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ περιμένει... τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για να καθορίσει τη στάση του.

Επί της ουσίας η Ρηγίλλης από τη μια επιχειρεί να υπονομεύσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ως προεκλογικές και ταυτόχρονα αντεπιτίθεται "από τα δεξιά" ασκώντας πιέσεις για μια πολιτική "περιστολής των δημοσίων δαπανών" και ριζικών ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, όμως επιχειρεί να εμφανιστεί ως κόμμα με κοινωνική ευαισθησία. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος είπε ότι "δε νοείται φιλελευθερισμός που έχει παγκοσμίως δικαιωθεί, χωρίς κοινωνικό χαρακτήρα"!

Λ. ΚΥΡΚΟΣ
"Επανάσταση"!

"Πολιτική πράξη μεγάλης τόλμης, ανατρεπτικού χαρακτήρα και ρήξης με το κατεστημένο και τις πάγιες νοοτροπίες του" (!) χαρακτήρισε με δήλωσή του την πρόταση του ΣΥΝ που υποδείχνει τον ίδιο ως υποψήφιο Πρόεδρο ο Λ. Κύρκος, προσθέτοντας: "Επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, τον άλλο κόσμο, τους απλούς ανθρώπους, πέραν από ιδεολογικά σύνορα, που η εξουσία τους απωθεί στη γωνία και αποφασίζει γι' αυτούς. Και κατά τούτο, στο συμβολικό επίπεδο, είναι μια μικρή επανάσταση"!

Οσον αφορά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο Λ. Κύρκος τονίζει στη γραπτή δήλωσή του: "Λυπούμαι πολύ για τον υβριστικό τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε την πρόταση του ΣΥΝ. Ο κ. Σημίτης έχασε όχι μόνο την ψυχραιμία του αλλά και το ήθος του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ