ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΚΟΥ.Αφησε την τελευταία πνοή του στις 4 Αυγούστου, μέρα σημαδιακή για τη ζωή και τους αγώνες του λαού μας, αλλά και του ίδιου.

Γεννήθηκε στα Νέα Λιόσια Αττικής, στο σημερινό Ιλιο. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και ένιωσε στο πετσί του την αδικία του συστήματος. Πολύ νέος εντάχθηκε στις γραμμές της ΟΚΝΕ και στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην περίοδο της μοναρχοφασιστικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Τα "τσακάλια" όμως του Μανιαδάκη, που αγρυπνούσαν, τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν σκληρά στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, τον έστειλαν εξορία το 1938 στον Αϊ Στράτη.

Στη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και χάρη στη δραστηριότητά του αναδείχτηκε σε στέλεχος της περιοχής Νέων Λιοσίων.

Στην πολύπλευρη δράση του σημαντική ήταν η συμβολή του στην εξασφάλιση του περάσματος ηγετικών στελεχών του κινήματος από την Αθήνα στο βουνό, όπως του Αρη, του Σαράφη, του Τζίμα και άλλων. Επίσης μια άλλη πλευρά της δράσης του συνδέεται με την επικίνδυνη αποστολή μεταφοράς όπλων - μέσα από τις γραμμές του κατακτητή - από τη Μαζαρέκα της Πάρνηθας, που ήταν το ορμητήριο των ανταρτών του ΕΛΑΣ Αττικοβοιωτίας, στην Αθήνα, προκειμένου να ενισχυθεί ο εξοπλισμός του ΕΛΑΣ Αθήνας. Μετά την Απελευθέρωση δοκίμασε και αυτός, όπως όλοι οι αγωνιστές της Αντίστασης, τους κατατρεγμούς και τα βάσανα που τους επιφύλαξε το μεταβαρκιζιανό δοσιλογικό καθεστώς της χώρας μας.

Σε όλη του τη ζωή στάθηκε πιστός και αφοσιωμένος οπαδός του ΚΚΕ και μαζί με την σύντροφο της ζωής του Σοφία Κανιάρη, αγωνίστρια και αυτή της Εθνικής Αντίστασης, έδινε το "παρών" σε όλες τις πολιτικές και μαζικές κινητοποιήσεις του Κόμματος. Αχώριστος σύντροφός του ήταν ο καθημερινός "Ριζοσπάστης" και ο "902".

Απ' αφορμή τα τελευταία γεγονότα με τη βάρβαρη επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κατά της Γιουγκοσλαβίας και τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας από τη "νέα τάξη πραγμάτων", τόνιζε σε κάθε περίπτωση την ανάγκη της δημιουργίας ενός καινούριου ΕΑΜ.

Το μνημόσυνό του θα γίνει αύριο Κυριακή 12 Σεπτέμβρη στην εκκλησία Ευαγγελίστριας στο Ιλιον (Νέα Λιόσια).

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Σοφία προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Επίσης οι οικογένειες Μελέτη, Δημήτρη, Αποστόλη Κανιάρη και Αποστόλη και Αγγελικής Αργυροπούλου προσφέρουν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΑΛΕΚΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΟΥ,που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΔΕΗ, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η νύφη της Λέλα Τουρναβίτου

Τα ανίψια της Κώστας και Αρης Τουρναβίτης

* * *

Λόγω των διακοπών δεν μπορέσαμε να παραβρεθούμε στον τελευταίο αποχαιρετισμό των συντρόφων μας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΗ ΖΩΙΔΗ,ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ,που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή.

Στις οικογένειές τους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, με την υπόσχεση ότι θα κρατούμε στη μνήμη μας ζωντανή την αγωνιστική μορφή τους.

Αντί για λουλούδια στους τάφους τους προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα μέλη του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου φίλου μας ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 3 Αυγούστου 1999 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οικογένεια Ανδρέα Τζαμτζή

* * *

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΙΤΤΑΚΑ,που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό της και του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΙΤΤΑΚΑ προσφέρω στην ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Χριστόδουλος Πίττακας

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ (Κριμπά), στελέχους του ΚΚΕ, η σύζυγος και συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Δέσποινα Στεφανάτου πρόσφερε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΦΑΡΑΝΑ,στελέχους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και προέδρου του Παραρτήματος Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ ως το θάνατό του, η σύζυγός του Κική Δεφαράνα πρόσφερε 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Ληξουρίου.

* * *

Ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος πρόσφερε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελειού Κεφαλονιάς για τις ερχόμενες εκλογές, καθώς και στη μνήμη της και αντί για θρησκευτικό μνημόσυνο της γυναίκας του ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ.

* * *

Ο αντιστασιακός Ζαχαρίας Φουντουλάκης,τιμώντας τις προσπάθειες των Κνιτών του νομού Λάρισας, για την ανάπτυξη του κνίτικου κινήματος, προσφέρει στην οργάνωση της ΚΝΕ Λάρισας 20.000 δρχ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

(9

Αύριο, 12 Σεπτέμβρη, στις 11.00 π.μ., γίνεται στο Γ Νεκροταφείο Νίκαιας το σαρανταήμερο μνημόσυνο του λατρεμένου μας

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΜΑΗ

Η σύζυγος: Αικατερίνη

Τα τέκνα: Γεώργιος - Αθανασία

Ο εγγονός: Κυριάκος

* * *

Αύριο Κυριακή, 12 Σεπτέμβρη, στις 9.45 π.μ., στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στο Περιστέρι, στην περιοχή Ανω Λόφου, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της αδελφής και φίλης μας

ΦΙΛΙΩΣ ΣΚΟΡΔΑΚΗ

Στη μνήμη της προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τα αδέρφια της: Σταυρούλα Σκορδάκη - Διονύσης Γιαννούλης

Ο σύντροφός της: Ηλίας Μιχόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ