ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θρύλοι και ωραία κορίτσια

Ο Ρομπέν των Δασών ξαναζωντανεύει στην ταινία του Κέβιν Ρέινολντς "Ο Ρομπέν των Δασών",με τον Κέβιν Κόστνερ στον ομώνυμο ρόλο. Ο θρύλος του Μεσαίωνα, ο Ρομπέν, σ' αυτήν την ταινία είναι ανθρώπινος και με αδυναμίες. Ηταν ένας πλούσιος νεαρός γεννημένος στην Αγγλία, αλλά γυρίζοντας από τις σταυροφορίες βρίσκει νεκρό τον πατέρα του, ενώ η περιουσία του έχει χαθεί. Τότε θα βγει στην παρανομία, θα στηρίξει τους φτωχούς, θα τους εκπαιδεύσει, προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν τον σκληρό σερίφη Νότιγχαμ. Παίζουν, επίσης, οι Μόργκαν Φρίμαν, Κρίστιαν Σλέιτερ και Αλαν Ρίκμαν (ΣΤΑΡ 21.05).

Ενα ωραίο κορίτσι όπως εγώ".Γαλλική μαύρη κωμωδία, σκηνοθετημένη από τον Φρανσουά Τριφό.Ενας κοινωνιολόγος, που γράφει το σύγγραμμά του για τη γυναικεία εγκληματικότητα, παίρνει συνέντευξη από μια γυναίκα που βρίσκεται στις φυλακές, την Καμίλ Μπλιτς, που κατηγορείται για φόνους. Σιγά - σιγά, όπως έκανε και με τα θύματά της, η Καμίλ θα γοητεύσει τον κοινωνιολόγο, ο οποίος θα προσπαθήσει να την αθωώσει, όχι όμως χωρίς να πληρώσει σκληρό τίμημα γι' αυτή του την προσπάθεια. Η Καμίλ είναι μια γυναίκα με πολλά πρόσωπα, μια γυναίκα καταστροφική. Για τον σκηνοθέτη, όπως έχει πει ο ίδιος, η Καμίλ είναι το θηλυκό "αγρίμι". Πρωταγωνιστούν οι Μπερναντέτ Λαφόντ, Κλοντ Μπρασέρ και Σαρλς Ντενέρ (ΕΤ - 3 24.00).

Μετασεισμική βδομάδα

Μια ζωντανή καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με τίτλο "Μία εβδομάδα, μία ημέρα", έκανε χτες πρεμιέρα στην ΕΤ 1. Μια εκπομπή στην οποία η Εύα Ντελιδάκη θα συζητά με επιστήμονες και ειδικούς για θέματα υγείας που προβληματίζουν και απασχολούν τον κόσμο. Επίκαιρο είναι το σημερινό θέμα της εκπομπής αφού αφορά στις ψυχολογικές συνέπειες των σεισμών στους σεισμοπαθείς. Μεγάλος είναι ο αριθμός των νεκρών, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, ενώ πολλοί δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το ερώτημα που τίθεται μέσα από την εκπομπή είναι "ποια είναι η ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται για να επανακτήσουμε την ψυχική μας ηρεμία". Γίνεται ακόμη αναφορά για τους κινδύνους που αφορούν στους σεισμόπληκτους. Τι προσπάθειες κάνουν το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός, οι "Γιατροί του Κόσμου" για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους; Τι λένε το υπουργείο Υγείας, οι ψυχίατροι, οι παιδοψυχίατροι, οι λοιμωξιολόγοι για όλους αυτούς τους κινδύνους; Η εκπομπή θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν όλους μας (ΕΤ 1 17.15).

Παιδικοί σταθμοί από την ΕΡΤ

Με στήσιμο παιδικών σταθμών η ΕΡΤ προσπαθεί να βοηθήσει τις σεισμόπληκτες οικογένειες. Θα στηθούν σε πρώτη φάση τέσσερις προκατασκευασμένοι παιδικοί σταθμοί, για τα παιδιά που έχουν μείνει άστεγα στα Λιόσια και στο Μενίδι. Η εγκατάσταση των προκατασκευασμένων παιδικών σταθμών ξεκινά σήμερα στις 2 το μεσημέρι από το Δήμο Μενιδίου.

Σκηνή από την ταινία του Φρανσουά Τριφό "Ενα ωραίο κορίτσι όπως εγώ" (ΕΤ - 3 24.00)

Και ο ΣΚΑΪ στην κυπριακή αγορά

Στον τηλεοπτικό ορίζοντα και στην "αγορά" της Κύπρου, στρέφεται το ενδιαφέρον μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας. Μετά το MEGA, που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την εκμετάλλευση του δικτύου και των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Λόγος", τώρα σειρά έχει ο ΣΚΑΪ. "Πανιά" για την Κύπρο ανοίγει ο ΣΚΑΪ, με την υπογραφή της χτεσινής συμφωνίας με το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα "Σίγμα". Η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγή εικόνας και πληροφοριών για τα δελτία ειδήσεων, συμπαραγωγές σειρών και εκπομπών για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεργασία σε αθλητικές μεταδόσεις και προγράμματα, ανταλλαγή σειρών και προγραμμάτων, συνεργασία για δορυφορικές εκπομπές ανά την υφήλιο, καθώς και στην ψηφιακή συνδρομητική τηλεόραση. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, την επεξεργασία σχεδίου αμοιβαίας συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο των εταιριών.

Παιδιά ήταν.. τότε

Τις αναμνήσεις τους ξετυλίγουν οι τελευταίοι επιζώντες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής στο ντοκιμαντέρ "Παιδιά είμαστε τότε...", ξαναζωντανεύοντας τα γεγονότα του ξεριζωμού και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει την προσοχή του στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας αυτών των ανθρώπων που τώρα βρίσκονται στο τέλος της ζωή τους. Η καταγραφή της μικρασιατικής πατρίδας και του ξεριζωμού των προσφύγων γίνεται μέσα από μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα, από μαρτυρίες ανθρώπων της πρώτης γενιάς. Μιλούν για τη ζωή τους από το 1912 έως το 1919, για τις σχέσεις τους με τους Τούρκους συντοπίτες τους, για τη φυγή τους, για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στη χώρα μας.

Στο ρόλο της αφηγήτριας η Ολια Λαζαρίδου,παρουσιάζει και συνδέει μεταξύ τους τις μαρτυρίες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Πλούταρχου Καϊτατζή, η μουσική του Γιώργου Μουλουδάκη και η φωτογραφία της Κατερίνας Πετροπούλου. (ΕΤ 1 19.00)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ