ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΥΔΟΥΤΣΗΣ.Γεννήθηκε στο χωριό Πέτρα Μυτιλήνης το 1920. Μικρός έφθασε στον Πειραιά και ρίχτηκε στη βιοπάλη και στους αγώνες για μια καλύτερη και ισότιμη κοινωνία. Ηταν στέλεχος του ΚΚΕ ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Στη δικτατορία του 1967, πιάστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο, όπου έμεινε αταλάντευτος ως το τέλος. Πιάστηκε επίσης και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό επί "δημοκρατίας Καραμανλή" το 1979 για "αντίσταση κατά της αρχής".

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του - του Σταυρού - προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Η σύζυγός του Δήμητρα

* * *

Στις 13 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο της ΜΑΡΙΚΑΣ ΧΑΪΔΑΛΗ,το γένος Ντέρου.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Χρήστος και τα παιδιά της Στέλλα και Δημήτρης προσφέρουν στην ΚΟΒ Ανω Ιλισίων 30.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ,που πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", τον μόνιμο σύντροφό του, 20.000 δρχ.

Ο γιος του Νίκος

Στη μνήμη του πατέρα μου, ζωγραφίζοντας το πορτρέτο σου ποιητή.

Αγαπημένε πατέρα. Χαρά σ' αυτόν που θ' αξιωθεί να φτάσει ως τα ύστερα/ κι έχει χρέος της ζωής σαν άνθρωπος προλάβει".

Στους αγαπημένους αυτούς στίχους σου, κλείνεις μέσα την ουμανιστική σου φιλοσοφία. Βαθιά ουμανιστής ποθούσες την ευτυχία όλων. Οπως έγραφες. "Ελα να ταξιδέψουμε με το σκαρί τσ αγάπης/ όπου χωρούν ισότιμα κάθε λευκός κι αράπης". Με το έργο σου θαρρώ πρόσθεσες μια μεγάλη πέτρα στο οικοδόμημα του ανθρωπισμού που θα θυμίζει πάντα το έργο σου. Ηθελες τη φιλία και την αδερφοσύνη των λαών και δίκαια τιμήθηκες με το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας "Ιπεκτσί".

"Ειρήνη χαλαλίζω σου τα ζάλα που 'χω κάνει/ για να μπορείς σ' όλη τη γης να κάνεις το σεργιάνι".

Υπήρξες υμνητής της φύσης και της ομορφιάς μέσα απ' τα ποιήματά σου. Υμνητής της αγροτιάς και του μόχθου της. Υμνητής των πρωτοπόρων της εργατικής τάξης (μάρτυρες του Σικάγου, Ναπολέοντας Σουκατζίδης), αλλά και των πρωτοπόρων της Τέχνης και διανόησης (Λόρκα, Κατράκης κλπ.). Υμνητής των αρετών του λαού μας σε δύσκολες στιγμές. Υπήρξες υμνητής της μάνας και της γυναίκας. Και, φυσικά, της ηρωίδας συντρόφισσάς σου Ευδοκίας. Αυτής που υπήρξε ο μεγαλύτερος συμπαραστάτης της δημιουργίας σου. "Γιορτάζεις πρώτη του Μαρτιού. Ανοιξης πρώτη μέρα/ μα γω κοντά σου Ανοιξη γιορτάζω κάθε μέρα". Πατέρα. Γνωρίζω ότι έφυγες με μια μεγάλη πίκρα. Πικράθηκες με τις πολύπλευρες διασπάσεις της Αριστεράς. "Ομως, κοιμού εν Ειρήνη". Η ιστορία σε πείσμα όσων διαλαλούν το αντίθετο δεν τελείωσε."Τα πάντα ρει". Τα νιάτα στα οποία τόσο πίστευες κάποια στιγμή θα σε δικαιώσουν. Κάποια στιγμή θα συναντηθούν οι δυνάμεις που πιστεύουν στα δικά σου ιδανικά και αξίες.

Στη ζωή σου υπήρξες αγωνιστής και ανδρείος. Μέτοχος στους αγώνες του λαού μας (Εθνική Αντίσταση). Γι' αυτό και δε σού πρέπουν μοιρολόγια.

"Τον πεθαμένον ξενυχτούν κλάματα, μοιρολόγια/ μα μαντινάδες πρέπουσι των αντρειωμένων ξόδια".

Αντίο, αιώνια η μνήμη σου

Ο γιος σου Νίκος

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ.

Θ. Μ.

* * *

Συμμετέχοντας στο πένθος για το θάνατο του αγαπημένου σας πατέρα, παππού, συζύγου, συντρόφου και φίλου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΓΑ,που πέθανε και κηδεύτηκε στις 6 Σεπτέμβρη 1999 στο χωριό Δρυμώνα Μαγνησίας, στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Βάσω Καλλέργη

Οικογένεια Δημήτρη Μαστροδήμου

* * *

Στην εκδήλωση για το μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων στις 28 του περασμένου Αυγούστου, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων, ο Γιούρας Κοσμίδης, οι αδελφοί Πουλατζακίδη και η Κατερίνα Κασαπίδου από 10.000 δρχ. και οι Κ. Ιωακειμίδου και Αλεξάνδρα Παυλίδου από 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μας ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ (Βούλας), ΕΛΕΝΗΣ και ΓΑΒΡΙΗΛ και για τη γιορτή τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100.000 δρχ., στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ., για την Κούβα 30.000 δρχ. και για τη Γιουγκοσλαβία 20.000 δρχ. Οι Κ. και Π. Σ.

* * *

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, κομμουνιστή, αντιστασιακού και συμβούλου του Δήμου Συκεών, που πέθανε τον Οκτώβρη του '89, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, 10.000 δρχ.

Γιώργος Λεμονίδης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ