ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα κοροϊδία για ανακατασκευές - επισκευές

Με 130.000 το τετραγωνικό κοστολογεί τις κατοικίες και τα άλλα κτίσματα η κυβέρνηση. Για κάθε καταστρεμμένο τετραγωνικό θα δίνονται 42.900 δραχμές δωρεάν βοήθεια και 87.100 άτοκο δάνειο

Σε τέσσερις ενότητες παρουσίασαν οι υπουργοί τα μέτρα που υποτίθεται πως αναφέρονται στην αποκατάσταση των ζημιών στα οικήματα. Μέτρα που δεν αλλάζουν στο παραμικρό τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για όσα είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη βδομάδα και τα οποία δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στους εργαζόμενους να ελπίζουν σε μια γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών τους.

Οπως ανακοινώθηκε:

"Τα μέτρα για την αποκατάσταση των οικοδομών που έχουν υποστεί βλάβες από σεισμό προβλέπουν τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής με τη μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκων δανείων στους ιδιοκτήτες με τους ακόλουθους όρους:

1. Για τις ανακατασκευές των κατοικιών που έχουν καταρρεύσει ή κρίνονται επικινδύνως ετοιμόρροπες χορηγείται ποσό που αντιστοιχεί σε 130.000 δρχ. ανά τ. μ. της κατεδαφισθείσας κατοικίας. Το ποσό αυτό χορηγείται ως εξής:

  • Δωρεάν κρατική αρωγή 33% του συνολικού ποσού.
  • Ατοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας για το υπόλοιπο ποσό (δηλ. το 67% του συνολικού ποσού).
  • Το ανώτατο όριο της δανειοδοτούμενης επιφάνειας είναι 120 τ. μ.

Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις ανακατασκευές στις υπόλοιπες κατηγορίες κτιρίων (βιοτεχνικής, βιομηχανικής, τουριστικής και εμπορικής χρήσης).

2. Για τις επισκευές κατοικιών που έχουν υποστεί βλάβες, αλλά κρίνονται επισκευάσιμες χορηγείται ποσό που δεν υπερβαίνει τις 65.000 δρχ. ανά τ. μ. της επισκευαζόμενης κατοικίας με τους παρακάτω όρους:

  • Δωρεάν κρατική αρωγή 33% του συνολικού ποσού.
  • Ατοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας για το υπόλοιπο ποσό (δηλαδή το 67% του συνολικού ποσού).
  • Το ανώτατο όριο της δανειοδοτούμενης επιφάνειας είναι 120 τ. μ.

Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις αναγκαίες επισκευές στις υπόλοιπες κατηγορίες κτιρίων (βιοτεχνικής, βιομηχανικής, τουριστικής και εμπορικής χρήσης).

3. Για τις επισκευές κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα τα δάνεια επισκευής είναι προσαυξημένα σε σχέση με τα παραπάνω.

4. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις αποκλείονται οι επιχειρήσεις εκείνες στις οποίες σημειώθηκαν θανατηφόρα ατυχήματα".

Αν θελήσει ν' αναλύσει κανείς τα συγκεκριμένα μέτρα για την ανοικοδόμηση των καταστραμμένων κατοικιών, ένα παράδειγμα από μόνο του αρκεί:

Ας υποθέσουμε πως στο "κόκκινο" βρέθηκε μια κατοικία 85 τετραγωνικών μέτρων. Ακόμα και με τους καλύτερους όρους της αγοράς, μια τεχνική εταιρία μπορεί ν' αναλάβει την ανοικοδόμησή της με 200.000 δραχμές το τετραγωνικό. Αρα, ο ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί τουλάχιστον 17.000.000 δραχμές. Με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πάρει μόλις 3.646.500 δραχμές δωρεάν βοήθεια. Ακόμα 7.403.500 δραχμές με το άτοκο δάνειο. Δηλαδή, συνολικά 11.050.000 δραχμές, ενώ για την εξόφληση του άτοκου δανείου θα έχει μια επιβάρυνση της τάξης των 41.130 δραχμών το μήνα. Το πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα περίπου 6 εκατομμύρια, είναι σαφές ότι ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ενδιαφερόμενοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε τραπεζικά δάνεια. Για ένα 15ετές δάνειο 6.000.000 δραχμών, ακόμα και με ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 10%, η τοκοχρεολυτική δόση είναι 85.000 δραχμές το μήνα.

Με δυο λόγια η επιβάρυνση της συγκεκριμένης οικογένειας μόνο για την ανακατασκευή του σπιτιού της θα είναι περί τις 126.000 δραχμές το μήνα κι αυτό με την απαραίτητα προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να εξοικονομήσει τα αναγκαία χρήματα για να βάλει μπρος την οικοδομή.

Πρωτοβουλία του "Ριζοσπάστη" και του "902"

O "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα, για τις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Αττική, ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425 - 83.Πιστεύουμε ότι και σ' αυτή την πρωτοβουλία όλοι οι αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

ΚΚΕ
Εργα κι όχι λόγια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Γ. Παπαντωνίου, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου δεν πρόσθεσαν τίποτα νέο στα ήδη εξαγγελθέντα. Η άποψη του πρωθυπουργού ότι "όλοι φταίνε" επιδιώκει να καλύψει τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της δικής τους κυβέρνησης που δεν έλαβαν και δε λαμβάνουν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, δεν αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης και στηρίζουν την τεράστια κερδοσκοπία της γης. Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποδώσει σε κάθε βιοπαλαιστή ευθύνες που δεν μπορούν να του αποδοθούν, όταν προσπαθεί να βάλει κάπου το κεφάλι του.

Επιμένουμε στην αύξηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από 200.000 σε 500.000 δραχμές, που να αυξάνεται 100.000 δραχμές για κάθε παιδί. Υπογραμμίζεται ξανά: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που αφορά τη μετεγκατάσταση των 82 στρατοπέδων, που πρέπει να εκχωρηθούν στην Αυτοδιοίκηση για πράσινο και για κοινωνικές εξυπηρετήσεις, καθώς και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροθετικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Με τα δύο νομοσχέδια προωθείται η τσιμεντοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων. Το θέμα μπαίνει επιτακτικά. Είναι καιρός να λιγοστέψουν τα λόγια και να περισσέψουν οι ενέργειες, η πρακτική δράση για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των πληγέντων και να δρομολογηθεί ο σχεδιασμός για την πλήρη αποκατάσταση.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ακόμα και αυτή τη στιγμή συνεχίζονται. Τα προβλήματα των πληγέντων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη λογική του κέρδους που κυριαρχεί".

Μίζερα, αποσπασματικά, μη ολοκληρωμένα και χωρίς κοινωνικά κριτήρια, εξακολουθούν να είναι τα κυβερνητικά μέτρα, όπως παρουσιάστηκαν χτες από κλιμάκιο υπουργών και υφυπουργών και οι οποίοι υποτίθεται πως ανακοίνωσαν τα... συμπληρωματικά μέτρα "ενίσχυσης των σεισμοπαθών". Η βασική δομή των μέτρων, τα οποία συνδέονται με το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους των βορειοδυτικών συνοικιών, εξακολουθεί και παραμένει η ίδια. Τα... "νέα" μέτρα αφορούν περιπτώσεις αποζημιώσεων στα θύματα και στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού, τις γενικές διατυπώσεις περί οργάνωσης καταυλισμών σεισμοπλήκτων και ορισμένα, καθόλα ανεπαρκή, μέτρα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κατά τ' άλλα, η συμπληρωματική... ευαισθησία των κυβερνώντων συνίσταται στην αύξηση του ποσού που θα αναγνωρίζεται ως κόστος ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων κτισμάτων κατά 10.000 (! ) ανά τετραγωνικό.

Στη χτεσινή διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου, καθώς και οι υφυπουργοί των αντίστοιχων υπουργείων Ν. Χριστοδουλάκης, Χρ. Πάχτας, Χρ. Βερελής και Γ. Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, το δημοσιονομικό κόστος για τη λεγόμενη αποκατάσταση των ζημιών θα είναι μόλις 200 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του θα δαπανηθεί, όπως ειπώθηκε, την περίοδο μέχρι το 2001.

Ο "Ρ" παρουσιάζει το σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι αναγνώστες του, και ειδικά οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί, πλήρη εικόνα των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι ισχύουν.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μηδαμινή συμβολή

Ειδικά για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ανακοινώθηκε ότι:

"

  • Ρυθμίζονται οι οφειλές των δικαιούχων που έλαβαν δάνειο και η κατοικία τους θα κριθεί κατεδαφιστέα ή προσωρινά ακατάλληλη.
  • Θα δοθούν συμπληρωματικά δάνεια για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, πέρα από αυτά που χορηγούνται από το δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους, από άτοκα μέχρι και 5% επιτόκιο.
  • Συμπληρωματικά άτοκα δάνεια για επισκευή μέχρι και 4 εκατ. δρχ., πέραν των χορηγούμενων από το δημόσιο.
  • Ειδική αντιμετώπιση των δικαιούχων σε εργατικές κατοικίες που θα κριθούν κατεδαφιστέες".

Τα παραπάνω μέτρα είναι αόριστα και γενικόλογα, ενώ δεν υπήρξε ανάλυσή τους κατά την παρουσίαση από τα κυβερνητικά στελέχη. Αναμένεται και γι' αυτά νέα ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας - ενδεχομένως σήμερα - ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι θα παραγραφούν οι απαιτήσεις του ΟΕΚ για τους δικαιούχους που τα σπίτια τους κρίνονται κατεδαφιστέα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, χρονικά όρια, κριτήρια κλπ. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αγνοούν επίσης, ότι ο ΟΕΚ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε διευκόλυνση, χωρίς κρατική επιχορήγηση!

Οι είκοσι σεισμόπληκτοι δήμοι

Οι περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 αναφέρονται σε κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των υφυπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (υπογράφηκε στις 10 Σεπτέμβρη 1999) και είναι οι παρακάτω:

  • Νομαρχία Ανατολικής Αττικής: Δήμος Αχαρνών και Κοινότητα Θρακομακεδόνων.
  • Νομαρχία Δυτικής Αττικής: Δήμοι Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Φυλής.
  • Νομαρχία Αθηνών: Δήμοι Νέας Φιλαδέλφειας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Καματερού, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Λυκόβρυσης, Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ