ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτικό ολίσθημα στο Χορτιάτη

Δέχτηκαν τη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στον οικισμό "ΚΙΣΣΟΣ - ΙΣΕΝΛΙ"

Πολιτικό ολίσθημα χαρακτήρισε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Θεσσαλονίκης Μ. Σπυριδάκης την απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου να δεχτεί το αίτημα του Δήμου Χορτιάτη για συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στον οικισμό "ΚΙΣΣΟΣ - ΙΣΕΝΛΙ". Οπως τόνισε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπου συζητούνταν το θέμα, η υπόθεση για συνέχιση των εργασιών στον "ΚΙΣΣΟ" πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στο ΣτΕ και πρότεινε στο Σώμα να μην πάρει θέση πάνω στο θέμα. "Είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή δασικής έκτασης σε οικιστική ζώνη, όπως συνέβη με τον "ΚΙΣΣΟ" και από την άποψη αυτή δε θα συναινέσουμε σε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που έρχονται εδώ προς ψήφιση", επισήμανε ο Μ. Σπυριδάκης. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι όλη αυτή η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο πολεοδομικό σκάνδαλο της χώρας.

Τελικά η πρόταση της πλειοψηφίας της Νομαρχίας για συνέχιση των εργασιών στον "ΚΙΣΣΟ" εγκρίθηκε με 20 θετικές ψήφους, έξι λευκά και δύο κατά (Σπυριδάκης, Τρεμόπουλος).

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εγκρίθηκε με τις παρατηρήσεις των εμπλεκομένων δημάρχων η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα μονάδα παραγωγής πολυπροπυλενίου της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Τα αιτήματα των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης αφορούσαν τη συμμετοχή της ΤΑ στον έλεγχο και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Επίσης, ουσιαστική συμμετοχή της στα προγράμματα έκτακτων αναγκών, εκπροσώπηση της στο ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ. και ισχύ όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων περί προστασίας του περιβάλλοντος. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο της παράταξης "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", ο Μ. Σπυριδάκης τόνισε ότι η εγκατάσταση της μονάδας θα πρέπει να γίνει μόνο στην περίπτωση που όλες οι επιστημονικές μελέτες θα αποδεικνύουν ότι δε δημιουργείται στην περιοχή νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση.

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΓΑΛΛΙΚΟΥ
Αναβολή της εγκατάστασής τους

Για τα τέλη του Οκτώβρη μετατέθηκε η εγκατάσταση των τσιγγάνων που ζουν στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, στον οργανωμένο καταυλισμό στο Στρατόπεδο "Γκόνου" που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των Δήμων Μενεμένης, Αμπελοκήπων και Εύοσμου. Στα γραφεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν οι εγγραφές των οικογενειών που δικαιούνται να μείνουν στο στρατόπεδο και δεν είναι άλλες από τις οικογένειες που μέχρι πέρυσι διέμεναν στην περιοχή του Εύοσμου.

Εως χτες 140 οικογένειες είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα αρμόδια γραφεία της Νομαρχίας, ενώ σήμερα η διαδικασία θα σταματούσε προκειμένου να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη οι δικαιούχοι που έχουν φύγει και μένουν προσωρινά στις περιοχές της Κομοτηνής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό στον καταυλισμό θα μπορέσουν να εγκατασταθούν 250 οικογένειες, περίπου 2.500 άνθρωποι. Η κάθε οικογένεια θα έχει ένα κατάλυμα και θα της διατεθούν επιπλέον 200 τ.μ., όπου θα μπορεί να κτίσει ή να κατασκευάσει ό,τι αυτή θέλει. Στο χώρο θα υπάρχουν επίσης κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά.

Σκιά στον "ονειρικό" αυτό χώρο αποτελεί το γεγονός ότι η ενοικίαση του στρατοπέδου, που είναι πενταετής, θα λήξει σε λιγότερο από 2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα οι ίδιοι αυτοί σκηνίτες να βγουν στο δρόμο και στην εκ νέου αναζήτηση στέγης. Ο ίδιος ο Σύλλογος των Τσιγγάνων λίγους μήνες πριν είχε θέσει το ζήτημα υπόψη των αρμοδίων και είχε επισημάνει ότι με τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στη διαμόρφωση του Στρατοπέδου "Γκόνου" θα μπορούσαν να είχαν αγοραστεί κτήματα σε τέσσερις διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου και θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα οι οικογένειες των σκηνιτών.

"ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ"
Ουσιαστική παρέμβαση

Συνεχίζοντας τις περιοδείες στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της παράταξης "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα" με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Αγάπιο Σαχίνη, επισκέφθηκε χτες βράδυ το Β Δημοτικό Διαμέρισμα και είχε συνάντηση και χρήσιμη συζήτηση με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Σαμαρόπουλο και τους διαμερισματικούς συμβούλους.

Ο Αγαπ. Σαχίνης εξέθεσε στα μέλη του συμβουλίου τις θέσεις της παράταξης για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και την ουσιαστική παρέμβαση των Διαμερισματικών Συμβουλίων, καθώς και για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των κατοίκων και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Από την πλευρά του συμβουλίου ο πρόεδρος, κ. Γ. Σαμαρόπουλος και άλλα μέλη χαιρέτισαν την πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία της παράταξης και τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Αγαπιος Σαχίνης είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος που επισκέπτεται το Διαμέρισμα και δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι οι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων συμφώνησαν με τις απόψεις που εξέφρασε ο Αγαπ. Σαχίνης για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου και της λειτουργίας των διαμερισματικών συμβουλίων, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προσφέρουν οποιοδήποτε έργο για την ανάπτυξη της περιοχής.

Εχει συστηματικά οδηγηθεί σε μαρασμό και ανυπαρξία ένας ιστορικός θεσμός τοπικών αιρετών εκπροσώπων της ΤΑ αφού το Διαμέρισμα δε διαθέτει πόρους, ούτε στοιχειώδη μηχανισμό υπαλλήλων για διεκπεραίωση πληθώρας σοβαρών καθηκόντων, ούτε καν γραμματειακή υποστήριξη για τις συνεδριάσεις του. Οσο για οργάνωση πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων οι υπεύθυνοι του Διαμερίσματος με πικρία τονίζουν ότι οποιαδήποτε μικρά έξοδα προκύψουν στην πορεία οργάνωσης εκδηλώσεων, είναι υποχρεωμένοι να τα καλύπτουν οι ίδιοι.

Ιδιαίτερα σε ένα διαμέρισμα που περιλαμβάνει υποβαθμισμένες εργατικές συνοικίες και βιομηχανικές περιοχές, τα προβλήματα είναι ασφυκτικά και δε λύνονται με ένα αδύναμο, υποβαθμισμένο, ανύπαρκτο στην ουσία Δημοτικό Διαμέρισμα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΛΕΝΙΝ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΑΚΗ

ετών 72

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 15.9.99 και ώρα 5 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Ηρώ

Ο γιος: Γιάννης

Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Ρούλα, Μόσχα και Λευτέρης, Γρηγόρης και Ρούσα, Δέσποινα, Δαφνομίλης

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 19 - 9 - 99 στις 11 π.μ. στο χώρο του μνημείου της "Λαμπούσας", για να τιμήσουν την επέτειο της ιστορικής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών στις 3 - 9 - 44. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο κέντρο Λ. Τούντα.

  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 19- 9 - 99 στις 11 π.μ. στη θέση "Αγ. Νικόλας" (στρατώνας Τρίπολης), για να τιμηθεί η μνήμη των 350 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, από το 1941 έως το 1944.
Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Το Παράρτημα ΙΛΙΟΥ (Ν. Λιόσια) της ΠΕΑΕΑ, δρομολογεί πούλμαν για την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ την Κυριακή 19 - 9 - 99 που ξεκινά στις5.30 μμ από την πλατεία "Γεννηματά" (Παλαιό Δημαρχείο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ