ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι καλλιτέχνες για τους σεισμοπαθείς

Τα τελευταία θλιβερά γεγονότα και οι συνθήκες που επικρατούν στις συνοικίες της Αθήνας, έχουν ευαισθητοποιήσει όπως είναι φυσικό και πολλούς καλλιτέχνες. Η διεύθυνση και οι συντελεστές του θεάτρου "Αλσος" αποφάσισαν να διαθέσουν όλα τα έσοδα της παράστασης που θα δοθεί αύριο, Πέμπτη,σαν οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες από το φονικό σεισμό.Στο Θέατρο Βράχων,στο Βύρωνα, τα έσοδα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου με τους "Πέρσες" του Αισχύλου,που θα δοθεί, σήμερα (9μμ), θα διατεθούν από το δήμο για τους σεισμοπαθείς. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αγγελικής Στελάτου.Τη μουσική έρευνα - σύνθεση και φωνητική αγωγή υπογράφει ο Σπύρος Σακκάς.Ερμηνεύουν οι: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.

Αλλά και τα έσοδα της αυριανής παράστασης της επιθεώρησης "Μίλα μου... και μανταρίνια" των Χάρρυ Κλυνν - Λάκη Μπέλλου - Γιάννη Μακρή - Γιώργου Γαλίτη,στο θέατρο "Αλσος",θα δοθούν για τους σεισμοπαθείς. Θυμίζουμε τους συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία Χάρρυ Κλυνν,σκηνικά Κάρολου Ρωμούση,κοστούμια Αντώνη Μαρκόπολι, Μάκη Βασιλειάδη, Μιχάλη Μπούτση,χορογραφίες Πάνου Μεταξόπουλου.Παίζουν: Χάρρυ Κλυνν, Σωτήρης Μουστάκας, Βάσια Τριφύλλη, Παύλος Χαϊκάλης, Νεφέλη Ορφανού, Γιάννης Καπετάνιος, Κώστας Ευριπιώτης, Γιώργος Γαλίτης κ.ά. Η γενική είσοδος ειδικά για την αυριανή παράσταση είναι 5.000 δρχ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
"Βρέθηκαν" και επιστρέφουν τα κλεμμένα

Προχτές, ξημερώματα, 4.30 π.μ. ώρα Ελλάδας, σε μία αποθήκη στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, η επιμελήτρια των Αρχαιοτήτων Κορίνθου, Ζωή Ασλαματζίδου, έκανε κάτι που μαζί με εκείνη ονειρευόταν ολόκληρη η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ανοιγε 12 πλαστικά κιβώτια που περιείχαν τα 268 από τα 271 αρχαία αντικείμενα, που είχαν κλαπεί στις 12 Απρίλη 1990 από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου. Η κατάσχεσή τους έγινε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και του FBI στις 7/9/1999.

Εκείνη τη νύχτα του 1990, αφού οι αρχαιοκάπηλοι τραυμάτισαν το νυχτοφύλακα, αφαίρεσαν 164 αγγεία κορινθιακών και αττικών εργαστηρίων, μία κεφαλή Κούρου του 5ου π.Χ. αιώνα, 13 πορτρέτα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, μικρό άγαλμα του Πανός, 5 μοναδικές πήλινες κεφαλές του 6ου και 5ου π.Χ. αιώνα, 49 πήλινα ειδώλια, 11 γυάλινα δοχεία, 2 χάλκινα μικρά αγάλματα, πήλινα λυχνάρια και πολλά ακόμα ευρήματα. Αυτά που δε βρέθηκαν μεταξύ των κατασχεμένων είναι το μεταθανάτιο πορτρέτο του Ιούλιου Καίσαρα,η ρωμαϊκή κεφαλή του Ερωτος και η ρωμαϊκή κεφαλή του Σάραπι. Μέχρι σήμερα, μετά την αρπαγή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη κλοπή αρχαιοτήτων και, μάλιστα, αριθμημένων και δημοσιευμένων. Δηλαδή, πρόκειται για αντικείμενα, που ήταν πολύ δύσκολο να διοχετευτούν σε οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή. Κι όμως, πριν από καιρό, ένα από αυτά είχε εντοπιστεί από το Τμήμα Μουσείων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε κατάλογο αρχαιοπώλη της Νέας Υόρκης.

Από τον Απρίλη του 1999, με τη συνεργασία του ΥΠΠΟ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας) και του FBI άρχισε να συντομεύει ο δρόμος προς τα κλεμμένα αρχαία. Ενας πρώτος δρόμος είχε ανοίξει το 1993, ενώ φερόταν να εμπλέκεται ως μεσάζων στις συνεννοήσεις ο τότε β υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχ. Νηστικάκης.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, είπε ότι στην εύρεση των κλαπέντων ο Μιχ. Νηστικάκης "δεν είχε ανάμειξη". Η υπουργός, με την ασαφή της απάντηση, δεν απέκλεισε την εμπλοκή στην υπόθεση του γνωστού από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών Χρήστου Μαυρίκη.Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν αποκαλύφθηκε και δεν ξεκαθαρίστηκε εάν προτίθεται το ΥΠΠΟ να δώσει εύρετρα.

Σημειώνεται ότι, επειδή είναι δεδομένη η τεράστια αρχαιολογική αξία των ευρημάτων, θα ακολουθήσει και η εκτίμηση της εμπορικής τους αξίας. Εκτίμηση, που, ίσως, να μην αποτελεί πρόκριμα για πιθανή αμοιβή. Αλλωστε, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι"πρόκειται για αντικείμενα δημοσιευμένα και αριθμημένα. Δεν είναι καν προϊόντα λαθρανασκαφής".Στο μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αρχαιοκαπήλων συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν στοιχεία για τη διακίνηση και μεταφορά των αντικειμένων.

Σημειώνεται ότι όλα τα αντικείμενα βρέθηκαν σε καλή κατάσταση διατήρησης. Πάντως, θα παραμείνουν σε εργαστήριο των ΗΠΑ για δύο μήνες και αμέσως μετά κλιμάκιο Ελλήνων αρχαιολόγων και συντηρητών θα συνοδεύσει τα αρχαία στην Ελλάδα και τελικά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου. Χτες ανακοινώθηκε, επίσης, από την υπουργό Πολιτισμού ότι "θα" συσταθεί Γραφείο Αρχαιοκαπηλίας στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ιδωμεν...

O "διπλούς Ερως" στο Βελιγράδι

Η Εταιρεία Θεάτρου "διπλούς Ερως" σε συνεργασία με την εταιρία "ΤΕΤΤΙΞ- Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις" θα παρουσιάσουν, αύριο και την Παρασκευή, στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Βελιγραδίου (BITEF), τον σαιξπηρικό"Αμλετ".Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ και την αφιλοκερδή προσφορά των ηθοποιών και των συντελεστών της. To BITEF που ιδρύθηκε το 1967 απέκτησε διεθνές κύρος, υποστηρίζοντας πάνω από 30 χρόνια τις νέες τάσεις του θεάτρου. Η παράσταση ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, μουσική Δημήτρη Καμαρωτού, σκηνικά Μιχαήλ Μαρμαρινού με τη συνεργασία της Λίλης Πεζανού, κοστούμια Μανώλη Καρυωτάκη και Ερωφίλης Πολιτοπούλου. Παίζουν: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Μισέλ Βάλεϊ, Χρήστος Στέργιογλου κ. ά.

Τα βραβεία της "Μόστρα"

Τα δύο επικρατέστερα φαβορί, ο 50χρονος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού και ο Ιρανός Αμπάς Κιαροστάμι,μοιράστηκαν τις κορυφαίες διακρίσεις στο 56ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.Συγκεκριμένα από τις 18 ταινίες, που διαγωνίστηκαν από έντεκα χώρες, βραβεύτηκαν: Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη ταινία,"Κανείς λιγότερος" του Ζανγκ Γιμού (Κίνα). Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής,"Ο άνεμος θα μας παρασύρει" του Αμπάς Κιαροστάμι (Ιράν). Ειδικό Βραβείο Σκηνοθεσίας,"Δεκαεπτά χρονών" του Ζανγκ Γουάνγκ (Κίνα). Καλύτερη ανδρική ερμηνεία στον Τζιμ Μπρόντμπεντ (Βρετανία). Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στη Ναταλί Μπέι (Βέλγιο - Γαλλία). Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στον Τζιοβάνι Νταβίντε Μαντέρνα (Ιταλία). Ειδικό Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερους νέους ηθοποιούς στη Νίνα Προλ (Αυστρία). Τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της προσφοράς στην 7η Τέχνη στον Τζέρι Λιούις.

"Πέρσες" από το Εθνικό Θέατρο στο Βύρωνα

Πήλινη κεφαλή κρανοφόρου Αθηνάς του 6ου π.Χ. αιώνα, ένα από τα κλεμμένα αρχαία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου

Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου. Με τέτοιες απαρχαιωμένες πόρτες δε φυλάσσονται αρχαιότητες

  • Τον συγγραφέα Νίκο Μπακόλα θα τιμήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των σημερινών εγκαινίων (8μμ) της έκθεσης φωτογραφικών ντοκουμέντων από τα πρώτα βήματα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Θ. Μακρίδης (οδός Κομοτηνής 2 - Κυδωνιών). Στην έκθεση, που διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν δημόσια για πρώτη φορά φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα πρώτα βήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί κορυφαία εκδήλωση στα κινηματογραφικά πράγματα της πόλης.
Ολα καλά για το "Αμφι - Θέατρο"

Τέλος καλό, όλα καλά για το "Αμφι - Θέατρο", καθώς παραμένει, τελικά, στην από δεκαπενταετίας στέγη του, επί της οδού Αδριανού, στην Πλάκα. Μετά από πολύμηνη αγωνία και πολλές διαδικασίες, ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπέγραψε συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια του χώρου, την Εμπορική Τράπεζα, και παραμένει έτσι ενοικιαστής του κτιρίου. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος και η Λήδα Τασοπούλου με επιστολή τους ευχαριστούν όλους όσοι τούς βοήθησαν με τον τρόπο τους για να δοθεί η λύση αυτή.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει, και αυτή τη χρονιά, κύκλο μαθημάτων για ενήλικες με θέμα: "Η τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας (φορητή εικόνα)".Τα μαθήματα λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την επιβίωση παραδοσιακών τεχνικών, που στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η αγιογράφος Ανθή Βαλσαμάκη.Επίσης, θα λειτουργήσει ομάδα αρχαρίων (κύκλος 11 μαθημάτων). Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 6/10 και θα συνεχίζονται κάθε Τετάρτη έως τις 15/12 (5μμ-8μμ). Δίδακτρα 90.000 δραχμές. Θα πραγματοποιηθούν στην "Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα" (Κριεζώτου 3). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3626.215, 3642.213-5.

  • Το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής,στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα παρουσιάσει στο κοινό για τρεις ημέρες (24-26 του Σεπτέμβρη, 9πμ-2μμ), την περιοδική του έκθεση "Με αφορμή μια στάμνα".Στις 25/9 (11πμ) θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, ενώ στις 26/9 (11 πμ) θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Δηλώσεις συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνονται στα τηλέφωνα: 3318.491, 3318.495. Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο νέο χώρο του Μουσείου (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ