ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το "μάρμαρο" από τα κρατικά ταμεία

Χρήσιμα χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν μαζί του και υποσχέθηκε ότι "θα τα επεξεργαστούμε και θα συνεργαστούμε για την υλοποίηση όλων εκείνων των απαραίτητων ρυθμίσεων". Εσπευσε όμως στη συνέχεια να το αναιρέσει και να δείξει ότι μάλλον σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται. Οχι μόνο δε βελτίωσε τα αρχικά μέτρα - ψίχουλα που έχει εξαγγείλει και να αυξήσει την κρατική συνδρομή, αλλά στράφηκε προς τους ιδιώτες ζητώντας τους να δείξουν τη φιλανθρωπία τους (!) μέσω του ειδικού λογαριασμού που άνοιξε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν κάτι επιβεβαιώνει η χτεσινή κίνηση του πρωθυπουργού είναι ότι κινείται σε λάθος δρόμο, επιδιώκοντας από τη μια να ελαχιστοποιήσει το κόστος από τα κρατικά ταμεία, για χάρη των "δεικτών" και της ΟΝΕ και από την άλλη να προσφύγει στον "πατριωτισμό" των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Κ. Σημίτη είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του Κόμματος: "Το πρώτο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο" της ζημιάς. Εμείς λέμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να διαθέσει και να εξασφαλίσει όλο το οικονομικό ποσό που αναφέρεται στην αποκατάσταση των ζημιών και στη διαμόρφωση συνθηκών ζωής και δουλιάς για τα λαϊκά στρώματα... Πρέπει να καταβληθεί από τα κρατικά ταμεία".

Εξοργιστική τραπεζική... "γενναιοδωρία"

Αν περιμένει η κυβέρνηση και ο Κ. Σημίτης να αποκαταστήσει τις ζημιές από το σεισμό με τη φιλανθρωπία της πλουτοκρατίας τότε οι σεισμοπαθείς θα περιμένουν χρόνια στις σκηνές και τα κοντέινερς. Το παράδειγμα των τραπεζών, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Ολες μαζί (!) οι τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) πρόσφεραν το ιλιγγιώδες ποσό... των 3 δισ. δραχμών (!) και μάλιστα όχι τώρα και "όλα μαζί". Η προκλητική αυτή "προσφορά" των τραπεζών, την οποία ορισμένα "παπαγαλάκια" δε δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν "γενναιόδωρη" (!), γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι τα υπερκέρδη τους το πρώτο εξάμηνο του 1999 ξεπέρασαν τα 600 δισ. δρχ., ενώ εκτιμάται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. δρχ. μέχρι το τέλος του χρόνου! Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες δε δίνουν ούτε τρεις δραχμές από το χιλιάρικο των τρελών κερδών τους! Δεν αξίζει κανείς να το ονομάσει φιλοδώρημα γιατί ξεφτιλίζεται και το περιεχόμενο της λέξης.

Ας τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις και τη βιομηχανία που έχει στηθεί για την προβολή των φιλάνθρωπων τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματιών. Αν βούληση της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει πλήρως τα θύματα του σεισμού, οφείλει να το κάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς τους γελοίους φόβους για τις επιπτώσεις στην πορεία προς την ΟΝΕ! Αν δηλαδή βάζει - που δε βάζει - τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας.

Το "γκρεμίδι"

Ηταν σαθρό

το "μαγαζί"

του Κώστα

του μπακάλη

και ο σεισμός

το τέλειωσε

το έκανε

σμπαράλι,

γι' αυτό

και "κόκκινο"

ο λαός, συντόμως,

ας του βάλει!

Και προσοχή,

όσον καιρό

το μαγαζί

θα στέκει,

μακριά

απ' το ετοιμόρροπο,

το "πράσινο"

το στέκι,

μη σας χτυπήσει

η ΟΝΕ

που 'ναι βαριά

σαν "πρέκι"!

Ο οίστρος

Κερδοσκοπίας το ανάγνωσμα

Μεγάλη η ζήτηση, μικρή η προσφορά, ιδανικές οι συνθήκες για κάποιους επιτήδειους να "ρουφήξουν το αίμα" ανθρώπων που αναζητούν εναγωνίως στέγη, αφού τα σπίτια τους "πληγώθηκαν" ανεπανόρθωτα από τον καταστροφικό σεισμό. Δυστυχώς, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα ενοίκια που εν μία νυκτί εκτινάχτηκαν στα ύψη. Αναγνώστριά μας από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών (κέντρο) μας τηλεφώνησε σε έξαλλη κατάσταση, καταγγέλλοντας ότι ιδιοκτήτες σ' αυτή την περιοχή έφτασαν να ζητούν μέχρι και 160.000 δραχμές ενοίκιο για ένα τριάρι διαμέρισμα. Πριν το σεισμό σε γενικές γραμμές ένα τριάρι διαμέρισμα νοικιαζόταν για 80.000 δραχμές. Αν οι καταγγελίες ευσταθούν, τότε τι άλλο να πούμε, παρά: Ελεος πια!

Το κέρδος πάνω και από την ανθρώπινη ζωή

Μην ανησυχείτε, κύριοι μέτοχοι. Η κερδοφορία της εταιρίας μας και άρα τα κέρδη των μετόχων ή όσων σκέπτονται να αγοράσουν μετοχές των εταιριών μας είναι εξασφαλισμένα και δε θα θιγούν στο ελάχιστο. Και δε θα θιγούν, επειδή το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός "θα καλυφθεί πλήρως" από τις ασφαλιστικές εταιρίες όπου είναι ασφαλισμένες οι επιχειρήσεις μας.

Αυτό ήταν το περιεχόμενο πληρωμένων ανακοινώσεων των εταιριών "Παπουτσάνη", "Φουρλή" κλπ., δυο μέρες μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου, την ώρα που τα ελληνικά και ξένα συνεργεία των ειδικών μονάδων αντιμετώπισης καταστροφών προσπαθούσαν να βγάλουν ζωντανούς ή νεκρούς όσους είχαν καταπλακωθεί κάτω από τα ερείπια των εργοστασίων τους, τα οποία είχαν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι, εξαιτίας της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των ιδιοκτητών τους και των εργολάβων κατασκευαστών. Μεθυσμένοι λοιπόν από τα κέρδη τους, οι Φουρλήδες και οι Παπουτσάνηδες - που είδαν τα κέρδη των εταιριών τους να αυξάνονται κατά 73% και 2.767% αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο του 1999 - κάλεσαν τους μετόχους να μην ανησυχούν για την πορεία των επιχειρήσεών τους (που μετά τους σεισμούς κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, συνθλίβοντας δεκάδες εργαζόμενους και μικρά παιδάκια).

Βλέπετε για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το κέρδος είναι υπεράνω όλων. Ακόμη και από την ανθρώπινη ζωή...

"Μαυρίστε" τους "πρωτοκλασάτους"

Ο σεισμός έπληξε, κυρίως, τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί, με ευθύνη των εργολάβων και την ανοχή των κρατικών αρμοδίων, τα κτίρια χτίζονται πρόχειρα και φτηνά, αφού προορίζονται να στεγάσουν φτωχούς, οι οποίοι θεωρούνται "πολίτες β κατηγορίας". Αυτές οι γειτονιές αποτελούν τη Β Εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας και τη Β Πειραιά, όπου εκλέγονται πολλά κορυφαία στελέχη των κομμάτων του δικομματισμού, αρκετά από τα οποία γίνονται και υπουργοί των κυβερνήσεων. Ευκαιρία, λοιπόν, για τους σεισμοπαθείς να τιμωρήσουν την "αφρόκρεμα" του δικομματισμού, "μαυρίζοντάς" τη στις ερχόμενες εκλογές. Διότι είναι αυτοί, ως υπουργοί των κυβερνήσεων και "μεγαλοβουλευτάδες", που ευθύνονται άμεσα για το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της χώρας μας μένει χωρίς αντισεισμική υποδομή και προστασία. Με την καταδικαστική ψήφο τους, οι σεισμοπαθείς θα "εκδικηθούν" τους "πρωτοκλασάτους" και ταυτόχρονα θα προκαλέσουν "ρήγμα" στο δικομματισμό, για να "γκρεμιστεί" και να χτιστεί στη θέση του ένα νέο πολιτικό οικοδόμημα με γερές λαϊκές βάσεις, που θα νοιάζεται για τους φτωχούς κι αδυνάτους και όχι αποκλειστικά για την ολιγαρχία του πλούτου, η οποία "επενδύει" για κέρδη ακόμα και στα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.

Υποσχέσεις κόντρα... στις προτεραιότητες

Παχιά λόγια και πλούσιες υποσχέσεις μοιράζει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στους πληγέντες από το σεισμό, ενώ η πραγματικότητα παραμένει ιδιαίτερα σκοτεινή και σκληρή. Αυτή η πραγματικότητα έχει κουρελιάσει όλα τα χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που είχε ορίσει η ίδια η κυβέρνηση για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών (π.χ. σκηνές, καταγραφή ζημιών κλπ). Ωστόσο, η κυβέρνηση δε δίστασε να προχωρήσει σε νέο μεγαλεπήβολο στόχο ότι δηλαδή μέσα σε οκτώ βδομάδες θα έχουν φύγει όλοι οι σεισμοπαθείς από τις σκηνές! Πώς όμως θα γίνει αυτό τη στιγμή που, για παράδειγμα, ο Γ. Παπαντωνίου, ανησυχώντας κυρίως για τις επιπτώσεις του σεισμού στον κρατικό προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, διαβεβαιώνει ότι θα φροντίσει ώστε να μη δοθούν περισσότερα από 40 δισ. δρχ. για το καθένα από τα δύο επόμενα χρόνια, ώστε να μη διαταραχτεί το σχετικό κριτήριο σύγκλισης στην ΟΝΕ;

Κακά τα ψέματα, αλλά αν η κυβέρνηση δε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών και όχι την ΟΝΕ, τα θύματα του σεισμού θα περιμένουν πολλά χρόνια στις σκηνές ή στα λυόμενα. Και μέχρι σήμερα όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα επαναληφθεί αυτό που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που κτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο παχυδερμισμός της "Εξουσίας"

Το σύνθημα για αποστροφή των ΜΜΕ και των προβολέων της δημοσιότητας από το δράμα που βιώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες από το σεισμό, έχει αρχίσει να γίνεται πράξη. Πρώτη που ανταποκρίθηκε ήταν η εφημερίδα "Εξουσία", η οποία κυριολεκτικά εξαφάνισε τις τελευταίες δύο μέρες από την πρώτη σελίδα της τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού και στη θέση τους έβαλε θέματα του τζόγου της Σοφοκλέους! Φυσικά δεν εκπλήσσει η στάση της εν λόγω εφημερίδας, η οποία ποτέ δεν έκρυψε την αλλεργία της για τα λαϊκά προβλήματα και αγώνες και, παράλληλα, τη στενή σχέση της με το Μαξίμου και άλλους "περίεργους" κύκλους. Θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς "αίσχος", αλλά είναι μάλλον σίγουρο, ότι τα παχύδερμα της εξουσίας δεν καταλαβαίνουν από τέτοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ