ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επικίνδυνες "ιδέες" με αφορμή τις εκρήξεις

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χτες, μετά την ομιλία του στην Κρατική Δούμα, πως δεν υπάρχει ανάγκη να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρωσία, παρά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα και το Νταγκεστάν σε διάστημα δέκα ημερών. Πρόσθεσε δε ότι "επαρκούν τα υπάρχοντα νομικά όργανα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθούν σωστά". Στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές της Δούμας να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τη διεθνή τρομοκρατία και να προστατεύσουν το ρωσικό κράτος. "Η μάχη συνεχίζεται για την ακεραιότητα του ρωσικού κράτους, γι' αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας σκληρότερες μεθόδους", κατέληξε ο πρωθυπουργός. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ επέκρινε τις προτάσεις που διατυπώνονται για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια αποτελεί πολιτική ενέργεια", σημείωσε ο Σελεζνιόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: "Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα, αφού το μόνο που θα γίνει είναι να προκαλέσουμε επιφυλακτικότητα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό". Στο μεταξύ, ένας άγνωστος με έντονη καυκασιανή προφορά, με τηλεφώνημά του στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ανέλαβε χτες την ευθύνη από μέρους της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Νταγκεστάν" για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 270 ανθρώπων στη Μόσχα και στην πόλη Μπουινάκσκ (Νταγκεστάν). Προηγουμένως, εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Μόσχας είχε δηλώσει ότι πίσω από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις δε βρίσκονται "ένα, δύο ή τρία άτομα, αλλά μια ολόκληρη οργάνωση". "Πολλά άτομα που έχουν εμπλακεί στις επιθέσεις αυτές έχουν ήδη αναγνωριστεί. Οι δράστες έχουν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες πόλεις και γειτονικές περιοχές", τόνισε. Σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας έχουν ληφθεί έκτακτα αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις. Η αστυνομία και ο στρατός ελέγχουν όλα τα οχήματα, καθώς και πολλά κτίρια, για τον εντοπισμό κρυμμένων εκρηκτικών υλών. Παράλληλα γίνονται αυστηροί έλεγχοι των προσωπικών εγγράφων και των αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και σε άλλες πόλεις σε όλη τη Ρωσία. Στη διάρκεια αυτών των ελέγχων συνελήφθη ένας οδηγός αυτοκινήτου που μετέφερε μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό 1,8 τόνων εκρηκτικών υλών που αποτελούν τμήμα του ίδιου φορτίου. Τα εκρηκτικά προέρχονταν από την περιοχή του Καυκάσου και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε νέες βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα. Τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ήταν συσκευασμένα σε τσουβάλια, με επιγραφή "Εργοστάσιο Ζάχαρης Τσετσενίας".

Ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Ρουσάιλο κατηγόρησε τον Τσετσένο αυτονομιστή Σαμίλ Μπασάγεφ και τον Χατάμπ ως υπεύθυνους για τις βομβιστικές επιθέσεις. Σημειώνεται ότι ο ιορδανικής καταγωγής Χατάμπ, δεξί χέρι του Μπασάγεφ, είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Ρωσία με τρομοκρατικές πράξεις.

Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις στο Νταγκεστάν προειδοποίησαν ότι αναμένονται νέες επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών σ' αυτή τη Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε συνδυασμό με τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στη Μόσχα. Παρά την επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων στην απομάκρυνση από το Νταγκεστάν των ισλαμιστών ανταρτών, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι περίπου 1.000 ένοπλοι αντάρτες συγκεντρώνονται στην όχθη του ποταμού Τέρεκ κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απειλές των κολομβιανών παραστρατιωτικών

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Προειδοποίηση προς τις παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν στην Κολομβία, με τη στήριξη του κολομβιανού στρατού, ότι θα συντριβούν αν προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα και να επιτεθούν στην εδαφική επικράτειας της χώρας, έκανε χτες ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Ραούλ Σαλαζάρ."Αν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στην επικράτειά μας, θα τον συντρίψουμε όπως αρμόζει στην περίπτωση των πολύ επικίνδυνων εισβολέων όπως χαρακτηρίζονται", δήλωσε ο στρατηγός Σαλαζάρ προς τους δημοσιογράφους, απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στα προκλητικά και επικίνδυνα σχόλια του αρχηγού - και καταζητούμενου - των παραστρατιωτικών της Κολομβίας, Κάρλος Καστάνιο.

Ο Καστάνιο είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι "δυνάμεις του" - που μορφώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 με την αμέριστη στήριξη του στρατού και των εμπόρων ναρκωτικών προκειμένου να πολεμήσουν τους αντάρτες - μπορεί να επιτεθούν στη Βενεζουέλα και στον Παναμά, εξαιτίας της υποτιθέμενης στήριξης που δίνουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών προς τους αντάρτες τόσο των "Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας" (FARC - EP), όσο και του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" (ELN). Οι εξελίξεις, ωστόσο, φέρνουν δραματικά στο προσκήνιο - για άλλη μια φορά - το σχέδιο "της διάχυσης του πολέμου στην Κολομβία προς τις γειτονικές χώρες", ώστε να μπορούν να επέμβουν στρατιωτικά οι όμορες χώρες ή ακόμα και μόνο οι ΗΠΑ για να καταπνίξουν τον ένοπλο αγώνα, αφού αποτελεί "κίνδυνο για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια".

ΙΣΠΑΝΙΑ
Χωρίς θύματα αεροπορικό ατύχημα

ΖΙΡΟΝΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την ολίσθηση, στη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της πόλης Ζιρόνα της Καταλωνίας, ενός αεροσκάφους τύπου "Μπόινγκ 757" της βρετανικής εταιρίας "Μπριτάνια", όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία και, όπως ανακοινώθηκε από τις νοσοκομειακές αρχές, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου με ελαφρές κακώσεις, εκτός από έναν άνδρα που υπέστη καρδιακή προσβολή και η κατάσταση της υγείας του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Το αεροσκάφος, που προερχόταν από το Κάρντιφ της Ουαλίας, μετέφερε 236 επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα και δεν κατόρθωσε να τροχοπεδήσει κανονικά, εξαιτίας της κατακλυσμιαίας βροχής που έπεφτε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από το διάδρομο και να προσκρούσει σε ένα χαμηλό τοίχο, με αποτέλεσμα να κοπεί σε τρία κομμάτια, δήλωσε προς το δημόσιο ραδιόφωνο της Ισπανίας ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Ζιρόνα. Εντούτοις, η ισπανική πολιτική αεροπορία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Σεισμός 6 Ρίχτερ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΛΑ ΠΑΖ.-

Ενας αρκετά ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε χτες το πρωί τη Νότια Βολιβία, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, ενώ το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Βολιβίας και του Περού ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών και είχε επίκεντρο μία εξαιρετικά αραιοκατοικημένη περιοχή στην οροσειρά των Ανδεων, περίπου 800 χιλιόμετρα, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ.

Προς τον παρόν, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει για τυχόν θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, όπως τόνισαν αξιωματούχοι της βολιβιανής κυβέρνησης, ένας σεισμός αυτού του μεγέθους είναι δυνατόν να προκαλέσει καταστροφές, ωστόσο το επίκεντρό του, που τοποθετείται τουλάχιστον σε 200 χιλιόμετρα βάθος, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη μειώνουν πολύ σημαντικά τις πιθανότητες για ένα φονικό ενδεχόμενο.

ΙΡΑΝ
Αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την ιδιωτικοποίηση όλων των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων προβλέπει το νέο πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης που παρουσίασε, χτες, στην ιρανική Βουλή ο Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης 2000-2005, θα αποκρατικοποιηθούν η εταιρία κρατικών σιδηροδρόμων, τα ταχυδρομεία, οι επικοινωνίες, η καπνοβιομηχανία και η βιομηχανία ζάχαρης, θα αυξηθούν οι επενδύσεις στον δημόσιο τομέα κατά 5% και στον ιδιωτικό κατά 8,5%. Ο Πρόεδρος Χαταμί υποστήριξε ότι ο προβλεπόμενος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 6% τα επόμενα 5 χρόνια, έναντι του 3,2% που ίσχυε τα τελευταία δέκα χρόνια. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι κρατικές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση ελέγχονταν πλήρως από το ιρανικό κράτος τα τελευταία 60 χρόνια.

Ελεγχος από ρώσο αστυνομικό σε αποσκευές στον σιδηροδρομικό σταθμό του

Ελεγχος από Ρώσο αστυνομικό σε αποσκευές στο σιδηροδρομικό σταθμό του Σάρατοφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ