ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Εμπορευματοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου με πέντε κινήσεις

Η τσιμεντοποίηση των δασών αναμένεται να ενταθεί με τη νέα καταστροφική αναθεώρηση του Συντάγματος
Η τσιμεντοποίηση των δασών αναμένεται να ενταθεί με τη νέα καταστροφική αναθεώρηση του Συντάγματος
«Μπουρλότο» στα δάση και όχι μόνο ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - με μια σειρά νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις, αρκετές από τις οποίες έχουν ανακοινωθεί ή δρομολογηθεί και άλλες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των «σχεδίων επί χάρτου». Κοινό παρονομαστή όλων αυτών των καταστροφικών ενεργειών αποτελεί η εμπορευματοποίηση της γης, που γενικά είναι κερδοφόρα, πολύ δε περισσότερο αν αυτό συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον όπως το δάσος.

Κορυφαία πράξη που θα εντείνει την καταστροφή δασών, με πρωταγωνιστή την κυβερνητική πολιτική, η επικείμενη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος (ήταν που ήταν δασοκτόνο, τώρα θα απογίνει), που πρόκειται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Με την αναθεώρηση αυτή η κυβέρνηση - μετά τους εμπρηστές, καταπατητές και οικοπεδοφάγους - επιχειρεί να δώσει τη χαριστική βολή στα δάση της χώρας μας οδηγώντας στον αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον 20 με 25 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων!

«Απαξ δάσος»... πάντα τσιμέντο!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «δαυλό» για την εξόντωση μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου της χώρας κρατά ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, ο οποίος ωμότατα έχει δηλώσει ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε στη λογική «άπαξ δάσος, πάντοτε δάσος», επειδή δήθεν έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη, προφανώς η... τσιμεντοποίησή του από τους επιχειρηματίες για το κέρδος!

Ο αιγιαλός και οι παραλίες, από δημόσιο αγαθό, μετατρέπονται σε πεδία επιχειρηματικής δράσης
Ο αιγιαλός και οι παραλίες, από δημόσιο αγαθό, μετατρέπονται σε πεδία επιχειρηματικής δράσης
Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος (σε συνδυασμό με το άρθρο 117), που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση, κινείται στους εξής άξονες:

  • Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφησης, αλλά από το 1975. Με τον τρόπο αυτό όλες οι πριν το 1975 καταπατημένες και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται αυτομάτως. Παράλληλα αποχαρακτηρίζονται και οι δημόσιες εκείνες εκτάσεις οι οποίες μετά το 1945 κάηκαν και στη συνέχεια υπογράφηκαν παράνομα συμβόλαια. Μόνο με αυτή την πρόβλεψη υπολογίζουν οι δασολόγοι ότι θα αλλάξουν χρήση 5 έως 10 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων!
  • Η κατάργηση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου. Μόνο από αυτήν την πρόβλεψη αναμένεται - πάλι σύμφωνα με εκτιμήσεις δασολόγων - πως θα αλλάξουν ιδιοκτησία και θα νομιμοποιηθούν αλλαγές χρήσεων τουλάχιστον σε 15 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων!
  • Θα συνδέεται η χρήση των δασικών εκτάσεων με το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια (αφορούν τη βιομηχανία, τον τουρισμό,τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά πάρκα κλπ.). Για παράδειγμα, αν το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό προβλέπει ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, τότε ο Εθνικός Δρυμός παύει να θεωρείται δάσος!
  • Σύμφωνα με μια άλλη πρόβλεψη θα παύσουν να υπόκεινται σε εισφορά σε γη τα οικόπεδα που μπαίνουν σε σχέδια πόλης, προκειμένου να γίνουν πλατείες, δρόμοι και άλλες βασικές υποδομές και πλέον, για να γίνουν όλες αυτές, υποχρεωτικά θα πρέπει να απαλλοτριώνονται ή να χορηγούνται τίτλοι μεταφοράς συντελεστή, που θα πωλούνται και θα φορτώνουν με περισσότερο τσιμέντο άλλες περιοχές!
  • Τέλος, προβλέπεται η ουσιαστική κατάργηση του «ενοχλητικού» προς τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην κρίνονται πλέον ως προς τη συνταγματικότητά τους από αυτό οι πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης, που αφορούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Χωροταξικός σχεδιασμός κατά του ...περιβάλλοντος!

Η δεύτερη πράξη του δράματος πρόκειται να παιχτεί με μια σειρά από νομοθετήματα για το χωροταξικό σχεδιασμό. Πρόκειται ουσιαστικά για νομοθετήματα με τα οποία θα διευκολύνεται η ένταξη όλο και νέων περιοχών στα σχέδια πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες δίνοντας το «πράσινο φως» για την εφαρμογή παλιών και νέων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, όπου θέλουν οι επιχειρηματίες!

Ηδη για τρία από τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, που αφορούν τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Αιολικά Πάρκα), έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των μελετών. Απομένει η τελική φάση, η θέση τους σε δημόσια διαβούλευση (προφανώς για τα «μάτια του κόσμου») και η θεσμοθέτησή τους που υπολογίζεται περί τα μέσα του 2007. Επεται η κατάρτιση μελετών Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για μια σειρά άλλες δραστηριότητες και αυτά για τις παράκτιες περιοχές και για τους ορεινούς όγκους.

Και, βέβαια, ακολουθεί η θέσπιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν πρόκειται να είναι τίποτε περισσότερο από μια συρραφή των ειδικών σχεδίων που θα «βολεύει» όλες τις διαμορφωμένες καταστάσεις και θα δημιουργεί καινούριες, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου...

Νέα απορύθμιση στο Λεκανοπέδιο

Μια άλλη «σκοτεινή» υπόθεση αποτελεί η «επικαιροποίηση» του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, η οποία επίσης δρομολογείται. Ουσιαστικά, η «επικαιροποίηση» αυτή πρόκειται να συμπεριλάβει όλες τις διαμορφωμένες ήδη καταστάσεις στο Λεκανοπέδιο από το 1986 και κυρίως τη νομιμοποίηση όλων των ρυθμίσεων και χωροθετήσεων που έγιναν από το 1999 εν ονόματι της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ή υλοποίησης άλλων «μεγάλων ιδεών», όπως αυτή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στον Ελαιώνα κ.ά.

Επίσης πρόκειται να περιλαμβάνει και άλλες μελλοντικές χωροθετήσεις, όπως αυτές της οικοπεδοποίησης 1.000 τουλάχιστον στρεμμάτων στο Ελληνικό, του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ, του νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου (πιθανότατα στο Γουδί), του συνοδικού μεγάρου στον Υμηττό, του μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή στο πάρκο Ριζάρη κ.ά.

«Προστατευόμενες» κατ' όνομα περιοχές

Με μια σειρά άλλων νομοθετημάτων, αντί να προστατευτούν οι περιοχές φυσικού κάλλους, με το «κόλπο» των διαφορετικών ζωνών προστασίας, μετατρέπονται σε χώρους άσκησης πολυποίκιλων ασύμβατων δραστηριοτήτων.

Ως «οδηγός» προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, η κοινή υπουργική απόφαση για το εθνικό πάρκο Δαδιάς Εβρου, όπου στις διάφορες ζώνες προστασίας προβλέπονται τριώροφα τουριστικά καταλύματα, αλλά και επεκτάσεις σχεδίων πόλης, ενώ με τις μεταβατικές διατάξεις νομιμοποιούνται όποιες ακόμη δραστηριότητες είχαν προλάβει να εκδώσουν άδειες μέχρι 13 Οκτώβρη!

Αυθαίρετα, αιγιαλός και παραλίες

Στις αρχές του 2007 λήγει η προθεσμία για την προσωρινή σύνδεση των αυθαιρέτων που είχαν κατασκευαστεί έως το Σεπτέμβρη του 2003 με βάση το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι διατάξεις του οποίου δεν καταργήθηκαν όλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ σκοπεύει να δώσει παράταση και να συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις αυτές και τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν την τελευταία τριετία, καθιστώντας με τη σειρά της «ομήρους» τους ιδιοκτήτες.

Μία πολύ σημαντική αντιπεριβαλλοντική ρύθμιση είναι αυτή του υπουργείου Οικονομικών και αφορά τον αιγιαλό και τις παραλίες, των οποίων ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας, μετά το νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, θα δεχτεί μια νέα επίθεση. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των λωρίδων του αιγιαλού και των παραλιών, μεγάλα τμήματα των οποίων παραδίδονται στην «αξιοποίηση» από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τέλος, ένα ακόμη νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου προβλέπει την πώληση με... δόσεις και εκπτώσεις των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου στους ίδιους τους καταπατητές!


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ