ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2007
Αναδρομή στους αγώνες της εργατικής τάξης

Με μια ευχή, που για να ευοδωθεί πρέπει από σήμερα κιόλας ο καθένας μας να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την ένταση των αγώνων της εργατικής τάξης, ώστε να είναι πράγματι «Ειρηνικό, αγωνιστικό, διεκδικητικό» το νέο έτος, κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2007. Κάθε μήνας του ημερολογίου είναι και μια αφίσα από κεντρικούς σταθμούς της δράσης του ΠΑΜΕ, στα 7 χρόνια της ζωής και δράσης του. Oι αφίσες που παρουσιάζονται αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα του προπαγανδιστικού υλικού, που όλα αυτά τα χρόνια τύπωσαν και διακίνησαν σε εκατομμύρια εργάτες και υπάλληλους το ΠΑΜΕ, οι τοπικές και κλαδικές Γραμματείες του, οι εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ταξικού κινήματος.

Πολλές από τις αφίσες είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δουλιάς και προσφοράς εργαζομένων στο ΠΑΜΕ. Δε λείπουν ακόμα έργα γνωστών σκιτσογράφων, αλλά και ένα έργο του Πικάσο για την ΠΣΟ, στην οποία συμμετέχει το ΠΑΜΕ, με τον εκπρόσωπό του να έχει εκλεγεί στη θέση του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας. Τις σελίδες του ημερολογίου συμπληρώνουν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για το 2007, όπλο στα χέρια κάθε εργάτη και εργάτριας στη μάχη για τη συσπείρωση δυνάμεων, και μια σύνθεση με αφίσες από κεντρικούς απεργιακούς σταθμούς των προηγούμενων χρόνων.

Το ημερολόγιο διατίθεται στην τιμή των 3 ευρώ από τα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28), καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.



Φλεβάρης

Το Φλεβάρη του 2005 βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 17 του Μάρτη, ενάντια στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στην ανεργία, αλλά και τις ανατροπές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το Ασφαλιστικό των τραπεζών, τη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα, κλιμακώνεται η δράση εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου. Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και με την αφίσα που κυκλοφόρησε εκείνο το μήνα ξεκαθαρίζει πως το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!


Μάρτης

Το Μάρτη του 2003 ξεκινάει η βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των «προθύμων» Ευρωπαίων και άλλων συμμάχων τους στο Ιράκ. Το ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό και αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν. Μια από τις αφίσες του ΠΑΜΕ εκείνης της περιόδου εικονογραφείται με ένα σκίτσο του Στάθη και είναι αυτή που περιλήφθηκε στο ημερολόγιο του 2007.


Απρίλης

3 Απρίλη του 1999. Μια μέρα σταθμός στη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Σε μια πλατιά Σύσκεψη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ιδρύεται το ΠΑΜΕ. Δεκάδες κλαδικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, καθώς και 350 περίπου πρωτοβάθμια σωματεία αποτέλεσαν τη μαγιά για τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερες συνειδήσεις εργατοϋπαλλήλων.


Μάης

1η Μάη του 2005. Παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Μέρα επιθεώρησης των δυνάμεων και εφόρμησης στους νέους αγώνες. Κυβέρνηση και κεφάλαιο, έχοντας ήδη προχωρήσει στην απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, μεθοδεύουν και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μέτωπο που αναδεικνύεται σε κεντρικό στον πρωτομαγιάτικο απεργιακό αγώνα του ΠΑΜΕ, όπως φαίνεται και στην αφίσα.


Ιούνης

Μια αφίσα της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ κοσμεί τη σελίδα του Ιούνη στο ημερολόγιο του ΠΑΜΕ. Η ένταξη της εργαζόμενης νεολαίας στα συνδικάτα και η δραστηριοποίησή της μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για το δυνάμωμα των ταξικών αγώνων, την ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους, την ανατροπή των αρνητικών για την εργατική τάξη συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο.


Ιούλης

Η έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστές και στην παγκόσμια εργατική τάξη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη δράση του ΠΑΜΕ. Μια από τις κορυφαίες στιγμές αυτής της δράσης ήταν η αποστολή αλληλεγγύης στην Κούβα, τον Ιούλη του 2004, με τη συμμετοχή 250 περίπου εργαζομένων. Η φωτογραφία στο ημερολόγιο του ΠΑΜΕ είναι τραβηγμένη μπροστά από το μνημείο του Τσε, στη Σάντα Κλάρα.


Αύγουστος

Η αφίσα στο μήνα Αύγουστο έχει τυπωθεί τον Οκτώβρη του 2003, όταν τα Ολυμπιακά έργα βρίσκονταν σε εξέλιξη και η Ολυμπιάδα των πολυεθνικών χτιζόταν με το αίμα των οικοδόμων εργατών. 13 από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα εργοτάξια των «μεγάλων έργων». Η αφίσα ήταν και παραμένει διαχρονική. Πριν ακόμα «βγει» το 2006, πάνω από 120 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί στους τόπους δουλιάς και εκατοντάδες ακόμα έχουν σακατευτεί στο βωμό των εργοδοτικών κερδών.


Σεπτέμβρης

Η παρέμβαση στα ζητήματα της Παιδείας και του Πολιτισμού, με στόχο να βρεθούν στο επίκεντρο των ταξικών εργατικών αγώνων, αποτελεί συστατικό στοιχείο της δράσης του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, με την πεποίθηση ότι προσθέτουν δυνάμεις στην εργατική τάξη στην πάλη της για να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η προπαγανδιστική αφίσα του ΠΑΜΕ για το μήνα Σεπτέμβρη του ημερολογίου έχει τυπωθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2003.


Οκτώβρης

Στις 7 Σεπτέμβρη 1999, η Αθήνα χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 700 περίπου άτομα τραυματίστηκαν, ενώ 40.000 οικογένειες έμειναν άστεγες. Το ΠΑΜΕ, μετρώντας μόλις λίγους μήνες ζωής και δράσης, μπαίνει μπροστά στο διεκδικητικό αγώνα των εργαζομένων για άμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες του σεισμού, για αντισεισμική θωράκιση και λαϊκή στέγη. Μ' αυτό το πλαίσιο, καλεί σε συγκέντρωση στις 12 Οκτώβρη, απ' όπου και η αφίσα.


Νοέμβρης

«Να βελτιώσεις τον καπιταλισμό;.. Αδύνατον. Να τον ανατρέψεις; Αναπόφευκτο!!». Αυτό είναι το σύνθημα που δεσπόζει στην αφίσα του ΠΑΜΕ, που εικονογραφεί το μήνα Νοέμβρη στο ημερολόγιο του 2007. Ενα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κάθε λογής ρεφορμιστικά κινήματα και συνδικάτα, που προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες ότι η ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών μπορεί να συνυπάρξει με τα κέρδη των καπιταλιστών...


Δεκέμβρης

Μια πολύτιμη αφίσα κλείνει το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για το έργο που ο Πικάσο φιλοτέχνησε στις 20/9/1955 για τη 10η επέτειο από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), στο Παρίσι, το 1945. 60 χρόνια μετά, το Δεκέμβρη του 2005, στο 15ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Αβάνα, ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ εκλέγεται στη θέση του γγ της ΠΣΟ. Μετά από πολλές παλινωδίες στην ιστορία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ανοίγει μια νέα σελίδα ανασυγκρότησης και πρωτοπόρας δράσης για το δίκιο της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο.


Γενάρης

Στις 15 του περασμένου Ιούνη, στα πλαίσια της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση που είχε αποφασίσει το ΠΑΜΕ, οι ταξικές δυνάμεις διοργάνωσαν συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Ηταν η κορύφωση μιας πλατιάς εξόρμησης στους τόπους δουλιάς με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προπαγανδιστικό υλικό που κυκλοφόρησε για τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης. Η αφίσα για ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο πεδίο της ταξικής πάλης, που δέχεται ασταμάτητα τα πυρά του κεφαλαίου και των κομμάτων του, εικονογραφεί τη σελίδα του Γενάρη στο ημερολόγιο του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ