ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παίρνουν θέση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16

75 υπογραφές από εκπαιδευτικούς πανεπιστημίων και ΤΕΙ όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν σε κείμενο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, μόλις αυτό κυκλοφόρησε στις σχολές

Κείμενο υπογραφών διακινείται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας που καλεί κάθε πανεπιστημιακό και εκπαιδευτικό των ΤΕΙ να πάρει θέση «κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και των μέτρων που κάνουν την Παιδεία πιο ακριβό και απρόσιτο εμπόρευμα». Ηδη, μόλις το κείμενο κυκλοφόρησε, συγκεντρώθηκαν κάτω από αυτό, 75 υπογραφές ανθρώπων από ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ενώ η διαδικασία συλλογής υπογραφών συνεχίζεται.

Ολόκληρο το κείμενο που υπογράφουν πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν και διακηρύσσουν ότι η άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων "αποτελεί ώριμο αίτημα της κοινωνίας", προσπαθούν να αναθεωρήσουν το σχετικό άρθρο 16 στα κρυφά και με συνοπτικές διαδικασίες για να αποφύγουν τις λαϊκές αντιδράσεις και να συγκαλύψουν τις αντιδραστικές επιδιώξεις αυτής της αλλαγής.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος μας αφορά όλους, γιατί δε σηματοδοτεί απλά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά την έναρξη μιας δριμύτερης επίθεσης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Θεωρούμε δημαγωγικούς μύθους τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ανακοπεί η φοιτητική μετανάστευση στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων πανεπιστημίων μέσα από τον ανταγωνισμό και τους ενιαίους κανόνες λειτουργίας με τα ιδιωτικά. Τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» δεν μπορούν να συναγωνιστούν τα δημόσια, γιατί δε θα είναι πανεπιστήμια αλλά εμπορικές επιχειρήσεις αγοραπωλησίας υποβαθμισμένων πτυχίων, μια μεταμφίεση δηλαδή των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και των ΙΕΚ. Η ίδρυση ιδιωτικών ψευτο-πανεπιστημίων δεν αποσκοπεί μόνο στην αύξηση του τζίρου των μεγαλοσχολαρχών. Πάνω απ' όλα, στοχεύει στην εξώθηση των δημόσιων πανεπιστημίων να λειτουργήσουν σαν ιδιωτικά: Με μάνατζερ, επιχειρησιακό σχέδιο, δίδακτρα, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και του ασύλου και προπαντός με τις επιχειρήσεις να παρεμβαίνουν άμεσα στο περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Αυτά τα μέτρα έρχεται να προωθήσει το γνωστό νομοσχέδιο - πλαίσιο για τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων, ενάντια στο οποίο ξεσηκώθηκαν την προηγούμενη χρονιά φοιτητές - σπουδαστές και πανεπιστημιακοί. Αντίστοιχος τρόπος λειτουργίας προβλέπεται και για τα δημόσια σχολεία, που στο όνομα της «αποκέντρωσης» και μέσα από τα νέα προγράμματα διδασκαλίας και τις ζώνες δραστηριοτήτων καλούνται να δουλέψουν ανταγωνιστικά και σε μεγάλο βαθμό αυτοχρηματοδοτούμενα με τη συνεισφορά των γονιών, της «τοπικής κοινωνίας» και των επιχειρήσεων, οι οποίες θα συνδιαμορφώνουν και το πρόγραμμά τους.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα ιδιωτικο - οικονομικής λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης οδηγούν σε σχολεία και πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών και δύο στην ουσία ταχυτήτων, τα λίγα εκλεκτά για τους γόνους των ευνοημένων κοινωνικών στρωμάτων και τα πάμπολλα υποβαθμισμένα για τα παιδιά του λαού. Γι' αυτό,

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό απαιτούμε:
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να διακοπεί κάθε απόπειρα και διαδικασία για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (π.χ. Σχολή Ογκολογικής Χειρουργικής, πανεπιστήμιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ακαδημία της ΓΣΕΕ κλπ.)
  • Να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για «αποκέντρωση» του σχολείου στους δήμους και τους χορηγούς, να καταργηθεί η ευέλικτη ζώνη και κάθε μέτρο διαφοροποίησης σχολείων και προγραμμάτων
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση
  • Να αποσυρθούν τα νέα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά βιβλία
  • ΕΝΙΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Το κείμενο αυτό υπογράφουν οι παρακάτω εκπαιδευτικοί ανώτατων ιδρυμάτων:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΡΙΜΠΕΡΗΣ Γιώργος (Πρόεδρος Φυσικού Τμήματος)

ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΣ Κώστας

ΧΑΤΖΗΧΑΡΙΣΤΟΣ Δημήτρης

ΚΟΥΝΙΑΣ Στρατής

ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟΣ Κώστας

ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ Ευαγγελία

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Τούλα

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

ΚΑΜΠΕΡ Ελλη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Παναγιώτης

ΧΙΝΤΖΑΝΙΔΗΣ Κυριάκος

ΠΑΤΕΡΜΑΡΑΚΗΣ Γιώργος

ΒΑΔΑΛΟΥΚΑ Κική

ΓΑΖΗΣ Βαγγέλης

ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ Βίκτωρας

ΛΙΑΡΟΚΑΠΗΣ Θύμιος

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ Δήμος

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Αλέξης

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ Γιώργος

ΧΑΤΖΗΚΟΜΝΗΝΟΥ Σοφία

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΠΑΠΑΝΕΟΦΥΤΟΥ Αγάπιος

ΚΑΡΑΓΑΝΗΣ Τάσος

ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ Δημήτρης

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΕΤΣΗΣ Βασίλης

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΥΖΕΛΗΣ Νάσος

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Δημ.

ΒΑΡΔΑΚΗ Ζαμπία

ΧΑΛΚΙΑ Ευανθία

ΣΚΑΡΠΟΥ Ευανθία

ΓΚΕΝΑ Λίτσα

ΒΑΛΑΣΗΣ Διονύσης

ΔΑΚΟΣ Σοφοκλής

ΣΤΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Κων/νος

ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ Γιάννης

ΜΑΡΝΕΛΛΑΣ Δημήτρης

ΤΣΙΛΤΙΚΛΗ Αλεξάνδρα

ΜΕΛΕΤΣΑΣ Αντώνης

ΖΟΥΡΟΥΔΗΣ Αντώνης

ΠΑΝΟΣ Παναγιώτης

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Βασιλική

ΡΩΜΟΥΔΗ Ελένη

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ Γιάννης

ΠΑΥΛΙΔΗΣ Παύλος

ΠΙΣΣΙΑΣ Βαγγέλης

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Αθηνά

ΡΟΘΟΣ Γιάννης

  • Ακόμα το κείμενο υπογράφουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Αθήνας: ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ Πηγή, ΜΑΣΟΥΡΑ Ντίνα, ΤΑΝΤΑΛΙΔΟΥ Νόνη και ΠΑΛΑΜΙΔΑ Τούλα.
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΙΝΙΟΡΟΣ Παναγιώτης

ΔΙΛΙΝΤΑΣ Γιώργος

ΤΖΙΑΜΠΑΖΗΣ Θανάσης

ΣΤΑΘΑΣ Γιάννης

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Χρήστος

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΦΡΑΓΚΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Μιχάλης

ΠΑΤΕΛΗΣ Δημήτρης

ΚΑΛΙΘΡΑΚΑΣ - ΚΟΝΤΟΣ Νικόλαος

ΠΟΥΛΙΕΖΟΣ Αναστάσιος

ΠΑΣΣΑΔΑΚΗΣ Νίκος

ΒΑΦΙΔΗΣ Αντώνης

ΜΑΝΟΥΤΣΟΓΛΟΥ Μανώλης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΣΙΚΑΡΗΣ Βασίλης

ΠΑΝΟΥ Ευγενία

ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΥ Μαρία

ΕΛΕΜΕΣ Ιωάννης

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ Εμμανουήλ

ΚΑΜΠΑΝΟΣ Θεμιστοκλής

ΒΑΪΜΑΚΗΣ Τιβέριος

ΛΟΥΚΑΤΖΙΚΟΥ Λουκία

ΠΕΤΡΑΚΗΣ Δημήτριος

ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Γιάννης

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Απόστολος

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Γιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ