ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2006
ΙΟΥΛΗΣ
Παλλαϊκή καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων

Στις 25 Ιούλη, στο πλαίσιο μιας ακόμα παλλαϊκής κινητοποίησης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Λίβανο και Παλαιστίνη, δυνάμεις του ΠΑΜΕ γκρεμίζουν το μισητό άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν. Πρόκειται για μια πράξη αντίστασης και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Ισραήλ που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ. Το ΠΑΜΕ, από τις πρώτες μέρες του πολέμου σε βάρος του Λιβάνου, πρωτοστατεί στην οργάνωση κινητοποιήσεων για να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό και το λιβανέζικο λαό. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να προσφέρουν από το υστέρημά τους, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση από συνδικάτα και απλούς εργάτες. Δείγμα αυτής της πολύτιμης έμπρακτης συμπαράστασης ήταν και η αποστολή μιας ομάδας υγειονομικών του ΠΑΜΕ σε νοσοκομεία της Παλαιστίνης.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Η πολιτική τους δολοφονεί

Το έγκλημα στη Μέση Ανατολή δεν έχει τελειωμό. Εκατοντάδες είναι οι άμαχοι νεκροί στο Λίβανο την ώρα που ο λαός της χώρας παραδίδει μαθήματα αντίστασης στους ιμπεριαλιστές. Το ΠΑΜΕ δεν έπαψε ούτε ώρα να συνδράμει πολύμορφα την ηρωική αντίσταση του λαού του Λιβάνου, με διαδηλώσεις, οικονομική και υλική βοήθεια (φωτ.). Η νίκη των Λιβανέζων είναι νίκη όλων όσοι αντιμάχονται την πολιτική των μακελάρηδων στη μια και την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οσων αναμετρούνται με ένα σύστημα που δε σκοτώνει μόνο σε περίοδο πολέμου, αλλά τσακίζει καθημερινά εργάτες, στερώντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Τις δυο πρώτες μέρες του Αυγούστου τρεις εργάτες πέφτουν νεκροί στο μεροκάματο. Η οργή ξεχειλίζει. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, οι νεκροί για το 2006 θα ξεπεράσουν τους 120...

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
Οι εκπαιδευτικοί στους δρόμους

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν στο δρόμο με απεργία διαρκείας. Το ΠΑΜΕ παλεύει ο αγώνας για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά, να αγκαλιάσει και να γίνει υπόθεση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων (φωτ.). Παράλληλα, στα σχολεία και τους τόπους δουλιάς βαθαίνει η συζήτηση για το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, τον προσανατολισμό της, την υποταγή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου, την ανάγκη να προσανατολιστεί το κίνημα στη διεκδίκηση ριζικών αλλαγών προς όφελος του λαού και των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Στις 9 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ πραγματοποιούν μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική στρατιωτική αποστολή στο Λίβανο, με πρόσχημα την επιτήρηση της ειρήνης.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ
Μαζί με τα παιδιά μας!

Οι κινητοποιήσεις για την Παιδεία κλιμακώνονται. Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα, με μπροστάρη και οργανωτή τα Συντονιστικά τους, καταλαμβάνουν τα σχολεία τους και βγαίνουν στο δρόμο. Το ΠΑΜΕ των Εκπαιδευτικών δίνει με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας. Για να βαθύνει το περιεχόμενο του αγώνα, να συναντηθεί με τους μαθητές, τους φοιτητές - σπουδαστές, όλο το λαό. Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην ενημέρωση των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς, υπερασπίζονται τον αγώνα των παιδιών τους και των δασκάλων τους, συμμετέχουν ενεργά στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ
Πρωτοπόρα δράση σε όλα τα μέτωπα

Το ζήτημα των συμβασιούχων κυριαρχεί στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποκλείει την οριστικοποίηση των συμβάσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ομήρων της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με στόχο την οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα, το ΠΑΜΕ βρίσκεται στο πλευρό των χιλιάδων συμβασιούχων, στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν (φωτ.). Η κυβέρνηση μεθοδεύει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας απεργιακές αντιδράσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Την ίδια περίοδο, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο προωθούμενο «μίνι Ασφαλιστικό» (φωτ.), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγώνες για την Παιδεία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, με αιχμή την αντίσταση στην πολύμορφη εμπορευματοποίηση, αλλά και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, όπως αυτή μεθοδεύεται από την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις εφημερίες. Δυο ακόμα αντεργατικοί «μποναμάδες» καταφτάνουν από την ΕΕ: η οδηγία Μπολκεστάιν, που στις 15 Νοέμβρη ψηφίζεται οριστικά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και η αντιδραστική Πράσινη Βίβλος για την αναμόρφωση του εργατικού δικαίου στα κράτη - μέλη που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Κατακλείδα στους αγώνες του 2006

Eurokinissi

Στις 13 του Δεκέμβρη, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι σε όλη τη χώρα απεργούν και από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στέλνουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, των πολιτικών και συνδικαλιστικών της φορέων. Στον Πειραιά, η συγκέντρωση και πορεία μετατρέπεται σε βήμα αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται και στον τομέα της Υγείας (φωτ.), ενώ μέσα στο μήνα «κλείνει» και η σύμβαση των τραπεζών, με έναν άθλιο συμβιβασμό από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που δίνει «γην και ύδωρ» στους τραπεζίτες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου. Στα πλαίσια των παρεμβάσεων για τον πολιτισμό, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ διοργανώνει βραδιά θεάτρου με αίτημα την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία αφιερώνει μια θεατρική βραδιά στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού (φωτ.).

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
1942: ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

(Η μεγάλη δοκιμασία της πρωτεύουσας)

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 1942. Η Αθήνα φορτωμένη στα χιόνια ζει επίσης και τη φοβερή, την εφιαλτική ώρα της πείνας και του θανάτου. Σ' αυτήν την πολιτεία πάμε σήμερα πρώτη μέρα του νέου χρόνου, του 2007.

ΕΝΑ ρεπορτάζ 65 χρόνια από τότε μ' όλα όσα κράτησαν άσβηστα τα μάτια κι η καρδιά. Από το Παγκράτι στην οδό Σίνα (τέρμα) εκεί σ' ένα γιαπί πάνω στις πυροστιές τα μεγάλα καζάνια που καθημερινά ετοιμάζουν το συσσίτιο για 7.000 και πάνω σπουδαστές. Οι νιφάδες του χιονιού πέφτουν συνέχεια κι η ουρά αναμονής έχει «ξεπορτίσει» από το στεγασμένο χώρο και πάει στη Σίνα, στου Γαλλικού Ινστιτούτου την είσοδο.

ΜΟΝΙΜΑ εξοπλισμένοι με το κουτί και το κουτάλι μας καρτερούμε ώρες στη σειρά. Αλλά κι όταν κάποτε τελειώνουμε, μπαίνουμε ξανά σε μια δεύτερη ουρά κι εκεί αναμονή με την ελπίδα, πως μπορεί να περισσέψουν μερίδες που τότε θα μοιραστούν σ' όλους όσοι είχαν την υπομονή της αναμονής. Διαδικασία καθιερωμένη, που δεν επιδέχεται παραβιάσεις.

ΣΥΧΝΑ στα μεγάλα τραπέζια που υπάρχουν στο γιαπί ανεβαίνουν ομιλητές που διαβάζουν ανακοινώσεις και ενημερώνουν τους φοιτητές πάνω στα θέματα που τους απασχολούν. Είναι κοντά πέντε μήνες, που μπήκε μπροστά και λειτούργησε το συσσίτιο. Και πρώτοι τρόφιμοι οι αποκλεισμένοι φοιτητές από Δωδεκάνησο, Αίγυπτο, Κύπρο. Αλλά καθώς η κατάσταση χειροτέρεψε ο αριθμός μεγάλωσε πολύ. Μαζί όμως με την αύξηση του αριθμού βγήκε κι η φοιτητική Επιτροπή, που πήρε στα χέρια της την ευθύνη και τον έλεγχο της λειτουργίας του.

ΠΡΩΤΑ βήματα σε δύσκολες συνθήκες αλλά και μεγάλη η βοήθεια, που έδωσαν οι πυρήνες της ΟΚΝΕ και του ΕΑΜ Νέων στην καθοδήγηση της νόμιμης αυτής δουλιάς μ' εξαιρετική σημασία.

ΝΑ όμως κατηφορίσαμε στο χώρο του Πανεπιστημίου. Μέσα στο κεντρικό χτίριο και στην άουλα (αίθουσα τελετών) οι χιτλερικοί γλεντοκοπούσαν όλη τη νύχτα την Πρωτοχρονιά και τα ρήμαξαν όλα. Η επίσημη αίθουσα αγνώριστη από τις καταστροφές κι οι βανδαλισμοί απίστευτοι.

ΓΛΕΝΤΟΚΟΠΙΑ και ξεφαντώματα σ' άλλα επίσης κέντρα της πρωτεύουσας. Γερμανοί κι Ιταλοί αξιωματούχοι γλεντούσαν παρέα με τους ντόπιους «συνεργάτες» τους και μαζί οι «φροϊλάιν» που έφτασαν από τη Γερμανία για ψυχαγωγία των Γερμανών αξιωματικών και στρατιωτών.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ και πολύμορφο το έργο των λαϊκών συσσιτίων. Ο λαός στις δύσκολες ώρες της στέρησης είδε να ξεπετιέται στις λαϊκές γειτονιές στα εργοστάσια, στα σχολεία το συσσίτιο, που έδινε μια βοήθεια που είχε ιδιαίτερη σημασία.

ΕΤΣΙ μένει άσβηστη στη μνήμη όλων όσοι έζησαν τα κατοχικά χρόνια και στάθηκαν στην ουρά για να πάρουν αυτό το λίγο, το ελάχιστο που τους έδιναν. Πασίγνωστο το τραγούδι, που λέει. «Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα...». Τα συσσίτια, που λειτούργησαν με το ΕΑΜ είναι η αγωνιστική έκφραση να 'χει ο λαός, τα νιάτα, αυτό που έχει δικαίωμα, και με τίποτε δεν μπορούν να του το στερήσουν. Είναι δικός του πλούτος. Της γης και των ανθρώπων της.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ