ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο λαός υπερασπίζεται και στηρίζει την Επανάστασή του
  • Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 80χρονα του Φιντέλ Κάστρο και τα 50χρονα των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων
  • Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, συμμετείχε στις εκδηλώσεις

Ο στρατός της Κούβας, κομμάτι και σάρκα του λαού, έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο (κάτω)
Ο στρατός της Κούβας, κομμάτι και σάρκα του λαού, έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο (κάτω)
Μια ξεχωριστή εκδήλωση από κάθε άποψη ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αβάνα της Κούβας, όπου γιορτάστηκε η πεντηκοστή επέτειος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων προς μνήμη της αποβίβασης των μαχητών από το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» στις 2 του Δεκέμβρη 1956, που σηματοδότησε και την έναρξη της επανάστασης στο νησί. Ηταν μια μεγαλειώδης λαϊκή διαδήλωση με πολλούς συμβολισμούς, μια άρτια στρατιωτική παρέλαση και ένα πολιτικό γεγονός με ιστορική σημασία.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (λόγω των κλιματολογικών συνθηκών) στην Πλατεία της Επανάστασης, ήταν μια συμβολική αναφορά στην πρόσφατη ιστορία της Κούβας. Ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από μια μικρή πιονέρισσα που εξήγησε γιατί τα Κουβανόπουλα είναι περήφανα για τη χώρα τους, το λαό που και με τα όπλα την υπερασπίζεται, για να μπορούν αυτά να έχουν και ψωμί και υγεία και παιδεία και πολιτισμό.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της χώρας, Β΄ Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και υπουργός Αμυνας, Ραούλ Κάστρο Ρουίς (που εκτελεί χρέη Προέδρου, επειδή ο Πρόεδρος της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, βρίσκεται σε ανάρρωση μετά την περιπέτεια της υγείας του το καλοκαίρι).

Ο Ρ. Κάστρο υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η Κούβα επιδιώκει στις διεθνείς της σχέσεις την επίλυση των διαφορών - και με τον ισχυρό της γείτονα, τις ΗΠΑ - με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, αλλά την ίδια στιγμή με την ενότητα του λαού της, με τη στρατηγική του «πολέμου όλου του λαού» είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Εκανε αναφορά στα νέα επεμβατικά σχέδια που απεργάζονται οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι η Κούβα είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις θετικές εξελίξεις και τη λαϊκή ανάταση που παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, «που κατάφεραν να νικήσουν την ALCA (τη Συμφωνία για Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής), που προωθούσαν οι ΗΠΑ».

«Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε θα μπορέσει να συντρίψει την Κούβα», το μήνυμα των χιλιάδων νεολαίων που έκλεισαν τη λαϊκή διαδήλωση

Associated Press

«Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε θα μπορέσει να συντρίψει την Κούβα», το μήνυμα των χιλιάδων νεολαίων που έκλεισαν τη λαϊκή διαδήλωση
Εκλεισε λέγοντας: «Με οποιαδήποτε θυσία και αν απαιτηθεί θα υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας».

Το πιο σημαντικό όπλο της επανάστασης ο λαός

Με μια ίλη ιππικού, που συμβόλιζε τους μαχητές του λαϊκού στρατού της Κούβας, την περίοδο του αγώνα για την ανεξαρτησία από τους Ισπανούς, ξεκίνησε η παρέλαση.

Στη συνέχεια, δικαιωματικά, λόγω της μέρας, το πλοιάριο «Γκράνμα» (ακριβές αντίγραφο του πραγματικού, που φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης) τέθηκε επικεφαλής στην παρέλαση, να «πλέει» σε μια «θάλασσα» που σχημάτιζαν χιλιάδες μικρά παιδιά με τα μπλε μαντίλια και τις ενδυμασίες τους στα χρώματα της Κούβας. Ακολουθούσε αναπαράσταση με μεταμφιεσμένους νέους της πρώτης αντάρτικης ομάδας με επικεφαλής τους Φιντέλ, Ραούλ, Καμίλο, Τσε και άλλους επιζώντες μετά την άφιξη του «Γκράνμα», όπως και 210 άλλοι νέοι που αναπαριστούσαν, ντυμένοι με ρούχα της εποχής, αντάρτες του επαναστατικού στρατού.

Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων όλων των σωμάτων του στρατού και τα μηχανοκίνητα τμήματα και αεροσκάφη δημιούργησαν την πεποίθηση της ετοιμότητας του ένοπλου λαού να υπερασπιστεί με κάθε θυσία την ακεραιότητα της πατρίδας του.

Και φυσικά το κλείσιμο της παρέλασης έδινε το μήνυμα για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, 300 χιλιάδες (αφού κινητοποιήθηκαν μόνο τέσσερις συνοικίες κοντινές στην Πλατεία της Επανάστασης) παρέλασαν με τα πανό και τα χιλιάδες αυτοσχέδια πλακάτ τους. «Εμείς είμαστε η Επανάσταση», «Με τον Φιντέλ, με την Επανάσταση, χτίζουμε το μέλλον», «Κούβα ελεύθερη ή θάνατος» και πολλά άλλα συνθήματα διατράνωσαν την ενότητα του λαού και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του παρά τις μεγάλες δυσκολίες που του δημιουργεί η ιμπεριαλιστική περικύκλωση.

Λαοθάλασσα στην πιο θρυλική Πλατεία της Αβάνας (δεξιά)
Λαοθάλασσα στην πιο θρυλική Πλατεία της Αβάνας (δεξιά)
Και η Κομμουνιστική Νεολαία «περπάτησε» και «βρόντηξε» κλείνοντας αυτή την εντυπωσιακή εκδήλωση που έκανε τους χιλιάδες προσκεκλημένους φίλους της Κουβανικής Επανάστασης από 82 χώρες του κόσμου να συγκινηθούν και να πεισμώσουν. Η τεράστια έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης, που εκφράστηκε από τα «τυχερά» μέλη των διεθνών αντιπροσωπειών, έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Κούβα δεν είναι μόνη της.

Η Αλέκα Παπαρήγα στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Στις εκδηλώσεις για τα 80ά γενέθλια του ηγέτη της Κούβας, Φ. Κάστρο, που προηγήθηκαν και διοργάνωσε το ίδρυμα Γκουαγιασαμίν και στην πολιτική εκδήλωση του Σαββάτου παραβρέθηκε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ, μεταφέροντας τη στήριξη των Ελλήνων κομμουνιστών στον ηρωικό κουβανικό λαό και την Επανάστασή του. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης το Τμήματος Διεθνών Σχέσων της ΚΕ.

Εκεί βρέθηκαν και εκπρόσωποι άνω των 40 κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων από όλο τον κόσμο που εκπροσωπήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, όπως ο ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας, Α. Β. Βάρνταν, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Πρακάς Καράτ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Παραγουάης, Ανανίας Μαϊντάνα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Αργεντινής, Πατρίτσιο Ετσεγκεράι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ο Πρόεδρος του Γερμανικού ΚΚ, Χάινς Στερ, και πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων.

Ο Ρ. Κάστρο στην εξέδρα με τον Ντ. Ορτέγκα και τον Εβο Μοράλες
Ο Ρ. Κάστρο στην εξέδρα με τον Ντ. Ορτέγκα και τον Εβο Μοράλες
Εκεί βρέθηκαν και οι πολλοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους ο Εβο Μοράλες της Βολιβίας, ο Ντανιέλ Ορτέγκα, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νικαράγουας, ο Ρενέ Περβάλ της Αϊτής, ο Ραλφ Γκονσάλβες, πρωθυπουργός του Σαν Βισέντε και Γκραναδίνων, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο. Επίσης, αντιπροσωπείες από τις Λαϊκές Δημοκρατίες Κίνας, Βιετνάμ, Λάος, Κορέας, Αγκόλας. Επίσης, πολλοί φίλοι της Κούβας, ο διεθνούς φήμης Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο διευθυντής της «Λε Μοντ Ντιπλοματίκ», Ιγνάσιο Ραμονέ, που το βράδυ της Παρασκευής συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της τρίτης κουβανικής έκδοσης του βιβλίου «Εκατό ώρες με τον Φιντέλ», που αποτελεί το υλικό των συνομιλιών του Ραμονέ με τον Φιντέλ από το 2003 έως το 2005.

Στην Κούβα βρέθηκαν επίσης, εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας των δύο οργανώσεων, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης, Φώτης Γεωργιάδης, και μέλη της Μπριγάδας Αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Νησί της Επανάστασης.


Το «Γκράνμα», σύμβολο της επανάστασης, αρμενίζει
Το «Γκράνμα», σύμβολο της επανάστασης, αρμενίζει

Η Αλ. Παπαρήγα στην εξέδρα μαζί με τον Κ. Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας
Η Αλ. Παπαρήγα στην εξέδρα μαζί με τον Κ. Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Από τη συνάντηση με τον Φ. Ραμίρες, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, μια από τις πολλές διμερείς συναντήσεις, που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση με τον Φ. Ραμίρες, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, μια από τις πολλές διμερείς συναντήσεις, που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Δ.Κ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ