ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ»
Εκοψαν το επίδομα από ακρωτηριασμένο ναυτεργάτη!

Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάστηκε επί ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε η ΝΔ, για να πάρει κανείς 114 ευρώ (!) πρέπει να του λείπουν και τα δυο πάνω ή κάτω άκρα

Μια ακόμα πλευρά της εντεινόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει σήμερα ο «Ρ», παρουσιάζοντας την περίπτωση ενός ναυτεργάτη που ακρωτηριάστηκε στο ένα πόδι μετά από «ατύχημα» στο καράβι όπου δούλευε. Επικαλούμενη Προεδρικό Διάταγμα του 2005, η διοίκηση του Οίκου του Ναύτη του έκοψε το επίδομα αναπηρίας των 114 ευρώ που έπαιρνε, λέγοντας ότι θα έπρεπε να του λείπουν και τα δύο πόδια, προκειμένου να είναι δικαιούχος!

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και αντανακλά συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και στο ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη μια προσφέρουν απλόχερα στους εφοπλιστές και στο μεγάλο κεφάλαιο επιδοτήσεις και νέα προνόμια και από την άλλη βάζουν χέρι ακόμα και στα ψίχουλα των 114 ευρώ που δίνουν σαν αναπηρικό επίδομα στους ναυτεργάτες. Με δεδομένη τη συνολικότερη συζήτηση για τις αναπηρικές συντάξεις και τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις σε σχέση με το Ασφαλιστικό, πρέπει να σημάνει συναγερμός στους εργαζόμενους, καθώς, όπως είναι γνωστό, ό,τι εφαρμόζεται στη θάλασσα στη συνέχεια βγαίνει στη στεριά.

Επρεπε να του λείπει και το άλλο πόδι!

Την αθλιότητα με τα αναπηρικά επιδόματα καταγγέλλει ο ναυτεργάτης Παναγιώτης Γαϊτανάρος, κάτοικος του χωριού Καλιανέικα της Μάνης, ο οποίος είναι ανάπηρος χωρίς πόδι από τα 26 του χρόνια, όταν έπαθε ατύχημα σε καράβι. Οπως μας είπε, έχει 67% αναπηρία και έχει κάνει εγχείρηση καρδιάς. Παίρνει αναπηρική σύνταξη 450 ευρώ και μέχρι το Μάη του 2005 έπαιρνε και το επίδομα αναπηρίας των 114 ευρώ από τον Οίκο του Ναύτη. Από τότε καταθέτει αιτήσεις για να το ξαναπάρει, οι οποίες απορρίπτονται η μία μετά την άλλη, μέχρι που πρόσφατα ενημερώθηκε ότι τελικά δεν το δικαιούται.

Το σχετικό απόσπασμα από το ΠΔ 8/2005
Το σχετικό απόσπασμα από το ΠΔ 8/2005
Ο λόγος; Στις 11 Γενάρη του 2005 δημοσιεύτηκε στα «μουλωχτά» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 5) το Προεδρικό Διάταγμα 8/2005, το οποίο τροποποιεί το προηγούμενο ΠΔ 296/1985 και διευκρινίζει ότι μηνιαίο επίδομα αναπηρίας σε ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου θα παρέχεται σ' αυτούς που «πάσχουν από καρκίνο τελικού σταδίου, ακρωτηριασμό αμφοτέρων των άνω ή κάτω άκρων, πλήρη τύφλωση, σχιζοφρένεια» κι άλλα πολύ βαριά νοσήματα. Το ΠΔ υπογράφεται από τα τότε στελέχη της κυβέρνησης: υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη και υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Στο ΠΔ 296/1985 που τροποποιήθηκε, στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος συμπεριλαμβάνονταν ασθενείς με πολλά περισσότερα νοσήματα, ενώ συγκεκριμένα για τους ακρωτηριασμούς αναφερόταν ο χαρακτηρισμός «βαρείς», προκειμένου να είναι κάποιος δικαιούχος του πενιχρού επιδόματος από τον Οίκο του Ναύτη. Ο Παναγιώτης Γαϊτανάρος εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες από την τροποποίηση του προηγούμενου ΠΔ: «Για να πάρω το επίδομα, μου είπαν ότι θα έπρεπε να είχα κόψει και τα δυο μου άκρα (!). Τους απάντησα να κοπούν τα δικά τους. Εγώ θα ανάψω φωτιά με τα ξύλα, θα φάω κι ένα λάχανο. Σε χωριό είμαι. Οι άλλοι συνάδελφοι της πόλης;».

Η ΝΔ ολοκλήρωσε τη «δουλιά» του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε τη δουλιά, βάζοντας τέλος στις «ασάφειες» της προηγούμενης νομοθεσίας. Ο «εγκέφαλος» όμως που άνοιξε το δρόμο για το ΠΔ του 2005 ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού κατά τη διάρκεια των δικών του κυβερνήσεων μεθοδεύτηκε η σύνταξή του. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, το ΠΔ 8/2005 αποφασίστηκε παίρνοντας υπόψη «τις με υπ' αριθμ. 4579/37/20.12.2000 και 4698/15/23.6.2004 προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ναύτου». Αλλά και με «την υπ' αρ. 355/13.9.2001 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού». Ειδικά για το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΣΕΝ συμμετέχει κι εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τον επικίνδυνο για τους ναυτεργάτες ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Σύμφωνα με τον Οίκο Ναύτου, έχει γίνει εισήγηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για αλλαγή του ΠΔ και την επαναφορά της φράσης που υπήρχε στο προηγούμενο ΠΔ σχετικά με τους ακρωτηριασμούς και για την πρόσθεση δέκα ακόμα κατηγοριών ασθενών στη λίστα των δικαιούχων.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Σε δίωρη στάση εργασίας 7 - 9 το πρωί προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Περικλή Θεοχάρη, την περασμένη Τετάρτη, με χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος». Την εργοδοτική τρομοκρατία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και επισημαίνει ότι «η εταιρεία, με την πολιτική της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, χρησιμοποιεί και το όπλο των απολύσεων, με στόχο να καθηλώσει τους εργαζόμενους, για να αυξήσει τα κέρδη της».

ΛΙΜΑΝΙΑ: Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί ο «διάλογος» ανάμεσα στην ΟΜΥΛΕ και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΣΕΜΠΟ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Καθώς οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δυο λιμάνια συνεχίζονται με αποχή από την υπερωριακή απασχόληση, κυβέρνηση και πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, παζαρεύουν ολιγόμηνη αναβολή στην εφαρμογή του διεθνούς διαγωνισμού για το ξεπούλημα των ΣΕΜΠΟ, παράλληλα με την εφαρμογή προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» και το μοίρασμα μετοχών των Οργανισμών Λιμένων στους εργαζόμενους.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Η νίκη των ταξικών δυνάμεων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες στον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα για την εκλογή αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Η «ΔΑΣ» εξέλεξε 8 (είχε 5) αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και 5 (είχε 4) για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 2 για το ΕΚΑ, ενώ η ΔΑΚΕ και η «Ενότητα» (ΣΥΝ) δεν εξέλεξαν αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και το ΕΚΑ. Για το ΔΣ ψήφισαν 1.368 ξενοδοχοϋπάλληλοι και βρέθηκαν 1.335 έγκυρα ψηφοδέλτια (όχι 1.355 όπως γράφτηκε στο χτεσινό φύλλο από αναγραμματισμό), καθώς και 33 άκυρα - λευκά.

ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ: Τη Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 10 Δεκέμβρη το Σωματείο Γυμναστών Προπονητών Ν. Αττικής, στις 8.30 μ.μ. στην προσωρινή έδρα του σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Θέματα της Συνέλευσης, η ΣΣΕ στον Αθλητισμό, οι συμβασιούχοι και η οργάνωση της απεργίας στις 13 Δεκέμβρη.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ο σύλλογος Λογιστών Πειραιά καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση στις 11 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Επίσης, να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία στις 13 Δεκέμβρη, και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά.

ΟΤΑ ΛΗΜΝΟΥ: Στάση εργασίας (8 π.μ. - λήξη της βάρδιας) και συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο της Μύρινας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Επαρχίας Λήμνου, αντιδρώντας στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να διακόψει παράνομα την εργασία δύο συναδέλφων που μονιμοποιήθηκαν στο δήμο ύστερα από δικαστική απόφαση.

ΟΤΕ: Νέες προσφυγές κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 200 συμβασιούχοι του ΟΤΕ, ενώ αναμένεται να προσφύγουν άλλοι 800, ζητώντας την ακύρωση αποφάσεων του ΟΤΕ και του ΑΣΕΠ που δεν έκαναν τις συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Οι προσφεύγοντες - εκ των οποίων αρκετοί εργάζονται από το 1998 - στρέφονται κατά της απόφασης του ΔΣ του ΟΤΕ που απέρριψε τις αιτήσεις μονιμοποίησης 1.564 συμβασιούχων (μονιμοποιήθηκαν μόνο 38).

ΙΚΑ: Στις 12 και 13 Δεκέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ